Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D2032

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/2032 a Comisiei din 26 noiembrie 2019 de stabilire a măsurilor de prevenire a introducerii și a răspândirii în Uniune a Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell (denumită anterior Gibberella circinata) și de abrogare a Deciziei 2007/433/CE [notificată cu numărul C(2019) 8359]

    JO L 313, 4.12.2019, p. 94–100 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/2032/oj

    4.12.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 313/94


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/2032 A COMISIEI

    din 26 noiembrie 2019

    de stabilire a măsurilor de prevenire a introducerii și a răspândirii în Uniune a Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell (denumită anterior Gibberella circinata) și de abrogare a Deciziei 2007/433/CE

    [notificată cu numărul C(2019) 8359]

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 16 alineatul (3) a treia teză,

    întrucât:

    (1)

    Decizia 2007/433/CE a Comisiei (2) a stabilit măsuri provizorii de urgență împotriva introducerii și răspândirii în Uniune a Gibberella circinata Nirenberg & O’Donnell 1998.

    (2)

    Gibberella circinata Nirenberg & O’Donnell 1998 și Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell 1998 sunt două denumiri atribuite aceleiași ciuperci pleiomorfe, care denotă stadiile teleomorf (sexuat) și anamorf (asexuat) ale aceluiași organism. În conformitate cu consensul științific (3) recent, începând cu 2013, pentru a desemna organismul ar trebui să fie utilizată denumirea „Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell 1998”.

    (3)

    Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell 1998 („organismul specificat”) este listat în partea A a secțiunii II din anexa I la Directiva 2000/29/CE începând cu martie 2019 (4).

    (4)

    Organismul specificat este prezent în Portugalia și în Spania și apare îndeosebi în pepiniere și în păduri, dar și în grădini private. Aceste state membre au adoptat măsuri naționale pentru a controla și a eradica organismul, cu scopul de a preveni continuarea introducerii și a răspândirii acestuia pe teritoriul lor.

    (5)

    În 2010, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat un aviz pe tema evaluării riscurilor asociate cu Fusarium circinatum pentru teritoriul Uniunii și a evaluării opțiunilor de gestionare a acestora (5).

    (6)

    Organismul specificat este asociat în principal cu plante care aparțin genului Pinus și speciei Pseudotsuga menziesii („plante specificate”).

    (7)

    În lumina rezultatelor anchetelor anuale prezentate de statele membre în temeiul Deciziei 2007/433/CE și a avizului științific furnizat de EFSA, se concluzionează că organismul specificat este prezent deja în unele părți ale teritoriului Uniunii. Totuși, se pare, de asemenea, că zona infestată în prezent este considerabil mai mică decât zona pusă în pericol, având în vedere, printre altele, datele ecoclimatice, distribuția gazdelor potențiale și potențialul foarte mare de instalare a organismului specificat.

    (8)

    Prin urmare, actualizarea măsurilor împotriva organismului specificat este oportună. Aceste măsuri ar trebui să asigure depistarea la timp a organismului specificat pe teritoriul Uniunii, eradicarea acestuia dacă se constată că este prezent pe teritoriul Uniunii, precum și cerințe pentru circulația în Uniune a plantelor (inclusiv a semințelor și a conurilor care conțin semințe destinate plantării), a unor forme specifice de lemn și a materialelor de ambalaj din lemn în exteriorul zonelor demarcate. Aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura o abordare proactivă pentru combaterea stabilirii și a răspândirii organismului specificat în Uniune.

    (9)

    Distribuția la nivel mondial a organismului specificat este neclară. În pofida acestui fapt și potrivit informațiilor disponibile, nu se cunoaște ca acest organism să fie prezent în țările terțe din Europa. În plus, experiența a arătat că organismul specificat nu a fost introdus în Uniune prin comerțul cu plantele specificate (inclusiv cu semințe și cu conuri care conțin semințe destinate plantării), cu lemn, cu scoarță izolată și cu materiale de ambalaj din lemn care provin din aceste țări.

    (10)

    Prin urmare, ar trebui să fie adoptate măsuri care să vizeze introducerea în Uniune a plantelor specificate (inclusiv a semințelor și a conurilor care conțin semințe destinate plantării), a lemnului, a scoarței izolate și a materialelor de ambalaj din lemn care provin numai din țări terțe din afara Europei. Astfel de măsuri ar trebui să includă un certificat fitosanitar, precum și controale oficiale la introducerea acestor mărfuri. Măsurile ar trebui să vizeze, de asemenea, forme specifice de lemn de conifere (Pinales) și materialele de ambalaj din lemn, întrucât este probabil ca acestea să conțină organismului specificat.

    (11)

    Din motive de securitate juridică, Decizia 2007/433/CE ar trebui să fie abrogată.

    (12)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Definiții

    În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „organism specificat” înseamnă Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell 1998;

    2.

    „plante specificate” înseamnă plante care aparțin genului Pinus L. și speciilor Pseudotsuga menziesii (Mirbel) Franco;

    3.

    „loc de producție” înseamnă:

    (a)

    orice sediu sau lot de câmpuri exploatate ca o singură unitate de producție ori agricolă sau

    (b)

    o suprafață forestieră desemnată pentru producerea sau recoltarea de semințe ale plantelor specificate;

    4.

    „material de ambalaj din lemn” înseamnă material de ambalaj din lemn sub formă de casete, de cutii, de lăzi, de bidoane și de alte ambalaje similare, de paleți, de boxpaleți și de alte platforme de încărcare, de suporturi de paleți, de dunaje, indiferent dacă sunt sau nu în uz efectiv în transportul de obiecte de orice natură, cu excepția lemnului brut cu o grosime de 6 mm sau mai mică, a lemnului prelucrat obținut cu ajutorul cleiului, al căldurii și al presiunii sau cu ajutorul unei combinații a acestor metode, precum și a dunajului de susținere a transporturilor de lemn, care este fabricat din lemn de același tip și de aceeași calitate ca și lemnul transportat și care îndeplinește aceleași cerințe fitosanitare ale Uniunii cu cele îndeplinite de lemnul transportat.

    Articolul 2

    Acțiunile de desfășurat în caz de depistare a organismului specificat sau de suspectare a prezenței acestuia

    (1)   Orice persoană care suspectează prezența organismului specificat sau care are cunoștință de aceasta informează imediat organismul oficial responsabil și îi furnizează toate informațiile relevante cu privire la prezența sau la prezența suspectată a organismului specificat.

    (2)   Organismul oficial responsabil înregistrează imediat aceste informații în mod oficial.

    (3)   În cazul în care organismul oficial responsabil a fost informat cu privire la prezența sau la suspiciunea prezenței organismului specificat, el ia toate măsurile necesare pentru a confirma prezența sau suspiciunea prezenței respective.

    (4)   Statele membre asigură faptul că orice persoană care are sub control plante, produse vegetale sau lemn din speciile de plante specificate sau lemn de conifere (Pinales) care ar putea fi infectate cu organismul specificat este informată imediat cu privire la prezența sau la suspiciunea prezenței organismului specificat, precum și la măsurile care trebuie luate.

    Articolul 3

    Anchetele vizând prezența organismului specificat pe teritoriile statelor membre

    (1)   Statele membre efectuează anchete anuale în vederea depistării prezenței organismului specificat pe teritoriile lor. Nu este nevoie ca aceste anchete să fie efectuate în cazul în care se concluzionează fără echivoc că organismul specificat nu se poate instala sau răspândi în statul membru în cauză, având în vedere condițiile sale ecoclimatice sau absența speciilor-gazdă.

    (2)   Aceste anchete îndeplinesc următoarele condiții:

    (a)

    se efectuează de către organismul oficial responsabil sau sub supravegherea oficială a organismului oficial responsabil;

    (b)

    constau în examinări vizuale și, în cazul oricărei suspiciuni de infecție cu organismul specificat, în prelevări de eșantioane și în efectuarea de teste;

    (c)

    se bazează pe principii tehnice și științifice solide și sunt efectuate la momentele oportune din cursul anului din punctul de vedere al posibilității de a depista organismul specificat prin inspecție vizuală, prin prelevare de eșantioane și prin testare.

    Articolul 4

    Stabilirea zonelor demarcate

    (1)   În cazul în care prezența organismului specificat este confirmată, statul membru în cauză demarchează de îndată o zonă în conformitate cu alineatul (2).

    (2)   Zona demarcată cuprinde:

    (a)

    o zonă infestată în care prezența organismului specificat a fost confirmată și care include toate plantele cunoscute ca fiind infectate sau care prezintă semne ori simptome care indică o posibilă infectare sau care ar fi putut fi ori ar putea să fie contaminate sau infectate cu organismul specificat; și

    (b)

    o zonă-tampon care înconjoară zona infestată, cu o lățime de cel puțin 1 km în jurul ei.

    În cazul în care mai multe zone-tampon se suprapun sau sunt apropiate din punct de vedere geografic, se stabilește o zonă demarcată mai mare care să includă zonele demarcate relevante și zonele situate între ele.

    Delimitarea exactă a zonei infestate și a zonei-tampon se bazează pe principii științifice solide, pe biologia organismului specificat, pe nivelul de infestare și pe distribuția plantelor specificate în zona în cauză.

    (3)   Dacă prezența organismului specificat este confirmată în zona-tampon, delimitarea zonei infestate și a zonei-tampon se revizuiește imediat și se modifică în mod corespunzător.

    (4)   În cazul în care, pe baza anchetelor menționate la articolul 3, organismul specificat nu este depistat într-o zonă demarcată timp de doi ani consecutivi, demarcarea poate fi anulată. În astfel de cazuri, statul membru în cauză informează Comisia și celelalte state membre cu privire la anularea demarcării.

    (5)   Statele membre adaptează zona demarcată în mod corespunzător în cazul în care acest lucru este justificat de evoluția riscului fitosanitar respectiv, astfel cum este descris la alineatele (2), (3) sau (4). Ele comunică imediat adaptarea respectivă Comisiei și celorlalte state membre.

    (6)   Prin derogare de la alineatul (1), statul membru în cauză poate decide să nu stabilească o zonă demarcată în cazul în care există dovezi că prezența organismului specificat este izolată și că acesta nu s-a instalat în zonă, precum și că răspândirea organismului specificat nu este posibilă având în vedere condițiile în care au fost cultivate sau depozitate plantele specificate, precum și lemnul, scoarța izolată sau materialele de ambalaj din lemn din speciile de plante specificate sau de conifere.

    (7)   În cazul menționat la alineatul (6), statul membru în cauză:

    (a)

    ia măsuri imediate pentru a asigura eradicarea rapidă a organismului specificat și a exclude posibilitatea răspândirii acestuia, precum și distrugerea oricărui material infectat;

    (b)

    efectuează anchete periodice și adecvate timp de cel puțin doi ani pentru a stabili dacă au fost infectate și alte plante decât cele pe care organismul specificat a fost depistat prima oară. Aceste anchete se efectuează într-o zonă cu o lățime de cel puțin 1 km în jurul zonei infestate;

    (c)

    ia orice altă măsură care poate contribui la eradicarea organismului specificat, ținând seama de Standardul internațional pentru măsuri fitosanitare (ISPM) nr. 9 (6) și aplicând o abordare integrată în conformitate cu principiile stabilite în ISPM nr. 14 (7);

    (d)

    notifică Comisiei și celorlalte state membre justificarea deciziei de a nu stabili o zonă demarcată, precum și rezultatele anchetelor menționate la litera (b) de îndată ce sunt disponibile.

    Articolul 5

    Măsurile de eradicare în zona demarcată

    (1)   Statul membru în cauză aplică următoarele măsuri în zona demarcată:

    (a)

    eliminarea imediată a plantelor cunoscute ca fiind infectate cu organismul specificat și a plantelor care prezintă simptome care indică o infecție posibilă cu acesta sau despre care se suspectează că sunt infectate cu organismul respectiv;

    (b)

    eliminarea plantelor specificate pe o rază de 100 m în jurul plantelor infestate;

    (c)

    orice altă măsură care poate contribui la eradicarea completă a organismului specificat, ținând seama de ISPM nr. 9 și aplicând o abordare integrată în conformitate cu principiile stabilite în ISPM nr. 14.

    În sensul literelor (a) și (b) de la primul alineat, eliminarea include distrugerea plantelor, îndepărtarea și eliminarea în condiții de siguranță a rădăcinilor, respectând o distanță de cel puțin 50 cm față de colet, precum și a resturilor de scoarță.

    (2)   Prin derogare de la alineatul (1), nu este necesar să fie eliminate plantele specificate de la care s-au prelevat eșantioane și care au fost testate în sensul articolului 3 și confirmate ca nefiind infectate cu organismul specificat.

    (3)   Statul membru în cauză efectuează investigațiile corespunzătoare pentru a identifica originea infecției. El stabilește traseul plantelor specificate, precum și al lemnului și a scoarței izolate care provin de la plantele specificate sau de la conifere (Pinales) și care sunt asociate cu cazul de infecție în cauză, inclusiv al celor care au circulat înainte să fie stabilită zona demarcată. Rezultatele unor astfel de investigații se comunică statelor membre din care provin plantele în cauză, precum și statelor membre în care au circulat plantele.

    Articolul 6

    Circulația plantelor specificate în Uniune

    (1)   Plantele specificate destinate plantării pot circula pe teritoriul Uniunii numai dacă acestea sunt însoțite de un pașaport fitosanitar.

    Acest pașaport fitosanitar se eliberează pentru plantele specificate destinate plantării dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

    (a)

    plantele au fost crescute în întreaga lor viață sau de la introducerea lor în Uniune într-un loc de producție aflat în afara unei zone demarcate;

    (b)

    plantele provin dintr-un loc de producție, inclusiv din vecinătatea acestuia cu o rază de cel puțin 1 km în jurul lui, în care, pe parcursul inspecțiilor anuale oficiale efectuate timp de doi ani înainte ca plantele să circule, nu s-a observat niciun simptom asociat cu organismul specificat, iar plantele au fost testate anterior circulației pe baza unui eșantion reprezentativ pentru fiecare lot, constatându-se că organismul specificat este absent.

    (2)   Plantele specificate, altele decât cele destinate plantării, pot circula dintr-o zonă infestată într-o zonă-tampon și dintr-o zonă demarcată înspre restul teritoriului Uniunii numai dacă sunt însoțite de un pașaport fitosanitar.

    Acest pașaport fitosanitar se eliberează numai dacă plantele provin dintr-un loc de producție, inclusiv din vecinătatea acestuia cu o rază de cel puțin 1 km în jurul lui, în care, pe parcursul inspecțiilor anuale oficiale efectuate timp de doi ani înainte ca plantele să circule, nu s-a observat niciun simptom asociat cu organismul specificat, iar plantele au fost testate anterior circulației pe baza unui eșantion reprezentativ pentru fiecare lot, constatându-se că organismul specificat este absent.

    (3)   Prin derogare de la alineatul (1), orice persoană care acționează în scopuri care nu se încadrează în activitatea sa comercială, în activitatea sa profesională sau în ocupația sa și care achiziționează plante specificate destinate plantării pentru uz personal, nu are nevoie de un pașaport fitosanitar pentru circulația acestora.

    (4)   Totuși, derogarea de la alineatul (3) nu se aplică circulației dintr-o zonă infestată într-o zonă-tampon și dintr-o zonă demarcată înspre restul teritoriului Uniunii.

    Articolul 7

    Circulația anumitor tipuri de lemn și de scoarță izolată în exteriorul zonelor demarcate

    (1)   Următoarele materiale pot circula dintr-o zonă infestată într-o zonă tampon și dintr-o zonă demarcată înspre restul teritoriului Uniunii numai dacă sunt însoțite de un pașaport fitosanitar:

    (a)

    lemnul provenit de la plantele specificate, cu excepția materialelor de ambalaj din lemn;

    (b)

    lemnul de conifere (Pinales) sub formă de așchii, de particule, de rumeguș, de șpanuri, de deșeuri forestiere și de resturi obținute integral sau parțial de la aceste conifere; și

    (c)

    scoarța izolată provenită de la conifere (Pinales).

    Respectivul pașaport fitosanitar se eliberează numai atunci când materialul respectiv a fost supus unui tratament termic adecvat pentru a atinge o temperatură minimă de 56 °C timp de cel puțin 30 de minute fără întrerupere în întreaga masă lemnoasă.

    (2)   Lemnul care urmează să fie tratat în conformitate cu alineatul (1) al prezentului articol poate circula în exteriorul zonei demarcate numai în următoarele condiții:

    (a)

    în zona demarcată nu există disponibilă nicio unitate adecvată de tratare;

    (b)

    tratamentul este efectuat în cea mai apropiată unitate de tratare din afara zonei demarcate care are capacitatea de a realiza un astfel de tratament; și

    (c)

    transportul este realizat sub control oficial și în vehicule închise care asigură prevenirea dispersării lemnului și a răspândirii organismului specificat.

    Articolul 8

    Circulația materialelor de ambalaj din lemn în exteriorul zonelor demarcate

    Lemnul de conifere sub formă de materiale de ambalaj din lemn poate circula dintr-o zonă infestată într-o zonă tampon și dintr-o zonă demarcată înspre restul teritoriului Uniunii numai dacă sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

    (a)

    constă în lemn decojit, astfel cum este specificat în ISPM nr. 15 (8);

    (b)

    este supus unuia dintre tratamentele aprobate, astfel cum este specificat în anexa I la ISPM nr. 15;

    (c)

    prezintă un marcaj astfel cum se specifică în anexa II la ISPM nr. 15, care indică faptul că materialul de ambalaj din lemn a fost supus unui tratament fitosanitar aprobat în conformitate cu standardul respectiv.

    Articolul 9

    Introducerea în Uniune a plantelor specificate

    Plantele specificate pot fi introduse pe teritoriul Uniunii din țări terțe din afara Europei numai dacă ele sunt însoțite de certificatul la care se face referire la articolul 13 alineatul (1) punctul (ii) din Directiva 2000/29/CE, care cuprinde următoarele mențiuni la rubrica „Declarație suplimentară”:

    (a)

    au fost crescute în întreaga lor viață într-o țară în care organismul specificat este absent;

    (b)

    au fost crescute în întreaga lor viață într-o zonă indemnă de organismul specificat, stabilită de către autoritatea națională fitosanitară, în conformitate cu standardele internaționale pentru măsuri fitosanitare;

    (c)

    provin dintr-un loc de producție, inclusiv de pe o rază de cel puțin 1 km în jurul acestuia, în care, pe parcursul inspecțiilor oficiale efectuate timp de doi ani înainte ca plantele să fie deplasate, nu s-a observat niciun simptom asociat cu organismul specificat, iar plantele au fost eșantionate și testate imediat înaintea exportării acestora, pe baza unui eșantion reprezentativ pentru fiecare lot, iar rezultatele acestor teste arată că organismul specificat este absent.

    Articolul 10

    Introducerea în Uniune a anumitor tipuri de lemn și de scoarță izolată

    (1)   Lemnul provenit de la plantele specificate, sub altă formă decât cele de așchii, de particule, de rumeguș, de șpanuri, de deșeuri forestiere și de resturi, precum și scoarța izolată obținută integral sau parțial de la respectivele plante, sub altă formă decât cea de material de ambalaj din lemn, care provin din țări terțe din afara Europei pot fi introduse pe teritoriul Uniunii numai dacă sunt însoțite de certificatul la care se face referire la articolul 13 alineatul (1) punctul (ii) din Directiva 2000/29/CE.

    (2)   Respectivul certificat cuprinde una dintre următoarele mențiuni la rubrica „Declarație suplimentară”:

    (a)

    lemnul sau scoarța izolată provine dintr-o țară indemnă de organismul specificat, stabilită de autoritatea națională fitosanitară în conformitate cu standardele internaționale relevante pentru măsuri fitosanitare;

    (b)

    lemnul sau scoarța izolată provine dintr-o zonă indemnă de organismul specificat, stabilită de autoritatea națională fitosanitară în conformitate cu standardele internaționale relevante pentru măsuri fitosanitare;

    (c)

    lemnul sau scoarța izolată a fost supus(ă) unui tratament termic adecvat pentru a se atinge o temperatură minimă de 56 °C timp de cel puțin 30 de minute fără întrerupere în întreaga masă lemnoasă; tratamentul termic se evidențiază prin aplicarea marcajului „HT” pe lemn sau pe orice ambalaj, în conformitate cu practicile în vigoare, precum și pe certificat.

    (3)   Lemnul de conifere (Pinales), sub altă formă decât cea de așchii, de particule, de rumeguș, de șpanuri, de deșeuri forestiere și de resturi, precum și scoarța izolată obținută integral sau parțial de la aceste conifere care provin din țări terțe din afara Europei pot fi introduse pe teritoriul Uniunii numai dacă sunt însoțite de certificatul la care se face referire la articolul 13 alineatul (1) punctul (ii) din Directiva 2000/29/CE.

    (4)   Respectivul certificat cuprinde una dintre următoarele mențiuni la rubrica „Declarație suplimentară”:

    (a)

    lemnul sau scoarța izolată provine dintr-o țară indemnă de organismul specificat, stabilită de autoritatea națională fitosanitară în conformitate cu standardele internaționale relevante pentru măsuri fitosanitare;

    (b)

    lemnul sau scoarța izolată provine dintr-o zonă indemnă de organismul specificat, stabilită de autoritatea națională fitosanitară în conformitate cu standardele internaționale relevante pentru măsuri fitosanitare;

    (c)

    lemnul sau scoarța izolată a fost supus(ă) unui tratament termic adecvat pentru a se atinge o temperatură minimă de 56 °C timp de cel puțin 30 de minute fără întrerupere în întreaga masă lemnoasă; tratamentul termic se evidențiază prin aplicarea marcajului „HT” pe lemn sau pe orice ambalaj, în conformitate cu practicile în vigoare.

    Articolul 11

    Controalele oficiale la introducerea în Uniune a plantelor specificate, precum și a anumitor tipuri de lemn și de scoarță izolată care provin din țări terțe din afara Europei

    (1)   Toate transporturile de plante specificate, de lemn provenit de la plantele specificate, sub altă formă decât cea de materiale de ambalaj din lemn, precum și cele de lemn de conifere (Pinales) sub formă de așchii, de particule, de rumeguș, de șpanuri, de deșeuri forestiere și de resturi, obținute integral sau parțial de la aceste conifere, care sunt introduse în Uniune dintr-o țară terță din afara Europei despre care se cunoaște că organismul specificat este prezent, se supun unor controale oficiale riguroase la punctul de intrare în Uniune sau la locul de destinație, stabilite în conformitate cu articolul 1 din Directiva 2004/103/CE a Comisiei (9).

    (2)   Respectivele controale oficiale includ o inspecție vizuală, precum și, după caz, eșantionarea și testarea lotului de plante, de produse vegetale sau de alte obiecte pentru a confirma absența organismului specificat.

    Articolul 12

    Conformare

    Pentru a se conforma prezentei decizii, statele membre abrogă sau modifică măsurile pe care le-au adoptat pentru a-și proteja teritoriile împotriva introducerii și răspândirii organismului specificat. Ele informează imediat Comisia cu privire la aceste măsuri.

    Articolul 13

    Abrogare

    Decizia 2007/433/CE se abrogă.

    Articolul 14

    Destinatari

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 26 noiembrie 2019.

    Pentru Comisie

    Vytenis ANDRIUKAITIS

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

    (2)  Decizia 2007/433/CE a Comisiei din 18 iunie 2007 privind măsurile provizorii de urgență împotriva introducerii și propagării în Comunitate a Gibberella circinata Nirenberg & O’Donnell (JO L 161, 22.6.2007, p. 66).

    (3)  Turland, N. J., et al. (eds.) 2018: International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants (Shenzhen Code) adopted by the Nineteenth International Botanical Congress Shenzhen, China, July 2017 [Codul internațional de nomenclatură pentru alge, fungi și plante (Codul Shenzhen) adoptat în cadrul celui de-al 19-lea Congres internațional de botanică, China, iulie 2017]. Regnum Vegetabile 159. Glashütten: Koeltz Botanical Books. DOI https://doi.org/10.12705/Code.2018

    (4)  Directiva de punere în aplicare (UE) 2019/523 a Comisiei din 21 martie 2019 de modificare a anexelor I-V la Directiva 2000/29/CE a Consiliului privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (JO L 86, 28.3.2019, p. 41).

    (5)  Grupul pentru sănătatea plantelor din cadrul EFSA: Risk assessment of Gibberella circinata for the EU territory and identification and evaluation of risk management options (Evaluarea riscurilor asociate cu Gibberella circinata pentru teritoriul UE și identificarea și evaluarea opțiunilor de gestionare a acestora). EFSA Journal 2010;8(6):1620. doi:10.2903/j.efsa.2010.1620.

    (6)  ISPM nr. 9: Orientări pentru programele de eradicare a organismelor dăunătoare. Disponibil la https://www.ippc.int/core-activities/standards-setting/ispms/#614

    (7)  ISPM nr. 14: Utilizarea de măsuri integrate într-o abordare sistemică pentru gestionarea riscurilor determinate de organismele dăunătoare. Disponibil la https://www.ippc.int/core-activities/standards-setting/ispms/#614

    (8)  ISPM nr. 15: Reglementarea materialelor de ambalaj din lemn în comerțul internațional.

    (9)  Directiva 2004/103/CE a Comisiei din 7 octombrie 2004 privind controalele de identitate și controalele de sănătate ale plantelor, produselor vegetale și altor obiecte incluse în partea B din anexa V la Directiva 2000/29/CE a Consiliului, care pot fi efectuate în alt loc decât punctul de intrare în Comunitate sau într-un loc situat în apropiere, și de stabilire a condițiilor care reglementează aceste controale (JO L 313, 12.10.2004, p. 16).


    Top