Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE0999

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Deciziei nr. 1720/2006/CE de stabilire a unui program de acțiune în domeniul învățării continue COM(2008) 61 final — 2008/0025 (COD)

    JO C 224, 30.8.2008, p. 115–116 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.8.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 224/115


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Deciziei nr. 1720/2006/CE de stabilire a unui program de acțiune în domeniul învățării continue

    COM(2008) 61 final — 2008/0025 (COD)

    (2008/C 224/26)

    La 6 martie 2008, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

    Propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Deciziei nr. 1720/2006/CE de stabilire a unui program de acțiune în domeniul învățării continue.

    Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 7 mai 2008. Raportor: dna Le Nouail-Marlière.

    În cea de-a 445-a sesiune plenară, care a avut loc la 28 și 29 mai 2008 (ședința din 29 mai), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 80 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 0 abțineri.

    1.   Concluzii

    1.1

    Comitetul sprijină demersul, aprobă prezenta propunere și recomandă Comisiei să introducă în aceasta angajamentul său de a proceda la informarea imediată a comitetului pentru program și a Parlamentului European în ceea ce privește deciziile luate în conformitate cu Decizia nr. 1720/2006/CE, articolul 9 alineatul (1a) modificat.

    2.   Simplificarea normelor procedurale în materie de atribuire de subvenții în cadrul a diverse programe multianuale

    2.1

    Această propunere se înscrie într-un set de patru propuneri care vizează simplificarea normelor privind atribuirea subvențiilor care implica sume mici, stabilite în cadrul a patru programe multianuale pentru perioada 2007-2013:

    Programul „Tineretul în acțiune”,

    Programul „Cultura”,

    Programul „Europa pentru cetățeni” și

    actualul Program de acțiune în domeniul învățării continue.

    2.2

    În conformitate cu dispozițiile în materie de comitologie de la articolul 202 din Tratatul CE, Consiliul conferă Comisiei, asistată de un comitet pentru program — format exclusiv din reprezentanți ai statelor membre și prezidat de Comisie, anumite competențe de executare a actelor adoptate de el în codecizie cu Parlamentul European, iar Parlamentul European este consultat în privința punerii în aplicare a acestor acte legislative adoptate în codecizie. Or, Comisia constată că, la momentul negocierii celor patru programe, intenția legiuitorului a fost de a nu supune procedurii de comitologie („procedură de gestiune cu vot cu majoritate calificată”) decât deciziile de atribuire în ceea ce privește subvențiile care implică sume mari (peste 1 000 000 EUR pentru proiectele și rețelele multilaterale) sau care sunt sensibile din punct de vedere politic (cooperare și inovare politică).

    2.3

    Comisia își luase angajamentul de a informa imediat comitetul pentru program și Parlamentul European în privința tuturor deciziilor de selecție care nu fuseseră supuse procedurii de gestiune. Acest acord interinstituțional făcuse obiectul unei declarații a Comisiei adresate Consiliului și Parlamentului European.

    2.4

    Această dorință a legiuitorului nu a fost redată corect în Decizia nr. 1720/2006/CE modificată: totalitatea deciziilor de selecție și de atribuire a subvențiilor care nu implică sume mari au fost supuse procedurii de consultare, prevăzută în materie de comitologie.

    2.5

    Consultarea comitetului pentru program și a Parlamentului European constă în următoarele aspecte: examinarea deciziilor de selecție se supune comitetului pentru program, avizele sale sunt luate în considerare, iar Parlamentul este informat despre aceste avize și trebuie să aducă la cunoștința Comisiei acordul său. Această procedură de consultare și de schimb de răspunsuri scrise are drept consecințe întârzieri mari în atribuirea subvențiilor, poate pune în pericol numeroase proiecte și poate reduce considerabil eficacitatea programelor anuale.

    2.6

    Până în prezent s-au găsit „argumente ad-hoc” între Comisie, comitetul pentru program și Parlamentul European pentru a reduce termenele de examinare a deciziilor de selecție ale Comisiei în ceea ce privește atribuirea subvențiilor.

    2.7

    Cu toate acestea, Comisia consideră că aceste soluții temporare nu pot dura la infinit și propune modificarea regulilor stabilite la momentul înființării acestor programe. Ar fi vorba aici despre eliminarea obligației de a supune procedurii de consultare deciziile în materie de atribuire a subvențiilor care implică sume mici și despre posibilitatea, pentru Comisie, de a adopta decizii de atribuire a subvențiilor fără ajutorul unui comitet, procedura actuală fiind înlocuită printr-o simplă procedură de informare.

    3.   Observații generale

    3.1

    Aceste propuneri ar trebui să permită îmbunătățirea funcționării celor patru programe multianuale în domeniul educației, tineretului și culturii.

    3.2

    În avizele sale anterioare, Comitetul a încurajat Comisia să simplifice, pentru structurile care prezintă proiecte, accesul la programe și subvenții și să se apropie de statele membre pentru a le incita să consulte organizațiile în stabilirea orientărilor anuale, să scurteze termenul de atribuire și să nu pună în pericol realizarea proiectelor, în special prin termene prea lungi care pot chiar anula studiile de fezabilitate care vor fi fost efectuate cu prea mult timp înainte de realizarea proiectelor.

    4.   Observații specifice

    Având în vedere punctele 9, 11, 15 și 17 din expunerea de motive a deciziei în discuție, Comitetul atrage atenția asupra faptului că, în numele transparenței, al bunei guvernanțe și al informării publicului, este de dorit reiterarea, din partea Comisiei, a angajamentului său declarat de a proceda la informarea imediată a comitetului pentru program și a Parlamentului European asupra deciziilor luate în conformitate cu Decizia nr. 1720/2006/CE, articolul 9 alineatul (1a) modificat.

    Comitetul recomandă modificarea noului articol 9 alineatul (1a), după cum urmează: „… aceasta adoptă aceste decizii fără asistența unui comitet și informează imediat comitetul pentru program și Parlamentul European asupra acestui lucru”.

    Comitetul remarcă faptul că această adăugire nu este propusă de Comisie deoarece aceasta consideră că astfel s-ar modifica propunerea într-un sens care nu ar mai fi întru totul conform regulilor de comitologie reglementate prin articolul 202 din Tratatul CE și că expunerea de motive a prezentei decizii exprimă suficient angajamentul Comisiei.

    Bruxelles, 29 mai 2008

    Președintele

    Comitetului Economic și Social European

    Dimitris DIMITRIADIS


    Top