Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0223(05)

    Aviz adresat întreprinderilor care intenționează să importe sau să exporte din sau către Uniunea Europeană, în 2013, substanțe reglementate care diminuează stratul de ozon și întreprinderilor care intenționează să solicite, pentru 2013, o cotă pentru aceste substanțe pentru utilizări de laborator sau analitice

    JO C 53, 23.2.2012, p. 18–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.2.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 53/18


    Aviz adresat întreprinderilor care intenționează să importe sau să exporte din sau către Uniunea Europeană, în 2013, substanțe reglementate care diminuează stratul de ozon și întreprinderilor care intenționează să solicite, pentru 2013, o cotă pentru aceste substanțe pentru utilizări de laborator sau analitice

    2012/C 53/09

    1.

    Prezentul aviz se adresează întreprinderilor care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1005/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind substanțele care diminuează stratul de ozon (denumit în continuare „regulamentul”) și care intenționează:

    (a)

    să importe sau să exporte din sau către Uniunea Europeană, în 2013, substanțele enumerate în anexa I la regulament; sau

    (b)

    să solicite, pentru 2013, o cotă pentru utilizări de laborator sau analitice pentru substanțele respective.

    Prezentul aviz se adresează și societăților din Croația care intenționează să desfășoare astfel de activități după aderarea Croației la Uniunea Europeană. Aceste societăți sunt invitate să urmeze instrucțiunile prezentate la punctele 5 și 6.

    2.

    Sunt vizate următoarele grupe de substanțe:

    Grupa I

    :

    CFC 11, 12, 113, 114 sau 115

    Grupa II

    :

    alte CFC complet halogenate

    Grupa III

    :

    haloni 1211, 1301 sau 2402

    Grupa IV

    :

    tetraclorură de carbon

    Grupa V

    :

    1, 1, 1 tricloretan

    Grupa VI

    :

    bromură de metil

    Grupa VII

    :

    hidrobromofluorocarburi

    Grupa VIII

    :

    hidroclorofluorocarburi

    Grupa IX

    :

    bromclormetan

    3.

    Toate importurile sau exporturile de substanțe scutite de interdicția generală de import sau export necesită obținerea din partea Comisiei a unei licențe, cu excepția cazurilor de tranzit, de depozitare temporară, de regim de antrepozit vamal sau de zonă liberă prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 450/2008, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile. De asemenea, producerea de substanțe reglementate necesită autorizare prealabilă.

    4.

    Importurile pentru libera circulație în Uniunea Europeană sunt supuse unor limite cantitative stabilite de Comisie pe baza declarațiilor de import pentru substanțele reglementate, pentru următoarele utilizări:

    (a)

    utilizări de laborator și analitice (supuse unei cote de producție/import și unei limitări cantitative);

    (b)

    utilizări critice (haloni);

    (c)

    utilizări ca intermediari de sinteză;

    (d)

    utilizări ca agenți de prelucrare.

    5.

    Cotele de producție și de import pentru utilizări de laborator și analitice se vor aloca în conformitate cu articolul 10 alineatul (6) din regulament și cu Regulamentul (UE) nr. 537/2011 al Comisiei (1). Solicitarea unei cote pentru utilizări de laborator și analitice urmează o procedură identică cu cea indicată mai jos pentru importuri.

    6.

    Toate întreprinderile care doresc să importe sau să exporte, în 2013, substanțe reglementate și care nu au solicitat o licență de import sau de export (denumită, înainte de 2010, autorizație de export) în anii precedenți trebuie să notifice Comisia prin depunerea, cel târziu până la 16 mai 2012, a formularului de înregistrare disponibil online la adresa: http://circa.europa.eu/Public/irc/env/review_2037/library. După înregistrare, întreprinderile trebuie să urmeze procedura descrisă la punctul 7.

    7.

    Întreprinderile înregistrate în baza de date ODS principală ca importatoare sau exportatoare trebuie să completeze și să depună formularul de declarație corespunzător, disponibil online în baza de date ODS principală (http://ec.europa.eu/clima/policies/ozone/ods_en.htm).

    8.

    Formularele de declarație din baza de date ODS principală vor fi disponibile începând cu 16 mai 2012.

    9.

    Numai formularele de declarație completate corespunzător care nu conțin greșeli și care sunt primite până la 30 iunie 2012 vor fi considerate valabile de către Comisie.

    Întreprinderile sunt încurajate să depună declarația cât mai curând posibil și cu suficient timp înainte de termenul-limită, pentru a putea fi eventual corectate în cursul perioadei de depunere a declarațiilor.

    10.

    Simpla depunere a unei declarații nu conferă dreptul de a efectua importuri, exporturi sau, în cazul substanțelor reglementate destinate utilizărilor de laborator și analitice, activități de producție. Înainte de a efectua, în 2013, un import, un export sau o activitate de producție, întreprinderile trebuie să fi depus o declarație corespunzătoare și trebuie să solicite o licență din partea Comisiei utilizând formularul online din baza de date ODS principală disponibilă online.


    (1)  Regulamentul (UE) nr. 537/2011 al Comisiei din 1 iunie 2011 privind mecanismul de alocare a cantităților de substanțe reglementate autorizate pentru utilizări de laborator și analitice în Uniune în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1005/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind substanțele care diminuează stratul de ozon (JO L 147, 2.6.2011, p. 4).


    Top