Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009DC0451

    Raportul Comisiei către Consiliu şi Parlamentul European privind utilizarea prevederilor referitoare la asistenţa reciprocă în materie de recuperare a creanţelor reprezentând anumite cotizaţii, taxe, impozite şi alte măsuri în perioada 2005-2008

    /* COM/2009/0451 final */

    52009DC0451

    Raportul Comisiei către Consiliu şi Parlamentul European privind utilizarea prevederilor referitoare la asistenţa reciprocă în materie de recuperare a creanţelor reprezentând anumite cotizaţii, taxe, impozite şi alte măsuri în perioada 2005-2008 /* COM/2009/0451 final */


    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 4.9.2009

    COM(2009) 451 final

    RAPORTUL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN

    privind utilizarea prevederilor referitoare la asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor reprezentând anumite cotizații, taxe, impozite și alte măsuri în perioada 2005-2008

    RAPORTUL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN

    privind utilizarea prevederilor referitoare la asisten ța reciprocă în materie de recuperare a creanțelor reprezentând anumite cotizații, taxe, impozite și alte măsuri în perioada 2005-2008

    1. Introducere

    Statele membre ale Comunității Europene își oferă reciproc asistență pentru recuperarea creanțelor reprezentând anumite cotizații, taxe, impozite și alte măsuri. Inițial, legislația vizată era conținută de Directiva 76/308/CEE a Consiliului din 15 martie 1976[1]. Directiva menționată a fost înlocuită de Directiva 2008/55/CE din 26 mai 2008[2]. Conform acesteia, Comisia are obligația de a întocmi regulat un raport privind utilizarea prevederilor referitoare la asistența reciprocă. Primul raport [documentul COM (2006)43] a fost publicat la 8 februarie 2006. Acesta conținea o prezentare generală a asistenței reciproce oferite în 2003 și 2004. Prezentul raport are ca obiect asistența în materie de recuperare a creanțelor oferită în perioada 2005-2008. De asemenea, acesta conține și inițiativele actuale ale Comisiei în acest domeniu.

    2. ANALIZA UTILIZăRII MăSURILOR DE ASISTENță RECIPROCă ÎN PERIOADA 2005-2007

    2.1. Observații preliminare

    În raportul său anterior, Comisia a indicat faptul că statisticile unora dintre statele membre conțineau unele inconsecvențe. Statisticile referitoare la numărul de cereri depuse în perioada 2005-2007 indică în general o scădere majoră a acestor inconsecvențe, deși numărul de cereri a crescut enorm.

    Acest lucru demonstrează că statele membre au acordat mai multă atenție întocmirii unor situații statistice corecte. Adoptarea, la 5 decembrie 2005, a unor instrucțiuni exacte referitoare la obligațiile de raportare statistică a contribuit fără îndoială la îmbunătățirea acurateței statisticilor. Mai mult, întrebările referitoare la acest aspect adresate de statele membre au fost atent examinate în cadrul Comitetului de recuperare, ceea ce a permis autorităților naționale să reducă numărul posibilelor opinii divergente care pot duce la inconsecvențe de raportare statistică.

    2.2. Utilizarea sporită a cererilor de asistență reciprocă în Comunitatea Europeană

    Statisticile furnizate de statele membre indică o creștere a numărului de cereri de asistență în temeiul directivei CE ( prima coloană din graficul de mai jos).

    De asemenea, cadrul legislativ comunitar pare să fie utilizat pe scară mult mai largă între statele membre CE decât orice alte acorduri și înțelegeri de asistență reciprocă în vederea recuperării creanțelor. Utilizarea altor înțelegeri de asistență reciprocă între statele membre ( a doua coloană din graficul de mai jos) s-a diminuat în perioada 2005-2008. (Datele referitoare la utilizarea altor înțelegeri de asistență reciprocă sunt disponibile numai pentru perioada 2005-2008)[3].

    2.2.1. Evoluția cererilor de informații

    [pic]

    2.2.2. Evoluția cererilor de notificare

    [pic]

    2.2.3. Evolu ția cererilor de recuperare

    [pic]

    2.2.4. Natura creanțelor pentru care s-a solicitat asistență în vederea recuperării

    Următorul grafic ilustrează natura creanțelor, în procente din totalul valorii tuturor creanțelor[4]:

    - [pic] cererile referitoare la creanțele reprezentând TVA [menționate la articolul 2 litera (e) din Directiva 2008/55/CE] reprezintă o mare parte din cererile de măsuri de recuperare: ponderea acestora a crescut de la 43% în 2005 la 57% în 2007; în 2008 aceasta a scăzut la 34%.

    - [pic] cererile referitoare la impozitele pe venit și pe capital [menționate la articolul 2 litera (g) din directivă] reprezintă cealaltă parte majoră. Aceasta a scăzut de la 37% din numărul total de cereri în 2005 la 26% în 2007; în 2008, 50% din toate cererile se refereau la creanțe din această categorie.

    - [pic] cererile referitoare la rambursările, intervențiile și alte măsuri cuprinse în sistemul de finanțare a Fondului European de Garantare Agricolă și a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, cotizațiile și alte taxe prevăzute în cadrul organizării comune a piețelor din sectorul zahărului, taxele la import și taxele la export [menționate la articolul 2 literele (a)-(d) din directivă] reprezintă aproximativ 10% din numărul total de cereri;

    - [pic] cererile referitoare la accize [menționate la articolul 2 litera(f) din directivă] reprezintă, de asemenea, aproximativ 10% din total (cu excepția anului 2007, când acestea s-au redus la 4%);

    - [pic] cererile referitoare la impozitele pe primele de asigurare [menționate la articolul 2 litera (h) din directivă] reprezintă numai o mică parte din numărul total de cereri. În 2008 nu au existat cereri referitoare la astfel de impozite.

    [pic]

    2.3. Sume recuperate în creștere

    2.3.1. Evoluția generală a sumelor recuperate

    Evoluția sumelor recuperate efectiv prezintă, de asemenea, o tendință de creștere. În comparație cu sumele recuperate în 2003 (100%), sumele recuperate au crescut la peste 600% în 2006 și 2008[5].

    [pic]

    2.3.2. Distribuția sumelor recuperate în favoarea altor state membre, în conformitate cu anii cărora le corespund cererile vizate

    Măsurile de recuperare necesită timp pentru a fi întreprinse și pentru a produce efecte. De exemplu, sumele recuperate în 2008 de un stat membru solicitat corespund doar parțial cererilor primite în 2008; aceste sume sunt legate, de asemenea, de cererile primite în anii anteriori. Următorul grafic indică anul cu care corespund cererile vizate, în ceea ce privește sumele efectiv recuperate în anii 2005-2008. Din aceste statistici rezultă că (peste) 80% din sumele recuperate în acești ani corespund cererilor depuse în același an (indicate prin „=” în graficul următor) sau în ultimii doi ani calendaristici (indicate prin „-1” și „-2” în graficul următor).

    [pic]

    2.4. Lipsa de eficien ță

    Statisticile privind asistența reciprocă pentru perioada 2005 - 2008 indică faptul că sumele recuperate au crescut considerabil. Totuși, numărul cererilor și sumele pentru recuperarea cărora se solicită asistență sunt în creștere, de asemenea. Prin urmare, persistă încă un decalaj între sumele pentru recuperarea cărora se solicită asistență și sumele recuperate efectiv prin asistență reciprocă.

    După cum s-a menționat anterior, la punctul 2.3.2., măsurile de recuperare luate în vederea soluționării unei cereri primite într-un anumit an nu duc la recuperarea imediată a creanțelor în același an. Pentru perioada anterioară anului 2005 nu sunt disponibile statistici referitoare la acest efect decalat al măsurilor de recuperare. Prin urmare, este imposibil să avem acum o imagine exactă a procentajului sumelor efectiv recuperate, în comparație cu sumele pentru care s-a solicitat asistență în vederea recuperării într-un anumit an. Totuși, informații parțiale disponibile în prezent indică cu claritate faptul că rata generală de recuperare pentru cererile de recuperare adresate de statele membre altor state membre ale Comunității Europene se poate situa în prezent la aproximativ 5%[6].

    Pentru a face față numărului ridicat de cereri, precum și creșterii sumelor pentru care se solicită asistență în vederea recuperării, sunt necesare eforturi speciale de îmbunătățire a eficienței acestei asistențe. Aceste eforturi trebuie depuse atât la nivel național, cât și la nivel comunitar:

    - statele membre trebuie să își consolideze instrumentele de recuperare disponibile la nivelul legislației interne, iar

    - Comunitatea Europeană trebuie să consolideze și să faciliteze asistența reciprocă între statele membre în vederea recuperării creanțelor.

    3. Noi ini țIATIVE COMUNITARE DE CONSOLIDARE A ASISTENțEI RECIPROCE ÎN VEDEREA RECUPERăRII

    3.1. O nouă directivă a Consiliului

    Directiva inițială privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor reprezentând anumite cotizații, taxe, impozite și alte măsuri – Directiva 76/308/CEE - a fost modificată de câteva ori. Din motive de claritate și de raționalizare, directiva menționată a fost codificată. Noua Directivă 2008/55/CE a Consiliului a fost adoptată la 26 mai 2008 și a intrat în vigoare la 30 iunie 2008.

    3.2. Un nou regulament al Comisiei de facilitare a schimbului de cereri de asisten ță

    La 28 noiembrie 2008, Comisia a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1179/2008, care a înlocuit Directiva 2002/94/CE a Comisiei începând cu 1 ianuarie 2009. Noua legislație, care prevede norme detaliate de implementare a directivei Consiliului, facilitează asistența reciprocă în practică, în special comunicarea dintre autoritățile competente ale statelor membre. Acest lucru este indispensabil, dat fiind numărul în continuă creștere al cererilor.

    Conform noilor norme, comunicarea electronică a cererilor și răspunsurilor se aplică, în principiu, pentru toate tipurile de cereri de asistență reciprocă. Noile formulare standardizate pentru cereri contribuie, de asemenea, la o comunicare mai rapidă între solicitant și autoritatea solicitată.

    În prezent se lucrează la o versiune electronică a acestor noi formulare pentru cereri, care să permită o traducere automată. La 1 iunie 2008 a debutat faza de testare a utilizării acestor formulare electronice. Ea implică autoritățile din 6 state membre. Se estimează că toate statele membre vor putea utiliza noile formulare electronice în cursul anului 2010.

    3.3. Propunere pentru o nouă legisla ție a Consiliului

    La 2 februarie 2009 Comisia a prezentat o propunere COM(2009)28 de înlocuire a Directivei 2008/55/CE a Consiliului prin noi prevederi în scopul consolidării asistenței pentru recuperarea creanțelor.

    Principalele obiective și elemente ale propunerii se referă la:

    - extinderea domeniului de aplicare la taxe care nu sunt încă acoperite de legislația comunitară în vigoare, deoarece concurența și neutralitatea fiscală a pieței interne nu este afectată doar de neplata taxelor care intră în prezent în domeniul de aplicare a Directivei 2008/55/CE. Ca urmare a fraudelor privind alte taxe pot apărea distorsiuni ale condițiilor pieței interne, iar interesele financiare ale Comunității și ale statelor membre pot fi amenințate;

    - utilizarea preferențială a legislației comunitare pentru toate cererile de asistență reciprocă în vederea recuperării creanțelor, adresate de statele membre. Acest lucru va permite funcționarilor implicați să evite dificultățile care apar în urma aplicării mai multor acorduri și înțelegeri, fiecare prezentând posibilități, condiții, modalități și metode de comunicare diferite;

    - consolidarea posibilităților de a solicita asistență reciprocă și de a accelera procesul de soluționare a cererilor de asistență reciprocă. Acest lucru este esențial, deoarece șansele de recuperare a creanțelor sunt în mod evident legate de vechimea lor. În scopul sporirii șanselor de recuperare, Comisia propune măsuri precum:

    - posibilitatea de a solicita măsuri de recuperare, chiar dacă în statul membru solicitant nu s-au luat toate măsurile adecvate de recuperare;

    - schimbul spontan de informații din anumite categorii;

    - posibilitatea ca funcționarii însărcinați cu recuperarea creanțelor să fie prezenți în birourile administrative și să participe la anchete administrative în alte state membre;

    - simplificarea procedurilor de notificare a documentelor prin introducerea unei metode de notificare uniforme, folosind un formular standardizat;

    - elaborarea unor instrumente comunitare uniforme care să permită măsuri asigurătoare sau de executare, în vederea evitării problemelor de traducere și de recunoaștere a instrumentelor străine.

    4. Concluzii șI RECOMANDăRI

    4.1. Concluzii

    Creșterea numărului de cereri de asistență demonstrează faptul că statele membre simt nevoia de a conlucra în lupta contra fraudei fiscale.

    Deși sumele recuperate au crescut în perioada 2005-2008, este necesară o consolidare suplimentară a legislației în vigoare în acest domeniu, pentru a putea răspunde numărului în creștere de cereri de asistență și pentru eficientizarea procesului de asistență în vederea recuperării.

    4.2. Recomandări

    Statele membre trebuie să își consolideze instrumentele de recuperare disponibile la nivelul legislației interne.

    Consiliul și Parlamentul European sunt invitate să adopte rapid propunerea prezentată de Comisie la 2 februarie 2009 pentru consolidarea asistenței reciproce în vederea recuperării creanțelor.

    [1] JO L 73, 19.3.1976, p. 18.

    [2] JO L 150, 10.6.2008, p. 28.

    [3] Informații conform statisticilor comunicate de statele membre solicitate.

    [4] Statistici care au la bază media cererilor primite și trimise. Pentru 2005 aceste statistici se bazează pe datele raportate de 17 state membre; pentru 2006 acestea se bazează pe datele raportate de 20 de state membre; pentru 2007 acestea se bazează pe datele raportate de 24 de state membre; și pentru 2008 acestea se bazează pe datele raportate de 25 de state membre.

    [5] Situații statistice raportate de statele membre solicitate reprezentând sume recuperate la cererea altor state membre.

    [6] Trebuie totuși reținut faptul că totalul sumelor menționate în cererile de recuperare nu corespunde neapărat cu sumele datorate în realitate; de exemplu, aceeași creanță poate face obiectul mai multor cereri adresate unor state membre diferite sau cererile pot fi retrase într-o etapă ulterioară, deoarece creanțele au fost plătite de bunăvoie sau contestate cu succes. În prezent, statisticile disponibile nu permit luarea în considerație a tuturor acestor situații.

    Top