Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R1403

    Regulamentul delegat (UE) 2024/1403 al Comisiei din 12 martie 2024 de completare a Regulamentului (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea condițiilor și a procedurilor pentru acreditarea de către Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației a entităților calificate

    C/2024/1490

    JO L, 2024/1403, 24.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1403/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1403/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2024/1403

    24.5.2024

    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2024/1403 AL COMISIEI

    din 12 martie 2024

    de completare a Regulamentului (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea condițiilor și a procedurilor pentru acreditarea de către Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației a entităților calificate

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 privind normele comune în domeniul aviației civile și de înființare a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2111/2005, (CE) nr. 1008/2008, (UE) nr. 996/2010, (UE) nr. 376/2014 și a Directivelor 2014/30/UE și 2014/53/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 552/2004 și (CE) nr. 216/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (1), în special articolul 62 alineatul (13) litera (f),

    întrucât:

    (1)

    Articolul 69 din Regulamentul (UE) 2018/1139 permite Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (denumită în continuare „agenția”) și autorităților naționale competente să aloce sarcinile legate de certificare și de supraveghere unor entități calificate care au fost acreditate în conformitate cu actele delegate menționate la articolul 62 alineatul (13) litera (f) sau cu actele de punere în aplicare menționate la articolul 62 alineatul (14) primul paragraf litera (e) ca fiind conforme cu criteriile stabilite în anexa VI la regulamentul respectiv.

    (2)

    Agenția ar trebui să aloce sarcini de certificare și de supraveghere numai entităților calificate care sunt în măsură să execute astfel de sarcini. Prin urmare, agenția ar trebui să instituie și să mențină un sistem de acreditare cuprinzător pentru a asigura conformitatea entităților calificate cu cerințele din anexa VI la Regulamentul (UE) 2018/1139.

    (3)

    Prezentul regulament ar trebui să prevadă o procedură prin care agenția să poată acredita entități calificate pentru a se asigura că acestea sunt în măsură să își îndeplinească sarcinile în mod continuu. Pentru a garanta o cooperare eficace între agenție și autoritățile naționale competente, agenția ar trebui să aibă dreptul de a solicita autorității naționale competente rapoartele de acreditare relevante ale entităților calificate.

    (4)

    Atunci când îndeplinesc sarcini de certificare și de supraveghere în numele agenției, entitățile calificate acreditate exercită sarcini de autoritate publică. Aceste sarcini nu sunt servicii oferite de un operator economic în temeiul unui contract de achiziții publice și, prin urmare, nu intră sub incidența Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (2). Așadar, pentru a asigura o alocare transparentă, echitabilă și nediscriminatorie a sarcinilor către entitățile calificate, agenția ar trebui să stabilească criterii de alocare ca bază pentru încheierea de acorduri scrise cu aceste entități.

    (5)

    Pentru a evita o posibilă perturbare în îndeplinirea sarcinilor alocate, prezentul regulament ar trebui să specifice, de asemenea, condițiile în care o entitate calificată acreditată poate continua să își îndeplinească sarcina atunci când are loc o modificare a organizării, a procedurilor și a personalului său de natură să afecteze statutul său de acreditare.

    (6)

    Agenția ar trebui să asigure supravegherea continuă a entităților calificate acreditate pentru a garanta conformitatea lor continuă cu anexa VI la Regulamentul (UE) 2018/1139,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect și domeniu de aplicare

    (1)   Prezentul regulament stabilește:

    (a)

    norme și proceduri pentru acreditarea de către agenție a entităților calificate;

    (b)

    condițiile în care agenția poate aloca sarcini de certificare sau de supraveghere entităților calificate.

    (2)   Prezentul regulament acoperă toate domeniile în care agenția poate acredita entități calificate care acționează în calitate de autoritate competentă în conformitate cu articolul 62 alineatul (4) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2018/1139.

    Articolul 2

    Sistemul de acreditare pentru entitățile calificate

    (1)   Agenția instituie și menține un sistem pentru acreditarea entităților calificate. Acest sistem de acreditare include procedurile care reglementează toate aspectele următoare:

    (a)

    acreditarea inițială a entităților calificate;

    (b)

    supravegherea și evaluarea continue a conformității entităților calificate acreditate;

    (c)

    modificarea, suspendarea, limitarea și revocarea acreditării;

    (d)

    un mecanism de soluționare a litigiilor care să acopere cel puțin deciziile agenției menționate la articolul 3 alineatul (5) și la articolul 6 alineatul (3) din prezentul regulament.

    Sistemul de acreditare și rezultatele acreditării inițiale și ale supravegherii și evaluării continue a entităților calificate acreditate sunt documentate și deținute de agenție.

    (2)   În cazul în care o autoritate națională competentă a acreditat deja o entitate calificată în conformitate cu un act de punere în aplicare adoptat în temeiul articolului 62 alineatul (14) litera (e) din Regulamentul (UE) 2018/1139, agenția poate solicita autorității naționale competente care a emis acreditarea să furnizeze agenției rapoartele de acreditare relevante.

    (3)   În cazul în care agenția și una sau mai multe autorități naționale competente intenționează să acrediteze în comun o entitate interesată, acestea încheie un acord referitor la rolurile și responsabilitățile respective cu privire la procedurile sistemului de acreditare menționat la alineatul (1) din prezentul articol.

    Articolul 3

    Procedura de acreditarea a entităților calificate

    (1)   Dacă intenționează să recurgă la entități calificate, agenția publică pe site-ul său internet un aviz prin care invită entitățile interesate să depună cereri de acreditare.

    Avizul respectiv precizează, în special:

    (a)

    categoriile de sarcini de certificare și de supraveghere pe care agenția intenționează să le execute prin intermediul unor entități calificate;

    (b)

    dacă agenția intenționează să includă în domeniul de aplicare al acreditării privilegiul de a emite, reînnoi, modifica, limita, suspenda și revoca certificate sau de a primi declarații în numele agenției;

    (c)

    documentele și informațiile pe care trebuie să le prezinte solicitanții și termenul de depunere a cererilor.

    (2)   Agenția evaluează cererea de acreditare depusă de solicitant ținând seama de criteriile stabilite la alineatul (3).

    (3)   Agenția acreditează un solicitant și eliberează un certificat de acreditare în cazul în care, în urma evaluării menționate la alineatul (2), ajunge la concluzia că:

    (a)

    solicitantul îndeplinește cerințele esențiale prevăzute în anexa VI la Regulamentul (UE) 2018/1139;

    (b)

    competența, expertiza și procedurile solicitantului sunt la nivelul necesar pentru domeniul de acreditare, atât la nivel organizatoric, cât și în ceea ce privește experții pentru domeniul tehnic cerut.

    (4)   Acreditarea acordată de agenție stabilește în detaliu domeniul de aplicare al sarcinilor, privilegiile acordate și orice condiții conexe.

    (5)   În cazul în care solicitantul nu îndeplinește condițiile de acreditare prevăzute la alineatul (3) din prezentul articol, agenția informează entitatea respectivă în consecință și își justifică refuzul de a acorda acreditarea.

    Articolul 4

    Atribuirea de sarcini entităților calificate acreditate

    (1)   Agenția elaborează criterii echitabile și transparente pentru alocarea de sarcini entităților calificate acreditate în conformitate cu articolul 3. Agenția comunică criteriile de atribuire a sarcinilor tuturor entităților calificate.

    (2)   La elaborarea criteriilor de alocare menționate la alineatul (1) se iau în considerare următoarele:

    (a)

    domeniul de aplicare al sarcinilor;

    (b)

    calificarea și experiența în domeniul de activitate, inclusiv condițiile tehnice, personale, organizatorice și procedurale necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care urmează să fie atribuite;

    (c)

    disponibilitatea și capacitatea entității calificate de a îndeplini sarcinile în intervalul de timp necesar și la nivelul tehnic, de calitate și profesional necesar;

    (d)

    interfața cu persoana fizică sau juridică care face obiectul Regulamentului (UE) 2018/1139, în special proximitatea, capacitatea și competența de a comunica eficient cu acesta din urmă;

    (e)

    eficiența din punctul de vedere al costurilor.

    (3)   Atunci când atribuie sarcini entităților calificate, agenția încheie un contract în scris, care stipulează cel puțin:

    (a)

    sarcinile care trebuie executate;

    (b)

    declarația, rapoartele și evidențele care trebuie furnizate de entitatea calificată;

    (c)

    condițiile tehnice care trebuie îndeplinite de entitatea calificată atunci când îndeplinește sarcinile alocate;

    (d)

    acoperirea responsabilității aferente;

    (e)

    protecția acordată informațiilor obținute de entitatea calificată în cursul îndeplinirii sarcinilor alocate;

    (f)

    remunerația entității calificate.

    Agenția alocă îndeplinirea sarcinilor, inclusiv a funcțiilor de gestionare tehnică, entității calificate sub forma unui ordin de acțiune care definește domeniul de aplicare detaliat al sarcinii care trebuie îndeplinită.

    (4)   Atunci când atribuie o sarcină unei entități calificate, agenția se asigură că entitatea calificată respectă toate cerințele esențiale prevăzute în anexa VI la Regulamentul (UE) 2018/1139.

    Articolul 5

    Modificări ale domeniului de aplicare al acreditării

    (1)   O entitate calificată notifică agenției, fără întârzieri nejustificate, orice modificare a organizării, a procedurilor și a personalului care ar putea afecta domeniul său de acreditare.

    (2)   Agenția evaluează impactul modificării notificate asupra domeniului de aplicare al acreditării și a privilegiilor și decide dacă este necesară o evaluare suplimentară a entității calificate.

    (3)   Agenția poate modifica domeniul de aplicare al acreditării în funcție de importanța modificării și, dacă este cazul, de rezultatul evaluării.

    Articolul 6

    Supravegherea entităților calificate acreditate

    (1)   Agenția verifică menținerea conformității pentru a se asigura că competențele, expertiza și procedurile unei entități calificate sunt conforme cu articolul 3 alineatul (3).

    (2)   Verificarea menționată la alineatul (1) se bazează pe un sistem de supraveghere bazat pe riscuri, ținând seama de natura specifică a entității calificate, de complexitatea activităților sale și de rezultatele activităților de supraveghere anterioare.

    (3)   În cazul în care agenția constată, în orice moment, că nu mai sunt îndeplinite condițiile de acreditare menționate la articolul 3 alineatul (3) sau în cazul în care entitatea calificată acreditată a încălcat domeniul de aplicare al acreditării, agenția ia imediat măsurile adecvate de asigurare a respectării legislației și, dacă este cazul, limitează, suspendă sau revocă acreditarea entității calificate, în funcție de amploarea neconformității, până când organizația a întreprins cu succes acțiuni corective.

    Articolul 7

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 12 martie 2024.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   JO L 212, 22.8.2018, p. 1.

    (2)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1403/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top