Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC0307(03)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

OJ C 80, 7.3.2015, p. 27–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 80/27


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2015/C 80/12)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

CERERE DE ÎNREGISTRARE A UNEI STG

REGULAMENTUL (CE) NR. 509/2006 AL CONSILIULUI

privind specialitățile tradiționale garantate din produse agricole și alimentare  (2)

„TRADITIONAL BRAMLEY APPLE PIE FILLING”

Nr. CE: UK-TSG-007-0057-5.11.2008

1.   Denumirea și adresa grupului solicitant

Denumire:

UK Apples & Pears Ltd

Adresă:

Forest Lodge

Bulls Hill

Walford

Ross-on-Wye

Herefordshire HR9 5RH

UNITED KINGDOM

Tel.

+44 1732529781

Fax

+44 1732529781

E-mail:

info@englishapplesandpears.co.uk

UK Apples & Pears Ltd este o organizație deținută de producători, înființată în 1987. Aceasta reprezintă în prezent 73 % din producătorii comerciali de mere și de pere din Regatul Unit și a participat activ în cadrul unor programe finanțate de UE pentru a promova creșterea consumului de mere proaspete și prelucrate pe piața produselor proaspete, precum și în industria prelucrătoare, în sectorul alimentației publice și în cel al serviciilor alimentare.

2.   Statul membru sau țara terță

Regatul Unit

3.   Caietul de sarcini al produsului

3.1.   Denumirea (denumirile) de înregistrat [articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1216/2007 al Comisiei din 18 octombrie 2007 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 509/2006 al Consiliului privind specialitățile tradiționale garantate din produse agricole și alimentare  (3) ]

„Traditional Bramley Apple Pie Filling”

3.2.   A se indica dacă denumirea

este specifică în sine

exprimă caracterul specific al produsului agricol sau alimentar

Denumirea exprimă compoziția tradițională a produsului: doar mere Bramley cu apă și zahăr, posibil cu un pic de suc de lămâie și puțin amidon de porumb pentru îngroșare.

Dată fiind combinația sa distinctivă între o materie uscată redusă, un nivel ridicat de acid malic și un conținut scăzut de zahăr, precum și absența constatată a oricărui aditiv, soiul de gătit cu destinație unică Bramley îi conferă produsului „Traditional Bramley Apple Pie Filling” aroma sa acidulată caracteristică.

3.3.   A se indica dacă se solicită rezervarea denumirii în temeiul articolului 13 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 509/2006

Înregistrare cu rezervarea denumirii

Înregistrare fără rezervarea denumirii

3.4.   Tip de produs

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

3.5.   Descrierea produsului agricol sau alimentar căruia i se aplică denumirea de la punctul 3.1 [articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1216/2007]

„Traditional Bramley Apple Pie Filling” este un amestec omogen de bucăți de mere Bramley, zahăr și apă. Merele utilizate la producerea „Traditional Bramley Apple Pie Filling” trebuie să aibă o dimensiune între 65 mm și 115 mm, trebuie să fie mere întregi, care au atins stadiul de maturitate, și trebuie să fie lipsite de defecte grave ale pieliței, de tăieturi și de urme de lovituri. Merele Bramley trebuie tăiate la dimensiunea minimă necesară de 15 mm, forma bucăților de măr putând varia. Acest amestec de ingrediente trebuie să conțină bucăți de fruct bine definite, cu textură fermă. Culoarea bucăților de măr variază, întâlnindu-se diverse nuanțe de verde, tipic pentru soiul „Bramley’s Seedling”.

Adaosul de piure de măr Bramley și de amidon de porumb este opțional și, dacă se folosește, trebuie să conțină în proporție de minimum 97 % mere Bramley, restul fiind umiditatea adăugată în cursul procesului de preparare. Piureul este prelucrat pe bază de coajă, de cotor și de pulpă de mere Bramley, produsul fiind trecut printr-un tratament termic și la abur. Piureul este trecut apoi prin sită, pentru a elimina orice materii fibroase, trebuind să rezulte un lichid gros și omogen, de culoare verde/brun pal, tipic pentru merele Bramley.

Se poate adăuga și suc de lămâie.

Produsul final prezintă gustul acidulat caracteristic merelor Bramley. „Traditional Bramley Apple Pie Filling” este distribuită către angrosiști, către furnizorii de servicii alimentare, către brutării, către fabricanții de produse alimentare și către detailiști într-o serie de containere.

Ingredientele pentru „Traditional Bramley Apple Pie Filling” sunt:

 

bucăți de mere Bramley – dimensiunea minimă de 15 mm;

 

zahăr;

 

apă;

 

piure de mere Bramley – opțional;

 

amidon de porumb – opțional;

 

suc de lămâie – opțional.

Cantitățile ingredientelor folosite diferă de la un producător la altul, însă trebuie respectate următoarele caracteristici tehnice:

 

bucăți de mere Bramley – minimum 40 %;

 

zahăr – maximum 20 %;

 

conținut de apă – activitatea maximă a apei ar trebui să fie 0,97 aw;

 

pH – mai puțin de 4;

 

solide – minimum 2o Bx –;

 

viscozitatea – debit de maximum 8 atunci când se utilizează o cupă Ford.

3.6.   Descrierea metodei de producție a produsului agricol sau alimentar căruia i se aplică denumirea de la punctul 3.1 [articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1216/2007]

Merele Bramley reprezintă materia primă pentru „Traditional Bramley Apple Pie Filling”. Merele sunt cultivate în conformitate cu următorul protocol:

Pentru fiecare transport livrat unității de producție, se țin evidențe complete privind cultivarea, recoltarea și depozitarea fructelor. În urma inspecției inițiale, pentru a se asigura că fructele transportate sunt adecvate pentru „Traditional Bramley Apple Pie Filling”, merele sunt supuse unui proces de flotare în apă, urmat de o triere mecanică și de inspecția manuală pe linie, înainte de procesul de fabricație.

Dimensiunea merelor care sunt utilizate la fabricarea „Traditional Bramley Apple Pie Filling” variază între minimum 65 mm și maximum 115 mm. Datorită formei unice a merelor Bramley, trebuie folosite proceduri specializate de calibrare și de manipulare adecvate, pentru a se asigura o pregătire corespunzătoare a materiilor prime.

Merele trebuie să fie sănătoase, curate, lipsite de defecte grave ale pieliței, întregi și ajunse la maturitate, fără tăieturi și urme de lovituri > 0,5 mm în profunzime, de pete amare, de putregai sau de defecte cauzate de rapănul mărului. Datorită faptului că fructul este delicat, dispozitivul de flotare și liniile mecanice trebuie să fie adaptate pentru a reduce la minimum impactul, chiar dacă este scăzut, în timpul procedurilor de pregătire și de prelucrare.

Aroma merelor din soiul Bramley Seedling este acidulată și intensă. Culoarea este tipică pentru soiul Bramley Seedling: de la verde foarte închis la o nuanță mai deschisă de verde, acoperind toată coaja mărului. Textura mărului ar trebui să fie fermă și crocantă și să se încadreze în general în categoriile crocantă, zemoasă și fermă.

Eliminarea mecanică a cojii și a cotorului: Forma merelor Bramley este neregulată și, drept urmare, sunt necesare echipamente speciale de calibrare, de eliminare a cojii și a cotorului și de manipulare pentru a se îndeplini cerințele stricte din caietul de sarcini privind fabricarea comercială a „Traditional Bramley Apple Pie Filling”, iar fasonarea trebuie să fie manuală.

Preparare: Merele Bramley tăiate în bucăți prezintă caracteristici unice de oxidare și necesită tehnici specializate, enumerate mai jos:

Merele Bramley sunt tăiate la dimensiunile necesare. Bucățile sunt, în general, de dimensiuni neregulate, variind de la „cubulețe” de 15 mm la „benzi” de 70 mm lungime; secțiunea nu trebuie să fie mai mică de 15 mm diametru. Neregularitatea bucăților face parte din caracterul „Traditional Bramley Apple Pie Filling” și este un rezultat al dimensiunii și al formei merelor înseși, a metodei de tăiere și a preferințelor clientului sau consumatorului.

Aceste bucăți de mere Bramley pot fi apoi cufundate într-o soluție antioxidantă, pentru a evita înnegrirea pulpei merelor. Utilizarea de suc de lămâie, de acid citric sau de acid ascorbic ca soluție antioxidantă este opțională și constituie o etapă specifică a prelucrării. Acesta nu este nici un ingredient, nici un aditiv și, prin urmare, nu are niciun impact asupra compoziției produsului final.

Merele sunt apoi transferate imediat în zona unde se prepară umplutura de mere sau sunt depozitate în condiții de refrigerare, după care sunt prelucrate pentru a obține „Traditional Bramley Apple Pie Filling”, fie la cald, fie la rece.

Un amestec de apă și de zahăr este adăugat la bucățile de mere, până când acestea sunt dispersate uniform; în această etapă se poate adăuga, dacă se dorește, amidon de porumb și/sau piure de mere Bramley și/sau suc de lămâie. Piureul de mere trebuie obținut în proporție de 100 % din mere Bramley și trebuie să nu conțină niciun agent de conservare.

3.7.   Caracterul specific al produsului agricol sau alimentar [articolul 3 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1216/2007]

„Traditional Bramley Apple Pie Filling” este un amestec omogen de bucăți de mere Bramley proaspete, de zahăr și de apă și, opțional, de piure de mere Bramley, amidon de porumb și suc de lămâie.

Caracteristicile aromatice unice ale merelor Bramley și absența constatată a oricărui aditiv sunt responsabile pentru gustul acidulat deosebit al „Traditional Bramley Apple Pie Filling”. Aroma merelor se caracterizează prin echilibrul între zaharuri și acidul malic. Majoritatea celorlalte soiuri de mere au un nivel mai scăzut de acid și un conținut mai mare de zahăr, ceea ce le conferă gustul dulce care le face bune de mâncat, dar această aromă se pierde atunci când mărul este gătit. Merele Bramley conțin însă un nivel mai ridicat de acid malic și un nivel mai scăzut de zahăr, ceea ce produce o aromă mai puternică, mai acidulată, care se păstrează la gătit.

Fermitatea merelor Bramley este o calitate esențială care contribuie la producerea, la gătit, a unei texturi umede care „se topește în gură”. Merele de desert pot produce o textură gumoasă, nesatisfăcătoare, deoarece conțin cu până la 20 % mai multă substanță uscată decât merele Bramley.

Good Housekeeping Institute din Regatul Unit a efectuat cercetări care confirmă superioritatea merelor Bramley față de soiurile de mere de desert atunci când sunt folosite la gătit pentru rețete populare. Merele Bramley au fost testate în raport cu merele Granny Smith, Braeburn și Golden Delicious. Toate merele au fost tratate în mod identic, utilizând rețete preluate din cartea de bucate a Good Housekeeping Institute, inclusiv rețeta pentru plăcinta tradițională cu mere. S-au testat aroma, textura și calitatea generală a acestora la gătit. Cercetarea a arătat că merele Bramley sunt mai bune decât toate soiurile de mere de desert folosite în plăcintele cu mere tradiționale britanice.

Tabelul de mai jos arată punctajele medii (punctajul maxim fiind 9) înregistrate de comisia de consumatori „taste4” a Good Housekeeping Institute, alcătuită din 12 adulți, bărbați și femei, aparținând tuturor grupurilor de vârstă, inclusiv membri ai echipei de bucătari:

 

Golden Delicious

Braeburn

Bramley

Granny Smith

Aspect

5,2

5,8

6,9

6,2

Aromă

6,0

5,2

7,0

5,0

Textură

5,5

4,9

6,5

5,5

Calitatea generală

5,2

5,4

6,7

5,0

O listă a caracteristicilor unice ale „Traditional Bramley Apple Pie Filling”:

Este obținută exclusiv din ingrediente „tradiționale”, și anume mere Bramley, apă și zahăr, putându-se adăuga, dacă se dorește, piure de mere Bramley – obținut 100 % din mere Bramley – amidon de porumb și suc de lămâie. Nu se folosește niciun aditiv.

Gustul unic este dat de raportul ridicat de acid malic față de zaharuri pe care îl prezintă merele Bramley.

Dimensiunea merelor variază între 65 mm și 115 mm.

3.8.   Caracterul tradițional al produsului agricol sau alimentar [articolul 3 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1216/2007]

Bramley’s Seedling (o plantulă crescută în mod natural ca răspuns la o climă temperată insulară unică) a fost descoperit în jurul anului 1809 de Mary Anne Brailsford. Aceasta a fost plantată într-o grădină din Southwell, Nottinghamshire.

Fructele mărului Bramley altoit au fost prezentate pentru prima oară în fața Comitetului pentru fructe al Royal Horticultural Society la 6 decembrie 1876, primind foarte multe laude.

În epoca victoriană se urmărea dezvoltarea de soiuri de mere de gătit cu destinație unică pentru rețeta perfectă de plăcintă cu mere. La Congresul națională al merelor (National Apple Congress) din 1883, soiul Bramley a fost apreciat ca fiind cel mai potrivit soi de mere pentru plăcintele cu mere. Prin urmare, a devenit o tradiție populară.

În octombrie 1887, soiul Bramley Seedlings a primit un certificat „First Class” din partea comitetului Expoziției de mere organizată cu ocazia jubileului regal (Royal Jubilee Exhibition of Apples), care a avut loc la Manchester.

Bramley’s Seedling este un soi distinctiv de mere de gătit cu destinație unică (de obicei nu este consumat crud, deoarece majoritatea oamenilor l-ar considera prea acid). Acest soi de mere produce atât un gust distinctiv, cât și o textură specială și tocmai aceste calități sunt cele care au creat și au perpetuat tradiția plăcintelor cu mere.

Britanicilor nu le-a plăcut ideea americană de înțepare a mărului cu o furculiță, nici stilul francez cu felii de măr decorative puse deasupra, ambele impunând ca mărul să nu se deformeze la gătit, acesta fiind, prin urmare, mai puțin acid decât un „măr de gătit” adevărat. Nu se știe care au fost primele, preferințele sau merele, dar soiul „Bramley’s Seedlings”, având cele mai înalte niveluri de aciditate dintre toate „merele de gătit”, a trecut cu mare succes testele britanicilor. Aciditatea abundentă și gustul puternic fructat caracteristic care rezultă i-au asigurat, de asemenea, utilizarea continuă.

Tradiția timpurie de a acoperi bucățile tăiate de măr Bramley cu suc de lămâie (sau cu un alt suc acid) pentru a preveni înnegrirea acestora a rămas neschimbată și este aceeași cu cea folosită la rețeta de „Traditional Bramley Apple Pie Filling” utilizată astăzi la scară comercială.

O serie de bucătari de frunte din Regatul Unit au transmis mărturii direct către UK Apples & Pears cu privire la faptul că rețeta de „Traditional Bramley Apple Pie Filling” a rămas neschimbată de când a fost popularizată în urma Congresului național al merelor din 1883:

„Am lucrat în sectorul alimentar timp de 50 de ani și, din câte știu eu, umplutura tradițională englezească pentru plăcinta cu mere este compusă doar din mere Bramley și zahăr, posibil cu puțin suc de lămâie și ceva amidon de porumb, pentru îngroșare.” – Prue Leith, OBE

„Soiul de mere Bramley și-a sărbătorit bicentenarul în 2009 și a fost utilizat la umpluturile pentru plăcinte cu mere încă de când a început să fie cultivat la scară comercială, la mijlocul secolului al XIX-lea. În tot acest timp, rețeta pentru umplutura de plăcintă cu mere Bramley a rămas neschimbată, fiind alcătuită doar din mere Bramley, zahăr, amidon (cum ar fi amidonul de porumb), un conservant precum sucul de lămâie și apă.” – Phil Vickery

„Din câte știu eu, rețeta pentru umplutura tradițională de plăcinte cu mere Bramley nu s-a schimbat: mere Bramley, zahăr, amidon de porumb, un conservant precum sucul de lămâie și apă. Bramley este pe bună dreptate recunoscut ca fiind cel mai bun măr pentru gătit. Calitățile unice ale acestui soi de mere indigen din Regatul Unit, cum ar fi nivelul mai mare de aciditate și nivelul mai scăzut de zaharuri, produc o aromă puternică de măr chiar și atunci când este gătit, precum și o textură superbă odată gătit.” – Antony Worrall Thompson, MOBG

Unele umpluturi de plăcintă cu mere, inclusiv alte umpluturi de plăcintă cu mere Bramley, pot conține un amestec de soiuri de mere și acestea nu aderă la definiția noastră de „Traditional Bramley Apple Pie Filling”, care este realizată exclusiv din mere Bramley. În mod similar, utilizarea de conservanți artificiali nu ar respecta definiția noastră pentru „Traditional Bramley Apple Pie Filling”.

3.9.   Cerințe minime și proceduri de verificare a caracterului specific [articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1216/2007]

Acestea sunt descrise mai jos și se referă în mod specific la fabricarea comercială a „Traditional Bramley Apple Pie Filling”:

Descrierea produsului crud

Măr din soiul Bramley’s Seedling. Nu este permis niciun alt soi de mere.

Calitatea fructelor

În momentul livrării la unitatea de prelucrare, fructele trebuie să fie sănătoase, curate, întregi și ajunse la maturitate. Merele trebuie să nu prezinte defecte grave ale pieliței și să fie lipsite de tăieturi și de urme de lovituri > 0,5 mm în profunzime.

Culoarea ar trebui să fie verde, tipică pentru soiul Bramley, variind de la verde foarte închis la o nuanță mai deschisă de verde, acoperind toată coaja mărului; nu galben-verzui și nici galben.

Defecte

Defectele specifice care trebuie reduse la minimum sunt: urme grave de lovituri (> 0,5 mm în profunzime); fruct anormal de mare; putrezirea cotorului; pete amare; fruct cu diformități pronunțate; descompunere la temperaturi scăzute; leziuni grave ale pieliței; înnegrirea fiziologică a cotorului; mere putrezite. Păduchele virgulă al pomilor nu trebuie să fie prezent pe cea mai mare parte a cojii.

Dimensiunea fructelor

Se acceptă o gamă de dimensiuni ale fructelor, între 65 mm și 115 mm.

Textură

Textura trebuie să fie fermă și crocantă.

Prelucrarea

Datorită faptului că fructul este delicat, condițiile de prelucrare trebuie să fie de așa natură încât să se reducă la minimum impactul mecanic în timpul pregătirii și al prelucrării.

Forma merelor Bramley este neregulată și, drept urmare, sunt necesare echipamente speciale de calibrare, de eliminare a cojii și a cotorului și de manipulare pentru a se îndeplini cerințele din caietul de sarcini.

Odată curățate de coajă și de cotor, merele trebuie să fie inspectate și fasonate manual.

Merele pot fi cufundate într-o soluție antioxidantă, fiind apoi scuturate și scurse pentru a se îndepărta orice surplus.

Merele trebuie depozitate în condiții de refrigerare la < 5 °C, înainte de utilizare.

Fabricarea

În afara ingredientelor menționate mai sus, „Traditional Bramley Apple Filling” ar trebui să conțină numai apă și zahăr, cu opțiunea de a adăuga piure de mere Bramley și amidon de porumb. Sunt permise variații ale rețetei, dar nu la nivelul ingredientelor.

Procesul de amestecare și de pompare trebuie să fie de așa natură încât să producă un amestec omogen, cu fructe bine definite.

Umplutura de plăcintă trebuie să fie testată, pentru fiecare lot, în ceea ce privește pH ul, substanțele solide solubile totale, viscozitatea, culoarea și gustul, pentru a se verifica respectarea parametrilor din caietul de sarcini. Nivelurile pot varia de la un producător la altul, în funcție de cerințele clientului final. Produsele trebuie să fie etichetate, pentru a asigura deplina trasabilitate, și depozitate/distribuite în stare refrigerată.

4.   Autoritățile sau organismele care verifică respectarea caietului de sarcini

4.1.   Denumirea și adresa

Denumire:

The National Britannia Group

Adresă

Caerphilly Business Park

Caerphilly CF83 3GG

UNITED KINGDOM

Tel.

+44 2920852852

Fax

+44 2920867738

Adresă de e-mail:

client_support@natbrit.com

Denumire:

LawLabs Limited

Adresă:

Law Labs House

121 Shady Lane

Great Barr

Birmingham B44 9ET

UNITED KINGDOM

Tel.

+44 1212514000

Fax

+44 1212514040

Adresă de e-mail:

market.lawlabs@bodycote.com

Ambele organisme de control sunt acreditate în conformitate cu EN45011. Auditare conform cerințelor standardelor globale ale BRC pentru alimente (BRC Global Standards – Food) (Numărul 4 actual, ianuarie 2005).

http://www.brc.org.uk/standards/default.asp

☒ Public

☐ Privat

4.2.   Sarcini specifice ale autorității sau organismului respectiv

Organismul de control răspunde de verificarea întregului caiet de sarcini.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 93, 31.3.2006, p. 1. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(3)  JO L 275, 19.10.2007, p. 3.


Top