Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R1861

    Regulamentul (CE) nr. 1861/2004 al Comisiei din 26 octombrie 2004 de stabilire a standardului de comercializare pentru piersici și nectarine

    JO L 325, 28.10.2004, p. 10–16 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 338M, 17.12.2008, p. 47–55 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2009; abrogare implicită prin 32008R1221

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/1861/oj

    03/Volumul 60

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    128


    32004R1861


    L 325/10

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 1861/2004 AL COMISIEI

    din 26 octombrie 2004

    de stabilire a standardului de comercializare pentru piersici și nectarine

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2200/96 al Consiliului din 28 octombrie 1996 privind organizarea comună a piețelor în sectorul fructelor și legumelor (1), în special articolul 2 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Piersicile și nectarinele figurează printre produsele care trebuie să facă obiectul standardelor de comercializare prevăzute în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2200/96. Regulamentul (CE) nr. 2335/1999 al Comisiei din 3 noiembrie 1999 de stabilire a standardului de comercializare pentru piersici și nectarine (2) a fost modificat de mai multe ori și nu mai poate asigura claritate juridică. Acest regulament trebuie, așadar, să facă obiectul unei reformări în consecință. În acest scop, și pentru a păstra transparența pe piețele internaționale, trebuie să se țină seama de standardul CEE/ONU FFV-26 privind comercializarea și controlul calității comerciale a piersicilor și nectarinelor, recomandat de Grupul de lucru pentru standarde de calitate a produselor agricole al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU), precum și de recomandarea sa care introduce criterii minime de maturitate aplicabile piersicilor și nectarinelor.

    (2)

    Aplicarea acestor standarde trebuie să aibă ca efect eliminarea de pe piață a produselor de o calitate nesatisfăcătoare, să orienteze producția astfel încât să satisfacă cerințele consumatorilor și să faciliteze relațiile comerciale pe baza unei concurențe loiale, contribuind astfel la creșterea rentabilității producției.

    (3)

    Standardele se aplică în toate etapele de comercializare. Transportul la distanță, depozitarea pe o perioadă determinată de timp sau diferitele manipulări la care sunt supuse produsele pot atrage după sine diferite alterări datorate evoluției biologice a acestor produse sau caracterului lor mai mult sau mai puțin perisabil. Este necesar să se țină seama de aceste alterări în aplicarea standardelor în etapele de comercializare care urmează după etapa de expediere.

    (4)

    Întrucât produsele din categoria „Extra” trebuie să facă obiectul unui triaj și al unei ambalări deosebit de atente, trebuie să se ia în considerare numai diminuarea stării de prospețime și de turgescență.

    (5)

    Pentru a nu perturba piața piersicilor și a nectarinelor comunitare în mijlocul unei perioade de comercializare, aplicarea prezentului regulament trebuie amânată pentru 1 martie 2005.

    (6)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a fructelor și legumelor proaspete,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Standardul de comercializare pentru piersicile și nectarinele din domeniul de aplicare al codului NC 0809 30 apare în anexă.

    Standardul se aplică în toate etapele de comercializare, în condițiile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 2200/96.

    Cu toate acestea, în etapele care urmează după etapa de expediere, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului, o ușoară diminuare a stării de prospețime și de turgescență; produsele încadrate în alte categorii decât categoria „Extra” pot prezenta alterări ușoare datorate evoluției și caracterului lor mai mult sau mai puțin perisabil.

    Articolul 2

    Regulamentul (CE) nr. 2335/1999 se abrogă.

    Articolul 3

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 martie 2005.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 26 octombrie 2004.

    Pentru Comisie

    Franz FISCHLER

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 297, 21.11.1996, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 47/2003 al Comisiei (JO L 7, 11.1.2003, p. 64).

    (2)  JO L 281, 4.11.1999, p. 11. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 907/2004 (JO L 163, 30.4.2004, p. 50).


    ANEXĂ

    STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU PIERSICI ȘI NECTARINE

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard se aplică piersicilor și nectarinelor (1) din soiuri (cultivare) provenind din Prunus persica Sieb. et Zucc., destinate livrării către consumatori în stare proaspătă, cu excepția piersicilor și nectarinelor care sunt destinate prelucrării industriale.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Standardul are ca obiect definirea calităților pe care trebuie să le aibă piersicile și nectarinele, după condiționare și ambalare.

    A.   Caracteristici minime de calitate

    În toate categoriile, ținând seama de dispozițiile speciale prevăzute pentru fiecare categorie și de toleranțele admise, piersicile și nectarinele trebuie să fie:

    întregi;

    sănătoase; sunt excluse produsele atinse de putregai sau de alterări din cauza cărora ar deveni improprii pentru consum;

    curate, lipsite practic de materii străine vizibile;

    lipsite practic de paraziți;

    lipsite practic de atacuri de paraziți;

    lipsite de umiditate exterioară anormală;

    lipsite de mirosuri și/sau gusturi străine.

    Piersicile și nectarinele trebuie să fi fost culese cu grijă.

    Dezvoltarea și starea piersicilor și nectarinelor trebuie să le permită:

    rezistența la transport și la manipulare, și

    sosirea în condiții satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Caracteristici minime de maturitate

    Piersicile și nectarinele trebuie să fie suficient de dezvoltate și de mature.

    Dezvoltarea și starea de maturitate a piersicilor și nectarinelor trebuie să fie astfel încât să le permită să urmeze procesul de maturare pentru a atinge un grad suficient de maturitate. Pentru a respecta această dispoziție, indicele refractometric al pulpei, măsurat în zona mediană a pulpei fructului, și în plan ecuatorial, trebuie să fie mai mare sau egal cu 8° Brix, iar fermitatea trebuie să fie mai mică de 6,5 kilograme (kg), măsurată cu ajutorul unei tije cu diametrul de 8 milimetri (mm) (0,5 cm2) în două puncte din planul ecuatorial al fructului.

    C.   Clasificare

    Piersicile și nectarinele sunt încadrate în trei categorii, definite după cum urmează:

    (i)

    Categoria „Extra”

    Piersicile și nectarinele din această categorie trebuie să fie de o calitate superioară. Ele trebuie să prezinte forma, dezvoltarea și colorația tipice soiului, ținându-se seama de zona de producție. Acestea nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte mici alterări superficiale ale epidermei, cu condiția ca acestea să nu aducă atingere aspectului general al produsului, calității, conservării și prezentării sale în ambalaj.

    (ii)

    Categoria I

    Piersicile și nectarinele din această categorie trebuie să fie de o calitate bună. Ele trebuie să prezinte caracteristicile soiului, ținându-se seama de zona de producție. Cu toate acestea, se admite un defect ușor de formă, dezvoltare sau colorație.

    Pulpa trebuie să nu prezinte deteriorări.

    Piersicile și nectarinele care sunt deschise la punctul de prindere a pedunculului se exclud.

    Cu toate acestea, ele pot să prezinte defecte ușoare ale epidermei, cu condiția ca acestea să nu aducă atingere aspectului general al produsului, calității, conservării și prezentării sale în ambalaj, în următoarele limite:

    1 cm lungime pentru defectele de formă alungită;

    0,5 cm2 de suprafață totală pentru celelalte defecte.

    (iii)

    Categoria II

    Această categorie cuprinde piersicile și nectarinele care nu se pot încadra în categoriile superioare, dar care corespund caracteristicilor minime definite anterior.

    Pulpa nu trebuie să prezinte defecte grave. Mai mult, fructele deschise în punctul de prindere a pedunculului nu sunt admise decât în cadrul toleranțelor de calitate.

    Piersicile și nectarinele pot să prezinte defecte ale epidermei, cu condiția să își păstreze caracteristicile esențiale de calitate, de conservare și de prezentare, în următoarele limite:

    2 cm lungime pentru defectele de formă alungită;

    1,5 cm2 din suprafața totală pentru celelalte defecte.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat:

    fie de circumferință;

    fie de diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale.

    Piersicile și nectarinele sunt calibrate în conformitate cu următoarea scală:

    Diametru

    Identificarea calibrului

    (codul)

    Circumferința

    mai mare sau egal cu 90 mm

    AAAA

    mai mare sau egală cu 28 cm

    de la 80 mm inclusiv până la 90 mm exclusiv

    AAA

    de la 25 cm inclusiv până la 28 cm exclusiv

    de la 73 mm inclusiv până la 80 mm exclusiv

    AA

    de la 23 cm inclusiv până la 25 cm exclusiv

    de la 67 mm inclusiv până la 73 mm exclusiv

    A

    de la 21 cm inclusiv până la 23 cm exclusiv

    de la 61 mm inclusiv până la 67 mm exclusiv

    B

    de la 19 cm inclusiv până la 21 cm exclusiv

    de la 56 mm inclusiv până la 61 mm exclusiv

    C

    de la 17,5 cm inclusiv până la 19 cm exclusiv

    de la 51 mm inclusiv până la 56 mm exclusiv

    D

    de la 16 cm inclusiv până la 17,5 cm exclusiv

    Calibrul minim admis pentru categoria „Extra” este de 17,5 cm (circumferința) și de 56 mm (diametrul).

    Calibrul D (cu diametrul de la 51 mm inclusiv până la 56 mm exclusiv și circumferința de la 16 cm inclusiv până la 17,5 cm exclusiv) nu este autorizată în perioada 1 iulie – 31 octombrie.

    Calibrarea este obligatorie pentru toate categoriile.

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    Se admit toleranțe de calitate și de calibru în fiecare colet pentru produsele care nu sunt conforme cu cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe de calitate

    (i)

    Categoria „Extra”

    5 % dintre piersici sau nectarine, în număr sau în greutate, care nu corespund caracteristicilor categoriei, dar care sunt conforme caracteristicilor categoriei I, sau care sunt admise în mod excepțional în toleranțele acestei categorii.

    (ii)

    Categoria I

    10 % dintre piersici sau nectarine, în număr sau în greutate, care nu corespund caracteristicilor categoriei, dar care sunt conforme caracteristicilor categoriei II, sau care sunt admise în mod excepțional în toleranțele acestei categorii.

    (iii)

    Categoria II

    10 % dintre piersici sau nectarine, în număr sau în greutate, care nu corespund caracteristicilor categoriei, nici caracteristicilor minime, cu excepția fructelor atinse de putregai, cu lovituri accentuate sau cu alte alterări din cauza cărora ar deveni improprii pentru consum.

    B.   Toleranțe de calibru

    Pentru toate categoriile: 10 % dintre piersici sau nectarine, în număr sau în greutate, care se îndepărtează de calibrul menționat pe colet, în limita de 1 cm în plus sau în minus, în cazul calibrării la circumferință, sau de 3 mm în plus sau în minus, în cazul calibrării la diametru. Cu toate acestea, pentru fructele încadrate în calibrul cel mai mic, această toleranță nu este valabilă decât pentru piersicile și nectarinele al căror calibru nu este mai mic cu mai mult de 6 mm (circumferința) sau cu mai mult de 2 mm (diametrul) față de calibrele minime fixate.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Omogenitatea

    Conținutul fiecărui colet trebuie să fie omogen și să nu conțină decât piersici și nectarine de aceeași origine, soi, calitate, stare de maturitate sau calibru, și, în cazul categoriei „Extra”, de colorație uniformă.

    Partea vizibilă a conținutului coletului trebuie să fie reprezentativă pentru ansamblul conținutului.

    Prin derogare de la dispozițiile precedente ale prezentului punct, produsele vizate de prezentul regulament pot fi amestecate, în ambalaje destinate vânzării cu o greutate netă inferioară sau egală cu trei kilograme, cu fructe și legume proaspete, din diferite specii, în condițiile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 48/2003 al Comisiei (2).

    B.   Ambalarea

    Piersicile și nectarinele trebuie ambalate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produsului.

    Materialele folosite în interiorul coletului trebuie să fie noi, curate, și confecționate dintr-un material care să nu aducă alterări externe sau interne produselor. Este autorizată utilizarea materialelor, și în special a hârtiei sau a timbrelor care conțin mențiuni comerciale, cu condiția ca imprimarea sau etichetarea să fie realizate cu o cerneală sau un lipici care nu sunt toxice.

    Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să nu lase urme vizibile de lipici și nici să nu afecteze epiderma, atunci când sunt îndepărtate.

    Coletul trebuie să fie lipsit de orice corp străin.

    C.   Prezentarea

    Piersicile și nectarinele pot fi prezentate:

    în ambalaje mici;

    așezate într-un singur strat în cazul categoriei „Extra”; fiecare fruct din această categorie fiind izolat de celelalte;

    În categoriile I și II:

    pe un strat sau două, sau

    pe maximum patru straturi, în cazul în care fructele sunt așezate pe suporturi alveolare rigide, concepute astfel încât să nu apese pe fructele din stratul inferior.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAJUL

    Fiecare colet trebuie să prezinte, în caractere grupate pe o singură parte, lizibile, de neșters și vizibile din exterior următoarele informații:

    A.   Identificarea

    Numele și adresa ambalatorului și/sau ale expeditorului

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    pentru toate ambalajele, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentativ al ambalatorului și/sau al expeditorului, eliberat sau recunoscut de un serviciu oficial, precedat de mențiunea „ambalator și/sau expeditor” sau o prescurtare echivalentă;

    numai în cazul preambalajelor, de numele și adresa vânzătorului stabilit în interiorul Comunității, precedate de mențiunea „ambalat pentru:”, sau o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie să cuprindă și un cod corespunzător ambalatorului și/sau expeditorului. Vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de către serviciile de control cu privire la semnificația acestui cod.

    B.   Natura produsului

    „Piersici” sau „Nectarine”, în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior;

    culoarea pulpei;

    numele soiului (facultativ).

    C.   Originea produsului

    Țara de origine și, eventual, zona de producție sau denumirea națională, regională sau locală.

    D.   Caracteristici comerciale

    categoria;

    calibrul exprimat prin diametrele sau circumferințele minime și maxime, sau prin codul de calibru de la titlul III, „Dispoziții privind calibrarea,”

    număr de bucăți (facultativ);

    conținut minim de zahăr, măsurat cu refractometrul și exprimat în valoare Brix (facultativ);

    fermitate maximă, măsurată cu penetrometrul și exprimată în kg/0,5 cm2 (facultativ).

    E.   Marca oficială de control (facultativ)

    Nu este necesar să apară pe colete mențiunile prevăzute la primul paragraf, în cazul în care coletele conțin ambalaje pentru vânzare, vizibile din exterior și pe fiecare dintre ele apar aceste mențiuni. Aceste colete trebuie să fie lipsite de orice marcaje care ar putea induce în eroare. În cazul în care aceste colete sunt prezentate în paleți, aceste mențiuni trebuie să apară pe o fișă poziționată vizibil pe cel puțin două din fețele paleților.


    (1)  Produsele menționate sunt toate din tipurile provenite din Prunus persica Sieb. et Zucc., astfel cum sunt piersicile și nectarinele sau altele similare, cu sâmbure aderent sau detașabil, și cu epiderma pufoasă sau netedă.

    (2)  JO L 7, 11.1.2003, p. 65.


    Top