Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0611

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de autorizare a Bulgariei și a României pentru a aplica măsuri de derogare de la articolul 5 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

    /* COM/2012/0611 final - 2012/0293 (NLE) */

    52012PC0611

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de autorizare a Bulgariei și a României pentru a aplica măsuri de derogare de la articolul 5 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată /* COM/2012/0611 final - 2012/0293 (NLE) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.           CONTEXTUL PROPUNERII

    În temeiul articolului 395 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată[1] (denumită în continuare „directiva TVA”), Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să aplice măsuri speciale de derogare de la dispozițiile directivei menționate, pentru a simplifica procedura de colectare a taxei pe valoarea adăugată (TVA) sau pentru a preveni anumite forme de evaziune sau fraudă fiscală.

    Printr-o scrisoare înregistrată de Comisie la data de 25 mai 2011, Bulgaria și România au solicitat o derogare de la dispozițiile articolului 5 din directiva TVA care reglementează aplicarea teritorială a TVA în ceea ce privește un pod de frontieră (rutier și feroviar) peste Dunăre. Printr-o scrisoare înregistrată de Comisie la 7 martie 2012, Bulgaria și România au înlocuit parțial această solicitare.

    În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din directiva TVA, Comisia a informat celelalte state membre, prin scrisoarea din 17 iulie 2012, cu privire la cererile transmise de Bulgaria și România (Spania a fost informată ulterior, prin scrisoarea din data de 18 iulie 2012). Printr-o scrisoare datată 19 iulie 2012, Comisia a informat Bulgaria și România că dispune de toate informațiile pe care le consideră necesare pentru evaluarea cererii.

    Pentru a facilita traficul rutier și feroviar între teritoriile lor, Bulgaria și România au decis să semneze la 5 iunie 2000 un acord pentru construirea unui pod de frontieră peste Dunăre între Vidin (Bulgaria) și Calafat (România).

    În acest context, Bulgaria și România au solicitat să fie autorizate să aplice măsuri de derogare de la normele TVA în materie de teritoriu pentru întreținerea și repararea acestui pod și perceperea taxei de traversare a podului (construcția podului de frontieră a fost exclusă în mod explicit din obiectul cererii de derogare).

    În temeiul normelor obișnuite, principiul delimitării teritoriale stabilit la articolul 5 din directiva TVA, în combinație cu normele privind locul furnizării, ar impune ca Bulgaria să perceapă TVA pentru lucrările de întreținere și reparații efectuate pe teritoriul său. În mod similar, întreținerea și reparațiile efectuate pe teritoriul României ar fi supuse TVA în România. Aplicarea normelor obișnuite ar presupune stabilirea locului exact al tranzacțiilor supuse taxei, în funcție de teritoriul pe care a fost desfășurată fiecare parte a lucrărilor. În acest scop, ar fi necesar ca întreprinderile care participă la lucrări să stabilească cu certitudine frontiera teritorială pe Dunăre pentru lucrările efectuate deasupra apei. Bulgaria și România consideră că aplicarea normelor obișnuite ar crea complicații fiscale pentru aceste întreprinderi, iar scopul urmărit de această derogare care vizează o simplificare este, conform cererii, stabilirea frontierei teritoriale la mijlocul podului.

    În ceea ce privește taxele de trecere, suma la care se aplică TVA ar trebui, în conformitate cu normele actuale, să corespundă cu partea de pod care aparține fiecărui stat membru. În afara problemei menționate anterior de stabilire a frontierei teritoriale, fiecare călătorie peste pod trebuie să fie facturată în funcție de două taxe și două cote TVA diferite: una pentru teritoriul Bulgariei și una pentru teritoriul României, ceea ce ar fi împovărător pentru persoanele impozabile vizate. În acest sens, scopul derogării în ceea ce privește taxele de trecere este să se considere că podul este situat pe teritoriul statului membru în care începe călătoria de tranzit. În practică, Bulgaria va percepe TVA pe întreaga taxă de trecere pentru toate călătoriile care încep pe partea bulgară și care includ trecerea podului de frontieră în România. În același mod, România va percepe TVA pe întreaga taxă de trecere pentru toate călătoriile care încep în România. Acest lucru va simplifica modul în care se calculează și se contabilizează TVA.

    2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Nu a fost necesar să se recurgă la consultări sau la expertiză externă.

    Propunerea de decizie vizează simplificarea colectării TVA în ceea ce privește anumite servicii legate de un pod de frontieră.

    Dat fiind domeniul restrâns al derogării, impactul va fi în orice caz limitat.

    3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    Decizia autorizează Bulgaria și România să aplice măsuri de derogare de la aplicarea teritorială a directivei TVA în ceea ce privește un pod de frontieră.

    Prezenta decizie are la bază articolul 395 din directiva TVA.

    Propunerea intră în sfera competenței exclusive a UE. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

    Această decizie se referă la o autorizație acordată unor state membre la cererea acestora și nu constituie nicio obligație.

    Având în vedere domeniul ei de aplicare strict limitat, măsura specială pare să fie proporțională cu scopul urmărit.

    În temeiul articolului 395 din directiva TVA, o derogare de la dispozițiile comune privind TVA nu se poate acorda decât cu autorizația Consiliului hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei. O decizie a Consiliului reprezintă singurul instrument adecvat, dat fiind că aceasta poate fi adresată unui singur stat membru.

    4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Propunerea nu are implicații asupra bugetului Uniunii.

    2012/0293 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de autorizare a Bulgariei și a României pentru a aplica măsuri de derogare de la articolul 5 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată[2], în special articolul 395 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)       Prin scrisorile înregistrate la Comisie la 25 mai 2011, Bulgaria și România au solicitat autorizarea de a deroga de la dispozițiile articolului 5 din Directiva 2006/112/CE care reglementează domeniul de aplicare teritorială a TVA, în ceea ce privește un pod de frontieră peste Dunăre. Bulgaria și România au înlocuit parțial această cerere prin scrisoarea înregistrată la Comisie la 7 martie 2012.

    (2)       În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva 2006/12/CE, Comisia a informat celelalte state membre, printr-o scrisoare din data de 17 iulie 2012, cu privire la cererile înaintate de Bulgaria și de România, cu excepția Spaniei, care a fost informată prin scrisoarea din data de 18 iulie 2012. Printr-o scrisoare datată 19 iulie 2012, Comisia a informat Bulgaria și România că dispune de toate informațiile pe care le consideră necesare pentru evaluarea cererii.

    (3)       În ceea ce privește întreținerea și repararea podului, derogarea solicitată de Bulgaria și România constă în a considera că frontiera teritorială dintre cele două state membre se află la mijlocul podului.

    (4)       Referitor la perceperea taxelor de trecere a podului de frontieră, cele două state membre doresc să se considere toată lungimea podului ca parte a teritoriului statului în care începe călătoria de tranzit. În acest fel, pentru toate călătoriile care încep pe partea bulgară, doar Bulgaria va percepe TVA pentru întreaga taxă. În același mod, doar România va percepe TVA în cazul călătoriilor care încep pe partea română.

    (5)       În absența măsurilor de derogare, determinarea locului de prestare pentru lucrările de întreținere și de reparații, precum și pentru perceperea taxei de trecere ar depinde, în primul rând, de stabilirea exactă a frontierei teritoriale deasupra apei, lucru care, în practică, ar fi foarte dificil pentru persoanele impozabile vizate. În al doilea rând, pentru traversarea podului într-un singur sens, dintr-un stat membru în celălalt, ar trebui să aplice TVA atât Bulgaria, cât și România. Prin urmare, măsurile de derogare sunt destinate să simplifice colectarea TVA pentru aceste servicii.

    (6)       Având în vedere că problema în discuție este definiția teritoriului în scopuri de TVA, căreia nu ar trebui să i se aducă modificări, derogarea solicitată ar trebui acordată pentru o perioadă nedeterminată.

    (7)       Măsurile nu vor avea un impact negativ asupra resurselor proprii ale Uniunii provenind din TVA și nu vor avea niciun efect asupra valorii taxei datorate în etapa finală a consumului,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Prin derogare de la articolul 5 din Directiva 2006/112/CE, Bulgaria și România sunt autorizate, în condițiile prevăzute la articolele 2 și 3 din prezenta decizie, să aplice măsuri de derogare de la Directiva 2006/112/CE în ceea ce privește întreținerea și repararea podului de frontieră peste Dunăre între Vidin (Bulgaria) și Calafat (România), precum și în ceea ce privește perceperea taxei de trecere peste podul respectiv.

    Articolul 2

    Pentru a determina locul tranzacțiilor impozabile pentru întreținerea sau repararea podului de frontieră, granița teritorială va fi considerată ca fiind mijlocul podului respectiv pentru furnizarea de mărfuri și servicii, achizițiile intracomunitare și importurile de mărfuri destinate întreținerii sau reparării podului.

    Articolul 3

    Pentru a determina locul tranzacțiilor impozabile în ceea ce privește perceperea taxei de trecere, podul de frontieră, pe toată lungimea sa, va fi considerat ca făcând parte din teritoriul statului membru din care începe orice deplasare peste pod.

    Articolul 4

    Prezenta decizie se adresează Republicii Bulgaria și României.

    Adoptată la Bruxelles,

                                                                           Pentru Consiliu

                                                                           Președintele

    [1]               JO L 347, 11.12.2006, p. 1.

    [2]               JO L 347, 11.12.2006, p. 1.

    Top