Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016TA1216(03)

    Raportul privind conturile anuale ale întreprinderii comune Clean Sky pentru exercițiul financiar 2015, însoțit de răspunsul întreprinderii comune

    JO C 473, 16.12.2016, p. 15–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.12.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 473/15


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale întreprinderii comune Clean Sky pentru exercițiul financiar 2015, însoțit de răspunsul întreprinderii comune

    (2016/C 473/03)

    CUPRINS

     

    Puncte

    Pagina

    INTRODUCERE

    1–6

    16

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    7

    17

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    8–15

    17

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    13

    18

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    14

    18

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

    16–22

    18

    Prezentarea conturilor

    16

    18

    Execuția bugetului pentru exercițiul 2015

    17–18

    19

    Execuția multianuală a bugetului întreprinderii comune Clean Sky în cadrul PC 7

    19–20

    19

    Execuția multianuală a bugetului întreprinderii comune Clean Sky în cadrul programului Orizont 2020

    21–22

    19

    ALTE ASPECTE

    23–27

    19

    Controalele-cheie și sistemele de supraveghere

    23

    19

    Strategia antifraudă

    24–26

    20

    Auditurile Serviciului de Audit Intern al Comisiei

    27

    20

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR ANTERIOARE

    28–29

    20

    Monitorizarea și raportarea rezultatelor proiectelor de cercetare

    28

    20

    Conflictele de interese

    29

    20

    ANEXĂ

    21

    INTRODUCERE

    1.

    Întreprinderea comună pentru punerea în aplicare a inițiativei tehnologice comune în sectorul aeronauticii (denumită în continuare „întreprinderea comună Clean Sky”), cu sediul la Bruxelles, a fost înființată în decembrie 2007 (1) pentru o perioadă de 10 ani și funcționează în mod autonom de la 16 noiembrie 2009. La data de 6 mai 2014 (2), Consiliul a adoptat un nou regulament care a abrogat regulamentul inițial de înființare și a încredințat sarcini noi întreprinderii comune (denumite în continuare „întreprinderea comună Clean Sky 2” (3)) în cadrul Programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 (4), prelungind durata de existență a acesteia până la 31 decembrie 2024.

    2.

    Obiectivul întreprinderii comune Clean Sky este să contribuie la finalizarea activităților de cercetare inițiate în contextul celui de Al șaptelea program-cadru pentru cercetare (PC 7) (5) și la îmbunătățirea impactului de mediu al tehnologiilor aeronautice, precum și la dezvoltarea în Europa a unei industrii aeronautice și a unui lanț de aprovizionare puternice și competitive la nivel global. Obiectivele întreprinderii comune Clean Sky 2 se înscriu în domeniul transportului inteligent, ecologic și integrat aferent pilonului privind provocările societale din cadrul programului Orizont 2020 (6).

    3.

    Activitățile de cercetare coordonate de întreprinderea comună sunt organizate în: (a) șase sectoare tehnologice existente care se axează pe activități demonstrative, intitulate „demonstratori tehnologici integrați” (DTI), și care implementează proiectele aferente celui de Al șaptelea program-cadru; și (b) nouă sectoare tehnologice noi, care se axează pe activități demonstrative și care implementează proiectele din cadrul programului Orizont 2020.

    trei demonstratori tehnologici integrați (DTI);

    trei platforme inovatoare de demonstrație în domeniul aviației (IADP);

    trei activități transversale (AT), care includ evaluatorul de tehnologii.

    4.

    În temeiul noului regulament, membrii întreprinderii comune sunt Uniunea Europeană, reprezentată de Comisie, responsabilii din sectorul industrial care se ocupă de DTI/IADP/AT, precum și partenerii de bază selectați prin intermediul unor cereri de propuneri deschise și competitive (7). Membrii asociați ai întreprinderii comune Clean Sky în contextul celui de Al șaptelea program-cadru își vor păstra acest statut până la finalizarea activităților și a acțiunilor lor de cercetare inițiate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008.

    5.

    Contribuția maximă a Uniunii Europene la întreprinderea comună Clean Sky în contextul celui de Al șaptelea program-cadru, contribuție care acoperă cheltuielile administrative și pe cele legate de activitățile de cercetare (8), era de 800 de milioane de euro. Ceilalți membri ai întreprinderii comune urmau să contribuie cu resurse cel puțin egale ca valoare cu contribuția UE, excluzându-se suma alocată prin cereri de propuneri (9).

    6.

    Contribuția financiară a Uniunii Europene la întreprinderea comună Clean Sky 2 în contextul programului Orizont 2020 se va ridica la 1 755 de milioane de euro. Responsabilii și partenerii de bază trebuie să contribuie în cadrul programului cu o sumă minimă de 2 193,7 milioane de euro sub formă de contribuții private pe durata întreprinderii comune (10), aceasta incluzând, în aceeași perioadă, contribuții de cel puțin 965,2 milioane de euro pentru activități suplimentare (11)  (12). Costurile administrative nu ar trebui să depășească suma de 78 de milioane de euro și ar trebui suportate în mod egal de UE și de membrii privați ai întreprinderii comune.

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    7.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea operațiunilor la nivelul întreprinderii comune și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control, inclusiv un control al calității auditurilor ex post efectuate de întreprinderea comună la beneficiari. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea relevantă a altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    8.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale întreprinderii comune Clean Sky 2, care cuprind situațiile financiare (13) și rapoartele privind execuția bugetară (14) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2015; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    9.

    În conformitate cu articolele 16 și 22 din regulamentul financiar-tip aplicabil întreprinderii comune Clean Sky 2 (15), conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale întreprinderii comune, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora.

    (a)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale întreprinderii comune includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (16), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul executiv aprobă conturile anuale ale întreprinderii comune după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a întreprinderii comune.

    (b)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    10.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (17), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale întreprinderii comune și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    11.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    12.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    13.

    În opinia Curții, conturile anuale ale întreprinderii comune prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2015, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    14.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale ale întreprinderii comune Clean Sky aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2015 sunt, sub toate aspectele semnificative, conforme cu legile și reglementările în vigoare.

    15.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opinia exprimată de Curte.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

    Prezentarea conturilor

    16.

    Valoarea contribuțiilor în natură înregistrate în conturile finale se bazează pe informațiile primite de la alți membri ai întreprinderii comune decât UE (18). Din suma de 47 de milioane de euro reprezentând contribuții în natură legate de cheltuielile operaționale aferente programului Orizont 2020, 19 milioane de euro au fost certificați în conformitate cu regulamentul Consiliului, dar nu au primit încă validarea din partea Consiliului de conducere, iar restul de 28 de milioane de euro nu au fost încă certificați și validați (19).

    Execuția bugetului pentru exercițiul 2015

    17.

    Bugetul definitiv pentru 2015 disponibil pentru execuție includea credite de angajament în valoare de 440,7 milioane de euro și credite de plată în valoare de 245,9 milioane de euro. Pentru creditele de angajament, rata de utilizare a fost de 99,5 %, iar pentru creditele de plată, de 81 % (20). Rata mai scăzută de execuție a creditelor de plată se explică prin întârzieri în punerea în aplicare a programului Clean Sky 2 (din cauza semnării cu întârziere a unui acord de grant important cu un membru al întreprinderii comune, precum și din cauza întârzierilor în demararea proiectelor selectate prin cerere de propuneri).

    18.

    Din totalul angajamentelor operaționale realizate în 2015 (430,6 milioane de euro), 226 de milioane de euro (52,7 %) au fost angajamente individuale bazate pe proceduri de atribuire finalizate pentru granturi. Restul de 203,5 milioane de euro (47,3 %) a fost alocat pentru angajamente globale din cadrul programului Orizont 2020 legate de două cereri pentru selectarea partenerilor de bază și de două cereri de propuneri pentru care procedurile de atribuire erau în curs de desfășurare la 31 decembrie 2015.

    Execuția multianuală a bugetului întreprinderii comune Clean Sky în cadrul PC 7

    19.

    Din totalul de 800 de milioane de euro care era alocat pentru activitățile operaționale și administrative și care urma să fie finanțat de UE în cadrul PC 7, întreprinderea comună a realizat, până la sfârșitul exercițiului 2015, angajamente care se ridicau la suma de 756,96 milioane de euro (94,6 %) și a efectuat plăți în valoare de 740,3 milioane de euro (92,5 % din pachetul financiar destinat operațiunilor). Deoarece întreprinderea comună nu mai are dreptul de a lansa cereri de propuneri în cadrul programului PC7, angajamentele rămase vor fi utilizate în mod corespunzător pentru acordurile de grant cu membrii (conform listei de finanțare convenite de către Consiliul de conducere și în funcție de gradul global de punere în aplicare a fiecărui DTI) (21). Contribuția în numerar din partea UE la costurile administrative ale întreprinderii comune s-a ridicat la suma de 12,6 milioane de euro.

    20.

    Contribuțiile celorlalți membri pentru activitățile operaționale însumau 550,9 milioane de euro la 31 decembrie 2015, din care suma de 501,6 milioane de euro, respectiv 91 %, fusese validată de Consiliul de conducere. Sumele rămase, aflate în așteptarea validării, includeau 37,9 milioane de euro din exercițiile anterioare (2008-2014), precum și 12,6 milioane de euro sub formă de contribuții în natură din partea membrilor în 2015. Contribuția în numerar din partea celorlalți membri la costurile administrative ale întreprinderii comune s-a ridicat la suma de 13,5 milioane de euro.

    Execuția multianuală a bugetului întreprinderii comune Clean Sky în cadrul programului Orizont 2020

    21.

    Din totalul de 1 755 de milioane de euro care era alocat pentru activitățile operaționale și administrative și care urma să fie finanțat de UE în cadrul programului Orizont 2020, întreprinderea comună a realizat angajamente operaționale în valoare de 436,7 milioane de euro și a efectuat plăți în valoare de 89,8 de milioane de euro (20,5 % din angajamentele operaționale). Nivelul scăzut al plăților se datorează în principal întârzierilor în negocierea acordurilor de grant din cadrul programului Orizont 2020. Contribuția în numerar din partea UE la costurile administrative ale întreprinderii comune s-a ridicat la suma de 3,3 milioane de euro.

    22.

    Din totalul minim de 1 229 de milioane de euro corespunzând contribuțiilor în natură și în numerar pe care trebuiau să le aducă ceilalți membri pentru a acoperi costurile operaționale și administrative (fără legătură cu activitățile suplimentare), întreprinderii comune îi fusese raportată, până la 31 decembrie 2015, o sumă de 47 de milioane de euro reprezentând contribuții în natură la activitățile operaționale. Contribuțiile în numerar din partea celorlalți membri la costurile administrative ale întreprinderii comune s-au ridicat la 3,5 milioane de euro.

    ALTE ASPECTE

    Controalele-cheie și sistemele de supraveghere

    23.

    Întreprinderea comună Clean Sky 2 a instituit proceduri de control ex ante bazate pe examinări documentare ale aspectelor financiare și operaționale, precum și audituri ex post la beneficiarii granturilor. Aceste controale constituie un instrument-cheie de evaluare a legalității și regularității operațiunilor subiacente, inclusiv a celor legate de contribuțiile în numerar și în natură aduse întreprinderii comune de ceilalți membri ai acesteia în afară de UE. Rata de eroare reziduală pentru auditurile ex post prezentată în raportul anual de activitate pe 2015 al întreprinderii comune Clean Sky a fost de 1,52 % (22).

    Strategia antifraudă

    24.

    Conform regulamentului financiar al întreprinderii comune, bugetul se execută cu respectarea unor norme de control intern eficace și eficient, inclusiv prin prevenirea, detectarea, corectarea și urmărirea subsecventă a cazurilor de fraudă și de neregularitate (23).

    25.

    În urma adoptării de către Comisie, în iunie 2011, a unei strategii antifraudă, a fost adoptată în iulie 2012 prima strategie comună antifraudă în domeniul cercetării, aceasta fiind actualizată în 2015 pentru a ține seama de modificările introduse prin Orizont 2020 (24). Această strategie include un plan de acțiune care trebuie pus în aplicare de întreprinderile comune care activează în domeniul cercetării.

    26.

    Întreprinderea comună Clean Sky 2 are deja instituite proceduri de control intern pentru a obține o asigurare rezonabilă că fraudele și neregulile sunt prevenite și detectate (verificări ex ante ale plăților, politica privind conflictele de interese și audituri ex post la beneficiarii granturilor). Întreprinderea comună este în curs de implementare a măsurilor prevăzute în planul de acțiune, cum ar fi utilizarea bazelor de date ale Comisiei pentru a identifica organizațiile excluse sau posibilele cazuri de dublă finanțare (25), în conformitate cu calendarul convenit.

    Auditurile Serviciului de Audit Intern al Comisiei

    27.

    În 2015, Serviciul de Audit Intern a efectuat un audit privind diseminarea rezultatelor cercetării finanțate de UE de către întreprinderea comună Clean Sky, concentrându-se asupra proceselor utilizate de întreprinderea comună pentru monitorizarea proiectelor din cadrul PC7. Serviciul de Audit Intern a recomandat îmbunătățiri într-o serie de domenii: planificarea și raportarea privind utilizarea și diseminarea rezultatelor cercetării membrilor în conformitate cu acordurile de grant cu aceștia; evaluarea rapoartelor partenerilor de bază cu privire la diseminarea și exploatarea rezultatelor cercetării; monitorizarea și raportarea performanței; diseminarea centralizată a rezultatelor cercetării de către întreprinderea comună Clean Sky 2 și controlul cu privire la calitatea publicațiilor beneficiarilor. De asemenea, Serviciul de Audit Intern a recomandat crearea unui registru de centralizare a realizărilor obținute în cadrul planurilor de diseminare și de exploatare, precum și a activităților raportate. Întreprinderea comună a instituit un plan de acțiune pentru a răspunde acestor recomandări.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR ANTERIOARE

    Monitorizarea și raportarea rezultatelor proiectelor de cercetare

    28.

    În conformitate cu normele programului Orizont 2020 (26), întreprinderea comună Clean Sky a prezentat indicatori specifici privind rezultatele din domeniul cercetării în raportul său anual de activitate (indicatori de performanță și indicatori pentru monitorizarea aspectelor transversale) (27).

    Conflictele de interese

    29.

    În iulie 2015, Comisia a emis orientări în atenția întreprinderilor comune cu privire la normele în materie de conflicte de interese; aceste orientări includ un model comun de declarație privind absența conflictelor de interese, care ar trebui să fie încorporat de către întreprinderea comună în procedurile sale.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Baudilio TOMÉ MUGURUZA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 18 octombrie 2016.

    Pentru Curtea de Conturi

    Klaus-Heiner LEHNE

    Președinte


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 71/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007 privind înființarea întreprinderii comune Clean Sky (JO L 30, 4.2.2008, p. 1).

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 558/2014 al Consiliului din 6 mai 2014 privind înființarea întreprinderii comune Clean Sky 2 (JO L 169, 7.6.2014, p. 77).

    (3)  Prezentul raport se referă la „întreprinderea comună Clean Sky 2”, cu excepția cazului în care trebuie să se facă o distincție între cele două programe.

    (4)  Programul-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020, adoptat prin Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104).

    (5)  Al șaptelea program-cadru, adoptat prin Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 412, 30.12.2006, p. 1).

    (6)  În anexă sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile întreprinderii comune, precum și resursele de care dispune aceasta.

    (7)  Ca urmare a primei cereri lansate pentru selectarea de parteneri de bază, 76 de noi parteneri s-au alăturat programului în 2015, Clean Sky 2 având deci deja un număr mai mare de membri decât programul Clean Sky (66 de asociați). Întreprinderea comună a lansat în 2015 a doua cerere pentru selectarea de parteneri de bază.

    (8)  Costurile administrative ale întreprinderii comune Clean Sky au fost împărțite în mod egal între, de o parte, UE și, de cealaltă parte, ceilalți membri, care au contribuit cu restul de 50 % în numerar. Costurile administrative nu pot depăși 3 % din totalul contribuției în numerar și al contribuțiilor în natură ale membrilor și partenerilor.

    (9)  Contribuția Uniunii Europene este repartizată după cum urmează: (a) o sumă de până la 400 de milioane de euro este alocată responsabililor DTI și o sumă de până la 200 de milioane de euro, asociaților. Responsabilii DTI și asociații contribuie cu resurse cel puțin egale ca valoare cu contribuția UE; (b) o sumă de cel puțin 200 de milioane de euro este alocată partenerilor selectați prin intermediul cererilor competitive de propuneri.

    (10)  Articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 558/2014.

    (11)  Conform articolului 4 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 558/2014, activitățile suplimentare sunt activități din afara planului de lucru al întreprinderii comune, dar care contribuie la îndeplinirea obiectivelor inițiativei tehnologice comune Clean Sky. În temeiul articolului 4 alineatul (4) din regulament, costul suportat în cadrul activităților suplimentare trebuie să fie certificat de un auditor extern independent și nu este auditat de întreprinderea comună sau de către un alt organism al Uniunii.

    (12)  Articolul 15 alineatul (3) din anexa la Regulamentul (UE) nr. 558/2014 prevede că „Costurile operaționale ale întreprinderii comune Clean Sky 2 sunt acoperite prin intermediul: (a) unei contribuții financiare din partea Uniunii; (b) contribuțiilor în natură din partea responsabililor, a partenerilor de bază și a entităților lor afiliate, care constau în costurile suportate de către aceștia în legătură cu punerea în aplicare a acțiunilor indirecte, mai puțin contribuția întreprinderii comune Clean Sky 2 și orice contribuție a Uniunii la costurile respective”.

    (13)  Acestea cuprind bilanțul, situația performanței financiare, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, o sinteză a principalelor politici contabile, precum și o serie de alte note explicative.

    (14)  Acestea cuprind rapoartele privind execuția bugetară, o sinteză a principiilor bugetare și alte note explicative.

    (15)  Regulamentul delegat (UE) nr. 110/2014 al Comisiei din 30 septembrie 2013 privind regulamentul financiar-tip pentru organismele de parteneriat public-privat menționate la articolul 209 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 38, 7.2.2014, p. 2).

    (16)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

    (17)  Articolul 47 din Regulamentul delegat (UE) nr. 110/2014.

    (18)  Articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 558/2014.

    (19)  Conturile finale ale întreprinderii comune, p. 30.

    (20)  Rata de execuție a creditelor de plată este calculată fără să se țină seama de cei 17,4 milioane de euro reprezentând credite de plată neutilizate de care nu a fost nevoie în 2015. Dacă această sumă ar fi inclusă în bugetul total pentru plăți, atunci rata de execuție ar fi de 75 %. A se vedea conturile finale ale întreprinderii comune, p. 58.

    (21)  A se vedea raportul Clean Sky privind gestiunea financiară și bugetară pe 2015, p. 22.

    (22)  Raportul anual de activitate al întreprinderii comune Clean Sky, p. 90. Auditurile ex post efectuate în 2015 au acoperit proiecte finanțate de întreprinderea comună în cadrul PC7. Abordarea de audit pentru proiectele din cadrul programului Orizont 2020 este prezentată în strategia comună de audit ex post în domeniul cercetării stabilită pentru acest program. Auditurile ex post ale proiectelor finanțate de întreprinderea comună în cadrul Orizont 2020 vor fi demarate în 2016.

    (23)  Articolul 12 din regulamentul financiar al întreprinderii comune Clean Sky 2.

    (24)  De exemplu, crearea unui centru de sprijin comun, cu un departament de audit centralizat și procese operaționale armonizate la nivelul organismelor de cercetare din cadrul UE și al sistemelor informatice aferente.

    (25)  În ceea ce privește prevenirea situațiilor de dublă finanțare, acest plan de acțiune include și verificarea recurgerii la alte surse de finanțare decât cele furnizate de UE.

    (26)  Articolul 31 din Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 și anexa II la Decizia 2013/743/UE a Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 965).

    (27)  Raportul anual de activitate al întreprinderii comune Clean Sky, anexa 5, p. 134-137.


    ANEXĂ

    Întreprinderea comună Clean Sky 2 (Bruxelles)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    (articolele 187 și 188 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

    Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104). Programul Orizont 2020 are ca obiectiv obținerea unui impact mai mare asupra cercetării și inovării, prin combinarea finanțării Programului-cadru Orizont 2020 și a fondurilor din sectorul privat în cadrul unor parteneriate public-privat în domenii-cheie în care cercetarea și inovarea pot contribui la obiectivele mai ample ale Uniunii privind competitivitatea, la mobilizarea investițiilor private și la abordarea provocărilor societale.

    Regulamentul (CE) nr. 558/2014 al Consiliului din 6 mai 2014 privind înființarea întreprinderii comune Clean Sky 2 (JO L 169/77, 7.6.2014).

    Competențele întreprinderii comune

    [Regulamentul (UE) nr. 558/2014 al Consiliului]

    Obiective

    Întreprinderea comună Clean Sky 2 are următoarele obiective:

    (a)

    să contribuie la finalizarea activităților de cercetare inițiate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 și la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1291/2013, în special a provocării privind transportul inteligent, ecologic și integrat din cadrul părții III – Provocări societale a Deciziei 2013/743/UE;

    (b)

    să contribuie la îmbunătățirea impactului de mediu al tehnologiilor aeronautice, inclusiv al celor aferente aviației de mici dimensiuni, precum și la dezvoltarea în Europa a unei industrii aeronautice și a unui lanț de aprovizionare puternice și competitive la nivel global. Acest lucru poate fi realizat prin accelerarea dezvoltării de tehnologii de transport aerian mai curate, funcționale cât mai curând posibil, și, în special, prin integrarea, demonstrarea și validarea tehnologiilor capabile:

    (i)

    să sporească eficiența aeronavelor din punctul de vedere al consumului de combustibil, reducând, prin urmare, emisiile de CO2 cu 20 % până la 30 % în raport cu aeronavele „de ultimă generație” care urmează să fie puse în funcțiune începând cu 2014;

    (ii)

    să reducă cu 20 % până la 30 % emisiile de NOx și de zgomot produse de aeronave în raport cu aeronavele „de ultimă generație” care urmează să fie puse în funcțiune începând cu 2014.

    Organizare

    Consiliul de conducere este organul director al întreprinderii comune, fiind alcătuit din:

    (a)

    un reprezentant al Comisiei, în numele Uniunii Europene;

    (b)

    un reprezentant din partea fiecărui responsabil;

    (c)

    un reprezentant al partenerilor de bază pentru fiecare demonstrator tehnologic integrat (DTI);

    (d)

    un reprezentant al asociaților pentru fiecare demonstrator tehnologic integrat;

    (e)

    un reprezentant al partenerilor de bază pentru fiecare platformă inovatoare de demonstrație în domeniul aviației (IADP).

    Competențele și sarcinile Consiliului de conducere sunt stabilite la articolul 8 din statutul întreprinderii comune (anexa I la regulamentul acesteia).

    Uniunea Europeană deține 50 % din drepturile de vot. Aceste drepturi de vot sunt indivizibile. Fiecare dintre ceilalți reprezentanți deține un număr egal de voturi.

    Biroul de programe este condus de un director executiv ale cărui competențe/sarcini sunt stabilite la articolul 10 din statut.

    Industria este reprezentată în mod direct în cadrul Consiliului de conducere și în celelalte organisme ale întreprinderii comune, și anume în comitetele de coordonare ale DTI și IADP, competențele/sarcinile acestora fiind prevăzute la articolul 11 din statutul întreprinderii comune. Grupul de reprezentanți ai statelor și Comitetul științific sunt, de asemenea, organisme ale întreprinderii comune, însă ele îndeplinesc doar un rol consultativ.

    Resurse puse la dispoziția întreprinderii comune în 2015

    Bugetul

    440 705 606 euro (credite de angajament)

    245 990 262 de euro (credite de plată)

    Situația personalului la 31 decembrie 2015

    42 de posturi prevăzute în schema de personal (36 de agenți temporari și 6 agenți contractuali), dintre care 36 de posturi erau ocupate; acestea erau alocate astfel: activități operaționale (21) și sarcini mixte (15); sarcinile mixte includ managementul, finanțele, auditul, comunicarea și resursele umane.

    Activități și servicii furnizate în 2015

    A se consulta Raportul anual de activitate al întreprinderii comune Clean Sky 2 pe 2015, disponibil pe site-ul www.cleansky.eu.

    Sursa: informații furnizate de întreprinderea comună Clean Sky 2.


    RĂSPUNSUL ÎNTREPRINDERII COMUNE

    16.

    Deși membrii și-au prezentat estimările până la 31 ianuarie 2016, declarațiile reale au fost primite mai târziu deoarece mulți membri consideră că, din cauza procedurilor interne mai lungi, este dificil să prezinte cifrele reale într-un termen atât de scurt.

    Până la 30 septembrie 2016, întreprinderea comună a primit și evaluat majoritatea rapoartelor financiare ale membrilor care majoraseră deja contribuțiile în natură validate cu 17,4 milioane EUR în comparație cu sumele raportate în conturile finale. Toate contribuțiile în natură suplimentare validate, legate de cheltuielile operaționale aferente programului Orizont 2020, vor fi prezentate spre avizare Consiliului de conducere înainte de sfârșitul anului 2016 și vor reflecta contribuția validată a membrilor privați la activele nete din conturile provizorii pentru 2016.

    27.

    Întreprinderea comună a primit raportul de audit privind constatările și recomandările Serviciului de audit intern al Comisiei în ianuarie 2016. Până în luna august, întreprinderea comună a convenit cu IAS închiderea parțială a chestiunii referitoare la planificarea și raportarea utilizării și diseminării rezultatelor cercetării efectuate de beneficiari și a stabilit termenele pentru punerea în aplicare integrală în cursul anului 2017. Acțiunea privind monitorizarea și raportarea execuției a fost pe deplin îndeplinită, iar chestiunea a fost închisă de IAS. Diseminarea centrală a rezultatelor cercetării va fi finalizată până în noiembrie 2016.


    Top