Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AP0091

    Statistici referitoare la produsele fitosanitare
    Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 12 martie 2008 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile referitoare la produsele fitosanitare (COM(2006)0778 - C6-0457/2006 - 2006/0258(COD))

    JO C 66E, 20.3.2009, p. 98–123 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    20.3.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    CE 66/98


    Statistici referitoare la produsele fitosanitare ***I

    P6_TA(2008)0091

    Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 12 martie 2008 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile referitoare la produsele fitosanitare (COM(2006)0778 — C6-0457/2006 — 2006/0258(COD))

    (2009/C 66 E/32)

    (Procedura de codecizie: prima lectură)

    Parlamentul European,

    având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2006)0778),

    având în vedere articolul 251 alineatul (2) și articolul 285 alineatul (1) din Tratatul CE, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C6-0457/2006),

    având în vedere articolul 51 din Regulamentul său de procedură,

    având în vedere raportul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și avizul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (A6-0004/2008),

    1.

    aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;

    2.

    solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial această propunere sau să o înlocuiască cu un alt text;

    3.

    încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei poziția Parlamentului.


    P6_TC1-COD(2006)0258

    Poziția Parlamentului European adoptată în primă lectură la 12 martie 2008 în vederea adoptării Regulamentului (CE) nr. …/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile referitoare la pesticide

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 285 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei Image,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

    având în vedere avizul Comitetului Regiunilor (2),

    hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din Tratat (3),

    întrucât:

    (1)

    Prin Decizia nr. 1600/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 iulie 2002 de stabilire a celui de-al șaselea program comunitar de acțiune pentru mediu (4) s-a recunoscut necesitatea reducerii într-o mai mare măsură a impactului pesticidelor, în special al pesticidelor utilizate în agricultură, asupra sănătății umane și asupra mediului. Respectiva decizie a subliniat faptul că este necesar ca pesticidele să fie utilizate într-un mod mai viabil din punct de vedere ecologic și a solicitat ca riscurile să fie reduse în mod global și semnificativ, iar modalitățile de utilizare a pesticidelor să fie compatibile cu necesitatea protejării recoltelor.

    (2)

    În Comunicarea sa către Consiliu, Parlamentul European și Comitetul Economic și Social European, intitulată „Către o strategie tematică privind utilizarea durabilă a pesticidelor”

    Image

    , Comisia a recunoscut necesitatea unor statistici detaliate, armonizate și actualizate privind vânzările de pesticide și utilizarea acestora la nivel comunitar. Astfel de statistici sunt necesare pentru evaluarea politicilor Uniunii Europene din domeniul dezvoltării durabile și pentru calcularea indicatorilor semnificativi privind riscurile la adresa sănătății și a mediului legate de utilizarea pesticidelor.

    (3)

    Existența unor statistici comunitare armonizate și comparabile referitoare la producerea, importurile, exporturile , vânzările, distribuția de pesticide și utilizarea acestora este de o importanță fundamentală pentru elaborarea și monitorizarea legislației și a politicilor comunitare, în contextul Strategiei tematice privind utilizarea durabilă a pesticidelor.

    (4)

    Deoarece efectele Directivei 98/8/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 1998 privind comercializarea produselor biocide  (5), relativ recent adoptată, nu se vor face simțite decât cu mult timp după anul 2006, atunci când urmează să fie finalizată prima evaluare a substanțelor active aflate în componența produselor biocide, nici Comisia, nici majoritatea statelor membre nu dispun, la momentul actual, de suficiente cunoștințe și nu au acumulat suficientă experiență pentru a propune noi măsuri privind produsele biocide.

    Image

    Prezentul regulament ar trebui , astfel, să se limiteze numai la pesticidele care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. […] al Parlamentului European și al Consiliului din … privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare  (6), în cazul cărora s-a acumulat deja o experiență vastă în ceea ce privește culegerea datelor. Cu toate acestea , dacă se consideră adecvat, Comisia ar trebui să includă în anexa III la prezentul regulament și utilizarea produselor biocide care conțin substanțe care sunt deja încadrate în domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. …/… [privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare]. Într-o etapă ulterioară, după ce s-a acumulat suficientă experiență în urma publicării primului raport prevăzut în Directiva 98/8/CE, Comisia ar trebui să extindă domeniul de aplicare a prezentului regulament pentru a include utilizarea produselor biocide relevante și, în acest scop, să includă aceste substanțe în anexa III.

    (5)

    Experiența câștigată de Comisie, de-a lungul multor ani, în ceea ce privește culegerea datelor privind vânzările de pesticide și utilizarea acestora a demonstrat că este necesar să se dispună de o metodologie armonizată pentru culegerea datelor statistice la nivel comunitar, provenind atât din partea lanțului de distribuție, cât și de la utilizatori. În plus, statisticile trebuie să fie detaliate până la nivelul substanțelor active, pentru a permite calcularea unor indicatori de risc preciși, în conformitate cu obiectivele Strategiei tematice privind utilizarea durabilă a pesticidelor.

    (6)

    Printre diversele posibilități de culegere a datelor evaluate în cadrul analizei de impact a Strategiei tematice privind utilizarea durabilă a pesticidelor, culegerea obligatorie a datelor a fost recomandată drept soluția optimă, întrucât ar permite stabilirea, în mod rapid și eficient, a unor date precise și fiabile privind producerea, distribuția și utilizarea pesticidelor .

    (7)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament pentru întocmirea de statistici sunt necesare pentru îndeplinirea activităților Comunității. Deoarece obiectivul prezentului regulament, respectiv stabilirea unui cadru pentru întocmirea de statistici comunitare privind introducerea pe piață și utilizarea pesticidelor , nu poate fi realizat în mod satisfăcător

    Image

    de către statele membre și, prin urmare, poate fi realizat mai bine la nivelul Comunității, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat în respectivul articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

    (8)

    Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare (7) constituie cadrul de referință pentru dispozițiile din prezentul regulament. Regulamentul în cauză impune, în special, conformitatea cu standardele de imparțialitate, fiabilitate, obiectivitate, independență științifică, precizie , rentabilitate și confidențialitate statistică.

    (9)

    Ținând seama în mod corespunzător de obligațiile asumate în temeiul Convenției Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în probleme de mediu din 25 iunie 1998 (Convenția de la Aarhus), protecția necesară a confidențialității datelor care au o valoare comercială trebuie asigurată, printre altele, printr-o agregare corespunzătoare în momentul publicării statisticilor.

    (10)

    Pentru a garanta obținerea unor rezultate comparabile, statisticile privind pesticidele ar trebui să fie elaborate în conformitate cu o defalcare specificată, într-o formă corespunzătoare și într-o anumită perioadă de la sfârșitul anului de referință, definită în conformitate cu anexele la prezentul regulament.

    (11)

    Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (8).

    (12)

    Comisia ar trebui, în special, să fie împuternicită să stabilească criteriile de evaluare a calității, să adopte definițiile specifice și să adapteze anexele la prezentul regulament. Deoarece măsurile respective au un domeniu general de aplicare și sunt destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia cu noi elemente neesențiale, acestea trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE

    Image

    .

    (13)

    Comitetul pentru programul statistic (CPS), înființat prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului (9) a fost consultat,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiectul , domeniul de aplicare și obiective

    (1)   Prezentul regulament stabilește un cadru pentru elaborarea de statistici comunitare privind producerea, introducerea pe piață și utilizarea pesticidelor .

    (2)   Aceste statistici se referă la:

    cantitățile anuale de pesticide produse și introduse pe piață în conformitate cu anexa I;

    cantitățile anuale de pesticide utilizate Image în conformitate cu anexa II;

    cantitățile anuale de produse biocide folosite, care aparțin tipurilor de produse 14-19, astfel cum sunt acestea definite în anexa V la Directiva 98/8/CE.

    (3)     Statisticile sunt destinate spre a fi folosite în special în următoarele scopuri:

    punerea în aplicare și evaluarea strategiei tematice privind utilizarea durabilă a pesticidelor;

    elaborarea unor indicatori de risc armonizați la nivel național și comunitar, identificarea tendințelor privind utilizarea pesticidelor, precum și evaluarea eficacității planurilor naționale de acțiune, în conformitate cu Directiva …/…/CE a Parlamentului European și a Consiliului din … [de stabilire a unui cadru pentru acțiuni comunitare în vederea utilizării durabile a pesticidelor] (10);

    înregistrarea fluxurilor de materiale în faza de producție, comercializare și utilizare a pesticidelor.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    „pesticide” înseamnă:

    produse de uz fitosanitar ” astfel cum sunt definite la articolul [2 alineatul (1)] din Regulamentul (CE) nr. …/… [privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare];

    produse biocide astfel cum sunt definite în Directiva 98/8/CE, care aparțin tipurilor de produse 14-19 definite în anexa V la directiva respectivă;

    (b)

    „substanță” înseamnă substanță, astfel cum este definită la articolul [3 alineatul (2)] din Regulamentul (CE) nr. …/… [privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare], inclusiv substanțele active, agenții fitoprotectori sau sinergici;

    (c)

    „introducere pe piață” înseamnă introducerea pe piață astfel cum este definită la articolul [3 alineatul (13)] din Regulamentul (CE) nr. …/… [privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare];

    (d)

    „furnizor” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care deține o „autorizare” pentru introducerea pe piață a pesticidelor , astfel cum este definită la articolul [3 alineatul (16)] din Regulamentul (CE) nr. …/… [privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare];

    (e)

    „utilizare agricolă” înseamnă orice tip de aplicare a unui pesticid pentru uzul personal sau pentru un terț, asociată direct sau indirect cu producția vegetală în cadrul activității economice a exploatației agricole;

    (f)

    „utilizator profesionist” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care utilizează pesticide în cadrul activității sale profesionale, inclusiv operatorii, tehnicienii, angajații, liber-profesioniștii din sectorul agricol sau non-agricol, astfel cum este definit la articolul [3] din Directiva …/…/CE [de stabilire a unui cadru pentru acțiuni comunitare în vederea utilizării durabile a pesticidelor]

    Image

    ;

    (g)

    „întreprindere agricolă” înseamnă întreprinderea agricolă, astfel cum este definită în Regulamentul (CEE) nr. 571/88 al Consiliului din 29 februarie 1988 privind organizarea de anchete comunitare privind structura exploatațiilor agricole între 1988 și 1997 (11) .

    Articolul 3

    Culegerea, transmiterea și prelucrarea datelor

    (1)   Statele membre recurg la următoarele mijloace pentru a culege datele necesare pentru specificarea caracteristicilor enunțate în anexele I și II:

    obținerea de date de la producătorii, operatorii comerciali și importatorii de pesticide,

    obligații de raportare, aflate în sarcina furnizorilor, privind pesticidele introduse pe piață; pentru utilizarea comercială și necomercială pot fi folosite autorizații diferite; în special, obligații în conformitate cu articolul [64 alineatul (2)] din Regulamentul (CE) nr. …/… [privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare],

    obligații de raportare, aflate în sarcina utilizatorilor profesioniști, pe baza evidențelor privind utilizarea pesticidelor ; în special, obligații în conformitate cu articolul [64 alineatul (1)] din Regulamentul (CE) nr. …/… [privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare],

    studii,

    surse administrative sau

    o combinație a acestor mijloace, inclusiv procedurile de estimare statistică bazate pe expertize sau modele.

    (2)     Statele membre transmit Comisiei opțiunea lor în materie de culegere de date în conformitate cu alineatul (1); Comisia aprobă metoda de culegere a datelor, în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 5 alineatul (3).

    (3)     Statele membre se asigură că producătorii de pesticide, precum și cei responsabili cu introducerea pe piață sau cu importul acestora, transmit anual autorității competente un raport cu privire la:

    cantitățile în care se produce o anumită substanță activă sau un anumit pesticid;

    cantitățile în care se livrează o anumită substanță activă sau un anumit pesticid întreprinderilor prelucrătoare sau angrosiștilor din Uniunea Europeană;

    cantitățile în care se exportă o anumită substanță activă sau un anumit pesticid.

    Aceste informații sunt evaluate de către autoritățile competente și, după caz, publicate într-o formă care să garanteze respectarea confidențialității anumitor informații.

    (4)   Statele membre transmit Comisiei rezultatele statistice, inclusiv datele confidențiale, în conformitate cu calendarul și periodicitatea stipulate în anexele I și II. Datele sunt prezentate în conformitate cu clasificarea prevăzută în anexa III. Statele membre pot agrega datele din motive de confidențialitate.

    (5)     Statele membre se asigură că datele culese sunt folosite pentru o evaluare adecvată de către autoritățile naționale competente și organele consultative existente pe lângă acestea, realizată cu privire la obiectivele planurilor de acțiune naționale menționate în Directiva …/…/CE [de stabilire a unui cadru pentru acțiuni comunitare în vederea utilizării durabile a pesticidelor]. Această evaluare se publică pe internet, ținând seama în mod corespunzător de caracterul confidențial al informațiilor sensibile pe plan comercial, precum și de cerințele de protecție a datelor cu caracter personal.

    (6)   Statele membre transmit datele în format electronic, respectând un format tehnic adecvat care urmează să fie adoptat de către Comisie în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 5 alineatul (2).

    (7)   Statele membre întocmesc rapoarte privind calitatea statisticilor, în conformitate cu dispozițiile anexelor I și II.

    (8)   Comisia stabilește criteriile de evaluare a calității în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 5 alineatul (3).

    (9)   Image Din motive de confidențialitate, Comisia agregă datele , dacă este cazul , înainte de publicare, în funcție de clasele chimice sau categoriile de produse menționate în anexa III, ținând seama în mod corespunzător de caracterul confidențial al informațiilor sensibile pe plan comercial, precum și de cerințele de protecție a datelor cu caracter personal.

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 322/97, datele confidențiale sunt utilizate de autoritățile naționale și comunitare exclusiv în scopurile urmărite prin prezentul regulament.

    Articolul 4

    Măsuri de punere în aplicare

    (1)   Următoarele măsuri necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, inclusiv măsurile destinate să integreze evoluțiile economice și tehnice, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 5 alineatul (2) Image :

    (a)

    adoptarea formatului tehnic adecvat destinat transmiterii datelor [articolul 3 alineatul (6)];

    (b)

    definirea formatului și a conținutului rapoartelor privind calitatea care trebuie să fie prezentate de către statele membre (secțiunea 7 din anexa I și secțiunea 6 din anexa II);

    (2)   Următoarele măsuri se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 5 alineatul (3) Image :

    (a)

    stabilirea criteriilor de evaluare a calității [articolul 3 alineatul (8)];

    (b)

    definirea „suprafeței de cultură tratată” și a „sezonului agricol”, menționate în secțiunile 2 și respectiv 4 din anexa II;

    (c)

    adaptarea specificațiilor care figurează în secțiunea 4 din anexa I și în secțiunea 3 din anexa II cu privire la măsurile de raportare;

    (d)

    adaptarea listei substanțelor care urmează să facă obiectul prezentului regulament și clasificarea acestora în funcție de categoriile de produse și de clasele chimice prevăzute în anexa III. Adaptarea listei substanțelor trebuie să fie realizată periodic și să reflecte rezultatele evaluării permanente a substanțelor active.

    Articolul 5

    Procedura comitetului

    (1)   Comisia este asistată de Comitetul pentru programele statistice.

    (2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică Image articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

    Termenul prevăzut la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabilește la trei luni.

    (3)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică Image articolul 5a alineatele (1)-(4) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE Image, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

    Articolul 6

    Raportare

    La fiecare cinci ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a regulamentului. În raportul respectiv se evaluează, în special, calitatea datelor transmise și măsura în care acestea sunt comparabile , costurile care trebuie suportate de exploatațiile agricole, horticole și de alte categorii de întreprinderi și utilitatea acestor statistici în contextul Strategiei tematice privind utilizarea durabilă a pesticidelor , în special în ceea ce privește obiectivele enunțate la articolul 1 . Raportul conține, dacă este cazul, propuneri privind îmbunătățirea continuă a calității datelor și limitarea obligațiilor impuse exploatațiilor agricole și altor întreprinderi .

    Primul raport este transmis până la sfârșitul  (12).

    Articolul 7

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Image,

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    Pentru Consiliu

    Președintele


    (1)  JO C 256, 27.10.2007, p. 86 .

    (2)  JO C …

    (3)  Poziția Parlamentului European din 12 martie 2008.

    (4)  JO L 242, 10.9.2002, p. 1.

    (5)  JO L 123, 24.4.1998, p. 1. Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2008/31/CE ( JO L 81, 20.3.2008, p. 57 ).

    (6)  JO L …

    (7)  JO L 52, 22.2.1997, p. 1 . Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

    (8)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23. Decizie modificată prin Decizia 2006/512/CE (JO L 200, 22.7.2006, p. 11 ).

    (9)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

    (10)   JO L …

    (11)  JO L 56, 2.3.1988, p. 1. Regulament Image modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1928/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 406, 30.12.2006, p. 7).

    (12)  Celui de-al șaptelea an calendaristic de la anul intrării în vigoare a prezentului regulament.

    ANEXA I

    Statistici privind producerea și introducerea pe piață a pesticidelor

    SECȚIUNEA 1

    Acoperire

    Statisticile includ toate substanțele enumerate în anexa III, respectiv substanțele active, agenții fitoprotectori sau agenții sinergici aflați în compoziția pesticidelor introduse pe piață în fiecare stat membru. Se va acorda o atenție deosebită evitării dublei înregistrări în cazul recondiționării unui produs sau al transferului autorizațiilor între furnizori.

    SECȚIUNEA 2

    Variabile

    Se calculează cantitatea fiecărei substanțe enumerate în anexa III care intră în compoziția pesticidelor și produselor biocide introduse pe piață în fiecare stat membru .

    SECȚIUNEA 3

    Obligații de raportare

    Producătorii de pesticide, precum și cei responsabili cu introducerea pe piață sau cu importul acestora, transmit anual autorității competente un raport cu privire la:

    cantitățile în care se produce o anumită substanță activă sau un anumit pesticid;

    cantitățile în care se livrează o anumită substanță activă sau un anumit pesticid întreprinderilor prelucrătoare sau angrosiștilor din Uniunea Europeană;

    cantitățile în care se exportă o anumită substanță activă sau un anumit pesticid.

    SECȚIUNEA 4

    Măsuri de raportare

    Datele se exprimă în kilograme de substanțe.

    SECȚIUNEA 5

    Perioada de referință

    Perioada de referință este anul calendaristic.

    SECȚIUNEA 6

    Prima perioadă de referință, periodicitatea și transmiterea rezultatelor

    1.

    Prima perioadă de referință este  (1).

    2.

    Statele membre furnizează date pentru fiecare an calendaristic ulterior primei perioade de referință și le publică pe internet, dacă este cazul în formă agregată, ținând seama în mod corespunzător de caracterul confidențial al informațiilor sensibile pe plan comercial, precum și de cerințele de protecție a datelor cu caracter personal .

    3.

    Datele sunt transmise Comisiei în termen de douăsprezece luni de la încheierea anului de referință.

    SECȚIUNEA 7

    Raport de calitate

    Statele membre transmit Comisiei un raport de calitate, indicând:

    metodologia utilizată pentru culegerea datelor;

    aspecte semnificative privind calitatea, în funcție de metodologia utilizată pentru culegerea datelor;

    o descriere a estimărilor, agregărilor și metodelor de excludere utilizate.

    Raportul este transmis Comisiei în termen de cincisprezece luni de la expirarea anului de referință.

    Raportul privind cel de-al doilea an de referință conține o estimare aproximativă procentuală a cantității totale a substanțelor din fiecare grup principal menționat la anexa III aflate în componența pesticidelor introduse pe piață pentru utilizarea în scopuri agricole, precum și neagricole. Aceste estimări se reînnoiesc la fiecare cinci ani.


    (1)  Cel de-al doilea an calendaristic de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

    ANEXA II

    Statistici privind utilizarea agricolă a pesticidelor

    SECȚIUNEA 1

    Acoperire

    1.

    Statisticile acoperă utilizarea pesticidelor în agricultură , horticultură și în activitățile neagricole cu caracter profesional, cum ar fi întreținerea spațiilor verzi comunale, întreținerea căilor rutiere și a căilor ferate, în statele membre.

    2.

    Fiecare stat membru selectează o serie de culturi dintre cele enumerate la categoriile D, F, G și I ale caracteristicilor definite în anexa I a Regulamentului

    Image

    (CEE) nr. 571/88 și întocmește statistici privind respectivele culturi. Statisticile includ cel puțin 75 % din cantitatea totală a substanțelor introduse anual pe piață în vederea utilizării agricole, după cum se estimează în raportul de calitate pentru cel de-al doilea an de referință menționat în secțiunea 7 a anexei I.

    3.

    Statisticile includ toate substanțele enumerate în anexa III, respectiv substanțele active, agenții fitoprotectori sau agenții sinergici aflați în componența pesticidelor utilizate pentru culturile selecționate în cursul perioadei de referință.

    SECȚIUNEA 2

    Variabile

    1.

    Se stabilește cantitatea din fiecare substanță menționată în anexa III care intră în compoziția pesticidelor utilizate pentru fiecare dintre culturile selecționate, împreună cu suprafața totală cultivată și „suprafața de cultură tratată” cu fiecare substanță.

    2.

    Definiția „suprafeței de cultură tratată” se stabilește în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 5 alineatul (3).

    SECȚIUNEA 3

    Măsuri de raportare

    1.

    Cantitățile de substanțe utilizate se exprimă în kilograme.

    2.

    Suprafețele cultivate și suprafețele tratate se exprimă în hectare.

    SECȚIUNEA 4

    Perioada de referință

    1.

    Perioada de referință este „sezonul agricol”, cuprinzând practicile legate de cultura

    Image

    respectivă, precum și toate tratamentele fitosanitare asociate direct sau indirect cu această cultură.

    2.

    „Sezonul agricol” desemnează anul recoltei.

    3.

    Definiția „sezonului agricol” se stabilește în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 5 alineatul (3).

    SECȚIUNEA 5

    Prima perioadă de referință, periodicitatea și transmiterea rezultatelor

    1.

    Pentru fiecare perioadă de cinci ani, statele membre întocmesc statistici privind utilizarea pesticidelor pentru fiecare cultură selectată în cursul unei perioade de referință, în conformitate cu secțiunea 4.

    2.

    Statele membre sunt libere să aleagă perioada de referință în orice interval al perioadei de cinci ani. Pentru fiecare cultură selecționată poate fi aleasă o perioadă diferită.

    3.

    Prima perioadă de cinci ani începe în  (1).

    4.

    Statele membre furnizează date pentru fiecare perioadă de cinci ani.

    5.

    Datele sunt transmise Comisiei și publicate pe internet, dacă este cazul în formă agregată, în termen de douăsprezece luni de la expirarea perioadei de cinci ani, ținând seama în mod corespunzător de caracterul confidențial al informațiilor sensibile pe plan comercial, precum și de cerințele de protecție a datelor cu caracter personal.

    SECȚIUNEA 6

    Raport de calitate

    Concomitent cu comunicarea rezultatelor, statele membre înaintează Comisiei un raport de calitate, indicând:

    modul în care a fost concepută metodologia de eșantionare;

    metodologia utilizată pentru culegerea datelor;

    o estimare a importanței relative a culturilor aflate sub observație în ceea ce privește cantitatea totală de pesticide utilizate;

    aspecte semnificative privind calitatea, în conformitate cu metodologia utilizată pentru culegerea datelor;

    o comparație între datele privind pesticidele utilizate în cursul perioadei de cinci ani și cele privind pesticidele introduse pe piață de-a lungul celor cinci ani corespunzători.


    (1)  Primul an calendaristic de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

    ANEXA III

    Clasificare armonizată a substanțelor

    Statele membre comunică datele privind pesticidele făcând trimitere la lista substanțelor (cuprinzând substanțe active, agenți fitoprotectori și agenți sinergici) de mai jos și folosind clasificarea chimică următoare pentru diferitele categorii de produse. În cazul în care lipsește traducerea oficială, substanțele sunt desemnate prin denumirea lor comună din limba engleză, publicată de British Crop Production Council (BCPC) (1). La publicarea datelor, Comisia folosește aceeași clasificare. În cazul în care această măsură este necesară din motive de protecție a datelor confidențiale, sunt publicate doar date agregate în funcție de clasa chimică sau de categoria de produse.

    Comisia revizuiește lista substanțelor și clasificarea pe clase chimice și pe categorii de produse în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 5 alineatul (3), luând în considerare evoluția Regulamentului (CE) nr. …/… [privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare].

    GRUPURI PRINCIPALE

    Cod

    Clasă chimică

    Denumiri comune ale substanțelor

    Nr. CAS (2)

    CIPAC (3)

    Categorii de produse

     

     

    Nomenclatură comună

     

     

    Fungicide și bactericide

    F0

     

     

     

     

    Fungicide anorganice

    F1

     

     

     

     

     

    F1.1

    COMPUȘI AI CUPRULUI

    TOȚI COMPUȘII CUPRULUI

     

    44

     

    F1.1

     

    HIDROXID DE CUPRU

    20427-59-2

    44

     

    F1.1

     

    OXICLORURĂ DE CUPRU

    1332-40-7

    44

     

    F1.1

     

    SULFAT DE CUPRU

    7758-98-7

    44

     

    F1.1

     

    ALTE SĂRURI DE CUPRU

     

    44

     

    F1.2

    SULF ANORGANIC

    SULF

    7704-34-9

    18

     

    F1.3

    ALTE FUNGICIDE ANORGANICE

    ALTE FUNGICIDE ANORGANICE

     

     

    Fungicide pe bază de carbamați și ditiocarbamați

    F2

     

     

     

     

     

    F2.1

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE CARBANILAT

    DIETHOFENCARB

    87130-20-9

    513

     

    F2.2

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE CARBAMAT

    PROPAMOCARB

    24579-73-5

    399

     

    F2.2

     

    IPROVALICARB

    140923-17-7

    620

     

    F2.3

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE DITIOCARBAMAT

    MANCOZEB

    8018-01-7

    34

     

    F2.3

     

    MANEB

    12427-38-2

    61

     

    F2.3

     

    METIRAM

    9006-42-2

    478

     

    F2.3

     

    PROPINEB

    12071-83-9

    177

     

    F2.3

     

    TIRAM

    137-26-8

    24

     

    F2.3

     

    ZIRAM

    137-30-4

    31

    Fungicide pe bază de benzimidazoli

    F3

     

     

     

     

     

    F3.1

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE BENZIMIDAZOL

    CARBENDAZIM

    10605-21-7

    263

     

    F3.1

     

    FUBERIDAZOL

    3878-19-1

    525

     

    F3.1

     

    TIABENDAZOL

    148-79-8

    323

     

    F3.1

     

    TIOFANAT-METIL

    23564-05-8

    262

    Fungicide pe bază de imidazoli și triazoli

    F4

     

     

     

     

     

    F4.1

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE CONAZOL

    BITERTANOL

    55179-31-2

    386

     

    F4.1

     

    BROMUCONAZOL

    116255-48-2

    680

     

    F4.1

     

    CIPROCONAZOL

    94361-06-5

    600

     

    F4.1

     

    DIFENOCONAZOL

    119446-68-3

    687

     

    F4.1

     

    DINICONAZOL

    83657-24-3

    690

     

    F4.1

     

    EPOXICONAZOL

    106325-08-0

    609

     

    F4.1

     

    ETRIDIAZOL

    2593-15-9

    518

     

    F4.1

     

    FENBUCONAZOL

    114369-43-6

    694

     

    F4.1

     

    FLUQUINCONAZOL

    136426-54-5

    474

     

    F4.1

     

    FLUSILAZOL

    85509-19-9

    435

     

    F4.1

     

    FLUTRIAFOL

    76674-21-0

    436

     

    F4.1

     

    HEXACONAZOL

    79983-71-4

    465

     

    F4.1

     

    IMAZALIL (ENILCONAZOL)

    58594-72-2

    335

     

    F4.1

     

    METCONAZOL

    125116-23-6

    706

     

    F4.1

     

    MICLOBUTANIL

    88671-89-0

    442

     

    F4.1

     

    PENCONAZOL

    66246-88-6

    446

     

    F4.1

     

    PROPICONAZOL

    60207-90-1

    408

     

    F4.1

     

    TEBUCONAZOL

    107534-96-3

    494

     

    F4.1

     

    TETRACONAZOL

    112281-77-3

    726

     

    F4.1

     

    TRIADIMENOL

    55219-65-3

    398

     

    F4.1

     

    TRICYCLAZOL

    41814-78-2

    547

     

    F4.1

     

    TRIFLUMIZOL

    99387-89-0

    730

     

    F4.1

     

    TRITICONAZOL

    131983-72-7

    652

     

    F4.2

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE IMIDAZOL

    CIAZOFAMIDĂ

    120116-88-3

    653

     

    F4.2

     

    FENAMIDONĂ

    161326-34-7

    650

     

    F4.2

     

    TRIAZOXID

    72459-58-6

    729

    Fungicide pe bază de morfoline

    F5

     

     

     

     

     

    F5.1

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE MORFOLINĂ

    DIMETOMORF

    110488-70-5

    483

     

    F5.1

     

    DODEMORF

    1593-77-7

    300

     

    F5.1

     

    FENPROPIMORF

    67564-91-4

    427

    Alte fungicide

    F6

     

     

     

     

     

    F6.1

    FUNGICIDE DE TIP ALIFAT PE BAZĂ DE AZOT

    CIMOXANIL

    57966-95-7

    419

     

    F6.1

     

    DODINĂ

    2439-10-3

    101

     

    F6.1

     

    GUAZATINĂ

    108173-90-6

    361

     

    F6.2

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE AMIDĂ

    BENALAXIL

    71626-11-4

    416

     

    F6.2

     

    BOSCALID

    188425-85-6

    673

     

    F6.2

     

    FLUTOLANIL

    66332-96-5

    524

     

    F6.2

     

    MEPRONIL

    55814-41-0

    533

     

    F6.2

     

    METALAXIL

    57837-19-1

    365

     

    F6.2

     

    METALAXIL-M

    70630-17-0

    580

     

    F6.2

     

    PROCLORAZ

    67747-09-5

    407

     

    F6.2

     

    SILTIOFAM

    175217-20-6

    635

     

    F6.2

     

    TOLILFLUANID

    731-27-1

    275

     

    F6.2

     

    ZOXAMIDE

    156052-68-5

    640

     

    F6.3

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE ANILIDĂ

    CARBOXIN

    5234-68-4

    273

     

    F6.3

     

    FENHEXAMID

    126833-17-8

    603

     

    F6.4

    FUNGICIDE ȘI BACTERICIDE ANTIBIOTICE

    KASUGAMICIN

    6980-18-3

    703

     

    F6.4

     

    POLYOXINS

    11113-80-7

    710

     

    F6.4

     

    STREPTOMICIN

    57-92-1

    312

     

    F6.5

    FUNGICIDE AROMATICE

    CLOROTALONIL

    1897-45-6

    288

     

    F6.5

     

    DICLORAN

    99-30-9

    150

     

    F6.6

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE DICARBOXIMIDĂ

    IPRODION

    36734-19-7

    278

     

    F6.6

     

    PROCIMIDON

    32809-16-8

    383

     

    F6.7

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE DINITROANILINĂ

    FLUAZINAM

    79622-59-6

    521

     

    F6.8

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE DINITROFENOL

    DINOCAP

    39300-45-3

    98

     

    F6.9

    FUNGICIDE ORGANOFOSFORICE

    FOSETIL

    15845-66-6

    384

     

    F6.9

     

    TOLCLOFOS-METIL

    57018-04-9

    479

     

    F6.10

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE OXAZOL

    HYMEXAZOL

    10004-44-1

    528

     

    F6.10

     

    FAMOXADON

    131807-57-3

    594

     

    F6.10

     

    VINCLOZOLIN

    50471-44-8

    280

     

    F6.11

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE PHENYLPYRROLE

    FLUDIOXONIL

    131341-86-1

    522

     

    F6.12

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE FTALAMIDĂ

    CAPTAN

    133-06-2

    40

     

    F6.12

     

    FOLPET

    133-07-3

    75

     

    F6.13

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE PIRIMIDINĂ

    BUPIRIMATE

    41483-43-6

    261

     

    F6.13

     

    CIPRODINIL

    121552-61-2

    511

     

    F6.13

     

    FENARIMOL

    60168-88-9

    380

     

    F6.13

     

    MEPANIPIRYM

    110235-47-7

    611

     

    F6.13

     

    PYRIMETHANIL

    53112-28-0

    714

     

    F6.14

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE CHINOLINĂ

    QUINOXYFEN

    124495-18-7

    566

     

    F6.14

     

    8-HIDROXICHINOLINĂ SULFAT

    134-31-6

    677

     

    F6.15

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE CHINONĂ

    DITIANON

    3347-22-6

    153

     

    F6.16

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE STROBILURINĂ

    AZOXISTROBIN

    131860-33-8

    571

     

    F6.16

     

    DIMOXYSTROBIN

    149961-52-4

    739

     

    F6.16

     

    KRESOXIM-METIL

    143390-89-0

    568

     

    F6.16

     

    PICOXYSTROBIN

    117428-22-5

    628

     

    F6.16

     

    PYRACLOSTROBIN

    175013-18-0

    657

     

    F6.16

     

    TRIFLOXISTROBIN

    141517-21-7

    617

     

    F6.17

    FUNGICIDE PE BAZĂ DE UREE

    PENCICURON

    66063-05-6

    402

     

    F6.18

    FUNGICIDE NECLASIFICATE

    ACIBENZOLAR

    126448-41-7

    597

     

    F6.18

     

    ACID BENZOIC

    65-85-0

    622

     

    F6.18

     

    DICHLOROFEN

    97-23-4

    325

     

    F6.18

     

    FENPROPIDIN

    67306-00-7

    520

     

    F6.18

     

    2-PHENYPHENOL

    90-43-7

    246

     

    F6.18

     

    SPIROXAMINĂ

    118134-30-8

    572

     

    F6.18

     

    ALTE FUNGICIDE

     

     

    Erbicide, desicanți (Haulm Destructors) și agenți împotriva stratului de mușchi (Moss Killers)

    H0

     

     

     

     

    Erbicide pe bază de fenoxi-fitohormoni

    H1

     

     

     

     

     

    H1.1

    ERBICIDE PE BAZĂ DE RADICALI FENOXI

    2,4-D

    94-75-7

    1

     

    H1.1

     

    2,4-DB

    94-82-6

    83

     

    H1.1

     

    DICLORPROP-P

    15165-67-0

    476

     

    H1.1

     

    MCPA

    94-74-6

    2

     

    H1.1

     

    MCPB

    94-81-5

    50

     

    H1.1

     

    MECOPROP

    7085-19-0

    51

     

    H1.1

     

    MECOPROP-P

    16484-77-8

    475

    Erbicide derivate din triazine și triazinone

    H2

     

     

     

     

     

    H2.1

    ERBICIDE PE BAZĂ DE METHYLTHIOTRIAZINE

    METHOPROTRYNE

    841-06-5

    94

     

    H2.2

    ERBICIDE PE BAZĂ DE TRIAZINĂ

    SIMETRIN

    1014-70-6

    179

     

    H2.2

     

    TERBUTILAZIN

    5915-41-3

    234

     

    H2.3

    ERBICIDE PE BAZĂ DE TRIAZINONE

    METAMITRON

    41394-05-2

    381

     

    H2.3

     

    METRIBUZIN

    21087-64-9

    283

    Erbicide pe bază de amide și anilide

    H3

     

     

     

     

     

    H3.1

    ERBICIDE PE BAZĂ DE AMIDĂ

    DIMETHENAMID

    87674-68-8

    638

     

    H3.1

     

    FLUPOXAM

    119126-15-7

    8158

     

    H3.1

     

    ISOXABEN

    82558-50-7

    701

     

    H3.1

     

    NAPROPAMIDE

    15299-99-7

    271

     

    H3.1

     

    PROPYZAMIDE

    23950-58-5

    315

     

    H3.2

    ERBICIDE PE BAZĂ DE ANILIDĂ

    DIFLUFENICAN

    83164-33-4

    462

     

    H3.2

     

    FLORASULAM

    145701-23-1

    616

     

    H3.2

     

    FLUFENACET

    142459-58-3

    588

     

    H3.2

     

    METOSULAM

    139528-85-1

    707

     

    H3.2

     

    METAZACLOR

    67129-08-2

    411

     

    H3.2

     

    PROPANIL

    709-98-8

    205

     

    H3.3

    ERBICIDE DE TIP CHLOROACETANILIDE

    ACETOCLOR

    34256-82-1

    496

     

    H3.3

     

    ALACLOR

    15972-60-8

    204

     

    H3.3

     

    DIMETHACHLOR

    50563-36-5

    688

     

    H3.3

     

    PRETILACHLOR

    51218-49-6

    711

     

    H3.3

     

    PROPACHLOR

    1918-16-7

    176

    Erbicide pe bază de carbamați și dicarbamați

    H4

     

     

     

     

     

    H4.1

    ERBICIDE DE TIP DICARBAMAȚI

    CLORPROFAM

    101-21-3

    43

     

    H4.1

     

    DESMEDIFAM

    13684-56-5

    477

     

    H4.1

     

    FENMEDIFAM

    13684-63-4

    77

     

    H4.2

    ERBICIDE DE TIP CARBAMAT

    ASULAM

    3337-71-1

    240

     

    H4.2

     

    CARBETAMIDE

    16118-49-3

    95

    Erbicide pe bază de derivați din dinitroanilină

    H5

     

     

     

     

     

    H5.1

    ERBICIDE PE BAZĂ DE DINITROANILINĂ

    BENFLURALIN

    1861-40-1

    285

     

    H5.1

     

    BUTRALIN

    33629-47-9

    504

     

    H5.1

     

    ETHALFLURALIN

    55283-68-6

    516

     

    H5.1

     

    ORYZALIN

    19044-88-3

    537

     

    H5.1

     

    PENDIMETALIN

    40487-42-1

    357

     

    H5.1

     

    TRIFLURALIN

    2582-09-8

    183

    Erbicide pe bază de derivate de uree, uracil sau sulfoniluree

    H6

     

     

     

     

     

    H6.1

    ERBICIDE PE BAZĂ DE SULFONILUREE

    AMIDOSULFURON

    120923-37-7

    515

     

    H6.1

     

    AZIMSULFURON

    120162-55-2

    584

     

    H6.1

     

    BENSULFURON

    99283-01-9

    502

     

    H6.1

     

    CLORSULFURON

    64902-72-3

    391

     

    H6.1

     

    CINOSULFURON

    94593-91-6

    507

     

    H6.1

     

    ETOXISULFURON

    126801-58-9

    591

     

    H6.1

     

    FLAZASULFURON

    104040-78-0

    595

     

    H6.1

     

    FLUPIRSULFURON

    150315-10-9

    577

     

    H6.1

     

    FORAMSULFURON

    173159-57-4

    659

     

    H6.1

     

    IMAZOSULFURON

    122548-33-8

    590

     

    H6.1

     

    IODOSULFURON

    185119-76-0

    634

     

    H6.1

     

    MESOSULFURON

    400852-66-6

    663

     

    H6.1

     

    METSULFURON

    74223-64-6

    441

     

    H6.1

     

    NICOSULFURON

    111991-09-4

    709

     

    H6.1

     

    OXASULFURON

    144651-06-9

    626

     

    H6.1

     

    PRIMISULFURON

    113036-87-6

    712

     

    H6.1

     

    PROSULFURON

    94125-34-5

    579

     

    H6.1

     

    RIMSULFURON

    122931-48-0

    716

     

    H6.1

     

    SULFOSULFURON

    141776-32-1

    601

     

    H6.1

     

    TIFENSULFURON

    79277-67-1

    452

     

    H6.1

     

    TRIASULFURON

    82097-50-5

    480

     

    H6.1

     

    TRIBENURON

    106040-48-6

    546

     

    H6.1

     

    TRIFLUSULFURON

    135990-29-3

    731

     

    H6.1

     

    TRITOSULFURON

    142469-14-5

    735

     

    H6.2

    ERBICIDE PE BAZĂ DE URACIL

    LENACIL

    2164-08-1

    163

     

    H6.3

    ERBICIDE PE BAZĂ DE UREE

    CLORTOLURON

    15545-48-9

    217

     

    H6.3

     

    DIURON

    330-54-1

    100

     

    H6.3

     

    FLUOMETURON

    2164-17-2

    159

     

    H6.3

     

    ISOPROTURON

    34123-59-6

    336

     

    H6.3

     

    LINURON

    330-55-2

    76

     

    H6.3

     

    METABENZTIAZURON

    18691-97-9

    201

     

    H6.3

     

    METOBROMURON

    3060-89-7

    168

     

    H6.3

     

    METOXURON

    19937-59-8

    219

    Alte erbicide

    H7

     

     

     

     

     

    H7.1

    ERBICIDE DE TIP ARYLOXYPHENOXYPROPIONIC

    CLODINAFOP

    114420-56-3

    683

     

    H7.1

     

    CIHALOFOP

    122008-85-9

    596

     

    H7.1

     

    DICLOFOP

    40843-25-2

    358

     

    H7.1

     

    FENOXAPROP-P

    113158-40-0

    484

     

    H7.1

     

    FLUAZIFOP-P-BUTIL

    79241-46-6

    395

     

    H7.1

     

    HALOXIFOP

    69806-34-4

    438

     

    H7.1

     

    HALOXIFOP-R

    72619-32-0

    526

     

    H7.1

     

    PROPAQUIZAFOP

    111479-05-1

    713

     

    H7.1

     

    QUIZALOFOP

    76578-12-6

    429

     

    H7.1

     

    QUIZALOFOP-P

    94051-08-8

    641

     

    H7.2

    ERBICIDE PE BAZĂ DE BENZOFURAN

    ETHOFUMESATE

    26225-79-6

    233

     

    H7.3

    ERBICIDE PE BAZĂ DE ACID BENZOIC

    CHLORTHAL

    2136-79-0

    328

     

    H7.3

     

    DICAMBA

    1918-00-9

    85

     

    H7.4

    ERBICIDE PE BAZĂ DE BIPYRIDYLIUM

    DIQUAT

    85-00-7

    55

     

    H7.4

     

    PARAQUAT

    4685-14-7

    56

     

    H7.5

    ERBICIDE PE BAZĂ DE CICLOHEXANDIONĂ

    CLETODIM

    99129-21-2

    508

     

    H7.5

     

    CYCLOXYDIM

    101205-02-1

    510

     

    H7.5

     

    TEPRALOXIDIM

    149979-41-9

    608

     

    H7.5

     

    TRALKOXYDIM

    87820-88-0

    544

     

    H7.6

    ERBICIDE PE BAZĂ DE DIAZINĂ

    PIRIDAT

    55512-33-9

    447

     

    H7.7

    ERBICIDE PE BAZĂ DE DICARBOXIMIDE

    CINIDON ETIL

    142891-20-1

    598

     

    H7.7

     

    FLUMIOXAZIN

    103361-09-7

    578

     

    H7.8

    ERBICIDE PE BAZĂ DE DIFENIL ETER

    ACLONIFEN

    74070-46-5

    498

     

    H7.8

     

    BIFENOX

    42576-02-3

    413

     

    H7.8

     

    NITROFEN

    1836-75-5

    170

     

    H7.8

     

    OXIFLUORFEN

    42874-03-3

    538

     

    H7.9

    ERBICIDE PE BAZĂ DE IMIDAZOLINONĂ

    IMAZAMETABENZ

    100728-84-5

    529

     

    H7.9

     

    IMAZAMOX

    114311-32-9

    619

     

    H7.9

     

    IMAZETAPYR

    81335-77-5

    700

     

    H7.10

    ERBICIDE ANORGANICE

    SULFAMAT DE AMONIU

    7773-06-0

    679

     

    H7.10

     

    CLORAȚI

    7775-09-9

    7

     

    H7.11

    ERBICIDE DE TIP IZOXAZOL

    IZOXAFLUTOL

    141112-29-0

    575

     

    H7.12

    ERBICIDE PE BAZĂ DE MORPHACTIN

    FLURENOL

    467-69-6

    304

     

    H7.13

    ERBICIDE PE BAZĂ DE NITRIL

    BROMOXINIL

    1689-84-5

    87

     

    H7.13

     

    DICLOBENIL

    1194-65-6

    73

     

    H7.13

     

    IOXINIL

    1689-83-4

    86

     

    H7.14

    ERBICIDE ORGANOFOSFORICE

    GLUFOSINAT

    51276-47-2

    437

     

    H7.14

     

    GLYPHOSAT

    1071-83-6

    284

     

    H7.15

    ERBICIDE PE BAZĂ DE FENILPIRAZOL

    PIRAFLUFEN

    129630-19-9

    605

     

    H7.16

    ERBICIDE PE BAZĂ DE PIRIDAZINONĂ

    CHLORIDAZON

    1698-60-8

    111

     

    H7.16

     

    FLURTAMON

    96525-23-4

    569

     

    H7.17

    ERBICIDE PE BAZĂ DE PIRIDINCARBOXAMIDĂ

    PICOLINAFEN

    137641-05-5

    639

     

    H7.18

    ERBICIDE PE BAZĂ DE ACID PIRIDINCARBOXILIC

    CLOPIRALID

    1702-17-6

    455

     

    H7.18

     

    PICLORAM

    1918-02-1

    174

     

    H7.19

    ERBICIDE PE BAZĂ DE ACID PIRIDILOXIACETIC

    FLUROXIPIR

    69377-81-7

    431

     

    H7.19

     

    TRICLOPIR

    55335-06-3

    376

     

    H7.20

    ERBICIDE PE BAZĂ DE CHINOLINĂ

    QUINCLORAC

    84087-01-4

    493

     

    H7.20

     

    QUINMERAC

    90717-03-6

    563

     

    H7.21

    ERBICIDE PE BAZĂ DE THIADIAZINE

    BENTAZON

    25057-89-0

    366

     

    H7.22

    ERBICIDE TIOCARBAMATE

    EPTC

    759-94-4

    155

     

    H7.22

     

    MOLINATE

    2212-67-1

    235

     

    H7.22

     

    PROSULFOCARB

    52888-80-9

    539

     

    H7.22

     

    TIOBENCARB

    28249-77-6

    388

     

    H7.22

     

    TRI-ALLATE

    2303-17-5

    97

     

    H7.23

    ERBICIDE PE BAZĂ DE TRIAZOL

    AMITROL

    61-82-5

    90

     

    H7.24

    ERBICIDE PE BAZĂ DE TRIAZOLINĂ

    CARFENTRAZONE

    128639-02-1

    587

     

    H7.25

    ERBICIDE PE BAZĂ DE TRIAZOLONE

    PROPOXICARBAZON

    145026-81-9

    655

     

    H7.26

    ERBICIDE PE BAZĂ DE TRICETONĂ

    MESOTRIONE

    104206-82-8

    625

     

    H7.26

     

    SULCOTRION

    99105-77-8

    723

     

    H7.27

    ERBICIDE NECLASIFICATE

    CLOMAZONE

    81777-89-1

    509

     

    H7.27

     

    FLUROCHLORIDONE

    61213-25-0

    430

     

    H7.27

     

    QUINOCLAMINE

    2797-51-5

    648

     

    H7.27

     

    METHAZOLE

    20354-26-1

    369

     

    H7.27

     

    OXADIARGIL

    39807-15-3

    604

     

    H7.27

     

    OXADIAZON

    19666-30-9

    213

     

    H7.27

     

    ALTE ERBICIDE, ALȚI DESICANȚI ȘI AGENȚI ÎMPOTRIVA STRATULUI DE MUȘCHI (MOSS KILLER)

     

     

    Insecticide și acaricide

    I0

     

     

     

     

    Insecticide pe bază de piretroide

    I1

     

     

     

     

     

    I1.1

    Insecticide de tip piretroid

    ACRINATHRIN

    101007-06-1

    678

     

    I1.1

     

    ALFA-CIPERMETRIN

    67375-30-8

    454

     

    I1.1

     

    BETA-CIFLUTRIN

    68359-37-5

    482

     

    I1.1

     

    BETA-CIPERMETRIN

    65731-84-2

    632

     

    I1.1

     

    BIFENTRIN

    82657-04-3

    415

     

    I1.1

     

    CIFLUTRIN

    68359-37-5

    385

     

    I1.1

     

    CIPERMETRIN

    52315-07-8

    332

     

    I1.1

     

    DELTAMETRIN

    52918-63-5

    333

     

    I1.1

     

    ESFENVALERAT

    66230-04-4

    481

     

    I1.1

     

    ETOFENPROX

    80844-07-1

    471

     

    I1.1

     

    GAMMA-CIHALOTHRIN

    76703-62-3

    768

     

    I1.1

     

    LAMBDA-CIHALOTRIN

    91465-08-6

    463

     

    I1.1

     

    TAU-FLUVALINAT

    102851-06-9

    432

     

    I1.1

     

    TEFLUTRIN

    79538-32-2

    451

     

    I1.1

     

    ZETA-CIPERMETRIN

    52315-07-8

    733

    Insecticide pe bază de hidrocarburi clorurate

    I2

     

     

     

     

     

    I2.1

    INSECTICIDE ORGANOCLORURATE

    DICOFOL

    115-32-2

    123

     

    I2.1

     

    TETRASUL

    2227-13-6

    114

    Insecticide pe bază de carbamați și oximă-carbamați

    I3

     

     

     

     

     

    I3.1

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE OXIMĂ-CARBAMAȚI

    METOMIL

    16752-77-5

    264

     

    I3.1

     

    OXAMIL

    23135-22-0

    342

     

    I3.2

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE CARBAMAȚI

    BENFURACARB

    82560-54-1

    501

     

    I3.2

     

    CARBARIL

    63-25-2

    26

     

    I3.2

     

    CARBOFURAN

    1563-66-2

    276

     

    I3.2

     

    CARBOSULFAN

    55285-14-8

    417

     

    I3.2

     

    FENOXYCARB

    79127-80-3

    425

     

    I3.2

     

    FORMETANAT

    22259-30-9

    697

     

    I3.2

     

    METIOCARB

    2032-65-7

    165

     

    I3.2

     

    PIRIMICARB

    23103-98-2

    231

    Insecticide pe bază de organofosfați

    I4

     

     

     

     

     

    I4.1

    INSECTICIDE ORGANOFOSFORICE

    AZINFOS-METIL

    86-50-0

    37

     

    I4.1

     

    CADUSAFOS

    95465-99-9

    682

     

    I4.1

     

    CLORPIRIFOS

    2921-88-2

    221

     

    I4.1

     

    CHLORPIRIFOS-METIL

    5589-13-0

    486

     

    I4.1

     

    COUMAFOS

    56-72-4

    121

     

    I4.1

     

    DIAZINON

    333-41-5

    15

     

    I4.1

     

    DICLORVOS

    62-73-7

    11

     

    I4.1

     

    DIMETOAT

    60-51-5

    59

     

    I4.1

     

    ETOPROFOS

    13194-48-4

    218

     

    I4.1

     

    FENAMIFOS

    22224-92-6

    692

     

    I4.1

     

    FENITROTION

    122-14-5

    35

     

    I4.1

     

    FOSTIAZAT

    98886-44-3

    585

     

    I4.1

     

    IZOFENFOS

    25311-71-1

    412

     

    I4.1

     

    MALATION

    121-75-5

    12

     

    I4.1

     

    METHAMIDOPHOS

    10265-92-6

    355

     

    I4.1

     

    NALED

    300-76-5

    195

     

    I4.1

     

    OXIDEMETONMETIL

    301-12-2

    171

     

    I4.1

     

    FOZALON

    2310-17-0

    109

     

    I4.1

     

    FOSMET

    732-11-6

    318

     

    I4.1

     

    FOXIM

    14816-18-3

    364

     

    I4.1

     

    PIRIMIFOS-METIL

    29232-93-7

    239

     

    I4.1

     

    TRICLORFON

    52-68-6

    68

    Insecticide pe bază de produse biologice și botanice

    I5

     

     

     

     

     

    I5.1

    INSECTICIDE BIOLOGICE

    AZADIRACHTIN

    11141-17-6

    627

     

    I5.1

     

    NICOTINĂ

    54-11-5

    8

     

    I5.1

     

    PIRETRINE

    8003-34-7

    32

     

    I5.1

     

    ROTENON

    83-79-4

    671

    Alte insecticide

    I6

     

     

     

     

     

    I6.1

    INSECTICIDE ANTIBIOTICE

    ABAMECTIN

    71751-41-2

    495

     

    I6.1

     

    MILBEMECTIN

    51596-10-2

    51596-11-3

    660

     

    I6.1

     

    SPINOSAD

    168316-95-8

    636

     

    I6.3

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE BENZOILUREE

    DIFLUBENZURON

    35367-38-5

    339

     

    I6.3

     

    FLUFENOXURON

    101463-69-8

    470

     

    I6.3

     

    HEXAFLUMURON

    86479-06-3

    698

     

    I6.3

     

    LUFENURON

    103055-07-8

    704

     

    I6.3

     

    NOVALURON

    116714-46-6

    672

     

    I6.3

     

    TEFLUBENZURON

    83121-18-0

    450

     

    I6.3

     

    TRIFLUMURON

    64628-44-0

    548

     

    I6.4

    INSECTICIDE DE TIP CARBAZAT

    BIFENAZAT

    149877-41-8

    736

     

    I6.5

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE DIAZIL-HIDRAZINĂ

    METOXIFENOZID

    161050-58-4

    656

     

    I6.5

     

    TEBUFENOZID

    112410-23-8

    724

     

    I6.6

    PRODUSE DE REGLARE A CREȘTERII INSECTELOR

    BUPROFEZIN

    69327-76-0

    681

     

    I6.6

     

    CYROMAZINE

    66215-27-8

    420

     

    I6.6

     

    HEXYTHIAZOX

    78587-05-0

    439

     

    I6.7

    FEROMONI PENTRU INSECTE

    (E,Z)-9-DODECENYL ACETATE

    35148-19-7

    422

     

    I6.8

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE NITROGUANIDINE

    CLOTHIANIDIN

    210880-92-5

    738

     

    I6.8

     

    THIAMETHOXAM

    153719-23-4

    637

     

    I6.9

    INSECTICIDE ORGANOSTANICE

    AZOCYCLOTIN

    41083-11-8

    404

     

    I6.9

     

    CYHEXATIN

    13121-70-5

    289

     

    I6.9

     

    FENBUTATIN OXIDE

    13356-08-6

    359

     

    I6.10

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE OXADIAZINE

    INDOXACARB

    173584-44-6

    612

     

    I6.11

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE FENIL-ETER

    PYRIPROXYFEN

    95737-68-1

    715

     

    I6.12

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE (FENIL-)PIRAZOL

    FENPYROXIMATE

    134098-61-6

    695

     

    I6.12

     

    FIPRONIL

    120068-37-3

    581

     

    I6.12

     

    TEBUFENPYRAD

    119168-77-3

    725

     

    I6.13

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE PIRIDINĂ

    PYMETROZINE

    123312-89-0

    593

     

    I6.14

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE PIRIDIL-METILAMINĂ

    ACETAMIPRID

    135410-20-7

    649

     

    I6.14

     

    IMIDACLOPRID

    138261-41-3

    582

     

    I6.14

     

    THIACLOPRID

    111988-49-9

    631

     

    I6.15

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE SULFIT ESTER

    PROPARGITE

    2312-35-8

    216

     

    I6.16

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE TETRAZINĂ

    CLOFENTEZINE

    74115-24-5

    418

     

    I6.17

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE ACID TETRONIC

    SPIRODICLOFEN

    148477-71-8

    737

     

    I6.18

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE (CARBAMOYL-)TRIAZOL

    TRIAZAMATE

    112143-82-5

    728

     

    I6.19

    INSECTICIDE PE BAZĂ DE UREE

    DIAFENTHIURON

    80060-09-9

    8097

     

    I6.20

    INSECTICIDE NECLASIFICATE

    ETOXAZOLE

    153233-91-1

    623

     

    I6.20

     

    FENAZAQUIN

    120928-09-8

    693

     

    I6.20

     

    PYRIDABEN

    96489-71-3

    583

     

    I6.20

     

    OTHER INSECTICIDES-ACARICIDES

     

     

    Moluscocide, total:

    M0

     

     

     

     

    Moluscocide

    M1

     

     

     

     

     

    M1.1

    MOLUSCOCIDE PE BAZĂ DE CARBAMAȚI

    THIODICARB

    59669-26-0

    543

     

    M1.2

    ALTE MOLUSCOCIDE

    FERRIC PHOSPHATE

    10045-86-0

    629

     

    M1.2

     

    METALDEHYDE

    108-62-3

    62

     

    M1.2

     

    OTHER MOLLUSCICIDES

     

     

    Produse de reglare a creșterii plantelor

    PGR0

     

     

     

     

    Produse fiziologice de reglare a creșterii plantelor

    PGR1

     

     

     

     

     

    PGR1.1

    PRODUSE FIZIOLOGICE DE REGLARE A CREȘTERII PLANTELOR

    CHLORMEQUAT

    999-81-5

    143

     

    PGR1.1

     

    CYCLANILIDE

    113136-77-9

    586

     

    PGR1.1

     

    DAMINOZIDE

    1596-84-5

    330

     

    PGR1.1

     

    DIMETHIPIN

    55290-64-7

    689

     

    PGR1.1

     

    DIPHENYLAMINE

    122-39-4

    460

     

    PGR1.1

     

    ETHEPHON

    16672-87-0

    373

     

    PGR1.1

     

    ETHOXYQUIN

    91-53-2

    517

     

    PGR1.1

     

    FLORCHLORFENURON

    68157-60-8

    633

     

    PGR1.1

     

    FLURPRIMIDOL

    56425-91-3

    696

     

    PGR1.1

     

    IMAZAQUIN

    81335-37-7

    699

     

    PGR1.1

     

    MALEIC HYDRAZIDE

    51542-52-0

    310

     

    PGR1.1

     

    MEPIQUAT

    24307-26-4

    440

     

    PGR1.1

     

    1-METHYLCYCLOPROPENE

    3100-04-7

    767

     

    PGR1.1

     

    PACLOBUTRAZOL

    76738-62-0

    445

     

    PGR1.1

     

    PROHEXADIONE-CALCIUM

    127277-53-6

    567

     

    PGR1.1

     

    SODIUM 5-NITROGUAIACOLATE

    67233-85-6

    718

     

    PGR1.1

     

    SODIUM O-NITROPHENOLATE

    824-39-5

    720

     

    PGR1.1

     

    TRINEXAPAC-ETHYL

    95266-40-3

    8349

    Produse inhibitoare de germinare

    PGR2

     

     

     

     

     

    PGR2.2

    PRODUSE INHIBITOARE DE GERMINARE

    CARVONE

    99-49-0

    602

     

    PGR2.2

     

    CHLORPROPHAM

    101-21-3

    43

    Alte produse de reglare a creșterii plantelor

    PGR3

     

     

     

     

     

    PGR3.1

    ALTE PRODUSE DE REGLARE A CREȘTERII PLANTELOR

    ALTE PRCP

     

     

    Alte pesticide, total:

    ZR0

     

     

     

     

    Uleiuri minerale

    ZR1

     

     

     

     

     

    ZR1.1

    ULEI MINERAL

    ULEIURI DE PETROL

    64742-55-8

    29

    Uleiuri vegetale

    ZR2

     

     

     

     

     

    ZR2.1

    ULEI VEGETAL

    ULEIURI DE GUDROANE

     

    30

    Produse de sterilizare a solului(incl. nematicidele)

    ZR3

     

     

     

     

     

    ZR3.1

    BROMURĂ DE METIL

    BROMURĂ DE METIL

    74-83-9

    128

     

    ZR3.2

    ALTE PRODUSE DE STERILIZARE A SOLULUI

    CHLOROPICRIN

    76-06-2

    298

     

    ZR3.2

     

    DAZOMET

    533-74-4

    146

     

    ZR3.2

     

    1,3-DICHLOROPROPENE

    542-75-6

    675

     

    ZR3.2

     

    METAM-SODIUM

    137-42-8

    20

     

    ZR3.2

     

    ALTE PRODUSE DE STERILIZARE A SOLULUI

     

     

    Rodenticide

    ZR4

     

     

     

     

     

    ZR4.1

    RODENTICIDE

    BRODIFACOUM

    56073-10-0

    370

     

    ZR4.1

     

    BROMADIOLONE

    28772-56-7

    371

     

    ZR4.1

     

    CHLORALOSE

    15879-93-3

    249

     

    ZR4.1

     

    CHLOROPHACINONE

    3691-35-8

    208

     

    ZR4.1

     

    COUMATETRALYL

    5836-29-3

    189

     

    ZR4.1

     

    DIFENACOUM

    56073-07-5

    514

     

    ZR4.1

     

    DIFETHIALONE

    104653-34-1

    549

     

    ZR4.1

     

    FLOCOUMAFEN

    90035-08-8

    453

     

    ZR4.1

     

    WARFARIN

    81-81-2

    70

     

    ZR4.1

     

    ALTE RODENTICIDE

     

     

    Toate celelalte pesticide

    ZR5

     

     

     

     

     

    ZR5.1

    DEZINFECTANȚI

    ALȚI DEZINFECTANȚI

     

     

     

    ZR5.2

    ALTE PESTICIDE

    ALTE PESTICIDE

     

     


    (1)  British Crop Production Council (BCPC) publică în mod periodic o culegere mondială privind pesticidele, „The Pesticide Manual”, cuprinzând denumirile comune ale majorității pesticidelor chimice. Aceste denumiri sunt aprobate în mod oficial sau provizoriu de către Organizația Internațională de Standardizare (ISO).

    (2)  Numere CAS (Chemical Abstract Service).

    (3)  Comisia internaţională pentru metodele de analiză a pesticidelor (Collaborative International Pesticides Analytical Council).


    Top