Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0209

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 209/2014 al Comisiei din 5 martie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 605/2010 în ceea ce privește condițiile de sănătate animală și sănătate publică și de certificare veterinară pentru introducerea de colostru și de produse pe bază de colostru destinate consumului uman în Uniune Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 66, 6.3.2014, p. 11–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogare implicită prin 32020R0692

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/209/oj

    6.3.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 66/11


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 209/2014 AL COMISIEI

    din 5 martie 2014

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 605/2010 în ceea ce privește condițiile de sănătate animală și sănătate publică și de certificare veterinară pentru introducerea de colostru și de produse pe bază de colostru destinate consumului uman în Uniune

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (1), în special articolul 8 teza introductivă, articolul 8 punctul 1 primul paragraf, articolul 8 punctul 4 și articolul 9 alineatul (4),

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (2), în special articolul 9 al doilea paragraf,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman (3), în special articolul 11 alineatul (1) și articolul 16 al doilea paragraf,

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 853/2004 stabilește norme specifice pentru operatorii din sectorul alimentar în materie de igienă a produselor alimentare de origine animală. Respectivul regulament prevede că operatorii din sectorul alimentar care produc lapte crud și produse lactate și colostru și produse pe bază de colostru destinate consumului uman trebuie să respecte dispozițiile relevante din anexa III la acesta.

    (2)

    În plus, Regulamentul (CE) nr. 853/2004 prevede că operatorii din sectorul alimentar care importă produse de origine animală din țări terțe trebuie să se asigure că aceste importuri au loc numai atunci când țara terță de expediere este inclusă într-o listă întocmită în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 854/2004 și când produsele îndeplinesc, printre altele, cerințele prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 853/2004, precum și orice condiție privind importul impusă în conformitate cu legislația Uniunii care reglementează controalele produselor de origine animală la import.

    (3)

    Regulamentul (UE) nr. 605/2010 al Comisiei (4) stabilește condițiile de sănătate animală și sănătate publică și cerințele de certificare veterinară pentru introducerea în Uniune a laptelui crud și a produselor lactate. De asemenea, regulamentul stabilește lista țărilor terțe din care introducerea unor astfel de loturi în Uniune este autorizată.

    (4)

    Regulamentul (UE) nr. 605/2010 stabilește condiții de import diferite în funcție de starea de sănătate a animalelor din țara terță exportatoare în ceea ce privește febra aftoasă (FA) și pesta bovină. Țările terțe care au fost indemne de febră aftoasă fără vaccinare și de pestă bovină cu cel puțin 12 luni înainte de import sunt enumerate în coloana A din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 605/2010, iar importurile în Uniune de lapte crud și de produse lactate derivate din lapte crud din țările terțe respective sunt autorizate fără a fi fost supuse unui tratament specific.

    (5)

    Comisia a primit mai multe solicitări din partea unor state membre și parteneri comerciali de a stabili condiții de sănătate animală pentru importurile de colostru și de produse pe bază de colostru destinate consumului uman în Uniune.

    (6)

    Regulamentul (UE) nr. 605/2010 nu se aplică colostrului și produselor pe bază de colostru. Cu toate acestea, colostrul prezintă, din punctul de vedere al FA, aceleași riscuri pentru sănătatea animală ca și laptele crud. Prin urmare, colostrul poate fi importat în condiții de siguranță din țări care sunt deja autorizate pentru importul de lapte crud și care sunt enumerate în coloana A din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 605/2010.

    (7)

    Mai multe produse comerciale sunt realizate din colostru pasteurizat sau sterilizat. Cu toate acestea, deoarece efectele de pasteurizare și sterilizare nu au fost validate pentru colostru, care are un important conținut de celule, colostrul pasteurizat sau sterilizat și produsele pe bază de colostru ar trebui importate numai din acele țări terțe care sunt indemne de febră aftoasă fără vaccinare și care sunt menționate în coloana A din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 605/2010.

    (8)

    Articolele 11, 12 și 13 din Directiva 97/78/CE a Consiliului (5) stabilesc normele și condițiile privind controalele care trebuie aplicate loturilor de produse de origine animală importate în Uniune, dar destinate unei țări terțe, fie prin tranzit imediat, fie după depozitare în Uniune.

    (9)

    Pentru a permite introducerea colostrului și a produselor pe bază de colostru în Uniune, ar trebui adăugat în partea 2 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 605/2010 un nou model de certificat de sănătate pentru astfel de produse, iar modelul de certificat de sănătate pentru lapte crud și pentru produse lactate destinate consumului uman pentru tranzit sau depozitare în Uniune prevăzut în partea 3 din anexa II la respectivul regulament ar trebui modificat pentru a se referi și la colostru, și la produsele pe bază de colostru.

    (10)

    În vederea includerii colostrului și a produselor pe bază de colostru în domeniul de aplicare a documentului sanitar-veterinar comun de intrare menționat la articolul 2 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 136/2004 al Comisiei (6), este necesar să se prevadă în modelul de certificate de sănătate care acoperă aceste produse codul corespunzător din Sistemul armonizat dintre cele enumerate în capitolul 4 din anexa I la Decizia 2007/275/CE a Comisiei (7).

    (11)

    Pentru a evita orice perturbare a schimburilor comerciale, ar trebui autorizată pentru o perioadă de tranziție utilizarea certificatelor de sănătate animală pentru lapte crud și produse lactate destinate consumului uman destinate tranzitului sau depozitării pe teritoriul Uniunii și eliberate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 605/2010.

    (12)

    Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 605/2010 ar trebui modificat în consecință.

    (13)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Modificări aduse Regulamentului (UE) nr. 605/2010

    Regulamentul (UE) nr. 605/2010 se modifică după cum urmează:

    1.

    Titlul se înlocuiește cu următorul text:

    REGULAMENTUL (UE) NR. 605/2010 AL COMISIEI

    din 2 iulie 2010

    de stabilire a condițiilor de sănătate animală și sănătate publică și de certificare veterinară pentru introducerea în Uniunea Europeană a laptelui crud, a produselor lactate, a colostrului și a produselor pe bază de colostru destinate consumului uman”.

    2.

    La articolul 1, litera (a) de la primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    condițiile de sănătate publică și sănătate animală, precum și cerințele de certificare pentru introducerea în Uniunea Europeană a loturilor de lapte crud, de produse lactate, de colostru și de produse pe bază de colostru;”.

    3.

    Articolul 2 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 2

    Importuri de lapte crud, de produse lactate, de colostru și de produse pe bază de colostru din țări terțe sau părți ale acestora menționate în coloana A din anexa I

    Statele membre autorizează importul de loturi de lapte crud, de produse lactate, de colostru și de produse pe bază de colostru din țări terțe sau părți ale acestora menționate în coloana A din anexa I.”

    4.

    Articolul 6 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 6

    Condiții de tranzit și de depozitare

    În conformitate cu articolele 11, 12 sau 13 din Directiva 97/78/CE a Consiliului, introducerea în Uniunea Europeană a loturilor de lapte crud, de produse lactate, de colostru sau de produse pe bază de colostru care nu sunt destinate importului în Uniunea Europeană, ci sunt destinate unei țări terțe, fie prin tranzit imediat prin Uniunea Europeană, fie după depozitare pe teritoriul acesteia, nu este autorizată decât dacă loturile îndeplinesc următoarele condiții:

    (a)

    provin dintr-o țară terță sau dintr-o parte a acesteia menționată în anexa I pentru introducerea în Uniunea Europeană de loturi de lapte crud, de produse lactate, de colostru sau de produse pe bază de colostru și respectă condițiile privind tratamentul adecvat aplicabile unor astfel de loturi, astfel cum sunt prevăzute la articolele 2, 3 și 4;

    (b)

    îndeplinesc condițiile specifice de sănătate animală aplicabile importului în Uniunea Europeană de lapte crud, de produse lactate, de colostru sau de produse pe bază de colostru în cauză, astfel cum sunt enunțate acestea în certificatul de sănătate animală cuprins în partea II.1 a modelului relevant de certificat sanitar prezentat în partea a doua din anexa II;

    (c)

    sunt însoțite de un certificat sanitar pentru produsul în cauză, întocmit, pentru lotul vizat, în conformitate cu modelul corespunzător prezentat în partea a treia din anexa II și completat conform notelor explicative cuprinse în partea întâi a anexei în cauză;

    (d)

    sunt certificate ca acceptabile pentru tranzit, inclusiv pentru depozitare, după caz, în documentul sanitar-veterinar comun de intrare menționat la articolul 2 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 136/2004, semnat de medicul veterinar oficial de la punctul de control la frontiera de introducere în Uniune.”

    5.

    Articolul 8 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 8

    Tratamente specifice

    Loturile de produse lactate și de produse pe bază de colostru a căror introducere în Uniunea Europeană este autorizată, în conformitate cu articolele 2, 3, 4, 6 sau 7, provenind din țări terțe sau din părți ale unor țări terțe în care un focar de febră aftoasă a apărut în cursul celor 12 luni precedente datei de semnare a certificatului sanitar sau în care, în această perioadă, s-a desfășurat o campanie de vaccinare împotriva bolii în cauză, nu sunt autorizate pentru a fi introduse în Uniunea Europeană decât dacă respectivele produse au fost supuse unuia din tratamentele menționate la articolul 4.”

    6.

    Anexele I și II se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Dispoziții tranzitorii

    În timpul unei perioade de tranziție care durează până la 6 septembrie 2014, introducerea în Uniunea Europeană de loturi de lapte crud și de produse lactate care nu sunt destinate importului în Uniunea Europeană, ci sunt destinate unei țări terțe, fie prin tranzit imediat, fie după depozitare în Uniune, în conformitate cu articolele 11, 12, sau 13 din Directiva 97/78/CE, însoțite de un certificat de sănătate animală în conformitate cu modelul prevăzut în partea 2 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 605/2010, în versiunea sa de dinainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, este autorizată cu condiția ca certificatul să fi fost semnat până la 26 iulie 2014.

    Articolul 3

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 5 martie 2014.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

    (2)  JO L 139, 30.4.2004, p. 55.

    (3)  JO L 139, 30.4.2004, p. 206.

    (4)  Regulamentul (UE) nr. 605/2010 al Comisiei din 2 iulie 2010 de stabilire a condițiilor de sănătate animală și sănătate publică și de certificare veterinară pentru introducerea în Uniunea Europeană a laptelui crud și a produselor lactate destinate consumului uman (JO L 175, 10.7.2010, p. 1).

    (5)  Directiva 97/78/CE a Consiliului din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate (JO L 24, 30.1.1998, p. 9).

    (6)  Regulamentul (CE) nr. 136/2004 al Comisiei din 22 ianuarie 2004 de stabilire a procedurilor controalelor sanitar-veterinare la punctele de control la frontieră ale Comunității la importul produselor provenind din țări terțe (JO L 21, 28.1.2004, p. 11).

    (7)  Decizia 2007/275/CE a Comisiei din 17 aprilie 2007 privind listele de animale și produse care urmează să fie supuse controalelor la punctele de control la frontieră în conformitate cu Directivele 91/496/CEE și 97/78/CE ale Consiliului (JO L 116, 4.5.2007, p. 9).


    ANEXĂ

    Anexele I și II la Regulamentul (UE) nr. 605/2010 se modifică după cum urmează:

    1.

    Anexa I se înlocuiește cu următorul text:

    „ANEXA I

    Lista țărilor terțe sau părților de țări terțe din care este autorizată introducerea în Uniunea Europeană de loturi de lapte crud, de produse lactate, de colostru (*1) și de produse pe bază de colostru (*1) și indicând tipul de tratament termic necesar pentru astfel de mărfuri

    «+»

    :

    țară terță autorizată

    «0»

    :

    țară terță neautorizată


    Codul ISO al țării terțe

    Țară terță sau parte a unei țări terțe

    Coloana A

    Coloana B

    Coloana C

    AE

    Emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite (1)

    0

    0

    + (2)

    AD

    Andorra

    +

    +

    +

    AL

    Albania

    0

    0

    +

    AR

    Argentina

    0

    0

    +

    AU

    Australia

    +

    +

    +

    BR

    Brazilia

    0

    0

    +

    BW

    Botswana

    0

    0

    +

    BY

    Belarus

    0

    0

    +

    BZ

    Belize

    0

    0

    +

    BA

    Bosnia și Herțegovina

    0

    0

    +

    CA

    Canada

    +

    +

    +

    CH

    Elveția (*2)

    +

    +

    +

    CL

    Chile

    0

    +

    +

    CN

    China

    0

    0

    +

    CO

    Columbia

    0

    0

    +

    CR

    Costa Rica

    0

    0

    +

    CU

    Cuba

    0

    0

    +

    DZ

    Algeria

    0

    0

    +

    ET

    Etiopia

    0

    0

    +

    GL

    Groenlanda

    0

    +

    +

    GT

    Guatemala

    0

    0

    +

    HK

    Hong Kong

    0

    0

    +

    HN

    Honduras

    0

    0

    +

    IL

    Israel

    0

    0

    +

    IN

    India

    0

    0

    +

    IS

    Islanda

    +

    +

    +

    KE

    Kenya

    0

    0

    +

    MA

    Maroc

    0

    0

    +

    MG

    Madagascar

    0

    0

    +

    MK (*3)

    fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

    0

    +

    +

    MR

    Mauritania

    0

    0

    +

    MU

    Mauritius

    0

    0

    +

    MX

    Mexic

    0

    0

    +

    NA

    Namibia

    0

    0

    +

    NI

    Nicaragua

    0

    0

    +

    NZ

    Noua Zeelandă

    +

    +

    +

    PA

    Panama

    0

    0

    +

    PY

    Paraguay

    0

    0

    +

    RS (*4)

    Serbia

    0

    +

    +

    RU

    Rusia

    0

    0

    +

    SG

    Singapore

    0

    0

    +

    SV

    El Salvador

    0

    0

    +

    SZ

    Swaziland

    0

    0

    +

    TH

    Thailanda

    0

    0

    +

    TN

    Tunisia

    0

    0

    +

    TR

    Turcia

    0

    0

    +

    UA

    Ucraina

    0

    0

    +

    US

    Statele Unite

    +

    +

    +

    UY

    Uruguay

    0

    0

    +

    ZA

    Africa de Sud

    0

    0

    +

    ZW

    Zimbabwe

    0

    0

    +

    2.

    Anexa II se modifică după cum urmează:

    (a)

    partea 1 se înlocuiește cu următorul text:

    PARTEA 1

    Modele de certificate sanitare

    «Milk-RM»

    :

    Certificat sanitar pentru lapte crud provenind din țări terțe sau părți ale unor țări terțe autorizate conform coloanei A din anexa I și destinat a fi prelucrat în Uniunea Europeană înainte de a fi utilizat pentru consumul uman.

    «Milk-RMP»

    :

    Certificat sanitar pentru produse lactate derivate din lapte crud destinate consumului uman, provenind din țări terțe sau părți ale unor țări terțe autorizate conform coloanei A din anexa I și destinate a fi importate în Uniunea Europeană.

    «Milk-HTB»

    :

    Certificat sanitar pentru produse lactate derivate din lapte de vacă, de oaie, de capră și de bivoliță destinate consumului uman, provenind din țări terțe sau părți ale unor țări terțe autorizate conform coloanei B din anexa I și destinate a fi importate în Uniunea Europeană.

    «Milk-HTC»

    :

    Certificat sanitar pentru produse lactate destinate consumului uman, provenind din țări terțe sau părți ale unor țări terțe autorizate conform coloanei C din anexa I și destinate a fi importate în Uniunea Europeană.

    «Colostrum-C/CPB»

    :

    Certificat sanitar pentru colostru de vacă, de oaie, de capră și de bivoliță și pentru produse pe bază de colostru derivate din colostru de la aceleași specii din țări terțe sau părți ale acestora menționate în coloana A din anexa I pentru consumul uman și destinate a fi importate în Uniunea Europeană.

    «Milk/ Colostrum-T/S»

    :

    Certificat de sănătate animală pentru lapte crud, colostru, produse lactate și produse pe bază de colostru destinate consumului uman pentru tranzit/depozitare în Uniunea Europeană.

    Note explicative

    (a)

    Certificatele sanitare trebuie să fie întocmite de către autoritățile competente ale țării terțe de origine, conform modelului corespunzător prezentat în partea a doua a prezentei anexe, respectând modelul de prezentare care corespunde laptelui crud, colostrului, produselor lactate și produselor pe bază de colostru în cauză. Ele conțin, numerotate în ordinea indicată în model, atestările solicitate pentru orice țară terță și, după caz, garanțiile suplimentare cerute pentru țara terță exportatoare în cauză.

    (b)

    Certificatul în original constă într-o singură pagină imprimată pe ambele părți sau, în cazul în care este necesar un text mai lung, certificatul este prezentat în așa fel încât toate paginile să formeze un întreg indivizibil.

    (c)

    Trebuie să se prezinte un certificat sanitar distinct pentru fiecare lot al produsului respectiv exportat către aceeași destinație dintr-o țară terță care figurează în tabelul din anexa I și care este transportat în același vagon feroviar, vehicul rutier, aeronavă sau navă maritimă.

    (d)

    Certificatul sanitar în original și etichetele menționate în modelul de certificat se redactează cel puțin într-una din limbile oficiale ale statului membru în care are loc controlul la frontieră și ale statului membru de destinație. Totuși, statele membre în cauză pot permite redactarea certificatului într-o altă limbă oficială a Uniunii Europene în locul limbii proprii, certificatul fiind însoțit, dacă este necesar, de o traducere oficială.

    (e)

    În cazul în care certificatului sanitar i se atașează pagini suplimentare pentru a identifica elementele care alcătuiesc lotul, se consideră că aceste pagini suplimentare fac parte din certificatul original, dacă semnătura și ștampila medicului veterinar oficial care efectuează certificarea figurează pe fiecare pagină.

    (f)

    În cazul în care certificatul sanitar cuprinde mai mult de o pagină, fiecare pagină va fi numerotată «–x(numărul paginii) din y(numărul total de pagini)–» în josul paginii și va purta codul numeric al certificatului alocat de autoritatea competentă în partea superioară a paginii.

    (g)

    Certificatul sanitar original trebuie să fie completat și semnat de un reprezentant al autorității competente responsabile cu verificarea și certificarea conformității laptelui crud, a colostrului, a produselor lactate și a produselor pe bază de colostru cu cerințele sanitare definite la capitolul I secțiunea IX din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, precum și în Directiva 2002/99/CE.

    (h)

    Autoritățile competente din țara terță exportatoare asigură respectarea principiilor de certificare echivalente cu cele stabilite în Directiva 96/93/CE a Consiliului (3).

    (i)

    Culoarea semnăturii medicului veterinar oficial trebuie să fie diferită de cea a textului tipărit pe certificatul sanitar. Aceeași regulă se aplică și ștampilelor altele decât ștampile în relief sau filigran.

    (j)

    Originalul certificatului sanitar trebuie să însoțească lotul până la punctul de control la frontiera de intrare în Uniunea Europeană.

    (k)

    În cazul în care modelul de certificat prevede că anumite mențiuni se păstrează după caz, mențiunile care nu sunt relevante pot fi tăiate de către medicul veterinar oficial responsabil cu certificarea, acesta marcându-le cu inițialele și ștampila sa, sau pot fi eliminate complet din certificat.

    (3)  JO L 13, 16.1.1997, p. 28.”"

    (b)

    în partea 2, se adaugă următorul model de certificat:

    Image 1

    Textul imaginii

    Image 2

    Textul imaginii

    Image 3

    Textul imaginii

    (c)

    partea 3 se înlocuiește cu următorul text:

    „PARTEA 3

    Image 4

    Textul imaginii

    Image 5

    Textul imaginii

    Image 6

    Textul imaginii

    (3)  JO L 13, 16.1.1997, p. 28.”»


    (*1)  Colostrul și produsele pe bază de colostru pot fi introduse în Uniunea Europeană numai din țările terțe autorizate în coloana A.

    (*2)  Certificate în conformitate cu Acordul dintre Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană privind schimburile comerciale cu produse agricole (JO L 114, 30.4.2002, p. 132).

    (*3)  Fosta Republică iugoslavă a Macedoniei; nomenclatura definitivă pentru această țară va fi stabilită în urma încheierii negocierilor în curs pe această temă la nivelul ONU.

    (*4)  Nu se aplică în Kosovo, zonă aflată în prezent sub administrație internațională, ca urmare a Rezoluției nr. 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 10 iunie 1999.

    (1)  Numai produsele lactate fabricate din lapte de cămilă din specia Camelus dromedarius.

    (2)  Sunt autorizate produsele lactate fabricate din lapte de cămilă din specia Camelus dromedarius.”


    Top