EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021H0946

Recomandarea (UE) 2021/946 a Comisiei din 3 iunie 2021 privind un set de instrumente comun al Uniunii pentru o abordare coordonată în direcția unui cadru european al identității digitale

C/2021/3968

OJ L 210, 14.6.2021, p. 51–54 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2021/946/oj

14.6.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 210/51


RECOMANDAREA (UE) 2021/946 A COMISIEI

din 3 iunie 2021

privind un set de instrumente comun al Uniunii pentru o abordare coordonată în direcția unui cadru european al identității digitale

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

întrucât:

(1)

În doar un an, pandemia de COVID-19 a schimbat radical rolul și relevanța digitalizării în societățile și economiile noastre și a accelerat ritmul acesteia. Ca răspuns la digitalizarea tot mai mare a serviciilor, a crescut foarte mult cererea, din partea utilizatorilor și a întreprinderilor, de mijloace de identificare și autentificare online, precum și nevoia de schimburi digitale având drept obiect informații legate de identitate, atribute sau calificări, care să fie efectuate într-un mod securizat și cu un nivel ridicat de protecție a datelor.

(2)

Obiectivul Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (1) („Regulamentul e-IDAS”) este de a permite recunoașterea transfrontalieră a identificării electronice furnizate de guvernele naționale („e-identificare”) pentru a avea acces la servicii publice și de a institui o piață a Uniunii pentru serviciile de încredere recunoscută la nivel transfrontalier, cu același statut juridic ca și procesele tradiționale echivalente pe suport de hârtie.

(3)

În concluziile sale din 1-2 octombrie 2020, Consiliul European a invitat Comisia să prezinte o propunere de elaborare a unui cadru la nivelul întregii UE pentru identificarea electronică publică securizată, inclusiv pentru semnăturile digitale interoperabile, cu scopul de a le oferi cetățenilor controlul asupra identității și datelor lor online, precum și de a le permite accesul la servicii digitale publice, private și transfrontaliere.

(4)

Comunicarea Comisiei intitulată „Busola pentru dimensiunea digitală 2030: modelul european pentru deceniul digital” (2) stabilește obiectivul ca, până în 2030, Uniunea și cetățenii săi să beneficieze de implementarea pe scară largă a unei identități de încredere, controlată de utilizator, care să îi permită fiecărui utilizator să aibă controlul asupra propriilor interacțiuni și asupra prezenței sale în mediul online.

(5)

Comisia a adoptat astăzi o propunere de modificare a Regulamentului e-IDAS (3). Prin aceasta se propune un cadru european al identității digitale care să le ofere utilizatorilor portofele digitale personale confidențiale, care să permită un acces securizat și ușor la diverse servicii, atât publice, cât și private, în condiții de control deplin din partea utilizatorilor. În plus, propunerea creează un nou serviciu de încredere calificat pentru atestarea atributelor referitoare la informații legate de identitate, cum ar fi adresele, vârsta, genul, starea civilă, componența familiei, cetățenia, calificările și titlurile educaționale și profesionale, licențele, alte permise și date privind plățile, atribute care pot fi oferite, partajate și schimbate la nivel transfrontalier, în deplină securitate, cu asigurarea protecției datelor și cu efecte juridice la nivel transfrontalier.

(6)

Având în vedere accelerarea digitalizării, statele membre au implementat sau dezvoltă sisteme naționale de identitate electronică, inclusiv portofele digitale și cadre naționale de încredere pentru integrarea atributelor și a acreditărilor. Alte soluții sunt în curs de pregătire sau în curs de implementare de către operatori din sectorul privat.

(7)

Dezvoltarea unor soluții naționale divergente duce la fragmentare și privează cetățenii și întreprinderile de beneficiile pieței unice, deoarece acestea nu pot utiliza sisteme de identificare sigure, convenabile și uniforme în întreaga Uniune pentru a avea acces la servicii publice și private.

(8)

Pentru a sprijini competitivitatea întreprinderilor europene, furnizorii de servicii online ar trebui să se poată baza pe soluții de identitate digitală recunoscute în întreaga Uniune, indiferent de statul membru în care au fost emise, beneficiind astfel de o abordare europeană armonizată în materie de încredere, securitate și interoperabilitate. Utilizatorii și furnizorii de servicii ar trebui să poată beneficia de atestări electronice ale atributelor cu aceeași valoare juridică, valabilă în întreaga Uniune.

(9)

Pentru a evita fragmentarea și barierele cauzate de standardele divergente și pentru a asigura un proces coordonat, vizând să împiedice punerea în pericol a punerii în aplicare a viitorului cadru european al identității digitale, este necesar să existe un proces de cooperare strânsă și structurată între Comisie, statele membre și sectorul privat.

(10)

Pentru a accelera calea către atingerea acestui obiectiv, statele membre ar trebui să își intensifice cooperarea și să identifice un set de instrumente pentru un cadru european al identității digitale. Setul de instrumente ar trebui să conducă la o arhitectură tehnică și la un cadru de referință, la un set de standarde și de referințe tehnice comune, precum și la bune practici și orientări care să servească drept bază pentru punerea în aplicare a cadrului european al identității digitale. Pentru a asigura o abordare armonizată a identității electronice, în conformitate cu așteptările cetățenilor și ale întreprinderilor, inclusiv ale persoanelor cu handicap, cooperarea ar trebui să înceapă imediat, în paralel cu procesul legislativ, cu respectarea deplină a acestuia și în acord cu rezultatele acestuia.

(11)

Prezenta recomandare instituie un proces structurat de cooperare între statele membre, Comisie și, după caz, operatorii din sectorul privat în vederea elaborării setului de instrumente.

(12)

Setul de instrumente ar trebui să acopere patru dimensiuni transversale, și anume furnizarea și schimbul de atribute ale identității, funcționalitatea și securitatea portofelelor europene pentru identitatea digitală, recurgerea la portofelul european pentru identitatea digitală, inclusiv în ceea ce privește corelarea identităților, și guvernanța. Setul de instrumente ar trebui să îndeplinească cerințele prevăzute în propunerea de cadru european al identității digitale. Acesta ar trebui actualizat, după caz, în funcție de rezultatul procesului legislativ.

(13)

Este nevoie ca statele membre să colaboreze pentru schimbul de bune practici și elaborarea de orientări în domenii în care armonizarea nu este obligatorie, dar în care o aliniere a practicilor ar sprijini punerea în aplicare de către statele membre a cadrului european al identității digitale.

(14)

Grupul de experți e-IDAS va juca rolul de interlocutor principal în scopul punerii în aplicare a prezentei recomandări.

(15)

Au fost deja instituite cataloage de atribute și scheme pentru atestarea atributelor în alte domenii, cum ar fi pentru sistemul tehnic aferent principiului înregistrării unice prevăzut în Regulamentul privind portalul digital unic sau pentru alte inițiative de schimb de date de la nivel european. Ar trebui avute în vedere alinierea și reutilizarea acestor elemente existente pentru a asigura interoperabilitatea, ținând seama și de principiile Cadrului european de interoperabilitate.

(16)

Standardele și specificațiile tehnice internaționale și europene existente ar trebui reutilizate, acolo unde este cazul, și ar trebui efectuate proiecte-pilot de referință și implementări cu rol de test ale cadrului pentru portofelul european pentru identitatea digitală și ale componentelor conexe pentru a facilita implementarea, adoptarea și interoperabilitatea,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

1.   OBIECTIVE ȘI DEFINIȚII

(1)

Se recomandă ca statele membre să depună eforturi în vederea elaborării unui set de instrumente care să sprijine punerea în aplicare a cadrului european al identității digitale, în strânsă coordonare cu Comisia și, după caz, cu alte părți interesate din sectorul public și privat. În particular, se recomandă statelor membre să colaboreze îndeaproape pe baza unei propuneri a Comisiei pentru a identifica următoarele elemente care să facă parte din setul de instrumente:

(a)

o arhitectură tehnică și un cadru de referință care să definească funcționarea cadrului european al identității digitale în conformitate cu Regulamentul e-IDAS, ținând seama de propunerea Comisiei privind un cadru european al identității digitale;

(b)

standarde și specificații tehnice comune, în conformitate cu punctul 3 alineatul (2);

(c)

orientări comune și bune practici în domeniile în care alinierea practicilor ar sprijini buna funcționare a cadrului european al identității digitale, în conformitate cu punctul 3 alineatul (3) din prezenta recomandare.

(2)

În sensul prezentei recomandări, se aplică definițiile prevăzute în propunerea Comisiei privind un cadru european al identității digitale.

2.   PROCESUL DE ELABORARE A UNUI SET DE INSTRUMENTE

(1)

Se recomandă ca statele membre să pună în aplicare această recomandare prin intermediul grupului de experți e-IDAS. Se aplică normele generale de procedură ale grupului de experți respectiv.

(2)

Organismele de standardizare, părțile interesate relevante din sectorul public și privat și experții externi vor fi consultați și asociați la proces, după caz.

(3)

S-a prevăzut următorul calendar pentru punerea în aplicare a prezentei recomandări:

(a)

până în septembrie 2021: ajungerea la un acord privind procesul și procedurile de lucru, lansarea unui exercițiu de colectare a datelor de la statele membre și discutarea configurației arhitecturii tehnice;

(b)

până în decembrie 2021: ajungerea la un acord privind configurația arhitecturii tehnice;

(c)

până în iunie 2022, identificarea arhitecturii tehnice, a standardelor și a referințelor, a orientărilor și a bunelor practici specifice pentru:

1.

furnizarea și schimbul de atribute de identitate;

2.

funcționalitatea și securitatea portofelelor europene pentru identitatea digitală;

3.

recurgerea la portofelele europene pentru identitatea digitală, inclusiv în ceea ce privește corelarea identităților;

4.

guvernanță;

(d)

până la 30 septembrie 2022: ajungerea la un acord între statele membre, în strânsă cooperare cu Comisia, cu privire la setul de instrumente pentru punerea în aplicare a cadrului european al identității digitale, inclusiv în ceea ce privește o arhitectură tehnică și un cadru de referință cuprinzătoare, standarde și referințe tehnice comune, precum și orientări și bune practici;

(e)

până la 30 octombrie 2022: publicarea setului de instrumente de către Comisie.

(4)

Fără a aduce atingere punctului 4 – „Revizuirea”, se recomandă ca, după publicarea setului de instrumente, statele membre și alte părți interesate să îl pună în aplicare, sub forma unor implementări cu rol de test și a unor proiecte-pilot de referință.

3.   COOPERAREA LA NIVELUL UNIUNII ÎN VEDEREA ELABORĂRII UNUI SET DE INSTRUMENTE PENTRU A SPRIJINI PUNEREA ÎN APLICARE A CADRULUI EUROPEAN AL IDENTITĂȚII DIGITALE

Conținutul setului de instrumente

(1)

Pentru a facilita punerea în aplicare a cadrului european al identității digitale, se recomandă ca statele membre să coopereze pentru a stabili un set de instrumente care să includă o arhitectură tehnică și un cadru de referință cuprinzătoare, un set de standarde și referințe tehnice comune, precum și un set de orientări și descrieri ale celor mai bune practici. Domeniul de aplicare al setului de instrumente ar trebui să acopere cel puțin toate aspectele funcționalității portofelelor europene pentru identitatea digitală și ale serviciului de încredere calificat pentru atestarea atributelor, astfel cum se propune în propunerea Comisiei privind un cadru european al identității digitale. Conținutul ar trebui să evolueze în paralel cu rezultatele discuțiilor și ale procesului de adoptare a cadrului european al identității digitale și să reflecte rezultatele acestora.

Standarde și referințe tehnice comune

(2)

Se recomandă ca statele membre să identifice standarde și referințe tehnice comune, în special în următoarele domenii: funcționalități destinate utilizatorilor portofelelor europene pentru identitatea digitală, inclusiv semnarea prin semnătură electronică calificată, interfețe și protocoale, nivelul de asigurare, transmiterea de notificări către beneficiari și verificarea autenticității acestora, atestarea electronică a atributelor, mecanisme pentru verificarea valabilității atestărilor electronice ale atributelor și ale datelor de identificare personală aferente, certificarea, publicarea unei liste de portofele europene pentru identitatea digitală, comunicarea cazurilor de încălcare a securității, verificarea identității și a atributelor de către prestatori calificați de atestări electronice ale atributelor, corelarea identităților, o listă cu atributele minime din surse autentice, cum ar fi adresele, vârsta, genul, starea civilă, componența familiei, cetățenia, calificările educaționale și profesionale, titluri și licențe, alte permise și date privind plățile, catalogul atributelor și sistemelor pentru atestarea atributelor și proceduri de verificare pentru atestările electronice calificate ale atributelor, cooperare și guvernanță.

Orientări, bune practici și cooperare

(3)

Se recomandă ca statele membre să identifice orientări și bune practici, în special în următoarele domenii: modelele de afaceri și structura comisioanelor și verificarea atributelor în raport cu sursele autentice, inclusiv prin intermediari desemnați.

4.   REVIZUIREA

După adoptarea propunerii legislative privind un cadru european al identității digitale, se recomandă ca statele membre să coopereze pentru a actualiza elementele care trebuie furnizate în conformitate cu prezenta recomandare pentru a ține seama de textul final al actului legislativ.

Adoptată la Bruxelles, 3 iunie 2021.

Pentru Comisie

Thierry BRETON

Membru al Comisiei


(1)  Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).

(2)  COM(2021) 118 final.

(3)  COM(2021) 281 final.


Top