Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42010Y1204(01)

    Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului privind activitățile pentru tineret

    JO C 327, 4.12.2010, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    4.12.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 327/1


    Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului privind activitățile pentru tineret

    2010/C 327/01

    CONSILIUL ȘI REPREZENTANȚII GUVERNELOR STATELOR MEMBRE REUNIȚI ÎN CADRUL CONSILIULUI:

    REAMINTIND CONTEXTUL POLITIC AL ACESTEI CHESTIUNI, ASTFEL CUM ESTE EXPUS ÎN ANEXĂ, ÎN SPECIAL FAPTUL CĂ:

    (1)

    Tratatul prevede că acțiunile întreprinse în cadrul UE urmăresc să încurajeze dezvoltarea programelor de schimb pentru tineri și formatori socioeducativi (denumiți în continuare „persoane care lucrează cu tinerii și lideri din domeniul tineretului”) și participarea tinerilor la viața democratică.

    (2)

    Parlamentul European și Consiliul au adoptat programul „Tineretul în acțiune” prin Decizia nr. 1719/2006/CE (1). Acest program, care s-a bucurat de tot mai mult succes în toate statele membre, include o componentă importantă menită să contribuie la dezvoltarea calității sistemelor de sprijin pentru activitățile pentru tineret și a capacității organizațiilor societății civile în domeniul tineretului.

    (3)

    Consiliul a adoptat la 29 noiembrie 2009 o Rezoluție privind un cadru reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului (2010-2018). În acest cadru de cooperare, sprijinirea și dezvoltarea activităților pentru tineret sunt considerate chestiuni transsectoriale.

    (4)

    Prin Concluziile Consiliului European din 17 iunie 2010 acesta a arătat că așteaptă cu interes prezentarea celorlalte inițiative emblematice până la sfârșitul anului (2).

    ÎN LUMINA:

    Primei Convenții europene privind activitățile pentru tineret, desfășurată în perioada 7-10 iulie 2010 la Gent (Belgia), care a evidențiat importanța activităților pentru tineret.

    ȘI ȚINÂND SEAMA DE FAPTUL CĂ:

    Astfel cum s-a menționat în cadrul reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului (2010-2018) (denumit în continuare „cadrul reînnoit”), obiectivele în domeniul tineretului sunt:

    crearea mai multor oportunități și asigurarea unor șanse egale în educație și pe piața forței de muncă; și

    promovarea cetățeniei active, a incluziunii sociale și a solidarității tuturor tinerilor.

    Cadrul reînnoit evidențiază opt domenii de acțiune (3) în care ar trebui adoptate inițiative transsectoriale în domeniul politicii pentru tineret și la care pot contribui activitățile pentru tineret. Alte domenii de acțiune importante în această privință sunt drepturile omului și democrația, diversitatea culturală și mobilitatea.

    Consiliul a convenit că, în sensul acestui cadru reînnoit, „activitățile pentru tineret” reprezintă un termen cuprinzător, care se referă la o gamă largă de activități de natură socială, culturală, educațională sau politică realizate atât de tineri, cu tineri, cât și pentru tineri. Aceste activități includ, din ce în ce mai mult, sportul și serviciile pentru tineri.

    Ar trebui respectate o serie de principii directoare în toate politicile și lucrările privind activitățile pentru tineret, și anume importanța promovării egalității de gen și a combaterii tuturor formelor de discriminare, precum și a respectării drepturilor și principiilor recunoscute, inter alia, la articolele 21 și 23 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, ținându-se seama de diferențele posibile în materie de condiții de trai, nevoi, aspirații, interese și atitudini ale tinerilor, datorate unor factori diverși și recunoscând faptul că toți tinerii reprezintă o resursă a societății.

    Lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale reprezintă unul dintre angajamentele principale ale Uniunii Europene și ale statelor membre. Excluziunea socială prejudiciază bunăstarea cetățenilor și afectează capacitatea acestora de a se exprima și de a participa în societate. Combaterea sărăciei și a excluziunii sociale trebuie continuată atât în interiorul UE, cât și în plan extern, în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare ale mileniului ale ONU.

    RECUNOSC FAPTUL CĂ:

    În toate statele membre, numeroși copii și tineri, persoane care lucrează cu tinerii și lideri din domeniul tineretului provenind din diverse medii participă la o gamă bogată și variată de activități de lucru pentru tineret, beneficiază de acestea sau activează în domeniul respectiv. Aceste activități se pot desfășura în numeroase contexte, abordând diferite chestiuni care afectează viețile acestora și realitatea în care trăiesc.

    Activitățile pentru tineret se desfășoară în sfera extracurriculară, precum și prin activități specifice de petrecere a timpului liber și se bazează pe procesele de învățare informală și non-formală și pe participarea voluntară. Aceste activități și procese fac obiectul autogestionării, co-gestionării sau sunt gestionate sub orientare educațională și pedagogică de către persoanele care lucrează cu tinerii și liderii din domeniul tineretului, profesioniști sau voluntari, se pot dezvolta și pot fi supuse modificărilor generate de diferite dinamici.

    Activitățile pentru tineret sunt organizate și desfășurate în diferite moduri (de către organizații conduse de tineret, organizații pentru tineret, grupuri informale sau prin servicii pentru tineret și autorități publice) și se concretizează la nivel local, regional, național și european, în funcție, de exemplu, de următoarele aspecte:

    comunitatea, contextul istoric, social și politic în care au loc activitățile pentru tineret;

    obiectivul includerii și responsabilizării tuturor copiilor și tinerilor, în special a acelora care dispun de oportunități reduse;

    implicarea persoanelor care lucrează cu tinerii și a liderilor din domeniul tineretului;

    organizațiile, serviciile sau furnizorii, guvernamentale sau nonguvernamentale, coordonate sau nu de tineret;

    abordarea sau metoda utilizată cu luarea în considerare a nevoilor tinerilor.

    În multe state membre, autoritățile locale și regionale dețin, de asemenea, un rol cheie în sprijinirea și dezvoltarea activităților pentru tineret locale și regionale.

    RECUNOSC FAPTUL CĂ:

    Tinerii sunt o parte integrantă a unei societăți din ce în ce mai complexe. Aceștia sunt formați de o varietate de influențe și medii diferite, casa, școala, locul de muncă, egalii și media. În acest context, activitățile de tineret pot juca un rol important în dezvoltarea tinerilor.

    Activitățile pentru tineret – care completează educația formală – pot aduce beneficii considerabile copiilor și tinerilor, asigurând o gamă largă și variată de oportunități de învățare informală și non-formală, precum și abordări specifice corespunzătoare.

    Activitățile pentru tineret invită tinerii să își asume responsabilități și să răspundă pentru acțiunile lor, acordându-le un rol activ în dezvoltarea și punerea în aplicare a acestora. Activitățile pentru tineret pot asigura un mediu confortabil, sigur, inspirațional și plăcut, în care toți copiii și tinerii se pot exprima, pot învăța unii de la ceilalți, se pot reuni, juca, explora și experimenta, fie în mod individual, fie ca parte a unui grup.

    Pe lângă aceasta, activitățile pentru tineret ar trebui să le ofere tinerilor ocazia de a dezvolta o gamă largă de competențe personale și profesionale diferite, fără stereotipuri, precum și de competențe-cheie care pot contribui la societatea modernă. Prin urmare, activitățile pentru tineret pot juca un rol important în dezvoltarea autonomiei tinerilor, în responsabilizarea acestora și în dezvoltarea spiritului lor antreprenorial.

    În transmiterea valorilor universale privind drepturile omului, democrația, pacea, combaterea rasismului, diversitatea culturală, solidaritatea, egalitatea și dezvoltarea durabilă, activitățile pentru tineret pot avea, de asemenea, o valoare adăugată din punct de vedere social, deoarece:

    promovează participarea socială și responsabilitatea, angajamentul voluntar și cetățenia activă;

    consolidează comunitatea și societatea civilă la toate nivelurile (de exemplu dialogul între generații și cel intercultural);

    contribuie la dezvoltarea creativității tinerilor, la sensibilizarea culturală și socială, la stimularea spiritului antreprenorial și a inovării;

    oferă oportunități pentru incluziunea socială a tuturor copiilor și tinerilor;

    se adresează tinerilor cu oportunități mai reduse prin diverse metode care sunt flexibile și ușor de adaptat.

    Prin urmare, activitățile pentru tineret joacă diferite roluri în societate și pot contribui la domeniile de politică legate de tineret precum învățarea de-a lungul vieții, incluziunea socială și ocuparea forței de muncă.

    Activitățile pentru tineret, indiferent dacă sunt desfășurate de voluntari sau de profesioniști, au un potențial socioeconomic evident, deoarece pot genera activitate economică, pot furniza infrastructură, pot crea beneficii de natură economică și pot spori oportunitățile de încadrare în muncă (a tinerilor). Piața forței de muncă poate beneficia de aptitudinile și de competențele personale și profesionale dobândite în cadrul activităților pentru tineret, atât de participanți, cât și de persoanele care lucrează cu tinerii și de liderii din domeniul tineretului. Astfel de aptitudini și competențe trebuie să fie valorificate suficient și recunoscute în mod efectiv.

    Programul „Tineretul în acțiune” oferă o contribuție semnificativă la calitatea activităților pentru tineret la toate nivelurile, precum și la dezvoltarea competențelor în rândul persoanelor care lucrează cu tinerii și al liderilor din domeniul tineretului și la recunoașterea învățării non-formale în activitățile pentru tineret, asigurând experiențe de mobilitate în scopul învățării și crearea de rețele pentru persoanele care lucrează cu tinerii și pentru liderii din domeniul tineretului.

    ÎN CONSECINȚĂ, CONVIN CĂ:

    Ar trebui să se țină seama de următoarele principii în punerea în aplicare a prezentei rezoluții:

    tinerii, organizațiile pentru tineret, persoanele care lucrează cu tinerii, liderii și cercetătorii din domeniul tineretului, factorii de decizie, alți experți din domeniul tineretului ar trebui să fie implicați în dezvoltarea, punerea în aplicare și evaluarea inițiativelor privind activități pentru tineret la toate nivelurile;

    ar trebui respectate rolurile și responsabilitățile tuturor actorilor implicați, în cadrul sferelor lor de competență respective;

    trebuie să se obțină și să se pună în comun o mai bună cunoaștere și înțelegere a activităților pentru tineret;

    instrumentele menționate în cadrul reînnoit ar trebui utilizate pe deplin pentru a integra perspectiva privind activitățile pentru tineret și pentru a pune în aplicare inițiativele specifice privind activitățile pentru tineret;

    activitățile pentru tineret ar trebui să acorde o atenție deosebită implicării copiilor și a tinerilor aflați în situație de sărăcie sau care se confruntă cu riscul de excluziune socială.

    ȘI, PRIN URMARE, INVITĂ STATELE MEMBRE:

    Să promoveze diferite tipuri de susținere durabilă a activităților pentru tineret, de exemplu finanțarea, resursele sau infrastructura suficiente. Aceasta presupune, de asemenea, înlăturarea obstacolelor din calea implicării în activități pentru tineret și, după caz, crearea de strategii privind activitățile pentru tineret.

    Să sprijine și să dezvolte rolul activităților pentru tineret în punerea în aplicare a cadrului reînnoit, în special contribuția activităților pentru tineret la obiectivele din diferitele domenii de acțiune.

    Să implice, după caz, autoritățile și actorii de la nivel local și regional pentru a juca un rol important în dezvoltarea, sprijinirea și punerea în aplicare a activităților pentru tineret.

    INVITĂ COMISIA:

    Să elaboreze un studiu, în cadrul Raportului UE privind tineretul, pentru a identifica diversitatea, acoperirea și impactul activităților pentru tineret în UE și pentru monitorizarea activităților pentru tineret.

    Să sprijine ONG-urile europene care activează în domeniul tineretului, precum și inițiative la o scară mai mică pentru a stimula o societate civilă europeană puternică și pentru participarea în continuare a tineretului la viața democratică.

    Să amelioreze calitatea activităților pentru tineret, consolidarea capacităților și dezvoltarea competențelor persoanelor care lucrează cu tinerii și ale liderilor din domeniul tineretului și recunoașterea învățării non-formale în activitățile pentru tineret, oferind experiențe de mobilitate în scopul învățării pentru persoanele care lucrează cu tinerii și pentru liderii din domeniul tineretului.

    Să elaboreze și să susțină elaborarea unor instrumente europene ușor de utilizat (de exemplu Youthpass) atât pentru evaluarea independentă, cât și pentru autoevaluare și a unor instrumente pentru identificarea competențelor persoanelor care lucrează cu tinerii și ale liderilor din domeniul tineretului care ar contribui la recunoașterea și evaluarea calității activităților pentru tineret în Europa.

    Să asigure suficiente platforme europene adecvate precum baze de date, activități de învățare inter pares și conferințe pentru schimbul neîntrerupt de activități de cercetare, politici, abordări, practici și metode inovatoare.

    INVITĂ STATELE MEMBRE ȘI COMISIA, ÎN CADRUL DOMENIILOR LOR DE COMPETENȚĂ RESPECTIVE:

    Să creeze condiții mai bune și mai multe oportunități pentru dezvoltarea, sprijinirea și punerea în aplicare a activităților pentru tineret la nivel local, regional, național și european.

    Să recunoască pe deplin rolul activităților pentru tineret în societate, să sensibilizeze cu privire la acesta și să îl consolideze.

    Să permită dezvoltarea în continuare a calității activităților pentru tineret.

    Să sprijine dezvoltarea unor noi strategii sau să amelioreze pe cele existente pentru consolidarea capacităților persoanelor care lucrează cu tinerii și ale liderilor din domeniul tineretului și pentru sprijinirea societății civile în punerea în aplicare a unor tipuri adecvate de formare pentru persoanele care lucrează cu tinerii și pentru liderii din domeniul tineretului.

    Să identifice diferite forme de activități pentru tineret, competențe și metode pe care persoanele care lucrează cu tinerii și liderii din domeniul tineretului le împărtășesc, pentru a dezvolta strategii de îmbunătățire a calității și a recunoașterii activităților pentru tineret.

    Să promoveze potențialul de angajare al persoanelor care lucrează cu tinerii și al liderilor din domeniul tineretului și mobilitatea acestora printr-o mai bună cunoaștere a calificărilor acestora și prin recunoașterea aptitudinilor dobândite din experiențele lor.

    Să promoveze și să sprijine cercetarea în domeniul activităților pentru tineret și al politicii pentru tineret, inclusiv dimensiunea istorică a acesteia și relevanța sa pentru politica de astăzi în ceea ce privește activitățile pentru tineret.

    Să facă disponibile și accesibile suficiente informații privind activitățile pentru tineret prin intermediul unor mecanisme cum sunt, de exemplu, campanii la nivel european și la nivel național privind activitățile pentru tineret și să consolideze sinergiile și complementaritatea dintre inițiativele Uniunii Europene, ale Consiliului Europei și ale altor actori la nivel local, regional, național și european.

    Să promoveze oportunitățile pentru schimbul, cooperarea și crearea de rețele pentru persoanele care lucrează cu tinerii, liderii din domeniul tineretului, factorii de decizie și cercetători la nivel local, regional, național, european și internațional.

    În contextul activităților pentru tineret, să promoveze, după caz, dezvoltarea unei evaluări sistematice a aptitudinilor și competențelor necesare pentru orice gen de formare destinată dobândirii de cunoștințe și perfecționării competențelor.

    ÎNCURAJEAZĂ SOCIETATEA CIVILĂ CARE ACTIVEAZĂ ÎN DOMENIUL TINERETULUI:

    Să îmbunătățească accesul tuturor copiilor și al tinerilor, în special al celor cu oportunități mai reduse, la activitățile pentru tineret.

    Să promoveze diverse tipuri de formare pentru persoanele care lucrează cu tinerii și pentru liderii din domeniul tineretului care activează în societatea civilă, pentru a garanta calitatea activităților pentru tineret.

    Să evalueze abordările, practicile și metodele existente în domeniul activităților pentru tineret și să investească în mod continuu în dezvoltarea inovatoare a acestora prin intermediul unor noi inițiative și activități bazate pe experiențe de viață reale ale copiilor, tinerilor, persoanelor care lucrează cu tinerii și ale liderilor din domeniul tineretului.

    Să facă schimb de informații și bune practici, să coopereze și să creeze rețele la nivel local, regional, național și european.

    SUBLINIAZĂ IMPORTANȚA:

    În contextul punerii în aplicare a unei strategii Europa 2020 competitive, ecologice și favorabile incluziunii:

    recunoașterii rolului crucial al activităților pentru tineret ca furnizor de oportunități de învățare non-formală pentru toți tinerii;

    asigurării faptului că activitățile pentru tineret sunt pe deplin integrate în inițiativa „Tineretul în mișcare”, la fel ca alte programe/politici care vor asigura tuturor tinerilor, în special celor cu oportunități mai reduse, aptitudinile și competențele-cheie relevante necesare pentru societatea și economia anului 2020 și din perioada ulterioară.


    (1)  JO L 327, 24.11.2006, p. 30.

    (2)  Doc. EUCO 13/10.

    (3)  Cele opt domenii sunt: educația și formarea, ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul, sănătatea și bunăstarea, participarea, activitățile voluntare, incluziunea socială, tineretul și lumea, creativitatea și cultura.


    ANEXĂ

    Contextul politic

    Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, din 14 decembrie 2000 privind incluziunea socială a tinerilor (1).

    Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, din 14 februarie 2002 privind valoarea adăugată a activităților pentru tineret pe bază de voluntariat în contextul dezvoltării acțiunii comunitare privind tineretul (2).

    Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, din 28 mai 2004 privind integrarea socială a tinerilor (3).

    Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind recunoașterea valorii învățării non-formale și informale în domeniul tineretului european (4).

    Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, din 22 mai 2008, privind participarea tinerilor care dispun de oportunități reduse.

    Recomandarea Consiliului din 20 noiembrie 2008 privind mobilitatea tinerilor voluntari în Uniunea Europeană (5).

    Decizia nr. 1098/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2008 privind Anul European de Luptă împotriva Sărăciei și a Excluziunii Sociale (2010) (6).

    Decizia 2010/37/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2009 privind Anul European al Activităților de Voluntariat care Promovează Cetățenia Activă (2011) (7).

    Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind incluziunea activă a tinerilor: combaterea șomajului și a sărăciei (8).

    Concluziile Consiliului din 11 mai 2010 privind competențele în sprijinul învățării pe tot parcursul vieții și inițiativa „Noi competențe pentru noi locuri de muncă” (9).

    Comunicarea Comisiei privind „Europa 2020 – O strategie europeană pentru o creștere inteligentă, ecologică și favorabilă incluziunii” (10).

    Rezoluția privind politica în domeniul tineretului a Consiliului Europei (11).


    (1)  JO C 374, 28.12.2000, p. 5.

    (2)  JO C 50, 23.2.2002, p. 3.

    (3)  Doc. 9601/04.

    (4)  JO C 168, 20.7.2006, p. 1.

    (5)  JO C 319, 13.12.2008, p. 8.

    (6)  JO L 298, 7.11.2008, p. 20.

    (7)  JO L 17, 22.1.2010, p. 43.

    (8)  JO C 137, 27.5.2010, p. 1.

    (9)  JO C 135, 26.5.2010, p. 8.

    (10)  COM(2010) 2020 final.

    (11)  Rezoluția CM/Rez. (2008)23. Adoptată de Comitetul Miniștrilor la 25 noiembrie 2008, în cadrul celei de a 1042-a reuniuni a miniștrilor adjuncți.


    Top