Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0706

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Comitetului mixt al SEE referitor la o modificare a anexei IV (Energie) la Acordul privind SEE [32016R1719 - Linie directoare privind alocarea capacităților pe piața pe termen lung]

    COM/2020/706 final

    Bruxelles, 12.11.2020

    COM(2020) 706 final

    2020/0316(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Comitetului mixt al SEE referitor la o modificare a anexei IV (Energie) la Acordul privind SEE

    [32016R1719 - Linie directoare privind alocarea capacităților pe piața pe termen lung]

    (Text cu relevanță pentru SEE)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Proiectul de decizie a Comitetului mixt al SEE (anexat la propunerea de decizie a Consiliului) vizează modificarea anexei IV (Energie) la Acordul privind SEE pentru a încorpora Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei din 26 septembrie 2016 de stabilire a unei orientări privind alocarea capacităților pe piața pe termen lung 1 în Acordul privind SEE.

    Codurile și orientările privind rețeaua de energie electrică, astfel cum sunt stabilite pe baza celui de al 3-lea pachet privind energia, stabilesc norme tehnice pentru facilitarea comerțului în cadrul pieței interne a energiei electrice din UE. O piață internă a energiei pe deplin funcțională și interconectată este crucială pentru îndeplinirea obiectivelor legate de securitatea alimentării cu energie, pentru îmbunătățirea competitivității și pentru asigurarea faptului că toți consumatorii pot achiziționa energie la prețuri accesibile. Între Norvegia, în calitate de stat AELS care face parte din SEE și statele membre ale UE s-au stabilit importante interconexiuni de energie electrică. Prin urmare, este imperativ ca normele tehnice aplicabile comerțului în cadrul pieței interne de energie electrică a UE să fie extinse la SEE pentru a asigura omogenitatea juridică ca bază pentru comerțul cu energie electrică.

    Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei stabilește norme detaliate privind alocarea capacităților între zonele de ofertare pe piețele la termen. Regulamentul stabilește o metodologie comună pentru a determina capacitățile pe termen lung în toate zonele de ofertare și o platformă unică la nivel european pentru a oferi drepturi pentru transportul energiei electrice, posibilitatea de a restitui aceste drepturi și de a le transfera între participanții la piață. Se aplică tuturor operatorilor de sisteme de transport, cu excepția celor de pe insule, care nu sunt conectați la niciun alt sistem.

    Adaptările care figurează în proiectul anexat de decizie a Comitetului mixt al SEE depășesc ceea ce poate fi considerat a fi simple adaptări tehnice în sensul Regulamentului nr. 2894/94 al Consiliului. Prin urmare, poziția Uniunii este stabilită de Consiliu.

    Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

    Proiectul anexat de decizie a Comitetului mixt al SEE extinde politica deja existentă a UE la statele AELS care fac parte din SEE (Norvegia, Islanda și Liechtenstein).

    Coerența cu alte domenii de politică a Uniunii

    Extinderea acquis-ului UE la statele AELS care fac parte din SEE, prin încorporarea acestuia în Acordul privind SEE, se realizează în conformitate cu obiectivele și principiile acestui acord, care vizează instituirea unui Spațiu Economic European dinamic și omogen, bazat pe norme comune și pe condiții egale în materie de concurență.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Actele legislative care urmează să fie încorporate în Acordul privind SEE se întemeiază pe articolul 194 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    Articolul 1 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2894/94 al Consiliului 2  privind normele de punere în aplicare a Acordului privind SEE prevede stabilirea de către Consiliu, pe baza unei propuneri a Comisiei, a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii cu privire la astfel de decizii.

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Propunerea respectă principiul subsidiarității din motivul expus mai jos.

    Obiectivul prezentei propuneri, și anume asigurarea omogenității pieței interne, nu poate fi realizat în mod suficient de către statele membre și, prin urmare, având în vedere efectele sale, poate fi mai bine realizat la nivelul Uniunii.

    Proporționalitatea

    În conformitate cu principiul proporționalității, prezenta propunere nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului propus.

    Alegerea instrumentului

    În conformitate cu articolul 98 din Acordul privind SEE, instrumentul ales este o decizie a Comitetului mixt al SEE. Comitetul mixt al SEE asigură punerea în aplicare și funcționarea eficace a Acordului privind SEE. În acest scop, Comitetul mixt al SEE ia decizii în cazurile prevăzute în Acordul privind SEE.

    3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUĂRII IMPACTULUI

    Evaluări ex post/verificarea adecvării legislației existente

    Nu se aplică.

    4.IMPLICAȚII BUDGETARE

    Nu există implicații bugetare preconizate ca urmare a încorporării regulamentului menționat anterior în Acordul privind SEE.

    5.ELEMENTE DIVERSE

    Explicații detaliate cu privire la prevederile specifice ale propunerii

    Adaptarea (a) – neaplicabilitatea în cazul Islandei și al Liechtensteinului

    Întrucât sistemul de transport al Islandei nu este conectat la alte sisteme de transport, Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei nu ar trebui să se aplice Islandei.

    Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei nu ar trebui să se aplice Liechtensteinului, deoarece, având în vedere că este o țară mică, cu un număr limitat de consumatori de energie electrică, Liechtenstein nu dispune de o rețea proprie de transport al energiei electrice.

    Adaptarea (b) și considerentul 6 – informații sensibile despre sistemul de energie electrică

    Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei prevede obligația de a furniza informații Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E) și Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER). Adaptarea (b) le permite operatorilor de transport și de sistem („OTS”) și autorităților de reglementare să facă schimb de astfel de informații și să le protejeze.

    Adaptarea (c) și considerentul 7 – referirea la drepturile de participare ale OTS norvegian, ale operatorului pieței de energie electrică desemnat (OPEED) și ale autorității naționale de reglementare (ANR) în dezvoltarea și aprobarea termenilor, condițiilor și metodologiilor

    Adaptarea și considerentul menționat anterior adaptează dispozițiile relevante ale articolului 4 din Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei privind drepturile de participare ale entităților relevante la elaborarea și la aprobarea termenilor, condițiilor și metodologiilor pentru a include Norvegia.

    2020/0316 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Comitetului mixt al SEE referitor la o modificare a anexei IV (Energie) la Acordul privind SEE

    [32016R1719 - Linie directoare privind alocarea capacităților pe piața pe termen lung]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 194 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2894/94 al Consiliului din 28 noiembrie 1994 privind normele de punere în aplicare a Acordului privind Spațiul Economic European 3 , în special articolul 1 alineatul (3),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Acordul privind Spațiul Economic European („Acordul privind SEE”) 4  a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994.

    (2)În temeiul articolului 98 din Acordul privind SEE, Comitetul mixt al SEE poate decide modificarea, printre altele, a anexei IV la Acordul privind SEE.

    (3)Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei din 26 septembrie 2016 de stabilire a unei orientări privind alocarea capacităților pe piața pe termen lung 5 trebuie încorporat în Acordul privind SEE.

    (4)Prin urmare, anexa IV la Acordul privind SEE ar trebui modificată în mod corespunzător.

    (5)În consecință, poziția Uniunii în cadrul Comitetului mixt al SEE ar trebui să se bazeze pe proiectul de decizie atașat,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul Comitetului mixt al SEE în legătură cu propunerea de modificare a anexei IV (Energie) la Acordul privind SEE se bazează pe proiectele de decizii ale Comitetului mixt al SEE atașate la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele

    (1)    JO L 259, 27.9.2016, p. 42.
    (2)    JO L 305, 30.11.1994, p. 6.
    (3)    JO L 305, 30.11.1994, p. 6.
    (4)    JO L 1, 3.1.1994, p. 3.
    (5)    JO L 259, 27.9.2016, p. 42.
    Top

    Bruxelles, 12.11.2020

    COM(2020) 706 final

    ANEXĂ

    la

    Propunerea de decizie a Consiliului

    privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Comitetului mixt al SEE referitor la o modificare a anexei IV (Energie) la Acordul privind SEE

    [32016R1719 - Linie directoare privind alocarea capacităților pe piața pe termen lung]


    ANEXĂ

    DECIZIA nr. [...]

    din […]

    A COMITETULUI MIXT AL SEE

    de modificare a anexei IV (Energie) la Acordul privind SEE

    COMITETUL MIXT AL SEE,

    având în vedere Acordul privind Spațiul Economic European („Acordul privind SEE”), în special articolul 98,

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei din 26 septembrie 2016 de stabilire a unei orientări privind alocarea capacităților pe piața pe termen lung 1 trebuie încorporat în acordul privind SEE.

    (2)Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei nu se aplică sistemelor de transport situate pe insule care nu sunt conectate la alte sisteme de transport prin interconexiuni.

    (3)Întrucât sistemul de transport al Islandei nu este conectat la niciun alt sistem de transport, Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei nu ar trebui să se aplice Islandei.

    (4)Având în vedere că este o țară mică, cu un număr limitat de consumatori de energie electrică, Liechtenstein nu dispune de o rețea proprie de transport al energiei electrice. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei nu ar trebui să se aplice Principatului Liechtenstein.

    (5)Trimiterile la operatorii de transport și de sistem („OTS”), la operatorii pieței de energie electrică desemnați („OPEED”), la autoritățile de reglementare și la părțile interesate ar trebui înțelese ca incluzând OTS, OPEED, autoritățile de reglementare și părțile interesate care reprezintă Norvegia.

    (6)Atunci când se elaborează în comun termenii, condițiile și metodele de dezvoltare, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2016/1719 al Comisiei, este esențial ca toate informațiile necesare să se transmită fără întârziere. Cooperarea strânsă dintre OTS și autoritățile de reglementare ar trebui să asigure faptul că informațiile sensibile, cum ar fi informațiile detaliate cu privire la stațiile electrice, la locația exactă a transmisiei subterane și la sistemele de control, precum și analizele detaliate ale vulnerabilității care pot fi folosite pentru sabotaj sunt protejate în mod eficient în acest proces de elaborare a termenilor, condițiilor sau metodologiilor. Pentru a asigura punerea în aplicare eficace a prezentului regulament, în cooperarea cu Norvegia ar trebui să se stabilească același nivel de cooperare în ceea ce privește schimbul de informații și protecția informațiilor sensibile.

    (7)Contribuția tuturor părților interesate principale la elaborarea termenilor, condițiilor și metodologiilor la nivel regional sau la nivelul SEE, care pot deveni obligatorii prin aprobarea de către autoritățile de reglementare, este esențială pentru un crearea unui cadru transfrontalier de reglementare eficace. Prin urmare, OTS și celelalte părți interesate ar trebui să participe la procesele de elaborare a propunerilor de termeni, condiții și metodologii stabilite în diferitele dispoziții ale prezentului regulament. OTS și OPEED din Norvegia ar trebui să participe în special la procesul decizional al părților interesate în același mod în care OTS și OPEED reprezintă un stat membru al UE.

    (8)În cazul propunerilor regionale sau la nivelul Uniunii, în cazul în care aprobarea propunerilor formulate de OTS necesită o decizie a mai multor autorități de reglementare, acestea din urmă ar trebui să se consulte și să coopereze strâns pentru a ajunge la un acord înainte de a adopta o decizie. Autoritatea de reglementare din Norvegia ar trebui să participe la această cooperare.

    (9)Întrucât prezentul regulament a fost adoptat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condițiile de acces la rețea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1228/2003 2 , textele de adaptare elaborate și adoptate în temeiul Deciziei nr. 93/2017 a Comitetului mixt al SEE din 5 mai 2017 3 pentru punerea în aplicare a Regulamentului nr. 714/2009, în special a dispozițiilor de la articolul 1 alineatele (1) și (5), care prevăd adaptări referitoare la rolul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei în contextul SEE, sunt relevante pentru aplicarea prezentului regulament în SEE, în special pentru articolul 4 alineatele (8) și (10).

    (10)Prin urmare, anexa IV la Acordul privind SEE ar trebui modificată în mod corespunzător,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    În anexa IV la Acordul privind SEE, după punctul 49 [Regulamentul (UE) 2015/1222 al Comisiei] se adaugă următorul text:

    «50.    32016 R 1719: Regulamentul (UE) 2016/1719 al Comisiei din 26 septembrie 2016 de stabilire a unei orientări privind alocarea capacităților pe piața pe termen lung (JO L 259, 27.9.2016, p. 42).

    În sensul prezentului acord, dispozițiile regulamentului se citesc cu următoarele adaptări:

    (a)Regulamentul nu se aplică Islandei și Principatului Liechtenstein.

    (b)La articolul 7 se adaugă următorul text:

    „Acordurile între OTS și/sau autoritățile de reglementare pot asigura protejarea efectivă a informațiilor confidențiale sau sensibile sunt protejate și pot contribui la garantarea faptului că toate informațiile necesare pentru dezvoltarea termenilor, condițiilor și metodelor comune sunt transmise fără întârziere.”

    (c)La articolul 4:

    (i) Trimiterile la „populația Uniunii” de la articolul 4 alineatul (2) litera (b), la „populația regiunii în cauză” și la „populația statelor membre participante” de la articolul 4 alineatul (3) litera (b) se înțeleg ca incluzând populația Norvegiei, atunci când se analizează dacă este atins pragul relevant al populației pentru obținerea majorității calificate.

    (ii) Trimiterile la „regiunile care cuprind mai mult de cinci state membre” și la „regiunile compuse din cel mult cinci state membre” de la articolul 4 alineatul (3) se interpretează ca „regiuni compuse din mai mult de patru state membre ale Uniunii și Norvegia” sau ca „regiuni compuse din cel mult patru state membre ale Uniunii și Norvegia”.»

    Articolul 2

    Textele Regulamentului (UE) 2016/1719 în limbile islandeză și norvegiană, care urmează să fie publicate în suplimentul SEE la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, sunt autentice.

    Articolul 3

    Prezenta decizie intră în vigoare la […] sau în ziua următoare ultimei notificări către Comitetul mixt al SEE, prevăzută la articolul 103 alineatul (1) din Acordul privind SEE 4*, dacă această dată este ulterioară primei.

    Articolul 4

    Prezenta decizie se publică în secțiunea SEE și în suplimentul SEE ale Jurnalului Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, […].

       Pentru Comitetul mixt al SEE,

       Președintele

       […]

       Secretarii

       Comitetului mixt al SEE

       […]

    (1)    JO L 259, 27.9.2016, p. 42.
    (2)    JO L 211, 14.8.2009, p. 15.
    (3)    JO L 36, 7.2.2019, p. 44.
    (4) *    Au fost semnalate obligații constituționale.
    Top