Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0325(02)

    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare 2021/C 103/13

    C/2021/1952

    JO C 103, 25.3.2021, p. 18–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    25.3.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 103/18


    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    (2021/C 103/13)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

    DOCUMENT UNIC

    „ŐRSÉGI TÖKMAGOLAJ”

    Nr. UE: PGI-HU-02482 – 12.9.2018

    DOP ( ) IGP (X)

    1.   Denumirea (denumirile) [a(le) DOP sau IGP]

    „Őrségi tökmagolaj”

    2.   Statul membru sau ţara terţă

    Ungaria

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tip de produs

    Clasa 1.5. Uleiuri și grăsimi (unt, margarină, uleiuri etc.)

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    „Őrségi tökmagolaj” este un ulei vegetal nerafinat presat din semințe prăjite de dovleac (Cucurbita pepo L.), cultivat special pentru obținerea de ulei prin presare.

    Uleiul pur din semințe de dovleac, presat numai din semințe de dovleac, este lipsit de orice alte materii. Este un lichid vâscos, plin de caracter și fără mirosuri sau gusturi străine. Are un gust corpolent, fin, picant, care amintește de nuci. Culoarea sa este verde foarte închis.

    Conținutul său de grăsime este reprezentat în mare parte de acizi grași polinesaturați.

    Caracteristici fizico-chimice:

    Conținutul de acizi grași polinesaturați: minimum 55 %

    Conținutul de săpun: maximum 0,005 % (m/m)

    Indicele de aciditate: maximum 4,0 mg KOH/g ulei de gătit

    Indicele de peroxid: maximum 10,0 meq O2/kg ulei de gătit

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

     

    Depozitarea și prepararea ingredientului de bază

     

    Măcinarea

     

    Frământarea

     

    Prăjirea

     

    Presarea

     

    Repausul, sedimentarea

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    4.   Delimitare concisă a ariei geografice

    „Őrségi tökmagolaj” este produs în limitele administrative ale următoarelor comune:

    Bajánsenye, Csákánydoroszló, Csörötnek, Döbörhegy, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Halogy, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Ispánk, Ivánc, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kisrákos, Kondorfa, Körmend, Magyarszombatfa, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagymizdó, Nagyrákos, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pankasz, Rábagyarmat, Rádócköldek, Szaknyér, Szalafő, Szarvaskend, Szatta, Szentgotthárd, Szőce, Velemér, Viszák.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Legătura dintre „Őrségi tökmagolaj” și aria geografică se bazează pe reputația produsului și pe alte caracteristici.

    În satele istorice din Őrség, dovleacul de ulei se cultivă – și uleiul din semințe de dovleac se presează din semințele acestuia – de aproape o sută de ani. Utilizarea și consumul uleiului din semințe de dovleac făceau parte din viața de zi cu zi:

    „Le place să ia uleiul cu pâine de îndată ce acesta fierbe pe foc. Altfel, după cum s-a menționat deja, acest ulei însoțește salatele, varza, cartofii, ardeii, ceapa roșie sau castraveții. Este folosit chiar și la coptul pogăcelelor. Cu excepția uleiului din semințe de floarea-soarelui, care este extrem de rar, în bucătăriile din Őrség se întâlnesc puține alte uleiuri de gătit […]” (Kardos, László: Az őrség népi táplálkozása. Budapesta, 1943, p. 90-91).

    Metoda tradițională de producție a „Őrségi tökmagolaj” s-a păstrat până în ziua de astăzi. Plantat la capătul aproape tuturor grădinilor de legume, dovleacul de ulei făcea parte integrantă din exploatațiile familiale. Potrivit izvoarelor etnografice, presarea uleiului în gospodării era o practică obișnuită în Őrség la începutul anilor 1900.

    Presarea uleiului la scară mică s-a dezvoltat din nou în anii 1980, devenind din ce în ce mai răspândită. Revista Szabad Föld relata următoarele în ediția sa din 10 martie 1984: „Producția uleiului din semințe de dovleac – o ocupație tradițională pentru sfârșitul iernii – este deja în curs de desfășurare în satele din Őrség. Cererea pentru acest ulei apetisant – care poate fi folosit și ca remediu pentru problemele digestive – a crescut atât de mult în ultimii ani încât instalațiile de presare a uleiului (cunoscute sub denumirea de prese de ulei) care se închiseseră cu doar 10-15 ani în urmă sunt din nou în funcțiune în aceste sate. În trecut, familiile produceau suficient ulei pentru a-și satisface propriile nevoi. Astăzi, din ce în ce mai mult ulei este vândut. El este cumpărat de cooperativa comercială TSZKER, în principal pentru export.” Acest lucru este confirmat de un studiu realizat de Attila Selmeczi Kovács în 1992: „Începând de la sfârșitul secolului trecut, micile ateliere producătoare de ulei din semințe de dovleac s-au răspândit în întreaga Transdanubia de Vest; în locul uneltelor tradiționale de zdrobit, acestea foloseau însă diverse mașini de măcinat artizanale, care erau mult mai productive. Făina din semințe, zdrobite sau măcinate în mod corespunzător, se frământă pentru a putea fi încălzită. În regiunile Őrség și Hetes din Transdanubia de Vest, de exemplu, unde producția de ulei din semințe de dovleac a rămas o industrie artizanală până în ziua de astăzi, la 6 kg de făină de semințe de dovleac se adaugă 1 litru de apă fierbinte, frământând în continuu. Se obține astfel o pastă moale, compactă, care se împarte în porții cu dimensiuni diferite, în funcție de capacitatea presei de ulei, prăjindu-se câte o porție pe rând. Pasta se amestecă în continuu în timpul prăjirii, până atinge nivelul optim, care este determinat pe baza experienței.” (Selmeczi Kovács, Attila – Az olajsütés. A nyersanyag és a technológia kapcsolata. În: Néprajzi értesítő, volumul 74, 1992, p. 75-89).

    Reputația produsului „Őrségi tökmagolaj” se bazează pe calitățile sale organoleptice excelente conferite de tehnica de producție specifică și tradițională. Factorii esențiali sunt reprezentați de numeroșii ani de experiență, de pricepere și de folosirea echipamentelor și a recipientelor potrivite pentru a obține un ulei cu adevărat delicios, de calitate superioară, din semințe de mare valoare. Datorită tehnicii de producție a uleiului din semințe de dovleac utilizate în regiunea Őrség, „Őrségi tökmagolaj” are un gust mai intens și mai aromat decât uleiul obișnuit din semințe de dovleac produs prin presare la rece. Semințele de dovleac sunt prăjite la o temperatură mai scăzută, însă sunt încălzite mai mult timp, ceea ce îi conferă produsului „Őrségi tökmagolaj” un gust fin, picant și distinctiv, care amintește de nuci.

    Din aceste motive, „Őrségi tökmagolaj” are o importanță deosebită pentru lumea gastronomiei. În 2016, un juriu profesional a prezentat premiul național „Magyarország tortája” („Prăjitura Ungariei”) produsului „Őrség Zöld Aranya”, o prăjitură făcută din aluat care conține „Őrségi tökmagolaj”, acoperită cu un jeleu lucios făcut de asemenea din „Őrségi tökmagolaj”. De atunci, „Őrség Zöld Aranya” s-a dovedit a fi foarte populară în rândul consumatorilor, fiind prezentă în permanență în cele mai bune cofetării din Ungaria.

    „Őrségi tökmagolaj” este din ce în ce mai apreciat atât în rândul consumatorilor, cât și în rândul turiștilor. În 2011, o ediție specială de o oră a emisiunii Gasztroangyal a televiziunii publice maghiare a prezentat metoda tradițională de producție a „Őrségi tökmagolaj”.

    „Őrségi tökmagolaj” se bucură de notorietate și în străinătate: el a câștigat o medalie de argint la cea de a doua ediție a Expoziției internaționale a uleiului din semințe de dovleac, care a avut loc în 2019. El a devenit un nume de marcă recunoscut în ultimele decenii.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    [articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

    https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


    Top