Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XG1223(02)

    Concluziile Consiliului privind combaterea aranjării meciurilor

    JO C 378, 23.12.2011, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.12.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 378/1


    Concluziile Consiliului privind combaterea aranjării meciurilor

    2011/C 378/01

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    1.   REAMINTIND:

    Că, la 20 mai, Consiliul a stabilit un plan de lucru european pentru sport pentru perioada 2011-2014 (1), care a evidențiat, ca temă prioritară, aranjarea meciurilor și promovarea bunei guvernanțe. Grupul de experți „Buna guvernanță în sport” a fost instituit pentru a dezvolta dimensiunea europeană a integrității sportului, cu accentul inițial, printre altele, pe combaterea aranjării meciurilor.

    Diverse inițiative privind chestiunea aranjării meciurilor care au fost luate de Uniunea Europeană, inclusiv dezbaterea de orientare privind aspectele legate de sport ale pariurilor online din cadrul Consiliului din 20 mai 2011, Cartea verde a Comisiei privind jocurile de noroc online în piața internă (2), Comunicarea Comisiei privind lupta împotriva corupției în UE (3) și o comunicare a Comisiei privind dezvoltarea dimensiunii europene a sportului (4).

    Recomandarea Consiliului Europei privind promovarea integrității sportului și combaterea manipulării rezultatelor, în special a aranjării meciurilor, ca un prim pas în acest domeniu (5).

    2.   CONȘTIENT DE FAPTUL CĂ:

    1.

    Aranjarea meciurilor este, pe lângă dopaj, una dintre cele mai importante amenințări cu care se confruntă sportul contemporan, aceasta prejudiciind imaginea sportului prin punerea în pericol a integrității și a imprevizibilității competiției sportive. Aceasta contravine valorilor fundamentale ale sportului, precum integritatea, spiritul de fairplay și respectul pentru ceilalți. Datorită popularității mondiale a sportului, problema nu se limitează nici la un singur stat membru, nici la un singur sport. Aranjarea meciurilor constituie o formă de fraudă în sport și se poate produce cu implicarea cartelurilor de pariuri ilegale care pot avea legături cu activitățile de spălare a banilor.

    2.

    Acțiunile la nivelul UE care vizează combaterea aranjării meciurilor ar trebui să fie complementare acțiunilor desfășurate de către mișcările sportive, autoritățile publice și operatorii de pariuri.

    3.

    Aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare, eficace și disuasive, inclusiv sancțiuni penale și/sau disciplinare, este necesară pentru combaterea aranjării meciurilor. Prin urmare, Consiliul salută în acest sens studiul lansat de Comisie cu privire la cadrul legal aplicabil fraudei în sport, în special aranjării meciurilor, în statele membre ale UE.

    4.

    Buna guvernanță în sport este o componentă esențială în lupta împotriva aranjării meciurilor. Se pare că probleme precum aranjarea meciurilor apar mai puțin frecvent în cazurile în care standardele de bună guvernanță sunt respectate, printre altele interdicția de a paria pe propriul sport, plata la timp a salariilor jucătorilor, stabilitatea financiară și transparența.

    3.   ÎN ACEST CONTEXT, INVITĂ STATELE MEMBRE ALE UE ȘI PĂRȚILE INTERESATE, ACȚIONÂND ÎN CADRUL COMPETENȚELOR RESPECTIVE ȘI AVÂND ÎN VEDERE AUTONOMIA ORGANIZAȚIILOR SPORTIVE:

    1.

    Să încurajeze dezvoltarea de programe educaționale bazate, de exemplu, pe experiența unor foști sportivi, pentru a îmbunătăți conștientizarea de către sportivi și de către reprezentanții oficiali din sport a riscurilor asociate cu manipularea rezultatelor și pentru a îi împiedica să se implice în astfel de activități.

    2.

    Să încurajeze cooperarea strânsă și schimbul de informații între toate părțile interesate pentru a combate aranjarea meciurilor în mod eficace, inclusiv prin acorduri internaționale, sub orice formă corespunzătoare, la toate nivelurile, în special pentru schimbul de informații privind cele mai bune practici în prevenirea, urmărirea penală și monitorizarea pariurilor suspecte pe evenimentele sportive.

    3.

    Să analizeze posibilitatea lansării unor studii privind aranjarea meciurilor, identificarea amplorii fenomenului, a problemelor existente, precum și a soluțiilor posibile.

    4.   INVITĂ STATELE MEMBRE ALE UE, PREȘEDINȚIA ȘI COMISIA EUROPEANĂ, ACȚIONÂND ÎN CADRUL COMPETENȚELOR RESPECTIVE ȘI CU RESPECTAREA PRINCIPIULUI SUBSIDIARITĂȚII ȘI ȚINÂND SEAMA DE STRUCTURA LOR INSTITUȚIONALĂ:

    1.

    Să monitorizeze și să contribuie la lucrările în curs privind chestiunea aranjării meciurilor desfășurate în cadrul diferitelor foruri internaționale, inclusiv Comitetul Olimpic Internațional și Consiliul Europei. În această privință, recunoaște nevoia statelor membre de schimb de informații și de optimizare a contribuțiilor la aceste procese ale statelor membre ale UE.

    2.

    Să sprijine viitoarele lucrări din cadrul Grupului de experți „Buna guvernanță în sport” în vederea dezvoltării unei dimensiuni europene a integrității sportului, cu accentul în mod special pe lupta împotriva aranjării meciurilor, inclusiv chestiuni precum măsuri preventive, creșterea gradului de conștientizare, schimbul de bune practici, schimbul de informații între statele membre, de exemplu prin dezvoltarea unui compendiu al celor mai bune practici, facilitarea monitorizării și a măsurilor de punere în aplicare în contextul legislației existente, precum și dezvoltarea cooperării dintre autoritățile publice, mișcările sportive și operatorii de pariuri.

    3.

    Să includă în acordurile internaționale relevante, la nivel național și la nivelul UE, dispoziții privind nevoia de cooperare în abordarea problemei aranjării meciurilor, în special în legătură cu jocurile de noroc nereglementate.

    4.

    Din perspectiva rezultatelor studiilor în desfășurare, să ia în considerare fără întârziere elaborarea unei declarații politice a autorităților publice, mișcărilor sportive și operatorilor de pariuri.

    5.   INVITĂ COMISIA EUROPEANĂ:

    1.

    Să ia în considerare lansarea unui studiu care să prezinte situația în privința aranjării meciurilor în UE și în afara UE, fără ca acesta să se suprapună altor inițiative și în strânsă cooperare cu părțile interesate, să identifice problemele existente, precum și inițiativele existente menite să combată aranjarea meciurilor și să propună recomandări cu privire la posibilele soluții care să fie adoptate la nivelul UE și la nivel internațional.

    2.

    Să promoveze lupta împotriva aranjării meciurilor în cadrul dialogului său cu părțile interesate din sport, în special ca parte din forumul UE al sportului.

    3.

    Să ia în considerare testarea unor proiecte transnaționale în scopul prevenirii aranjării meciurilor, vizând în special creșterea gradului de conștientizare în rândul sportivilor și al reprezentanților oficiali din sport.

    4.

    Din perspectiva rezultatelor studiilor menționate anterior și a lucrărilor Grupului de experți „Buna guvernanță în sport”, precum și a activităților desfășurate în cadrul diferitelor foruri internaționale, să ia în considerare formularea unei propuneri de recomandare a Consiliului privind combaterea aranjării meciurilor.

    5.

    Să includă chestiunile privind combaterea aranjării meciurilor, în special în legătură cu jocurile de noroc nereglementate, în contactele și relațiile sale bilaterale cu țări terțe relevante.


    (1)  JO C 162, 1.6.2011, p. 1.

    (2)  COM(2011) 128 final.

    (3)  COM(2011) 308 final.

    (4)  COM(2011) 12 final.

    (5)  Recomandarea CM/Rec (2011) 10.


    Top