Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0125(03)

    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare 2021/C 27/11

    C/2021/315

    JO C 27, 25.1.2021, p. 26–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    25.1.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 27/26


    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    (2021/C 27/11)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

    DOCUMENT UNIC

    „Nagykun rizs”

    Nr. UE: PGI-HU-02416 – 22.8.2018

    DOP ( ) IGP (X)

    1.   Denumirea/denumirile (a/ale DOP sau IGP]

    „Nagykun rizs”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Ungaria

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tipul de produs

    Clasa 1.6: Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    Indicația geografică protejată „Nagykun rizs” poate fi utilizată pentru următoarele boabe albe sau integrale (brune) ale soiurilor obținute în Ungaria din specia Oryza sativa L: M-225, M-488, Fruzsina M, Sandora, Dáma, Risabell, Janka, Ábel și Bioryza. Indicația geografică protejată poate fi utilizată, de asemenea, pentru toate celelalte soiuri de orez cultivate în aria geografică ale căror boabe albe sau integrale (brune) prezintă următoarele caracteristici calitative:

    în cazul orezului alb: puritate, cel puțin 99,9 % (m/m); amestec, maximum 0,1 % (m/m); boabe cu striații roșii, maximum 4 % (m/m); precum și

    în cazul orezului brun: puritate, cel puțin 99,9 % (m/m); amestec, maximum 0,1 % (m/m); boabe albite, maximum 1,5 % (m/m); boabe sparte, maximum 2 % (m/m).

    Conținutul de arsen al orezului „Nagykun rizs” este extrem de scăzut, date fiind caracteristicile solului din aria geografică. Conținutul de arsen nu depășește 0,1 mg/kg, ceea ce este cu mult sub valoarea-limită stabilită la nivelul UE.

    În funcție de forma boabelor de orez, boabele din fiecare soi pot fi rotunde, semirotunde și lungi.

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Toate etapele de producție: semănarea, recoltarea, uscarea și prelucrarea.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Orezul „Nagykun rizs” este produs în limitele administrative ale orașului Kisújszállás, situat în nordul regiunii Nagykunság, în județul Jász-Nagykun-Szolnok.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Legătura produsului cu aria geografică se bazează pe calitate.

    Factori naturali:

    orașul Kisújszállás este situat în Marea Câmpie. Tehnologia de producție beneficiază de faptul că terenul arabil arondat orașului Kisújszállás este mărginit de canale alimentate de râul Hortobágy-Berettyó, care asigură, de asemenea, irigarea câmpurilor de orez.

    Solul din aria de producție a orezului „Nagykun rizs” prezintă următoarele caracteristici: până la o adâncime de 1 m, are un conținut de argilă cuprins între 50 și 60 %; chiar și dincolo de adâncimea de 1 m, conținutul de argilă depășește 40 %. Profilul solului este foarte compact; este foarte tare atunci când este uscat, și este maleabil și lipicios atunci când este umed. Datorită drenajului temporar al solului de suprafață, apa va duce la umflarea solului, care are un conținut ridicat de argilă, acesta devenind impermeabil (Fuchs, 2012).

    Extinderea câmpurilor de orez și obținerea unei producții în condiții de siguranță au necesitat găsirea unor soluții în ceea ce privește apărarea împotriva inundațiilor fluviale, a inundațiilor din zonele interioare, reducerea nivelului apelor subterane și construirea de canale de irigare. Lucrările tehnice și de altă natură desfășurate pe o perioadă de 150 de ani au stabilit condițiile de producție a orezului în aria geografică, ce produce în prezent orez de înaltă calitate datorită nivelurilor scăzute de contaminare cu metale grele, dăunătoare din punct de vedere biologic, și datorită surselor bogate de minerale necesare pentru producția de orez.

    Factori umani:

    În Ungaria producția de orez a început după cel de Al Doilea Război Mondial, în urma cercetărilor efectuate de Lajos Kreybig și Ernő Obermayer, și s-a răspândit în valea râului Hortobágy-Berettyó începând cu anul 1948. Lucrarea Kisújszállás Város Története (Istoria orașului Kisújszállás) menționează că „primele grupuri de cultivatori s-au reunit în cadrul Cooperativei agricole din Kisújszállás în 1948, în special în vederea producerii de orez” (p. 161). Ulterior, acestea au constituit nucleul noilor grupuri cooperatiste.

    Producția de orez „Nagykun rizs” din aria geografică a fost acompaniată în ultimii 70 de ani de un patrimoniu de cunoștințe și know-how; au fost create numeroase soluții tehnice pentru producție, inclusiv pregătirea corectă și adecvată a terenurilor, furnizarea de nutrienți, menținerea și selectarea soiurilor, controlul eficient al bolilor și aplicarea la timp a tehnicilor de inundare adecvate pentru cultivare, precum și un proces atent de recoltare.

    Orezul „Nagykun rizs” este obținut în urma unui proces de selecție care a durat aproape treizeci de ani și este produs din soiuri care s-au adaptat foarte bine la solul și clima regiunii. În cursul procesului de ameliorare, au fost fixate pe căi genetice caracteristici valoroase, care le permit soiurilor să se adapteze la condițiile geografice și să beneficieze de pe urma acestora. Durata perioadei de vegetație se adaptează la cantitatea efectivă de căldură medie anuală disponibilă. În primele stadii de dezvoltare, plantele sunt rezistente la frig, astfel încât pot să reziste efectelor dăunătoare ale perioadelor friguroase de la începutul lunii mai. Rădăcinile și metabolismul acestora sunt rezistente la concentrația mare de sare din sol. În plus, plantele prezintă concentrații mari de microelemente importante pe plan nutrițional.

    În aria geografică au fost dezvoltate tehnologii speciale de producție (know-how):

    Datorită solului compact, cu un conținut ridicat de sare, semințele necesită o perioadă lungă de germinare, de 40 de zile. În această perioadă, pentru a favoriza germinarea, ele trebuie să fie inundate de până la trei sau patru ori. De regulă, plantele nu vor fi inundate permanent până când nu au între 6 și 8 frunze. În alte zone geografice, în care se seamănă, acest lucru se realizează încă din faza în care planta are 3 până la 4 frunze.

    Recoltarea orezului se face atunci când boabele ating un conținut de umiditate de 20-24 %, deoarece se obține astfel un produs cu o puritate mult mai mare. În alte zone geografice, recoltarea se realizează într-un stadiu mai uscat, atunci când boabele au un conținut de umiditate de 16 %.

    Legătura dintre calitatea produsului și mediul geografic:

    Tehnologia de producție a orezului „Nagykun rizs” implică inundarea suprafeței în perioada de vegetație. În consecință, solul, care are un conținut ridicat de argilă chiar și la adâncimi de 1 m, devine impermeabil. Datorită acestui fapt, plantele nu pot absorbi arsenul eliberat din roci în apele subterane. Astfel, conținutul de arsen al orezului „Nagykun rizs” este semnificativ mai scăzut decât cel al orezului cultivat în alte zone.

    Datorită tehnicilor de cultivare aplicate în aria geografică, produsul „Nagykun rizs” îndeplinește cerințe de calitate mult mai stricte decât orezul produs în alte zone geografice.

    Conținutul redus de arsen al orezului „Nagykun rizs” (mai puțin de 0,1 mg/kg) este unic în Europa. Astfel se explică exporturile de orez „Nagykun rizs” pe termen lung și continue către întreprinderi internaționale binecunoscute din Germania, producătoare de alimente pentru sugari. În ceea ce privește orezul utilizat la prepararea alimentelor pentru sugari și copii sub doi ani, valoarea-limită permisă pentru conținutul de arsen este de 0,1 mg/kg; în cazul orezului „Nagykun rizs”, această valoare este stabilă.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    [articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

    http://eredetvedelem.kormany.hu/download/f/27/02000/11%20FM%20értesítő.pdf


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


    Top