Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R2214

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2214 al Comisiei din 8 decembrie 2016 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii (Text cu relevanță pentru SEE )

    C/2016/8406

    JO L 334, 9.12.2016, p. 6–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/2214/oj

    9.12.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 334/6


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/2214 AL COMISIEI

    din 8 decembrie 2016

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2005 de stabilire a unei liste comunitare a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității și de informare a pasagerilor transportului aerian cu privire la identitatea transportatorului aerian efectiv și de abrogare a articolului 9 din Directiva 2004/36/CE (1), în special articolul 4 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 474/2006 al Comisiei (2) a stabilit lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii, menționată în capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    (2)

    În conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, anumite state membre și Agenția Europeană de Siguranță a Aviației („AESA”) au comunicat Comisiei informații care sunt relevante în contextul actualizării listei respective. Informații relevante au fost comunicate, de asemenea, de țări terțe și de organizații internaționale. În baza acestor informații, lista ar trebui să fie actualizată.

    (3)

    Comisia a informat toți transportatorii aerieni în cauză, fie direct, fie prin intermediul autorităților responsabile cu supravegherea lor reglementară, cu privire la principalele fapte și considerente care ar urma să stea la baza unei decizii de impunere, în ceea ce îi privește, a unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii sau a unei decizii de modificare a condițiilor unei interdicții de exploatare impuse unui transportator aerian inclus în listă.

    (4)

    Comisia a oferit transportatorilor aerieni în cauză posibilitatea să consulte documentele furnizate de statele membre, să prezinte comentarii scrise și să susțină o prezentare orală în fața Comisiei și a comitetului instituit prin Regulamentul (CEE) nr. 3922/1991 al Consiliului (3) („Comitetul de siguranță aeriană”).

    (5)

    În cadrul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005 și al Regulamentului (CE) nr. 473/2006 al Comisiei (4), Comisia a comunicat Comitetului de siguranță aeriană informații actualizate cu privire la consultările comune aflate în curs de desfășurare cu autoritățile competente și cu transportatorii aerieni din Afganistan, Benin, India, Indonezia, Iran, Kazahstan, Republica Kârgâzstan, Libia, Mozambic și Thailanda. De asemenea, Comisia a informat Comitetul de siguranță aeriană cu privire la situația siguranței aviației în Camerun, Republica Democratică Congo, Republica Dominicană, Irak, Liban, Nepal, Filipine și Sudan, precum și cu privire la consultările tehnice cu Federația Rusă.

    (6)

    AESA a prezentat Comisiei și Comitetului de siguranță aeriană rezultatele analizei rapoartelor de audit efectuate de Organizația Aviației Civile Internaționale („OACI”) în cadrul programului său universal de auditare a supravegherii siguranței (Universal Safety Oversight Audit Programme). În acest context, statele membre au fost invitate să acorde prioritate inspecțiilor la platformă privind transportatorii aerieni titulari ai unei licențe eliberate de statele în care OACI a identificat deficiențe semnificative în materie de siguranță (Significant Safety Concerns – SSC) sau de statele în care AESA a stabilit că există deficiențe semnificative ale sistemului de supraveghere a siguranței. Pe lângă consultările realizate de Comisie în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005, stabilirea priorității inspecțiilor la platformă va permite obținerea de informații suplimentare referitoare la performanțele în materie de siguranță ale transportatorilor aerieni titulari ai unei licențe eliberate de statele respective.

    (7)

    De asemenea, AESA a informat Comisia și Comitetul de siguranță aeriană cu privire la rezultatele analizei inspecțiilor la platformă efectuate în cadrul Programului de evaluare a siguranței aeronavelor străine (Safety Assessment of Foreign Aircraft – SAFA) în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei (5).

    (8)

    Pe lângă aceasta, AESA a informat Comisia și Comitetul de siguranță aeriană cu privire la proiectele de asistență tehnică desfășurate în statele vizate de măsurile sau de activitatea de monitorizare prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2111/2005. AESA a furnizat informații în legătură cu planurile și cu solicitările de continuare a asistenței și a cooperării tehnice în scopul creșterii capacității administrative și tehnice a autorităților aeronautice civile, pentru a contribui la soluționarea oricărei neconformități cu standardele internaționale aplicabile în materie de aviație civilă. Statele membre au fost invitate să răspundă la astfel de solicitări pe bază bilaterală, în coordonare cu Comisia și cu AESA. În această privință, Comisia a subliniat utilitatea informării comunității aeronautice internaționale, în special prin intermediul bazei de date a Rețelei de asistență colaborativă în materie de siguranță (Safety Collaborative Assistance Network – SCAN) a OACI, cu privire la asistența tehnică acordată de Uniune și de statele sale membre pentru îmbunătățirea siguranței aviației la nivel mondial.

    (9)

    Eurocontrol a furnizat Comisiei și Comitetului de siguranță aeriană informații actualizate cu privire la statutul funcției de alertă a programului SAFA și la statisticile actuale legate de mesajele de alertă referitoare la transportatorii care fac obiectul unei interdicții.

    Transportatori aerieni din Uniune

    (10)

    Ca urmare a analizării de către AESA a informațiilor obținute în urma inspecțiilor la platformă efectuate în ceea ce privește aeronavele transportatorilor aerieni din Uniune sau în urma inspecțiilor de standardizare efectuate de AESA, precum și a inspecțiilor și auditurilor specifice efectuate de autoritățile aeronautice naționale, mai multe state membre au luat anumite măsuri pentru a asigura respectarea legislației și au informat Comisia și Comitetul de siguranță aeriană cu privire la măsurile respective. Grecia a informat Comisia și Comitetul de siguranță aeriană cu privire la măsurile pe care le-a luat în legătură cu transportatorul aerian Olympus Airways.

    (11)

    Statele membre și-au reiterat disponibilitatea de a acționa în mod corespunzător în cazul în care ar exista informații relevante privind siguranța care ar indica riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării de către transportatorii aerieni din Uniune a standardelor de siguranță corespunzătoare.

    Transportatori aerieni din Afganistan

    (12)

    Prin scrisoarea din 10 ianuarie 2016, Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Islamică Afganistan („ACAA”) a informat Comisia în legătură cu progresele înregistrate în ceea ce privește implementarea legii aviației din Afganistan, regulamentele aeriene civile din Afganistan, organizarea ACAA, inclusiv personalul și pregătirea inspectorilor, procedura de certificare a transportatorilor aerieni, rezultatele activităților lor de supraveghere a siguranței cu privire la transportatorii aerieni certificați în Afganistan pentru anii 2014 și 2015, evenimentele în materie de siguranță raportate și informațiile cu privire la investigarea accidentelor recente.

    (13)

    Aceste informații arată că în Afganistan a fost instituit un sistem de supraveghere a siguranței de bază, dar că sunt necesare evoluții suplimentare în ceea ce privește punerea efectivă în aplicare a tuturor standardelor internaționale de siguranță a aviației civile. Informațiile furnizate de ACAA cu privire la activitățile de supraveghere a siguranței sunt superficiale. ACAA a arătat că în decursul auditurilor și al inspecțiilor se formulează constatări și observații, însă nu a fost furnizată nicio dovadă cu privire la soluționarea acestor constatări, nici cu privire la o analiză a cauzelor principale și luarea de măsuri ulterioare corespunzătoare de către transportatorii aerieni în cauză.

    (14)

    ACAA a indicat că transportatorul aerian Pamir Airlines nu mai deține un certificat de operator aerian („AOC”) și că transportatorii aerieni de pasageri Afghan Jet International Airlines (AOC 008) și East Horizon Airlines (AOC 1013) au fost certificați de ACAA. ACAA nu a furnizat dovezi din care să rezulte că supravegherea în materie de siguranță a celor doi transportatori aerieni menționați este asigurată în conformitate cu standardele internaționale de siguranță.

    (15)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se apreciază că lista comunitară a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui să fie modificată pentru a elimina transportatorul aerian Pamir Airlines din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 și pentru a include transportatorii aerieni Afghan Jet International Airlines și East Horizon Airlines în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

    Transportatori aerieni din Benin

    (16)

    Prin scrisoarea sa din 20 iulie 2016, Agence Nationale de l'Aviation Civile din Benin („ANAC Benin”) a informat Comisia că certificatele de operator aerian ale transportatorilor aerieni Aero Benin, Benin Golf Air, Cotair, Royal Air Limited, Trans Air Benin, Alafia Jet, Benin Littoral Airways și Africa Airways au fost revocate.

    (17)

    Prin scrisoarea sa din 18 noiembrie 2016, ANAC Benin a informat Comisia că, de la ultima actualizare pe care o transmisese Comisiei, a fost certificat un nou transportator aerian, și anume Air Taxi Benin (AOC nr. BEN 004 ATB-5). Cu toate acestea, ANAC Benin nu a furnizat dovezi din care să rezulte că supravegherea în materie de siguranță a respectivului transportator aerian este asigurată în conformitate cu standardele internaționale de siguranță.

    (18)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se apreciază că lista comunitară a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui să fie modificată pentru a include Air Taxi Benin în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 și pentru a elimina transportatorii aerieni Aero Benin, Benin Golf Air, Cotair, Royal Air Limited, Trans Air Benin, Alafia Jet, Benin Littoral Airways și Africa Airways din anexa respectivă.

    Transportatori aerieni din India

    (19)

    La 8 noiembrie 2016 au avut loc consultări tehnice între Comisie, AESA, un stat membru, reprezentanți ai Direcției Generale pentru Aviație Civilă din India („DGCA India”) și transportatorul aerian Air India, certificat în India. Aceste consultări au avut loc în contextul acordului anterior cu DGCA India, în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 473/2006, de a organiza periodic consultări de natură tehnică cu Comisia pentru a discuta obligațiile DGCA India în ceea ce privește certificarea și supravegherea transportatorilor aerieni pe care i-a certificat.

    (20)

    În decursul acestor consultări, DGCA India a furnizat informații, care includeau analize ale propriei unități de inspecție la platformă, cu privire la performanța transportatorilor aerieni din India, inclusiv a Air India, în cadrul programului SAFA. Mai precis, DGCA India a prezentat detalii cu privire la interacțiunea sa cu Air India și cu alți transportatori aerieni certificați în India, în contextul obligațiilor sale de certificare și de supraveghere. În acest sens, DGCA India a furnizat o prezentare generală a activităților de supraveghere, care includea un rezumat al datelor pentru 2015 și 2016. DGCA India a prezentat, de asemenea, informații actualizate cu privire la programul său de dezvoltare a gestionării bazelor de date.

    (21)

    Air India a furnizat informații actualizate cu privire la programul său de gestionare în cadrul SAFA, inclusiv informații specifice referitoare la modul în care gestionează informațiile privind tendințele recurente în cadrul SAFA. În ceea ce privește sistemul său de management al siguranței și al calității, Air India a raportat cu privire la structura sa organizatorică și de reuniuni internă, cu privire la modul în care sunt difuzate informațiile referitoare la siguranța zborurilor și cu privire la implicarea sa în relația cu părțile interesate interne și externe.

    (22)

    Pe parcursul acestor consultări, Comisia a reamintit DGCA India o serie de elemente legate de obligațiile de supraveghere și de certificare ale DGCA India. În special, ținând seama totodată de modul transparent în care DGCA India a furnizat Comisiei informații legate de siguranță, faptul că există o necesitate continuă ca DGCA India să aibă o abordare proactivă în ceea ce privește dezvoltarea în continuare a proceselor sale interne legate de certificare și de supraveghere, inclusiv urmărirea și monitorizarea supravegherii siguranței, precum și luarea de măsuri în urma constatărilor.

    (23)

    În ceea ce privește Air India, luând totodată act de nivelul de detaliere pe care Air India a fost în măsură să îl furnizeze, precum și de modalitatea transparentă în care a făcut acest lucru, Comisia a reiterat faptul că ameliorările durabile în cadrul programului SAFA trebuie să rămână o prioritate specială.

    (24)

    Comisia ia act de informațiile prezentate de DGCA India și de Air India. Pe baza tuturor informațiilor disponibile în prezent, inclusiv pe baza informațiilor detaliate furnizate atât de DGCA India, cât și de Air India cu ocazia reuniunii de consultare tehnică din data de 8 noiembrie 2016, precum și pe baza acordării de către AESA a autorizației de operator dintr-o țară terță („TCO”), în temeiul Regulamentului (UE) nr. 452/2014 al Comisiei (6), mai multor transportatori aerieni certificați în India, între care și Air India, se consideră că în acest stadiu nu există niciun motiv pentru impunerea unei interdicții sau a unei restricții de exploatare asupra transportatorilor aerieni certificați în India.

    (25)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că, în acest stadiu, nu există motive de modificare a listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în sensul includerii transportatorilor aerieni din India.

    (26)

    Comisia intenționează să continue consultările sale oficiale cu DGCA India, în temeiul dispozițiilor prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 473/2006, în special pentru a discuta în mod regulat măsurile de siguranță implementate atât de DGCA India, cât și de transportatorii aerieni certificați în India, inclusiv Air India.

    (27)

    Statele membre trebuie să verifice în continuare respectarea efectivă a standardelor de siguranță relevante, efectuând cu prioritate inspecții la platformă care să vizeze transportatorii aerieni din India, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

    (28)

    În cazul în care există informații relevante privind siguranța care să indice riscuri iminente la adresa siguranței cauzate de nerespectarea standardelor internaționale de siguranță, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    Transportatori aerieni din Indonezia

    (29)

    Consultările cu Direcția Generală pentru Aviație Civilă din Indonezia („DGCA Indonezia”) continuă, în vederea monitorizării progreselor realizate de DGCA Indonezia în ceea ce privește asigurarea faptului că sistemul de supraveghere a siguranței aviației din Indonezia este aliniat la standardele internaționale de siguranță. În acest context, prin scrisoarea din 15 noiembrie 2016, DGCA Indonezia a furnizat Comisiei informații suplimentare.

    (30)

    Scrisoarea respectivă includea informații cu privire la decizia din 15 august 2016 a Administrației Federale a Aviației din SUA („FAA”) de îmbunătățire a statutului Indoneziei la categoria 1 din cadrul programului FAA de evaluare a siguranței aviației la nivel internațional. DGCA Indonezia așteaptă în 2017 o misiune de validare coordonată a OACI, cu scopul de a verifica progresele înregistrate. Evaluarea de către Comisie a informațiilor furnizate de DGCA Indonezia arată că punerea efectivă în aplicare a standardelor internaționale de siguranță se află încă la un nivel scăzut și că DGCA Indonezia trebuie să depună în continuare eforturi pentru implementarea unor măsuri corective.

    (31)

    Prin scrisoarea menționată, DGCA Indonezia informa Comisia și cu privire la faptul că, de la ultima actualizare transmisă Comisiei de DGCA Indonezia, au fost certificați patru noi transportatori aerieni, și anume: AOC nr. 135-037, eliberat pentru Tri M.G. Intra Asia Airlines la 11 noiembrie 2015; AOC nr. 135-054 eliberat pentru AMA la 29 decembrie 2015; AOC nr. 135-057 eliberat pentru Indo Star Aviation la 29 iunie 2016; și AOC nr. 135-058 eliberat pentru Spirit Aviation Sentosa la 7 martie 2016. Cu toate acestea, DGCA Indonezia nu a furnizat dovezi din care să rezulte că supravegherea în materie de siguranță a respectivilor transportatori aerieni este asigurată în conformitate cu standardele internaționale de siguranță.

    (32)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui să fie modificată pentru a include în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 transportatorii aerieni Tri M.G. Intra Asia Airlines, AMA, Indo Star Aviation și Spirit Aviation Sentosa.

    (33)

    Statele membre trebuie să verifice în continuare respectarea efectivă a standardelor de siguranță relevante, efectuând cu prioritate inspecții la platformă care să vizeze transportatorii aerieni certificați în Indonezia, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

    Transportatori aerieni din Iran

    (34)

    AESA a transmis Organizației Aeronautice Civile din Republica Islamică Iran („CAO-IRI”) cinci scrisori separate, între 8 octombrie 2014 și 16 decembrie 2015, referitoare la deficiențele în materie de siguranță legate de rezultatele inspecțiilor la platformă efectuate asupra transportatorului aerian Iran Aseman Airlines în cadrul programului SAFA. Datele SAFA cuprind dovezi ale unui număr mare de probleme recurente constatate care afectează performanța în materie de siguranță a Iran Aseman Airlines.

    (35)

    La 15 octombrie 2014, Iran Aseman Airlines a solicitat AESA eliberarea unei autorizații TCO. AESA a evaluat cererea respectivă în conformitate cu cerințele Regulamentului (UE) nr. 452/2014.

    (36)

    În activitatea sa de evaluare a siguranței pentru acordarea autorizației TCO în privința Iran Aseman Airlines, AESA a exprimat motive de îngrijorare fundamentale cu privire la faptul că Iran Aseman Airlines nu a demonstrat conformitatea cu cerințele aplicabile. Prin urmare, AESA a concluzionat că o evaluare suplimentară nu ar conduce la eliberarea unei autorizații TCO pentru Iran Aseman Airlines și că acesta nu îndeplinea cerințele aplicabile ale Regulamentului (UE) nr. 452/2014. În consecință, la 3 august 2016 AESA a respins, din motive de siguranță, cererea TCO în cauză.

    (37)

    La 8 noiembrie 2016, Comisia a solicitat de la CAO-IRI informații privind măsurile luate în urma respingerii cererii TCO a Iran Aseman Airlines. Întrucât problemele în materie de siguranță nu fuseseră remediate, s-a oferit posibilitatea atât pentru CAO-IRI, cât și pentru Iran Aseman Airlines de a fi audiate, la 22 noiembrie 2016, de Comisie și de Comitetul de siguranță aeriană, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    (38)

    Cu această ocazie, CAO-IRI a furnizat Comisiei și Comitetului de siguranță aeriană informații cu privire la dezvoltarea organizației sale, implementarea de noi reglementări, activitățile de supraveghere a siguranței și măsurile de aplicare a legislației luate în ceea ce privește constatările referitoare la transportatorii aerieni din Iran, în general, și în special la Iran Aseman Airlines. De asemenea, CAO-IRI a prezentat informații referitoare la activitățile de promovare a siguranței pe care le-a desfășurat.

    (39)

    Iran Aseman Airlines a furnizat Comisiei și Comitetului de siguranță aeriană informații cu privire la măsurile corective care au fost luate de la evaluarea de siguranță aferentă cererii TCO, inclusiv informații referitoare la măsurile corective în ceea ce privește pregătirea și calificările echipajului de zbor, limitările timpului de zbor și de serviciu, controlul navigabilității și al întreținerii, sistemul de management al siguranței și al calității și soluționarea constatărilor SAFA. Cu toate acestea, informațiile furnizate nu prezentau suficiente dovezi detaliate privind îmbunătățirile din domeniile respective, mai ales în ceea ce privește managementul navigabilității al Iran Aseman Airlines și funcționarea sistemului său de management al siguranței și al calității.

    (40)

    Informațiile disponibile în prezent, bazate pe constatările inspecțiilor SAFA și pe evaluarea siguranței pentru cererea TCO, împreună cu informațiile prezentate de Iran Aseman Airlines, arată că există dovezi verificate ale unor deficiențe grave în materie de siguranță la Iran Aseman Airlines și că Iran Aseman Airlines nu poate soluționa aceste deficiențe de siguranță, după cum a fost demonstrat, între altele, de planul de măsuri corective necorespunzător și insuficient pe care l-a prezentat ca răspuns la constatările identificate în decursul evaluării siguranței pentru cererea TCO.

    (41)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se apreciază că lista comunitară a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui să fie modificată pentru a include transportatorul aerian Iran Aseman Airlines în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

    (42)

    Statele membre trebuie să verifice în continuare respectarea efectivă a standardelor de siguranță relevante, efectuând cu prioritate inspecții la platformă care să vizeze transportatorii aerieni certificați în Iran, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

    (43)

    În cazul în care există informații relevante privind siguranța care să indice riscuri iminente la adresa siguranței cauzate de nerespectarea standardelor internaționale de siguranță, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    Transportatori aerieni din Kazahstan

    (44)

    Începând din iulie 2009, toți transportatorii aerieni certificați în Kazahstan, cu excepția unuia, și anume Air Astana, sunt supuși unei interdicții de exploatare totale, cauzată în principal de incapacitatea autorității responsabile cu supravegherea siguranței pentru transportatorii aerieni certificați în Kazahstan, și anume Comisia de Aviație Civilă din Kazahstan („CAC”), de a pune în aplicare standardele internaționale de siguranță relevante și de a asigura aplicarea acestora. Air Astana a fost eliminat din anexa B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 în decembrie 2015 și este în prezent autorizat să opereze zboruri către Uniune.

    (45)

    În aprilie 2016 a avut loc o misiune de validare coordonată a OACI în Kazahstan. Această misiune a permis OACI să stabilească faptul că implementarea efectivă a standardelor internaționale de siguranță a crescut la 74 %. La 20 aprilie 2016, OACI a eliminat SSC privind certificarea transportatorilor aerieni, care era încă nerezolvată.

    (46)

    Între 19 și 23 septembrie 2016, în Kazahstan s-a desfășurat o vizită a Uniunii de evaluare la fața locului. La această vizită au participat experți ai Comisiei, ai AESA și ai statelor membre. În decursul acestei vizite, CAC a demonstrat că a făcut progrese considerabile în ultimii ani. CAC s-a concentrat asupra punerii în aplicare a standardelor și a practicilor recomandate ale OACI. CAC are o abordare tradițională în ceea ce privește siguranța aviației, bazată pe conformitate, iar recent a început să pună în aplicare tehnici moderne de management al siguranței aviației, inclusiv un program național de siguranță. De asemenea, a depus eforturi pentru a recruta și a pregăti inspectori suplimentari pentru supravegherea sectorului aviației din Kazahstan. Echipa executivă a CAC are un înalt nivel de experiență, iar personalul CAC deține, în general, un nivel bun de cunoștințe. Sistemul de supraveghere a siguranței al CAC este bazat pe verificarea conformității cu reglementările aplicabile în Kazahstan, deși folosește o abordare destul de rigidă, bazată pe liste de verificare.

    (47)

    Dovezile indică faptul că implementarea generală a sarcinilor încredințate CAC este conformă cu standardele OACI, că CAC a instituit un plan de audit și de supraveghere pentru a-și îndeplini funcțiile de supraveghere a siguranței în ceea ce privește transportatorii aerieni certificați în Kazahstan, că pune în aplicare respectivul plan de audit și de supraveghere și că efectuează inspecții la platformă.

    (48)

    În urma selectării unui eșantion reprezentativ de transportatori aerieni certificați în Kazahstan, în decursul vizitei de evaluare efectuate de Uniune la fața locului au fost vizitați doi transportatori aerieni. Acest eșantion a cuprins primii doi transportatori aerieni ca mărime, care la momentul vizitei erau în continuare incluși în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006. Vizita a urmărit să verifice gradul de conformitate al acestora cu standardele internaționale de siguranță. În plus, conform criteriilor comune stabilite în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, vizita a avut ca scop efectuarea unei evaluări a disponibilității și a capacității fiecăruia dintre acești transportatori aerieni de a soluționa deficiențele în materie de siguranță. Principala concluzie a vizitelor la sediul acestor transportatori aerieni este că nu s-a constatat o lipsă a disponibilității și nici a capacității de a soluționa deficiențele în materie de siguranță.

    (49)

    La 23 noiembrie 2016, CAC a prezentat Comisiei și Comitetului de siguranță aeriană măsurile luate în Kazahstan pentru îmbunătățirea siguranței aviației. Principalele măsuri sunt modificarea legislației sale privind aviația civilă și a reglementărilor de sprijin, îmbunătățiri la nivelul structurii și al personalului CAC, sporirea numărului de inspectori și actualizarea sistemului de gestionare a calificării și pregătirii inspectorilor, incluzând pregătire inițială, recurentă și la locul de muncă suplimentară pentru inspectori. Mai mult, CAC a explicat că a elaborat proceduri și liste de verificare suplimentare, a redactat programul de supraveghere a siguranței, a efectuat activități de supraveghere a siguranței și a implementat un mecanism de soluționare a deficiențelor în materie de siguranță. Îmbunătățirile aduse sistemului de supraveghere a siguranței au fost ilustrate prin măsurile de aplicare a legislației luate de CAC în 2015 și în 2016.

    (50)

    În prezentarea sa, CAC a furnizat un rezumat al planului său de măsuri corective legate de observațiile făcute în decursul vizitei de evaluare efectuate de Uniune la fața locului. Măsurile corective prezentate includeau actualizarea mai multor proceduri și liste de verificare pentru a îmbunătăți activitățile de supraveghere a siguranței, implementarea unei baze de date electronice în sprijinul procesului său de supraveghere, introducerea unui sistem de raportare voluntară a incidentelor, elaborarea unui nou program de pregătire pentru 2017 și a unor activități de pregătire suplimentare în vederea calificării unui număr mai mare de inspectori pentru inspecțiile la platformă privind mărfurile periculoase.

    (51)

    La 23 noiembrie 2016, în urma selectării unui eșantion reprezentativ, transportatorul aerian Aircompany SCAT a susținut o prezentare în fața Comisiei și a Comitetului de siguranță aeriană în legătură cu dezvoltarea sa, cuprinzând istoricul, rețeaua, flota și perspectivele și planurile de viitor ale transportatorului aerian respectiv. De asemenea, Aircompany SCAT a furnizat informații cu privire la organizațiile sale de întreținere și de pregătire. Transportatorul a prezentat detalii specifice privind sistemul său de management al siguranței, precum și inspecțiile și auditurile la care a fost supus. Aircompany SCAT a arătat că este înregistrat în cadrul Programului de auditare a siguranței operaționale („IOSA”) al Asociației Internaționale de Transport Aerian („IATA”) și că organizația de întreținere deține un Certificat AESA de autorizare a organizației de întreținere.

    (52)

    Pe baza tuturor informațiilor disponibile, inclusiv a rezultatelor vizitei de evaluare efectuate de Uniune la fața locului și a informațiilor furnizate în decursul audierii din 23 noiembrie 2016, se consideră că CAC a realizat îmbunătățiri durabile pe parcursul unei perioade de timp continue. De asemenea, se recunoaște faptul că CAC și-a dovedit disponibilitatea de a colabora în mod continuu cu Comisia și că CAC este transparentă în a admite faptul că trebuie să își continue eforturile pentru a-și dezvolta și mai mult obligațiile de supraveghere și pentru a soluționa deficiențele în materie de siguranță. Se apreciază că CAC are capacitatea de a-și îndeplini responsabilitățile cu privire la supravegherea transportatorilor aerieni certificați în Kazahstan. În decursul audierii, CAC s-a angajat să se implice pe deplin într-un dialog continuu în materie de siguranță cu Comisia, inclusiv prin participarea la reuniuni suplimentare, dacă și atunci când este considerat necesar de către Comisie.

    (53)

    În ceea ce privește Aircompany SCAT, transportatorul aerian din Kazahstan care, în urma selectării unui eșantion reprezentativ, a fost invitat la audiere, informațiile pe care le-a prezentat la 23 noiembrie 2016 sunt considerate satisfăcătoare. În special, acest transportator a prezentat detalii specifice privind sistemul de management al siguranței pe care l-a instituit.

    (54)

    Pe baza rezultatelor vizitei efectuate de Uniune la fața locului în Kazahstan, care a inclus vizite la CAC și la doi transportatori aerieni, precum și a prezentării efectuate de CAC și de transportatorul aerian Aircompany SCAT, există suficiente dovezi de conformitate a CAC și a transportatorilor aerieni certificați în Kazahstan cu practicile recomandate și cu standardele internaționale de siguranță relevante.

    (55)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că lista Uniunii cuprinzând transportatorii aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui să fie modificată pentru a elimina toți transportatorii aerieni certificați în Republica Kazahstan din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

    (56)

    Statele membre trebuie să continue să verifice respectarea efectivă a standardelor de siguranță relevante de către toți transportatorii aerieni certificați în Kazahstan, prin efectuarea cu prioritate a unor inspecții la platformă în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

    (57)

    În cazul în care există informații relevante privind siguranța care să indice riscuri iminente la adresa siguranței cauzate de nerespectarea standardelor internaționale de siguranță, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    Transportatori aerieni din Republica Kârgâzstan

    (58)

    Între 25 ianuarie și 5 februarie 2016 a avut loc un audit, desfășurat în cadrul programului universal de auditare a supravegherii siguranței al OACI, cu privire la sistemul aviației civile din Republica Kârgâzstan. Pe baza rezultatelor auditului, OACI a identificat în Republica Kârgâzstan o SSC în domeniul acordării de licențe pentru personal și al pregătirii personalului, în ceea ce privește eliberarea licențelor de pilot și calificările. La 30 iunie 2016, OACI a anunțat că Republica Kârgâzstan a luat măsuri corective și că SSC referitoare la acordarea de licențe pentru personal a fost soluționată. Cu toate acestea, SSC referitoare la procesul de certificare pentru eliberarea certificatelor de operator aerian, identificată de OACI la 16 iulie 2015, este în continuare nesoluționată.

    (59)

    La 8 iulie 2016 au avut loc consultări între Comisie și reprezentanți ai Agenției Aviației Civile din Republica Kârgâzstan. În decursul acestor consultări, reprezentanții respectivi au afirmat că Republica Kârgâzstan dorește să colaboreze cu Comisia și să furnizeze informații actualizate de ordin tehnic cu privire la progresele înregistrate în legătură cu obligațiile sale internaționale în domeniul siguranței aviației.

    (60)

    Pe baza informațiilor limitate furnizate de Agenția Aviației Civile din Republica Kârgâzstan și deși angajamentul demonstrat de Republica Kârgâzstan de a colabora cu Comisia este lăudabil, se pare că progresele sunt în prezent insuficiente în ceea ce privește îmbunătățirea punerii în aplicare a standardelor internaționale de siguranță în legătură cu obligațiile de certificare și de supraveghere ale Agenției Aviației Civile din Republica Kârgâzstan.

    (61)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că, în acest stadiu, nu există motive de modificare a listei Uniunii cuprinzând transportatorii aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni din Republica Kârgâzstan.

    Transportatori aerieni din Libia

    (62)

    La 27 iulie 2016 au avut loc consultări tehnice între Comisie și Autoritatea Aeronautică Civilă din Libia („LYCAA”) referitoare, în special, la interdicția de exploatare impusă în prezent tuturor transportatorilor aerieni din Libia în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005.

    (63)

    În decursul acestor consultări, LYCAA a furnizat informații detaliate privind planurile sale de dezvoltare referitoare la obligațiile sale de certificare și de supraveghere în ceea ce privește transportatorii aerieni din Libia. LYCAA a raportat că, în limitele constrângerilor cauzate de un mediu operațional dificil, este angajată să își îndeplinească obligațiile internaționale legate de siguranța aviației.

    (64)

    Comisia salută eforturile depuse de conducerea LYCAA și faptul că LYCAA este angajată să colaboreze cu Comisia pentru a furniza informații actualizate cu privire la stadiul îndeplinirii obligațiilor sale de certificare și de supraveghere.

    (65)

    Cu toate acestea, Comisia constată că mediul operațional dificil din Libia și consecințele acestuia în ceea ce privește capacitatea LYCAA de a-și îndeplini obligațiile de supraveghere a siguranței rămân un motiv de îngrijorare esențial, deoarece împiedică limitarea riscurilor pentru siguranța aviației care au condus la decizia de a include toți transportatorii aerieni certificați în Libia pe lista Uniunii. Pe baza tuturor informațiilor disponibile, se consideră că Libia nu poate să își îndeplinească în prezent obligațiile internaționale în ceea ce privește siguranța aviației.

    (66)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că, în acest stadiu, nu există motive de modificare a listei Uniunii cuprinzând transportatorii aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni din Libia.

    Transportatori aerieni din Mozambic

    (67)

    În ultima perioadă, Comisia și AESA au continuat să furnizeze asistență tehnică autorităților competente din Mozambic. La 10 noiembrie 2016, autoritatea aeronautică civilă din Mozambic, și anume Instituto de Aviação Civil de Moçambique („IACM”), a informat Comisia că a luat recent un număr substanțial de măsuri în vederea îmbunătățirii reglementărilor, a infrastructurilor și a organizației sale, precum și a capacităților sale de supraveghere în domeniul standardelor de zbor și al aerodromurilor. În plus, IACM a confirmat faptul că s-a recrutat personal și că s-a asigurat o pregătire recurentă în toate domenii tehnice.

    (68)

    Cu toate acestea, capacitatea IACM de a supraveghea activitățile din domeniul aviației civile din Mozambic nu este încă, în acest stadiu, pe deplin conformă cu standardele internaționale de siguranță. Prin urmare, nu există suficiente dovezi pentru a justifica o decizie de ajustare a interdicției de exploatare impuse tuturor transportatorilor aerieni certificați în Mozambic.

    (69)

    Deși îmbunătățirile nu sunt suficiente pentru a justifica o ajustare a interdicției actuale, situația este destul de promițătoare pentru a justifica o nouă vizită a Uniunii de evaluare la fața locului în următoarele luni.

    (70)

    Conform listei furnizate de IACM la 16 noiembrie 2016, în Mozambic au fost certificați doi noi transportatori aerieni, și anume Archipelago Charters Lda (AOC MOZ-25), care desfășoară activități de aviație comercială cu elicoptere, și Solenta Aviation Mozambique SA (AOC MOZ-23), care desfășoară activități de aviație comercială cu avioane. De asemenea, IACM a informat Comisia și cu privire la faptul că certificatul de operator aerian al transportatorului aerian SAM – Solenta Aviation Mozambique SA (AOC MOZ-10), care desfășura activități de aviație de afaceri cu avioane, a fost revocat.

    (71)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că lista comunitară a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui să fie modificată pentru a include transportatorii aerieni Archipelago Charters Lda și Solenta Aviation Mozambique SA în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 și pentru a elimina transportatorul aerian SAM – Solenta Aviation Mozambique SA din anexa respectivă.

    Transportatori aerieni din Federația Rusă

    (72)

    Comisia, AESA și autoritățile competente ale statelor membre au continuat să monitorizeze îndeaproape, în ultima perioadă, performanțele în materie de siguranță ale transportatorilor aerieni certificați în Federația Rusă care efectuează zboruri pe teritoriul Uniunii, inclusiv prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul anumitor transportatori aerieni din Federația Rusă în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

    (73)

    La 28 octombrie 2016, Comisia, asistată de AESA, s-a întâlnit cu reprezentanți ai Agenției de Transport Aerian a Federației Ruse („FATA”). Scopul acestei reuniuni a fost reexaminarea performanței în materie de siguranță a transportatorilor aerieni ruși pe baza rapoartelor de inspecție la platformă SAFA pentru perioada cuprinsă între 18 octombrie 2015 și 17 octombrie 2016, precum și identificarea cazurilor care necesită o atenție specială.

    (74)

    În decursul reuniunii, Comisia a examinat mai în detaliu rezultatele SAFA în cazul a șase transportatori aerieni certificați în Federația Rusă. FATA a informat Comisia că a luat măsuri de aplicare a legislației în ceea ce îl privește pe unul dintre transportatorii aerieni respectivi, impunându-i transportatorului aerian în cauză o interdicție de a opera zboruri către Uniune.

    (75)

    Pe baza informațiilor disponibile, s-a ajuns la concluzia că nu este necesară o audiere, în fața Comisiei și a Comitetului de siguranță aeriană, a autorităților aeronautice ruse sau a transportatorilor aerieni certificați în Federația Rusă.

    (76)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că, în acest stadiu, nu există motive de modificare a listei cuprinzând transportatorii aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii pentru a include transportatori aerieni din Federația Rusă.

    (77)

    Statele membre trebuie să verifice în continuare respectarea efectivă de către transportatorii aerieni din Federația Rusă a standardelor internaționale de siguranță relevante, efectuând cu prioritate inspecții la platformă, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

    (78)

    În cazul în care respectivele inspecții ar indica existența unui risc iminent la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor de siguranță relevante, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri împotriva transportatorilor aerieni din Federația Rusă, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    Transportatori aerieni din Thailanda

    (79)

    La 13 septembrie 2016 a avut loc o reuniune tehnică între Comisie, AESA și Autoritatea Aeronautică Civilă din Thailanda („CAAT”). În decursul acestei reuniuni, CAAT a comunicat Comisiei informații actualizate cu privire la punerea în aplicare a planului de măsuri corective elaborat de CAAT pentru a soluționa SSC și constatările identificate de OACI în urma auditului realizat în ianuarie 2015. În special, CAAT a furnizat informații referitoare la ameliorările implementate începând din mai 2016 în ceea ce privește schema sa de finanțare, dezvoltarea organizației sale, inclusiv numărul de inspectori disponibili, administratorii recent numiți, introducerea unui sistem de management al informațiilor, îmbunătățirea legislației primare din domeniul aviației, actualizarea regulamentelor de operare și a manualelor interne, pregătirea inspectorilor și un nou început pentru activitățile de supraveghere a siguranței în Thailanda.

    (80)

    CAAT lucrează în prezent la recertificarea transportatorilor aerieni certificați în Thailanda și, în acest scop, utilizează abordarea structurată în cinci etape. Acest proiect a demarat la 12 septembrie 2016, iar pentru cei 25 de transportatori aerieni care operează la nivel internațional este programat să se încheie în septembrie 2017. Potrivit CAAT, pentru realizarea proiectului există suficienți inspectori și suficient sprijin din partea furnizorilor de asistență tehnică. În acest sens, este important să se menționeze faptul că CAAT continuă să nu accepte cereri de certificate de operator aerian din partea unor transportatori aerieni noi, iar dezvoltarea activității transportatorilor aerieni existenți este limitată. Acest lucru contribuie la gestionarea volumului de lucru al proiectului de certificare și asigură faptul că nu sunt introduse noi riscuri pentru siguranță.

    (81)

    Pe baza informațiilor prezentate în decursul reuniunii a reieșit în mod clar că, deși CAAT a indicat că acest lucru este o prioritate, supravegherea și monitorizarea de zi cu zi a activităților de aviație au rămas în urmă. Activitățile de inspecție au loc în principal în privința navigabilității, nu în ceea ce privește operațiunile de zbor. Potrivit CAAT, supravegherea și monitorizarea de zi cu zi a activităților de aviație se vor îmbunătăți treptat, pe măsură ce sunt recrutați și pregătiți noi inspectori și sistemul de monitorizare automată este complet implementat.

    (82)

    La 14 noiembrie 2016, CAAT a furnizat informații suplimentare cu privire la progresele înregistrate în implementarea măsurilor corective și detalii referitoare la activitățile de supraveghere și de monitorizare recente. Potrivit acestor informații, CAAT efectuează inspecții operaționale, se fac constatări și transportatorii aerieni în cauză au la dispoziție o procedură pentru a reacționa la aceste constatări și pentru a implementa măsuri corective care, la rândul lor, sunt aprobate de CAAT.

    (83)

    Guvernul thailandez și CAAT demonstrează un angajament clar de a îmbunătăți sistemul de supraveghere a siguranței din Thailanda, iar CAAT a furnizat dovezi conform cărora s-au înregistrat progrese pertinente în ultimele șase luni. În plus, informațiile disponibile privind siguranța în cazul transportatorilor aerieni certificați în Thailanda nu sprijină o decizie de impunere a unei interdicții sau a unor restricții de exploatare. Pentru a monitoriza îndeaproape această situație, consultările cu autoritățile thailandeze urmează să continue, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 473/2006.

    (84)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, se consideră că, în acest stadiu, nu există motive de modificare a listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni din Thailanda.

    (85)

    Statele membre trebuie să verifice în continuare respectarea efectivă a standardelor de siguranță relevante, efectuând cu prioritate inspecții la platformă care să vizeze transportatorii aerieni certificați în Thailanda, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

    (86)

    În cazul în care există informații relevante privind siguranța care să indice riscuri iminente la adresa siguranței cauzate de nerespectarea standardelor internaționale de siguranță, Comisia ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    (87)

    Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 474/2006 ar trebui modificat în consecință.

    (88)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de siguranță aeriană,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CE) nr. 474/2006 se modifică după cum urmează:

    1.

    Anexa A se înlocuiește cu textul prevăzut în anexa I la prezentul regulament.

    2.

    Anexa B se înlocuiește cu textul prevăzut în anexa II la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 8 decembrie 2016.

    Pentru Comisie,

    pentru președinte

    Violeta BULC

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 344, 27.12.2005, p. 15.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 474/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 14).

    (3)  Regulamentul (CEE) nr. 3922/1991 al Consiliului din 16 decembrie 1991 privind armonizarea cerințelor tehnice și a procedurilor administrative în domeniul aviației civile (JO L 373, 31.12.1991, p. 4).

    (4)  Regulamentul (CE) nr. 473/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a normelor de aplicare pentru lista comunitară a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 8).

    (5)  Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei din 5 octombrie 2012 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului, (JO L 296, 25.10.2012, p. 1).

    (6)  Regulamentul (UE) nr. 452/2014 al Comisiei din 29 aprilie 2014 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene ale operatorilor din țări terțe în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 133, 6.5.2014, p. 12).


    ANEXA I

    „ANEXA A

    LISTA TRANSPORTATORILOR AERIENI CARE FAC OBIECTUL UNEI INTERDICȚII DE EXPLOATARE PE TERITORIUL UNIUNII, CU EXCEPȚII  (1)

    Denumirea de persoană juridică a transportatorului aerian, așa cum este indicată pe certificatul AOC al acestuia (și denumirea comercială, dacă este diferită)

    Numărul certificatului de operator aerian (Air Operator Certificate – AOC) sau numărul licenței de operare

    Indicativul OACI de desemnare a companiei aeriene

    Statul operatorului

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    BLUE WING AIRLINES

    SRBWA-01/2002

    BWI

    Surinam

    IRAN ASEMAN AIRLINES

    FS-102

    IRC

    Republica Islamică Iran

    IRAQI AIRWAYS

    001

    IAW

    Irak

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Afganistan, inclusiv

     

     

    Republica Islamică Afganistan

    AFGHAN JET INTERNATIONAL AIRLINES

    AOC 008

    AJA

    Republica Islamică Afganistan

    ARIANA AFGHAN AIRLINES

    AOC 009

    AFG

    Republica Islamică Afganistan

    EAST HORIZON AIRLINES

    AOC 1013

    EHN

    Republica Islamică Afganistan

    KAM AIR

    AOC 001

    KMF

    Republica Islamică Afganistan

    SAFI AIRWAYS

    AOC 181

    SFW

    Republica Islamică Afganistan

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Angola, cu excepția TAAG Angola Airlines, care figurează în anexa B, inclusiv

     

     

    Republica Angola

    AEROJET

    AO 008-01/11

    TEJ

    Republica Angola

    AIR GICANGO

    009

    Necunoscut

    Republica Angola

    AIR JET

    AO 006-01/11-MBC

    MBC

    Republica Angola

    AIR NAVE

    017

    Necunoscut

    Republica Angola

    AIR26

    AO 003-01/11-DCD

    DCD

    Republica Angola

    ANGOLA AIR SERVICES

    006

    Necunoscut

    Republica Angola

    DIEXIM

    007

    Necunoscut

    Republica Angola

    FLY540

    AO 004-01 FLYA

    Necunoscut

    Republica Angola

    GIRA GLOBO

    008

    GGL

    Republica Angola

    HELIANG

    010

    Necunoscut

    Republica Angola

    HELIMALONGO

    AO 005-01/11

    Necunoscut

    Republica Angola

    MAVEWA

    016

    Necunoscut

    Republica Angola

    SONAIR

    AO 002-01/10-SOR

    SOR

    Republica Angola

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Benin, inclusiv

     

     

    Republica Benin

    AIR TAXI BENIN

    BEN 004 ATB-5

    Necunoscut

    Republica Benin

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Congo, inclusiv

     

     

    Republica Congo

    AERO SERVICE

    RAC06-002

    RSR

    Republica Congo

    CANADIAN AIRWAYS CONGO

    RAC06-012

    Necunoscut

    Republica Congo

    EMERAUDE

    RAC06-008

    Necunoscut

    Republica Congo

    EQUAFLIGHT SERVICES

    RAC 06-003

    EKA

    Republica Congo

    EQUAJET

    RAC06-007

    EKJ

    Republica Congo

    EQUATORIAL CONGO AIRLINES S.A.

    RAC 06-014

    Necunoscut

    Republica Congo

    MISTRAL AVIATION

    RAC06-011

    Necunoscut

    Republica Congo

    TRANS AIR CONGO

    RAC 06-001

    TSG

    Republica Congo

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Democratică Congo (RDC), inclusiv

     

     

    Republica Democratică Congo (RDC)

    AIR FAST CONGO

    409/CAB/MIN/TVC/0112/2011

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    AIR KASAI

    409/CAB/MIN/TVC/0053/2012

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    AIR KATANGA

    409/CAB/MIN/TVC/0056/2012

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    AIR TROPIQUES

    409/CAB/MIN/TVC/00625/2011

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    BLUE AIRLINES

    106/CAB/MIN/TVC/2012

    BUL

    Republica Democratică Congo (RDC)

    BLUE SKY

    409/CAB/MIN/TVC/0028/2012

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    BUSY BEE CONGO

    409/CAB/MIN/TVC/0064/2010

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    COMPAGNIE AFRICAINE D'AVIATION (CAA)

    409/CAB/MIN/TVC/0050/2012

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    CONGO AIRWAYS

    019/CAB/MIN/TVC/2015

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    DAKOTA SPRL

    409/CAB/MIN/TVC/071/2011

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    DOREN AIR CONGO

    102/CAB/MIN/TVC/2012

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    GOMAIR

    409/CAB/MIN/TVC/011/2010

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    KIN AVIA

    409/CAB/MIN/TVC/0059/2010

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    KORONGO AIRLINES

    409/CAB/MIN/TVC/001/2011

    KGO

    Republica Democratică Congo (RDC)

    MALU AVIATION

    098/CAB/MIN/TVC/2012

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    MANGO AIRLINES

    409/CAB/MIN/TVC/009/2011

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    SERVE AIR

    004/CAB/MIN/TVC/2015

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    SERVICES AIR

    103/CAB/MIN/TVC/2012

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    SWALA AVIATION

    409/CAB/MIN/TVC/0084/2010

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    TRANSAIR CARGO SERVICES

    409/CAB/MIN/TVC/073/2011

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    WILL AIRLIFT

    409/CAB/MIN/TVC/0247/2011

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Djibouti, inclusiv

     

     

    Djibouti

    DAALLO AIRLINES

    Necunoscut

    DAO

    Djibouti

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Guineea Ecuatorială, inclusiv

     

     

    Guineea Ecuatorială

    CEIBA INTERCONTINENTAL

    2011/0001/MTTCT/DGAC/SOPS

    CEL

    Guineea Ecuatorială

    Cronos AIRLINES

    2011/0004/MTTCT/DGAC/SOPS

    Necunoscut

    Guineea Ecuatorială

    PUNTO AZUL

    2012/0006/MTTCT/DGAC/SOPS

    Necunoscut

    Guineea Ecuatorială

    TANGO AIRWAYS

    Necunoscut

    Necunoscut

    Guineea Ecuatorială

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Eritreea, inclusiv

     

     

    Eritreea

    ERITREAN AIRLINES

    AOC nr. 004

    ERT

    Eritreea

    NASAIR ERITREA

    AOC nr. 005

    NAS

    Eritreea

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Gaboneză, cu excepția Afrijet și SN2AG, care figurează în anexa B, inclusiv

     

     

    Republica Gaboneză

    AFRIC AVIATION

    010/MTAC/ANAC-G/DSA

    EKG

    Republica Gaboneză

    ALLEGIANCE AIR TOURIST

    007/MTAC/ANAC-G/DSA

    LGE

    Republica Gaboneză

    NATIONALE REGIONALE TRANSPORT (N.R.T)

    008/MTAC/ANAC-G/DSA

    NRG

    Republica Gaboneză

    SKY GABON

    009/MTAC/ANAC-G/DSA

    SKG

    Republica Gaboneză

    SOLENTA AVIATION GABON

    006/MTAC/ANAC-G/DSA

    SVG

    Republica Gaboneză

    TROPICAL AIR-GABON

    011/MTAC/ANAC-G/DSA

    Necunoscut

    Republica Gaboneză

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Indonezia, cu excepția Garuda Indonesia, Airfast Indonesia, Ekspres Transportasi Antarbenua, Indonesia Air Asia, Citilink, Lion Air și Batik Air, inclusiv

     

     

    Republica Indonezia

    AIR BORN INDONESIA

    135-055

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    AIR PACIFIC UTAMA

    135-020

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    ALDA TRANS PAPUA

    135-056

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    ALFA TRANS DIRGANTARA

    135-012

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    AMA

    135-054

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    ANGKASA SUPER SERVICE

    135-050

    LBZ

    Republica Indonezia

    ASI PUDJIASTUTI

    135-028

    SQS

    Republica Indonezia

    AVIASTAR MANDIRI

    135-029

    VIT

    Republica Indonezia

    DABI AIR NUSANTARA

    135-030

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    DERAYA AIR TAXI

    135-013

    DRY

    Republica Indonezia

    DERAZONA AIR SERVICE

    135-010

    DRZ

    Republica Indonezia

    EASTINDO

    135-038

    ESD

    Republica Indonezia

    ELANG LINTAS INDONESIA

    135-052

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    ELANG NUSANTARA AIR

    135-053

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    ENGGANG AIR SERVICE

    135-045

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    ERSA EASTERN AVIATION

    135-047

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    GATARI AIR SERVICE

    135-018

    GHS

    Republica Indonezia

    HEVILIFT AVIATION

    135-042

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    INDONESIA AIR ASIA EXTRA

    121-054

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    INDONESIA AIR TRANSPORT

    121-034

    IDA

    Republica Indonezia

    INDO STAR AVIATION

    135-057

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    INTAN ANGKASA AIR SERVICE

    135-019

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    JAYAWIJAYA DIRGANTARA

    121-044

    JWD

    Republica Indonezia

    JOHNLIN AIR TRANSPORT

    135-043

    JLB

    Republica Indonezia

    KAL STAR AVIATION

    121-037

    KLS

    Republica Indonezia

    KARTIKA AIRLINES

    121-003

    KAE

    Republica Indonezia

    KOMALA INDONESIA

    135-051

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    KURA-KURA AVIATION

    135-016

    KUR

    Republica Indonezia

    MARTA BUANA ABADI

    135-049

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    MATTHEW AIR NUSANTARA

    135-048

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    MIMIKA AIR

    135-007

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    MY INDO AIRLINES

    121-042

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    NAM AIR

    121-058

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    NATIONAL UTILITY HELICOPTER

    135-011

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    NUSANTARA AIR CHARTER

    121-022

    SJK

    Republica Indonezia

    PEGASUS AIR SERVICES

    135-036

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    PELITA AIR SERVICE

    121-008

    PAS

    Republica Indonezia

    PENERBANGAN ANGKASA SEMESTA

    135-026

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    PURA WISATA BARUNA

    135-025

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    RIAU AIRLINES

    121-016

    RIU

    Republica Indonezia

    SAYAP GARUDA INDAH

    135-004

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    SMAC

    135-015

    SMC

    Republica Indonezia

    SPIRIT AVIATION SENTOSA

    135-058

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    SRIWIJAYA AIR

    121-035

    SJY

    Republica Indonezia

    SURYA AIR

    135-046

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    TRANSNUSA AVIATION MANDIRI

    121-048

    TNU

    Republica Indonezia

    TRANSWISATA PRIMA AVIATION

    135-021

    TWT

    Republica Indonezia

    TRAVEL EXPRESS AVIATION SERVICE

    121-038

    XAR

    Republica Indonezia

    TRAVIRA UTAMA

    135-009

    TVV

    Republica Indonezia

    TRI MG-INTRA ASIA AIRLINES

    121-018

    TMG

    Republica Indonezia

    TRI MG-INTRA ASIA AIRLINES

    135-037

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    TRIGANA AIR SERVICE

    121-006

    TGN

    Republica Indonezia

    UNINDO

    135-040

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    WESTSTAR AVIATION INDONESIA

    135-059

    Necunoscut

    Republica Indonezia

    WING ABADI AIRLINES

    121-012

    WON

    Republica Indonezia

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Kârgâzstan, inclusiv

     

     

    Republica Kârgâzstan

    AIR BISHKEK (fosta EASTOK AVIA)

    15

    EAA

    Republica Kârgâzstan

    AIR MANAS

    17

    MBB

    Republica Kârgâzstan

    AVIA TRAFFIC COMPANY

    23

    AVJ

    Republica Kârgâzstan

    CENTRAL ASIAN AVIATION SERVICES (CAAS)

    13

    CBK

    Republica Kârgâzstan

    HELI SKY

    47

    HAC

    Republica Kârgâzstan

    AIR KYRGYZSTAN

    03

    LYN

    Republica Kârgâzstan

    MANAS AIRWAYS

    42

    BAM

    Republica Kârgâzstan

    S GROUP INTERNATIONAL (fosta S GROUP AVIATION)

    45

    IND

    Republica Kârgâzstan

    SKY BISHKEK

    43

    BIS

    Republica Kârgâzstan

    SKY KG AIRLINES

    41

    KGK

    Republica Kârgâzstan

    SKY WAY AIR

    39

    SAB

    Republica Kârgâzstan

    TEZ JET

    46

    TEZ

    Republica Kârgâzstan

    VALOR AIR

    07

    VAC

    Republica Kârgâzstan

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Liberia.

     

     

    Liberia

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Libia, inclusiv

     

     

    Libia

    AFRIQIYAH AIRWAYS

    007/01

    AAW

    Libia

    AIR LIBYA

    004/01

    TLR

    Libia

    BURAQ AIR

    002/01

    BRQ

    Libia

    GHADAMES AIR TRANSPORT

    012/05

    GHT

    Libia

    GLOBAL AVIATION AND SERVICES

    008/05

    GAK

    Libia

    LIBYAN AIRLINES

    001/01

    LAA

    Libia

    PETRO AIR

    025/08

    PEO

    Libia

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Mozambic, inclusiv

     

     

    Republica Mozambic

    ARCHIPELAGO CHARTERS LDA

    MOZ-25

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    AMBASSADOR LDA

    MOZ-21

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    CFM – TRABALHOS E TRANSPORTES AÉREOS LDA

    MOZ-07

    TTA

    Republica Mozambic

    CHC HELICÓPTEROS LDA

    MOZ-22

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    COA – COASTAL AVIATION

    MOZ-15

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    CPY – CROPSPRAYERS

    MOZ-06

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    CRA – CR AVIATION LDA

    MOZ-14

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    ETA – EMPRESA DE TRANSPORTES AÉREOS LDA

    MOZ-04

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    EVERETT AVIATION LDA

    MOZ-18

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    HCP – HELICÓPTEROS CAPITAL LDA

    MOZ-11

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    INAER AVIATION MOZAMBIQUE LDA

    MOZ-19

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    INTER AIRWAYS LDA

    MOZ-24

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    LAM – LINHAS AÉREAS DE MOÇAMBIQUE S.A.

    MOZ-01

    LAM

    Republica Mozambic

    MAKOND, LDA

    MOZ-20

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    MEX – MOÇAMBIQUE EXPRESSO, SARL MEX

    MOZ-02

    MXE

    Republica Mozambic

    OHI – OMNI HELICÓPTEROS INTERNATIONAL LDA

    MOZ-17

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    SAF – SAFARI AIR LDA

    MOZ-12

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    SOLENTA AVIATION MOZAMBIQUE SA

    MOZ-23

    Necunoscut

    Republica Mozambic

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Nepal, inclusiv

     

     

    Republica Federală Democratică Nepal

    AIR DYNASTY HELI. S.

    035/2001

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    AIR KASTHAMANDAP

    051/2009

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    BUDDHA AIR

    014/1996

    BHA

    Republica Federală Democratică Nepal

    FISHTAIL AIR

    017/2001

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    GOMA AIR

    064/2010

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    HIMALAYA AIRLINES

    084/2015

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    MAKALU AIR

    057A/2009

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    MANANG AIR PVT LTD

    082/2014

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    MOUNTAIN HELICOPTERS

    055/2009

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    MUKTINATH AIRLINES

    081/2013

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    NEPAL AIRLINES CORPORATION

    003/2000

    RNA

    Republica Federală Democratică Nepal

    SAURYA AIRLINES

    083/2014

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    SHREE AIRLINES

    030/2002

    SHA

    Republica Federală Democratică Nepal

    SIMRIK AIR

    034/2000

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    SIMRIK AIRLINES

    052/2009

    RMK

    Republica Federală Democratică Nepal

    SITA AIR

    033/2000

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    TARA AIR

    053/2009

    Necunoscut

    Republica Federală Democratică Nepal

    YETI AIRLINES DOMESTIC

    037/2004

    NYT

    Republica Federală Democratică Nepal

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din São Tomé și Principe, inclusiv

     

     

    São Tomé și Principe

    AFRICA'S CONNECTION

    10/AOC/2008

    ACH

    São Tomé și Principe

    STP AIRWAYS

    03/AOC/2006

    STP

    São Tomé și Principe

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Sierra Leone, inclusiv

     

     

    Sierra Leone

    AIR RUM, LTD

    Necunoscut

    RUM

    Sierra Leone

    DESTINY AIR SERVICES, LTD

    Necunoscut

    DTY

    Sierra Leone

    HEAVYLIFT CARGO

    Necunoscut

    Necunoscut

    Sierra Leone

    ORANGE AIR SIERRA LEONE LTD

    Necunoscut

    ORJ

    Sierra Leone

    PARAMOUNT AIRLINES, LTD

    Necunoscut

    PRR

    Sierra Leone

    SEVEN FOUR EIGHT AIR SERVICES LTD

    Necunoscut

    SVT

    Sierra Leone

    TEEBAH AIRWAYS

    Necunoscut

    Necunoscut

    Sierra Leone

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Sudan, inclusiv

     

     

    Republica Sudan

    ALFA AIRLINES SD

    54

    AAJ

    Republica Sudan

    BADR AIRLINES

    35

    BDR

    Republica Sudan

    BLUE BIRD AVIATION

    11

    BLB

    Republica Sudan

    ELDINDER AVIATION

    8

    DND

    Republica Sudan

    GREEN FLAG AVIATION

    17

    Necunoscut

    Republica Sudan

    HELEJETIC AIR

    57

    HJT

    Republica Sudan

    KATA AIR TRANSPORT

    9

    KTV

    Republica Sudan

    KUSH AVIATION CO.

    60

    KUH

    Republica Sudan

    NOVA AIRWAYS

    46

    NOV

    Republica Sudan

    SUDAN AIRWAYS CO.

    1

    SUD

    Republica Sudan

    SUN AIR

    51

    SNR

    Republica Sudan

    TARCO AIR

    56

    TRQ

    Republica Sudan”


    (1)  Transportatorii aerieni enumerați în anexa A ar putea fi autorizați să exercite drepturi de trafic în cazul în care utilizează aeronave închiriate cu echipaj aparținând unui transportator aerian care nu face obiectul unei interdicții de exploatare, cu condiția respectării standardelor de siguranță relevante.


    ANEXA II

    „ANEXA B

    LISTA TRANSPORTATORILOR AERIENI CARE FAC OBIECTUL UNOR RESTRICȚII DE EXPLOATARE PE TERITORIUL UNIUNII  (1)

    Denumirea de persoană juridică a transportatorului aerian, așa cum este indicată pe certificatul AOC al acestuia (și denumirea comercială, dacă este diferită)

    Numărul certificatului de operator aerian (AOC)

    Indicativul OACI de desemnare a companiei aeriene

    Statul operatorului

    Tipurile de aeronave restricționate

    Însemnele de înmatriculare și, dacă este (sunt) disponibil(e), numărul (numerele) de serie al(e) aeronavei care face obiectul restricției

    Statul de înmatriculare

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    (5)

    (6)

    (7)

    TAAG ANGOLA AIRLINES

    001

    DTA

    Republica Angola

    Toată flota, cu excepția: aeronavelor de tip Boeing B737-700, a aeronavelor de tip Boeing B777-200, a aeronavelor de tip Boeing B777-300 și a aeronavelor de tip Boeing B777-300ER.

    Toată flota, cu excepția: aeronavelor din cadrul flotei de tip Boeing B737-700, astfel cum se menționează în AOC; aeronavelor din cadrul flotei de tip Boeing B777-200, astfel cum se menționează în AOC; aeronavelor din cadrul flotei de tip Boeing B777-300, astfel cum se menționează în AOC și aeronavelor din cadrul flotei de tip Boeing B777-300ER, astfel cum se menționează în AOC.

    Republica Angola

    AIR SERVICE COMORES

    06-819/TA-15/DGACM

    KMD

    Comore

    Toată flota, cu excepția: LET 410 UVP.

    Toată flota, cu excepția: D6-CAM (851336).

    Comore

    AFRIJET BUSINESS SERVICE  (2)

    002/MTAC/ANAC-G/DSA

    ABS

    Republica Gaboneză

    Toată flota, cu excepția: a două aeronave de tip Falcon 50 și a două aeronave de tip Falcon 900.

    Toată flota, cu excepția: TR-LGV; TR-LGY; TR-AFJ; TR-AFR.

    Republica Gaboneză

    NOUVELLE AIR AFFAIRES GABON (SN2AG)

    003/MTAC/ANAC-G/DSA

    NVS

    Republica Gaboneză

    Toată flota, cu excepția: unei aeronave de tip Challenger CL-601 și a unei aeronave de tip HS-125-800.

    Toată flota, cu excepția: TR-AAG, ZS-AFG.

    Republica Gaboneză; Republica Africa de Sud

    IRAN AIR

    FS100

    IRA

    Republica Islamică Iran

    Toate aeronavele de tip Fokker F100 și de tip Boeing B747

    Aeronavele de tip Fokker F100, astfel cum se menționează în AOC; aeronavele de tip Boeing B747, astfel cum se menționează în AOC

    Republica Islamică Iran

    AIR KORYO

    GAC-AOC/KOR-01

    KOR

    Republica Populară Democrată Coreeană

    Toată flota, cu excepția: a două aeronave de tip TU-204.

    Toată flota, cu excepția: P-632, P-633.

    Republica Populară Democrată Coreeană


    (1)  Transportatorii aerieni enumerați în anexa B ar putea fi autorizați să exercite drepturi de trafic în cazul în care utilizează aeronave închiriate cu echipaj aparținând unui transportator aerian care nu face obiectul unei interdicții de exploatare, cu condiția respectării standardelor de siguranță aplicabile.

    (2)  Afrijet este autorizat să utilizeze numai aeronavele specifice menționate pentru nivelul său actual de operațiuni în Uniune.”


    Top