Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008TA1205(019)

    Raportul privind conturile anuale ale Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale pentru exercițiul financiar 2007, însoțit de răspunsurile centrului

    JO C 311, 5.12.2008, p. 130–135 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.12.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 311/130


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale pentru exercițiul financiar 2007, însoțit de răspunsurile centrului

    (2008/C 311/19)

    CUPRINS

    1-2

    INTRODUCERE

    3-6

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    7

    OBSERVAȚIE

    Tabelele 1-4

    Răspunsurile centrului

    INTRODUCERE

    1.

    Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (denumit în continuare „centrul”) a fost instituit prin Regulamentul (CEE) nr. 337/75 al Consiliului (1). Misiunea sa principală este să sprijine dezvoltarea formării profesionale la nivel comunitar. În vederea atingerii acestui obiectiv, centrul are drept sarcină alcătuirea și difuzarea de documentație privind sistemele de formare profesională.

    2.

    În tabelul 1 sunt prezentate în mod sintetic competențele și activitățile centrului. În tabelele 2, 3 și 4 sunt prezentate, în scop informativ, date-cheie sintetizate din situațiile financiare întocmite de centru pentru exercițiul financiar 2007.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    Această declarație este adresată Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (2); declarația a fost întocmită în urma examinării conturilor centrului, astfel cum este prevăzut la articolul 248 din Tratatul de instituire a Comunității Europene.

    4.

    Conturile centrului pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2007 (3) au fost întocmite de către directorul centrului, în temeiul articolului 12a din Regulamentul (CEE) nr. 337/75, și trimise Curții, care trebuie să emită o declarație cu privire la fiabilitatea acestor conturi, precum și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente.

    5.

    Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice IFAC și ISSAI (4), în măsura în care acestea sunt aplicabile în contextul Comunității Europene. Auditul a fost planificat și efectuat astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă conform căreia conturile sunt fiabile, iar operațiunile subiacente sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Curtea a obținut astfel o bază rezonabilă pentru declarația exprimată în continuare:

    Fiabilitatea conturilorConturile centrului pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2007 sunt fiabile, sub toate aspectele semnificative.Legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacenteOperațiunile subiacente conturilor anuale ale centrului sunt, per ansamblu, conforme cu legile și reglementările în vigoare.Observația prezentată în continuare nu pune în discuție declarația Curții.

    OBSERVAȚIE

    7.

    Bugetul centrului pentru exercițiul financiar 2007 s-a ridicat la 17,4 milioane de euro, bugetul aferent exercițiului anterior fiind de 17,6 milioane de euro. Programul de activitate al centrului pentru anul 2007 enumeră activitățile planificate în vederea atingerii fiecărui obiectiv stabilit, prezentând o descriere detaliată a realizărilor (outputs) care trebuie obținute. În multe cazuri însă, obiectivele și indicatorii de performanță nu sunt măsurabili, iar acest lucru creează dificultăți în ceea ce privește evaluarea rezultatelor. Dacă dorește să aibă un buget întocmit cu adevărat „pe activități”, centrul ar trebui să definească obiective precise și să își amelioreze demersul de programare. Programarea pe care o realizează ar trebui să traseze o corelație clară și consecventă între obiectivele stabilite, pe de o parte, și execuția resurselor bugetare necesare pentru îndeplinirea acestora, pe de altă parte.

    Prezentul raport a fost adoptat de Curtea de Conturi la Luxemburg, în ședința sa din 18 septembrie 2008.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 39, 13.2.1975, p. 1.

    (2)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (3)  Aceste conturi au fost întocmite la data de 17 iunie 2008 și primite de către Curte la data de 3 iulie 2008.

    (4)  Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) și Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).


     

    Tabelul 1

    Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) – Salonic

    Domeniu de competență comunitară conform tratatului

    Competențele centrului, astfel cum sunt definite la articolele 2 și 3 din Regulamentul (CEE) nr. 337/75 al Consiliului

    Organizare

    Resurse puse la dispoziția centrului în 2007

    (date pentru 2006)

    Produse și servicii furnizate în 2007

    (date pentru 2006)

    Comunitatea pune în aplicare o politică de formare profesională care sprijină și completează acțiunile statelor membre în ceea ce privește conținutul și organizarea formării profesionale.

    Acțiunea Comunității urmărește:

    să faciliteze adaptarea la transformările industriale, în special prin formarea și reconversia profesională;

    să îmbunătățească formarea profesională inițială și formarea continuă pentru a facilita inserția și reinserția profesională pe piața forței de muncă;

    să faciliteze accesul la formarea profesională și să favorizeze mobilitatea formatorilor și a persoanelor care urmează un program de formare și, în special, a tinerilor;

    să stimuleze cooperarea în domeniul formării dintre instituțiile de învățământ sau de formare profesională și între-prinderi;

    să dezvolte schimbul de informații și de experiență privind problemele comune sistemelor de formare ale statelor membre.

    (din articolul 150 din tratat)

    Misiunea centrului

    În calitate de centru de referință al Uniunii Europene în domeniul formării și al educației profesionale, Cedefop oferă factorilor de decizie din domeniul politic, cercetătorilor și profesioniștilor informații menite să promoveze o mai bună înțelegere a tendințelor curente, permițându-le astfel luarea unor decizii mai bine fundamentate în vederea unor acțiuni viitoare.

    Cedefop sprijină Comisia Europeană în promovarea și în dezvoltarea formării și a educației profesionale la nivel comunitar.

    Sarcini

    Să alcătuiască o documentație selectivă și să realizeze analize de date.

    Să contribuie la dezvoltarea și la coordonarea activității de cercetare.

    Să utilizeze și să difuzeze informațiile relevante.

    Să încurajeze și să sprijine o abordare concertată a problemelor referitoare la dezvoltarea formării profesionale.

    Să asigure un cadru de dezbateri la dispoziția unui public larg și diversificat.

    1.   Consiliul de conducere

    Compus din:

    Pentru fiecare stat membru:

    un membru care reprezintă guvernul;

    un membru care reprezintă organizațiile angajatorilor;

    un membru care reprezintă organizațiile lucrătorilor și trei membri care reprezintă Comisia Europeană.

    2.   Biroul

    Compus din:

    Președintele și cei trei vicepreședinți ai Consiliului de conducere (câte unul din fiecare grup); un coordonator per grup; și un reprezentant al Comisiei.

    3.   Directorul

    Numit de către Comisie dintr-o listă de candidați înaintată de Consiliul de conducere; este responsabil de administrarea centrului și pune în aplicare deciziile Consiliului de conducere și ale Biroului.

    4.   Controlul intern

    Serviciul de Audit Intern al Comisiei.

    5.   Auditul extern

    Curtea de Conturi.

    6.   Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul, la recomandarea Consiliului.

    Buget:

    17,4 milioane de euro (17,6 milioane de euro)

    Contribuție comunitară: 96 % (95 %)

    Situația personalului la 31 decembrie 2007:

    Numărul de posturi prevăzut în schema de personal: 97 (95)

    Posturi ocupate: 89 (81)

    Alte posturi: agenți contractuali,

    experți naționali detașați.

    Total personal: 128 (123)

    responsabil de sarcini:

    operaționale: 89 (84)

    administrative: 39 (34)

    mixte: 0 (5)

    Conferințe și seminare: 11 (24)

    Ateliere: 82 (24)

    Vizite/prezentări: 24 (21)

    Studii: 14 (35) + 23 de proceduri de subvenționare pentru ReferNet

    Proiecte: 40 (36) [din care 8 (2) administrative] plus 13 (15) comunități virtuale [din care 3 (1) administrative]

    Participare la: activitățile realizate în urma conferinței ministeriale de la Helsinki și pregătirea conferinței ministeriale de la Bordeaux (2008), programul „Educație și formare 2010”, programul Leonardo da Vinci și trecerea la programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, cadrul de acțiune comună a partenerilor sociali, Comitetul consultativ pentru formare profesională, Grupul directorilor generali cu responsabilități în domeniul formării profesionale (Directors-General for Vocational Training), Grupul de coordonare a programului „Educație și formare 2010”

    Publicații: 34 (43)

    3 (3) numere ale buletinului informativ Cedefop Info

    3 (3) numere ale publicației European Journal of Vocational Training (Jurnalul european de formare profesională)

    Difuzarea de documente: 8 477 (8 733) ca urmare a solicitărilor primite, 1 565 (1 774) de abonamente la Jurnalul european, 8 490 (8 498) de abonamente la Cedefop Info

    Publicații electronice: 3 364 (3 324) de abonamente la buletinul informativ al „Comunității electronice de formare” (Electronic Training Village – ETV), 4 000 000 (3 583 478) de vizualizări ale paginii de internet a ETV, 5 841 (7 553) de membri înregistrați ai comunităților virtuale, 769 (844) de participanți în cadrul programului de vizite de studiu

    Sursa: Informații furnizate de centru.


    Tabelul 2

    Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) – Salonic – Execuția bugetului

    (1000 de euro)

    Venituri

    Cheltuieli

    Sursa veniturilor

    Venituri înscrise în bugetul definitiv pentru exercițiul financiar

    Venituri colectate

    Alocarea cheltuielilor

    Credite pentru exercițiul financiar

    Credite reportate din exercițiul financiar anterior

    înscrise

    angajate

    plătite

    reportate

    anulate

    disponibile

    angajate

    plătite

    reportate

    anulate

    Subvenții comunitare

    16 730

    16 317

    Titlul I

    Personal (CND)

    9 631

    9 000

    8 694

    306

    631

    338

    338

    240

    0

    98

    Alte venituri

    125

    96

     

     

     

    Titlul II

    Administrație (CND)

    2 049

    1 754

    808

    1 096

    145

    559

    559

    519

    0

    40

     

     

     

    Titlul III

    Activități de exploatare (CD)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    — CA

    5 150

    4 805

     

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    — CP

    5 175

     

    4 869

    99

    207

    0

    0

    0

    0

    0

    Venituri alocate (1)

    544

    494

    Venituri alocate

    544

    82

    19

    525

    0

    916

    446

    227

    551

    138

    Total

    17 399

    16 907

    Total CA

    17 374

    15 641

     

    1 927

    775

    1 813

    1 343

     

    551

    276

    Total CP

    17 399

     

    14 390

    2 026

    983

    1 813

     

    986

    551

    276

    CND

    :

    credite nediferențiate (creditele de angajament sunt egale cu cele de plată)

    CD

    :

    credite diferențiate (creditele de angajament pot diferi de cele de plată)

    CA

    :

    credite de angajament în contextul creditelor diferențiate

    CP

    :

    credite de plată în contextul creditelor diferențiate

    Sursa: Date furnizate de centru. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de centru în conturile sale anuale. Veniturile colectate și plățile sunt estimate pe baza contabilității de casă.


    Tabelul 3

    Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) – Salonic – Contul rezultatului economic pentru exercițiile financiare 2007 și 2006

    (1000 de euro)

     

    2007

    2006

    Venituri din exploatare

    Subvenții comunitare

    15 707

    14 146

    Alte subvenții

    396

    457

    Alte venituri

    373

    279

    Total (a)

    16 476

    14 882

    Cheltuieli de exploatare

    Cheltuieli de personal

    9 041

    8 166

    Cheltuieli legate de imobilizări

    460

    480

    Alte cheltuieli administrative

    1 429

    1 181

    Cheltuieli operaționale

    5 290

    4 340

    Total (b)

    16 220

    14 167

    Excedent/(deficit) din activitățile de exploatare (c = a – b)

    256

    715

    Venituri din operațiuni financiare (e)

    0

    0

    Cheltuieli cu operațiuni financiare (f)

    3

    4

    Excedent/(deficit) din alte activități decât cele de exploatare (g = e – f)

    –3

    –4

    Rezultatul economic al exercițiului (h = c + g)

    253

    711

    Sursa: Date furnizate de centru. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de centru în conturile sale anuale: aceste conturi sunt întocmite pe baza contabilității de angajamente.


    Tabelul 4

    Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) – Salonic – Bilanț la 31 decembrie 2007 și 2006

    (1000 de euro)

     

    2007

    2006

    Active imobilizate

    Imobilizări necorporale

    110

    92

    Imobilizări corporale

    4 621

    4 887

    Creanțe pe termen lung

    5

    5

    Active circulante

    Prefinanțare pe termen scurt

    384

    552

    Stocuri

    155

    0

    Creanțe pe termen scurt

    462

    438

    Numerar și echivalente de numerar

    3 763

    3 919

    Total active

    9 500

    9 893

    Datorii pe termen scurt

    Provizioane pentru riscuri și cheltuieli

    412

    317

    Datorii

    3 037

    3 777

    Total datorii

    3 449

    4 094

    Active nete

    6 050

    5 799

    Rezerve

    Excedent/deficit acumulat

    5 798

    5 088

    Rezultatul economic al exercițiului

    253

    711

    Capital net

    6 050

    5 799

    Sursa: Date furnizate de centru. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de centru în conturile sale anuale: aceste conturi sunt întocmite pe baza contabilității de angajamente.


    (1)  În 2007 a existat un ordin de recuperare pentru o sumă de 50 000 de euro aferentă fondurilor Phare, colectarea acestei sume având loc abia în februarie 2008.

    CND

    :

    credite nediferențiate (creditele de angajament sunt egale cu cele de plată)

    CD

    :

    credite diferențiate (creditele de angajament pot diferi de cele de plată)

    CA

    :

    credite de angajament în contextul creditelor diferențiate

    CP

    :

    credite de plată în contextul creditelor diferențiate

    Sursa: Date furnizate de centru. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de centru în conturile sale anuale. Veniturile colectate și plățile sunt estimate pe baza contabilității de casă.


    RĂSPUNSURILE CENTRULUI

    7.

    Centrul ia în considerare observația Curții. Centrul este pe cale de a elabora o formulare mai precisă a obiectivelor și a indicatorilor de performanță. Pentru 2008, centrul a introdus o bugetare în funcție de activitate, care stabilește o legătură clară între activități, obiectivele lor și resursele bugetare atribuite.


    Top