Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0455

    Decizia (UE) 2016/455 a Consiliului din 22 martie 2016 de autorizare a deschiderii negocierilor în numele Uniunii Europene cu privire la elementele unui proiect de text al unui instrument internațional cu caracter juridic obligatoriu în temeiul Convenției Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării cu privire la conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale

    JO L 79, 30.3.2016, p. 32–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/455/oj

    30.3.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 79/32


    DECIZIA (UE) 2016/455 A CONSILIULUI

    din 22 martie 2016

    de autorizare a deschiderii negocierilor în numele Uniunii Europene cu privire la elementele unui proiect de text al unui instrument internațional cu caracter juridic obligatoriu în temeiul Convenției Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării cu privire la conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1), coroborat cu articolul 218 alineatele (3) și (4),

    având în vedere recomandarea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)

    Uniunea a încheiat în mod formal Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS) prin Decizia 98/392/CE a Consiliului (1) în ceea ce privește aspectele reglementate prin UNCLOS pentru care competența a fost transferată Uniunii de către statele membre ale acesteia; Uniunea fiind până în prezent singura „organizație internațională” care este parte la convenția menționată în sensul articolului 305 alineatul (1) litera (f) din UNCLOS și al articolului 1 din anexa IX la UNCLOS.

    (2)

    În calitate de parte la UNCLOS, Uniunea a participat alături de statele sale membre la grupul de lucru ad-hoc deschis și informal al ONU (denumit în continuare „grupul de lucru”) pentru a analiza aspecte legate de conservarea și utilizarea durabilă a diversității biologice marine în afara zonelor de jurisdicție națională. În cadrul ultimei reuniuni a grupului de lucru, s-a recomandat că ar trebui să fie elaborat un instrument internațional cu caracter juridic obligatoriu în temeiul UNCLOS cu privire la conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale (denumit în continuare „instrumentul”).

    (3)

    În urma recomandărilor adoptate de grupul de lucru la 23 ianuarie 2015, Adunarea Generală a ONU a adoptat la 19 iunie 2015 Rezoluția 69/292 care instituie, înainte de organizarea unei conferințe interguvernamentale, un comitet de pregătire, deschis tuturor statelor membre ale ONU, membrilor agențiilor specializate și părților la UNCLOS, pentru a face recomandări concrete adresate Adunării Generale a ONU privind elementele unui proiect de instrument. Comitetul de pregătire își va începe activitatea în 2016 și, până la sfârșitul anului 2017, va prezenta adunării un raport referitor la progresele sale, aceasta urmând să decidă cu privire la convocarea și la data de începere a unei conferințe interguvernamentale care să ia în considerare recomandările comitetului de pregătire referitoare la elemente și să elaboreze textul unui instrument internațional cu caracter juridic obligatoriu în temeiul UNCLOS.

    (4)

    Uniunea și statele sale membre sunt părți la UNCLOS. Alături de statele sale membre, Uniunea ar trebui să participe la negocierile privind elementele unui proiect de instrument care urmează să fie elaborat de comitetul de pregătire. Drepturile de participare ale Uniunii în ceea ce privește reuniunea acestui comitet sunt reglementate de punctul 1 litera (j) din Rezoluția 69/292.

    (5)

    Prezenta decizie de deschidere a negocierilor și directivele sale de negociere pot fi urmate, într-o etapă ulterioară, de o nouă decizie cu directive de negociere pentru participarea în cadrul oricărei conferințe interguvernamentale.

    (6)

    Aspectele care fac obiectul negocierilor se pot încadra în domeniile de competență ale Uniunii, precum și în domeniile de competență ale statelor membre,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Comisia este autorizată să negocieze, în numele Uniunii, în ceea ce privește chestiunile care intră în sfera de competență a Uniunii și în privința cărora Uniunea a adoptat norme, cu privire la elementele unui proiect de text al unui instrument internațional cu caracter juridic obligatoriu în temeiul Convenției Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării cu privire la conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicțiilor naționale, cu ocazia reuniunilor comitetului de pregătire al ONU instituit în temeiul Rezoluției 69/292 a Adunării Generale a ONU.

    Articolul 2

    Comisia desfășoară negocierile în numele Uniunii, în ceea ce privește aspecte care intră în sfera de competență a Uniunii și cu privire la care Uniunea a adoptat norme, în conformitate cu directivele de negociere stabilite în addendumul la prezenta decizie. Directivele de negociere nu pot fi considerate ca afectând în niciun fel competențele respective ale Uniunii și ale statelor membre.

    Articolul 3

    Comisia desfășoară aceste negocieri în consultare cu un comitet special care se instituie. Comitetul special este Grupul de lucru pentru dreptul mării (COMAR).

    Articolul 4

    În măsura în care obiectul negocierilor intră atât în domeniul de competență al Uniunii, cât și în cel al statelor sale membre, Comisia și statele membre ar trebui să coopereze strâns pe parcursul procesului de negociere în vederea asigurării unei reprezentări unitare pe plan internațional a Uniunii și a statelor sale membre.

    Articolul 5

    Prezenta decizie se adresează Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles, 22 martie 2016.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    A.G. KOENDERS


    (1)  Decizia 98/392/CE a Consiliului din 23 martie 1998 privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Convenției Organizației Națiunilor Unite din 10 decembrie 1982 privind dreptul mării și a Acordului din 28 iulie 1994 privind punerea în aplicare a Părții XI din aceasta (JO L 179, 23.6.1998, p. 1).


    Top