Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0483

    Decizia (PESC) 2021/483 a Consiliului din 22 martie 2021 de modificare a Deciziei 2013/184/PESC privind măsuri restrictive împotriva Myanmar/Birmaniei

    ST/6938/2021/INIT

    JO L 99I, 22.3.2021, p. 40–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/483/oj

    22.3.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    LI 99/40


    DECIZIA (PESC) 2021/483 A CONSILIULUI

    din 22 martie 2021

    de modificare a Deciziei 2013/184/PESC privind măsuri restrictive împotriva Myanmar/Birmaniei

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 29,

    având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

    întrucât:

    (1)

    La 22 aprilie 2013, Consiliul a adoptat Decizia 2013/184/PESC (1) privind măsuri restrictive împotriva Myanmar/Birmaniei.

    (2)

    La 22 februarie 2021 Consiliul a adoptat concluzii prin care a condamnat în termenii cei mai fermi lovitura de stat militară care a avut loc în Myanmar/Birmania la 1 februarie 2021. Acesta a solicitat dezamorsarea crizei prin încetarea imediată a stării de urgență, restabilirea guvernului civil legitim și deschiderea parlamentului nou ales.

    (3)

    Consiliul a solicitat, de asemenea, autorităților militare să îi elibereze pe președintă, pe consilierul de stat și pe toți cei care au fost reținuți sau arestați în legătură cu lovitura de stat. Consiliul a insistat asupra faptului că trebuie să se asigure telecomunicații fără obstacole, să se garanteze libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire, precum și accesul la informații și să se respecte statul de drept și drepturile omului. Consiliul a condamnat represiunea militară și polițienească împotriva demonstranților pașnici, solicitând, în același timp, autorităților să dea dovadă de maximă moderație și invitând toate părțile să se abțină de la violență, în conformitate cu dreptul internațional.

    (4)

    Concluziile Consiliului au subliniat faptul că Uniunea este pregătită să adopte măsuri restrictive ca răspuns la lovitura de stat militară.

    (5)

    La 28 februarie 2021, în urma reprimării violente a protestelor pașnice din întreaga țară, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate a condamnat represiunea brutală și a solicitat autorităților militare să renunțe imediat la utilizarea forței împotriva civililor și să permită populației să își exercite dreptul la libertatea de exprimare și de întrunire.

    (6)

    În acest context și având în vedere situația care se menține în continuare gravă în Myanmar/Birmania, 11 persoane ar trebui incluse pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor cărora li se aplică măsurile restrictive, prevăzută în anexa la Decizia 2013/184/PESC.

    (7)

    Prin urmare, anexa la Decizia 2013/184/PESC ar trebui să fie modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Anexa la Decizia 2013/184/PESC se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 22 martie 2021.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. BORRELL FONTELLES


    (1)  Decizia 2013/184/PESC a Consiliului din 22 aprilie 2013 privind măsuri restrictive împotriva Myanmar/Birmaniei și de abrogare a Deciziei 2010/232/PESC (JO L 111, 23.4.2013, p. 75).


    ANEXĂ

    Următoarele persoane sunt adăugate pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor care figurează în anexa la Decizia 2013/184/PESC:

     

    Nume

    Informații de identificare

    Motive

    Data includerii pe listă

    „15.

    Min Aung Hlaing

    Data nașterii: 3 iulie 1956

    Locul nașterii: Tavoy, Myanmar/Birmania

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Număr național de identificare: 12/SAKHANA(N)020199

    Genul: masculin

    Min Aung Hlaing este comandantul suprem al forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw) începând din 2011. Este președintele Consiliului administrativ al statului (CAS) și membru al Consiliului național de apărare și securitate (CNAS).

    La 1 februarie 2021, forțele armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw), conduse de comandantul suprem Min Aung Hlaing, au executat o lovitură de stat în Myanmar/Birmania, declarând rezultatele alegerilor desfășurate la 8 noiembrie 2020 ca fiind nevalide și răsturnând guvernul ales în mod democratic. Ca parte a loviturii de stat, vicepreședintele Myint Swe, în calitatea sa de președinte în exercițiu, a declarat starea de urgență la 1 februarie și a transferat competențele legislative, executive și judiciare ale statului comandantului suprem al serviciilor de apărare, generalisimul Min Aung Hlaing. La 2 februarie, a fost constituit CAS pentru a exercita competențele respective, împiedicând guvernul ales în mod democratic să își îndeplinească mandatul.

    22.3.2021

    Prin concentrarea tuturor competențelor și în calitatea sa de președinte al CAS, comandantul suprem Min Aung Hlaing a fost direct implicat în luarea deciziilor în ceea ce privește funcții de stat și responsabil pentru aceste decizii și este prin urmare, responsabil pentru subminarea democrației și a statului de drept în Myanmar/Birmania.

    În plus, CAS a adoptat decizii de limitare a drepturilor la libertatea de exprimare, inclusiv accesul la informații, și de întrunire pașnică. Forțele militare și autoritățile care funcționează sub controlul CAS au săvârșit încălcări grave ale drepturilor omului începând din 1 februarie 2021, omorând civili și protestatari neînarmați și limitând libertatea de întrunire și de exprimare, inclusiv prin restricționarea accesului la internet și prin arestări arbitrare și detenția liderilor opoziției și a opozanților loviturii de stat.

    În calitatea sa de președinte al CAS, comandantul suprem Min Aung Hlaing este direct responsabil pentru deciziile represive respective și pentru încălcări grave ale drepturilor omului.

    În 2018, ONU, precum și organizații internaționale ale societății civile au raportat încălcări flagrante ale drepturilor omului și încălcări grave ale dreptului internațional umanitar săvârșite în statele Kachin, Rakhine și Shan împotriva populației Rohingya de către forțele militare și polițienești începând din 2011 și au ajuns la concluzia că multe dintre respectivele încălcări se numără printre cele mai grave crime conform dreptului internațional. În calitatea sa de comandant suprem al Tatmadaw începând din 2011, Min Aung Hlaing este direct responsabil pentru încălcările grave și abuzurile respective împotriva populației Rohingya.

    16.

    Myint Swe

    Data nașterii: 24 mai 1951

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Genul: masculin

    Generalul-locotenent Myint Swe este membru al forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw) și a ocupat funcția de vicepreședinte numit de Tatmadaw până la 1 februarie 2021. La data respectivă, Myint Swe a participat la o reuniune a Consiliului național de apărare și securitate (CNAS), alături de alți membri ai Tatmadaw. Reuniunea CNAS a fost neconstituțională, întrucât nu i-a inclus pe membrii civili ai Tatmadaw. În timpul respectivei reuniuni, Myint Swe a fost declarat președinte în exercițiu. Apoi, Myint Swe a declarat starea de urgență și a transferat competențele legislative, executive și judiciare ale statului către comandantul suprem al serviciilor de apărare, Min Aung Hlaing. A fost încălcată procedura de declarare a stării de urgență întrucât, conform Constituției, numai președintele are dreptul de a declara starea de urgență.

    Prin acceptarea numirii sale în funcția de președinte în exercițiu și prin transferul competențelor legislative, judiciare și executive către comandantul suprem, Myint Swe a contribuit la răsturnarea guvernului ales în mod democratic și este, prin urmare, responsabil pentru subminarea democrației și a statului de drept în Myanmar/Birmania.

    22.3.2021

    17.

    Soe Win

    Data nașterii: 1 martie 1960

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Genul: masculin

    Soe Win este comandantul suprem adjunct al forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw) începând din 2011. Este vicepreședintele Consiliului administrativ al statului (CAS) și membru al Consiliului național de apărare și securitate (CNAS).

    La 1 februarie 2021, forțele armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw), conduse de comandantul suprem Min Aung Hlaing, au executat o lovitură de stat în Myanmar/Birmania, declarând rezultatele alegerilor desfășurate la 8 noiembrie 2020 ca fiind nevalide și răsturnând guvernul ales în mod democratic. Ca parte a loviturii de stat, vicepreședintele Myint Swe, în calitatea sa de președinte în exercițiu, a declarat starea de urgență la 1 februarie și a transferat competențele legislative, executive și judiciare ale statului comandantului suprem al serviciilor de apărare, generalisimul Min Aung Hlaing. La 2 februarie, a fost constituit CAS pentru a exercita competențele respective, împiedicând guvernul ales în mod democratic să își îndeplinească mandatul.

    22.3.2021

    Comandantul suprem adjunct Soe Win a fost direct implicat, în calitate de vicepreședinte al CAS, în luarea deciziilor în ceea ce privește funcții de stat și responsabil pentru aceste decizii și este, prin urmare, responsabil pentru subminarea democrației și a statului de drept în Myanmar/Birmania.

    În plus, CAS a adoptat decizii de limitare a drepturilor la libertatea de exprimare, inclusiv accesul la informații, și de întrunire pașnică. Forțele militare și autoritățile care funcționează sub controlul CAS au săvârșit încălcări grave ale drepturilor omului începând din 1 februarie 2021, omorând protestatari civili și neînarmați și limitând libertatea de întrunire și de exprimare, inclusiv prin restricționarea accesului la internet și prin arestări arbitrare și detenția liderilor opoziției și a opozanților loviturii de stat.

    În calitatea sa de vicepreședinte al CAS, comandantul suprem adjunct Soe Win este direct responsabil pentru deciziile represive respective și pentru încălcări grave ale drepturilor omului.

    În 2018, ONU, precum și organizații internaționale ale societății civile au raportat încălcări flagrante ale drepturilor omului și încălcări grave ale dreptului internațional umanitar săvârșite în statele Kachin, Rakhine și Shan împotriva populației Rohingya de către forțele militare și polițienești începând din 2011 și au ajuns la concluzia că multe dintre aceste încălcări se numără printre cele mai grave crime conform dreptului internațional. În calitatea sa de comandant suprem adjunct al Tatmadaw începând din 2011, Soe Win este responsabil pentru încălcările grave și abuzurile respective împotriva populației Rohingya.

    18.

    Sein Win

    Data nașterii: 24 iulie 1956

    Locul nașterii: Pyin Oo Lwin, Myanmar/Birmania

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Genul: masculin

    Generalul-locotenent Sein Win este membru al Tatmadaw și fost ministru al apărării (între 24 august 2015 și 1 februarie 2021). La 1 februarie, a participat la o reuniune a Consiliului național de apărare și securitate (CNAS), alături de alți membri ai Tatmadaw. Reuniunea CNAS a fost neconstituțională, întrucât nu i-a inclus pe membrii civili ai Tatmadaw. În timpul respectivei reuniuni, Myint Swe a fost declarat președinte în exercițiu. Apoi, Myint Swe a declarat stare de urgență și a transferat competențele legislative, executive și judiciare ale statului către comandantul suprem al serviciilor de apărare, Min Aung Hlaing. A fost încălcată procedura de declarare a stării de urgență întrucât, conform Constituției, numai președintele are dreptul de a declara starea de urgență.

    Prin participarea sa la reuniunea CNAS în cadrul căreia s-a decis declararea stării de urgență și transferarea competențelor legislative, executive și judiciare ale statului către comandantul suprem al serviciilor de apărare, Sein Win a contribuit la declararea rezultatelor alegerilor desfășurate la 8 noiembrie 2020 ca fiind nevalide și la răsturnarea guvernului ales în mod democratic. Prin urmare, este responsabil pentru subminarea democrației și a statului de drept în Myanmar/Birmania.

    22.3.2021

    În 2018, ONU, precum și organizații internaționale ale societății civile au raportat încălcări flagrante ale drepturilor omului și încălcări grave ale dreptului internațional umanitar săvârșite în statele Kachin, Rakhine și Shan împotriva populației Rohingya de către forțele militare și polițienești începând din 2011 și au ajuns la concluzia că multe dintre respectivele încălcări se numără printre cele mai grave crime conform dreptului internațional. În calitatea sa de ministru al apărării în perioada 24 august 2015-1 februarie 2021, Sein Win este responsabil pentru încălcările grave și abuzurile respective împotriva populației Rohingya.

    19.

    Thein Soe

    (alias U Thein Soe)

    Data nașterii: 23 ianuarie 1952

    Locul nașterii: Kani, Myanmar/Birmania

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Genul: masculin

    Thein Soe a fost numit președinte al Comisiei electorale a Uniunii (CEU) la 2 februarie 2021. Prin acceptarea acestei numiri imediat după desfășurarea loviturii de stat militare de la 1 februarie 2021 și prin acțiunile pe care le-a întreprins în calitatea sa de președinte al CEU, în special anularea rezultatelor alegerilor fără nicio dovadă concretă de fraudă, Thein Soe a fost direct implicat în acțiuni care subminează democrația și statul de drept în Myanmar/Birmania.

    22.3.2021

    20.

    Mya Tun Oo

    Data nașterii: 4 sau 5 mai 1961

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Genul: masculin

    Generalul Mya Tun Oo este membru al forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw). El a fost numit ministru al apărării la 1 februarie 2021 și este membru al Consiliului administrativ al statului (CAS).

    La 1 februarie 2021, forțele armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw), conduse de comandantul suprem Min Aung Hlaing, au executat o lovitură de stat în Myanmar/Birmania, declarând rezultatele alegerilor desfășurate la 8 noiembrie 2020 ca fiind nevalide și răsturnând guvernul ales în mod democratic. Ca parte a loviturii de stat, vicepreședintele Myint Swe, în calitatea sa de președinte în exercițiu, a declarat starea de urgență la 1 februarie și a transferat competențele legislative, executive și judiciare ale statului comandantului suprem al serviciilor de apărare, generalisimul Min Aung Hlaing. La 2 februarie, a fost constituit CAS pentru a exercita competențele respective, împiedicând guvernul ales în mod democratic să își îndeplinească mandatul.

    În calitatea sa de membru al CAS, generalul Mya Tun Oo a fost direct implicat în luarea deciziilor în ceea ce privește funcții de stat și responsabil pentru aceste decizii și este, prin urmare, responsabil pentru subminarea democrației și a statului de drept în Myanmar/Birmania.

    22.3.2021

    În plus, CAS a adoptat decizii de limitare a drepturilor la libertatea de exprimare, inclusiv accesul la informații, și de întrunire pașnică. Forțele militare și autoritățile care funcționează sub controlul CAS au săvârșit încălcări grave ale drepturilor omului începând din 1 februarie 2021, omorând civili și protestatari neînarmați și limitând libertatea de întrunire și de exprimare, inclusiv prin restricționarea accesului la internet și prin arestări arbitrare și detenția liderilor opoziției și a opozanților loviturii de stat.

    În calitatea sa de membru al CAS, generalul Mya Tun Oo este direct responsabil pentru deciziile represive respective și pentru încălcări grave ale drepturilor omului.

    În 2018, ONU, precum și organizații internaționale ale societății civile au raportat încălcări flagrante ale drepturilor omului și încălcări grave ale dreptului internațional umanitar săvârșite în statele Kachin, Rakhine și Shan împotriva populației Rohingya de către forțele militare și polițienești începând din 2011 și au ajuns la concluzia că multe dintre respectivele încălcări se numără printre cele mai grave crime conform dreptului internațional. Mya Tun Oo a fost adjunct al șefului Statului-Major General al forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw), a treia cea mai importantă funcție din cadrul Tatmadaw, din august 2016 până când a fost numit ministru al apărării. În această calitate, el a supravegheat operațiile militare desfășurate în statul Rakhine și a coordonat diferitele forțe armate, inclusiv forțele terestre, cele navale și cele aeriene, precum și utilizarea artileriei. Prin urmare, este responsabil pentru încălcările grave și abuzurile respective împotriva populației Rohingya.

    21.

    Dwe Aung Lin

    Data nașterii:

    31 mai 1962

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Genul: masculin

    Generalul-locotenent Dwe Aung Lin este membru al forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw) și este secretarul Consiliului administrativ al statului (CAS).

    La 1 februarie 2021, forțele armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw), conduse de comandantul suprem Min Aung Hlaing, au executat o lovitură de stat în Myanmar/Birmania, declarând rezultatele alegerilor desfășurate la 8 noiembrie 2020 ca fiind nevalide și răsturnând guvernul ales în mod democratic. Ca parte a loviturii de stat, vicepreședintele Myint Swe, în calitatea sa de președinte în exercițiu, a declarat starea de urgență la 1 februarie și a transferat competențele legislative, executive și judiciare ale statului comandantului suprem al serviciilor de apărare, generalisimul Min Aung Hlaing. La 2 februarie, a fost constituit CAS pentru a exercita competențele respective, împiedicând guvernul ales în mod democratic să își îndeplinească mandatul.

    Generalul-locotenent Dwe Aung Lin a fost numit secretar al CAS la 2 februarie 2021 și este cel care a emis ordinele CAS. Printre altele, a ordonat înlăturarea unor persoane din funcțiile în care fuseseră numite de către guvernul ales în mod democratic, precum și înlocuirea membrilor comisiei electorale din Myanmar/Birmania.

    În calitatea sa de membru și secretar al CAS, generalul-locotenent Dwe Aung Lin a fost direct implicat în luarea deciziilor în ceea ce privește funcții de stat și responsabil pentru aceste decizii și este, prin urmare, responsabil pentru subminarea democrației și a statului de drept în Myanmar/Birmania.

    22.3.2021

    În plus, CAS a adoptat decizii de limitare a drepturilor la libertatea de exprimare, inclusiv accesul la informații, și de întrunire pașnică. Forțele militare și autoritățile care funcționează sub controlul CAS au săvârșit încălcări grave ale drepturilor omului începând din 1 februarie 2021, omorând civili și protestatari neînarmați și limitând libertatea de întrunire și de exprimare, inclusiv prin restricționarea accesului la internet și prin arestări arbitrare și detenția liderilor opoziției și a opozanților loviturii de stat.

    În calitatea sa de membru și secretar al CAS, generalul-locotenent Dwe Aung Lin este direct responsabil pentru deciziile represive respective și pentru încălcări grave ale drepturilor omului.

    22.

    Ye Win Oo

    Data nașterii: 21 februarie 1966

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Genul: masculin

    Generalul-locotenent Ye Win Oo este membru al forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw) și este secretarul adjunct al Consiliului administrativ al statului (CAS).

    La 1 februarie 2021, forțele armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw), conduse de comandantul suprem Min Aung Hlaing, au executat o lovitură de stat în Myanmar/Birmania, declarând rezultatele alegerilor desfășurate la 8 noiembrie 2020 ca fiind nevalide și răsturnând guvernul ales în mod democratic. Ca parte a loviturii de stat, vicepreședintele Myint Swe, în calitatea sa de președinte în exercițiu, a declarat starea de urgență la 1 februarie și a transferat competențele legislative, executive și judiciare ale statului comandantului suprem al serviciilor de apărare, generalisimul Min Aung Hlaing. La 2 februarie, a fost constituit CAS pentru a exercita competențele respective, împiedicând guvernul ales în mod democratic să își îndeplinească mandatul.

    22.3.2021

    Generalul-locotenent Ye Win Oo a fost numit secretar adjunct al CAS la 2 februarie 2021. În calitatea sa de membru și secretar adjunct al CAS, generalul-locotenent Ye Win Oo a fost direct implicat în luarea deciziilor în ceea ce privește funcții de stat și responsabil pentru aceste decizii și este, prin urmare, responsabil pentru subminarea democrației și a statului de drept în Myanmar/Birmania.

    În plus, CAS a adoptat decizii de limitare a drepturilor la libertatea de exprimare, inclusiv accesul la informații, și de întrunire pașnică. Forțele de securitate și autoritățile din Myanmar/Birmania care funcționează sub controlul CAS au săvârșit încălcări grave ale drepturilor omului începând din 1 februarie 2021, omorând civili și protestatari neînarmați și limitând libertatea de întrunire și de exprimare, inclusiv prin restricționarea accesului la internet și prin arestări arbitrare și detenția liderilor opoziției și a opozanților loviturii de stat.

    În calitatea sa de membru și secretar adjunct al CAS, generalul-locotenent Ye Win Oo este direct responsabil pentru deciziile represive respective și pentru încălcări grave ale drepturilor omului.

    23.

    Maung Maung Kyaw

    Data nașterii: 23 iulie 1964

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Genul: masculin

    Generalul Maung Maung Kyaw este membru al forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw) și membru al Consiliului administrativ al statului (CAS).

    La 1 februarie 2021, forțele armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw), conduse de comandantul suprem Min Aung Hlaing, au executat o lovitură de stat în Myanmar/Birmania, declarând rezultatele alegerilor desfășurate la 8 noiembrie 2020 ca fiind nevalide și răsturnând guvernul ales în mod democratic. Ca parte a loviturii de stat, vicepreședintele Myint Swe, în calitatea sa de președinte în exercițiu, a declarat starea de urgență la 1 februarie și a transferat competențele legislative, executive și judiciare ale statului comandantului suprem al serviciilor de apărare, generalisimul Min Aung Hlaing. La 2 februarie, a fost constituit CAS pentru a exercita competențele respective, împiedicând guvernul ales în mod democratic să își îndeplinească mandatul.

    În calitatea sa de membru al CAS, generalul Maung Maung Kyaw a fost direct implicat în luarea deciziilor în ceea ce privește funcții de stat și responsabil pentru aceste decizii și este, prin urmare, responsabil pentru subminarea democrației și a statului de drept în Myanmar/Birmania.

    22.3.2021

    În plus, CAS a adoptat decizii de limitare a drepturilor la libertatea de exprimare, inclusiv accesul la informații, și de întrunire pașnică. Forțele militare și autoritățile care funcționează sub controlul CAS au săvârșit încălcări grave ale drepturilor omului începând din 1 februarie 2021, omorând civili și protestatari neînarmați și limitând libertatea de întrunire și de exprimare, inclusiv prin restricționarea accesului la internet și prin arestări arbitrare și detenția liderilor opoziției și a opozanților loviturii de stat.

    În calitatea sa de membru al CAS, generalul Maung Maung Kyaw este direct responsabil pentru deciziile represive respective și pentru încălcări grave ale drepturilor omului.

    24.

    Moe Myint Tun

    Data nașterii: 24 mai 1968

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Genul: masculin

    Generalul-locotenent Moe Myint Tun este membru al forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw) și membru al Consiliului administrativ al statului (CAS).

    La 1 februarie 2021, forțele armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw), conduse de comandantul suprem Min Aung Hlaing, au executat o lovitură de stat în Myanmar/Birmania, declarând rezultatele alegerilor desfășurate la 8 noiembrie 2020 ca fiind nevalide și răsturnând guvernul ales în mod democratic. Ca parte a loviturii de stat, vicepreședintele Myint Swe, în calitatea sa de președinte în exercițiu, a declarat starea de urgență la 1 februarie și a transferat competențele legislative, executive și judiciare ale statului comandantului suprem al serviciilor de apărare, generalisimul Min Aung Hlaing. La 2 februarie, a fost constituit CAS pentru a exercita competențele respective, împiedicând guvernul ales în mod democratic să își îndeplinească mandatul.

    În calitatea sa de membru al CAS, generalul-locotenent Moe Myint Tun a fost direct implicat în luarea deciziilor în ceea ce privește funcții de stat și responsabil pentru aceste decizii și este, prin urmare, responsabil pentru subminarea democrației și a statului de drept în Myanmar/Birmania.

    22.3.2021

    În plus, CAS a adoptat decizii de limitare a drepturilor la libertatea de exprimare, inclusiv accesul la informații, și de întrunire pașnică. Forțele militare și autoritățile care funcționează sub controlul CAS au săvârșit încălcări grave ale drepturilor omului începând din 1 februarie 2021, omorând civili și protestatari neînarmați și limitând libertatea de întrunire și de exprimare, inclusiv prin restricționarea accesului la internet și prin arestări arbitrare și detenția liderilor opoziției și a opozanților loviturii de stat.

    În calitatea sa de membru al CAS, generalul-locotenent Moe Myint Tun este direct responsabil pentru deciziile represive respective și pentru încălcări grave ale drepturilor omului.

    În 2018, ONU, precum și organizații internaționale ale societății civile au raportat încălcări flagrante ale drepturilor omului și încălcări grave ale dreptului internațional umanitar săvârșite în statele Kachin, Rakhine și Shan împotriva populației Rohingya de către forțele militare și polițienești începând din 2011 și au ajuns la concluzia că multe dintre respectivele încălcări se numără printre cele mai grave crime conform dreptului internațional. Generalul-locotenent Moe Myint Tun a fost șeful Biroului de operațiuni speciale (BSO)-6 și șef al Statului-Major General (forțele terestre) din cadrul forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw) până în 2019. În această calitate, el a supravegheat operații în statul Rakhine. Prin urmare, este responsabil pentru respectivele încălcări grave și abuzuri împotriva populației Rohingya.

    25.

    Than Hlaing

    Data nașterii:

    Cetățenie: Myanmar/Birmania

    Genul: masculin

    Generalul-locotenent Than Hlaing este membru al forțelor armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw). El a fost numit ministru adjunct al afacerilor interne, șef al poliției, la 2 februarie 2021.

    La 1 februarie 2021, forțele armate din Myanmar/Birmania (Tatmadaw), conduse de comandantul suprem Min Aung Hlaing, au executat o lovitură de stat în Myanmar/Birmania, declarând rezultatele alegerilor desfășurate la 8 noiembrie 2020 ca fiind nevalide și răsturnând guvernul ales în mod democratic. Ca parte a loviturii de stat, vicepreședintele Myint Swe, în calitatea sa de președinte în exercițiu, a declarat starea de urgență la 1 februarie și a transferat competențele legislative, executive și judiciare ale statului comandantului suprem al serviciilor de apărare, generalisimul Min Aung Hlaing. La 2 februarie, a fost constituit CAS pentru a exercita competențele respective, împiedicând guvernul ales în mod democratic să își îndeplinească mandatul.

    Numit de CAS, generalul-locotenent Than Hlaing a exercitat acțiuni și politici care subminează democrația și statul de drept în Myanmar/Birmania, precum și în acțiuni care amenință pacea, securitatea și stabilitatea Myanmar/Birmaniaului/Birmaniei.

    22.3.2021”

    În plus, forțele polițienești care acționau sub autoritatea generalului-locotenent Than Hlaing au săvârșit încălcări grave ale drepturilor omului începând din 1 februarie 2021, omorând civili și protestatari neînarmați și limitând libertatea de întrunire și de exprimare, efectuând arestări arbitrare și plasând în detenție lideri ai opoziției și opozanți ai loviturii de stat. În calitatea sa de ministru adjunct al afacerilor interne, șef al poliției, generalul-locotenent Than Hlaing este direct responsabil pentru luarea deciziilor în ceea ce privește politicile represive și acțiunile violente ale poliției împotriva demonstranților pașnici și este, prin urmare responsabil pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Myanmar/Birmania.


    Top