Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02022R1369-20230401

    Consolidated text: Regulamentul (UE) 2022/1369 al Consiliului din 5 august 2022 privind măsuri coordonate de reducere a cererii de gaze

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/1369/2023-04-01

    02022R1369 — RO — 01.04.2023 — 001.001


    Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

    ►B

    REGULAMENTUL (UE) 2022/1369 AL CONSILIULUI

    din 5 august 2022

    privind măsuri coordonate de reducere a cererii de gaze

    (JO L 206 8.8.2022, p. 1)

    Astfel cum a fost modificat prin:

     

     

    Jurnalul Oficial

      NR.

    Pagina

    Data

    ►M1

    REGULAMENTUL (UE) 2023/706 AL CONSILIULUI din 30 martie 2023

      L 93

    1

    31.3.2023




    ▼B

    REGULAMENTUL (UE) 2022/1369 AL CONSILIULUI

    din 5 august 2022

    privind măsuri coordonate de reducere a cererii de gaze



    Articolul 1

    Obiect și domeniu de aplicare

    Prezentul regulament stabilește norme pentru abordarea unei situații caracterizate prin dificultăți grave legate de aprovizionarea cu gaze, cu scopul de a garanta securitatea aprovizionării cu gaze a Uniunii, într-un spirit de solidaritate. Normele respective includ o mai bună coordonare, monitorizare și raportare cu privire la măsurile naționale de reducere a cererii de gaze și posibilitatea ca, pe baza unei propuneri din partea Comisiei, Consiliul să declare o alertă la nivelul Uniunii ca nivel de criză specific Uniunii, care să declanșeze o obligație de reducere a cererii în întreaga Uniune.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1. 

    „autoritate competentă” înseamnă o autoritate guvernamentală națională sau o autoritate națională de reglementare desemnată de un stat membru pentru a asigura punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/1938;

    2. 

    „alertă la nivelul Uniunii” înseamnă un nivel de criză specific Uniunii care declanșează o reducere obligatorie a cererii și care nu este legat de niciunul dintre nivelurile de criză în temeiul articolului 11 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/1938;

    3. 

    „consum de gaze” înseamnă furnizarea globală de gaze naturale pentru activitățile desfășurate pe teritoriul unui stat membru, inclusiv consumul final aferent gospodăriilor, industriei și producerii de energie electrică, dar excluzând, printre altele, gazele utilizate pentru umplerea depozitelor de înmagazinare, în conformitate cu definiția pentru „furnizarea, transformarea și consumul de gaze” utilizată de Comisie (Eurostat);

    4. 

    „materie primă” înseamnă utilizarea neenergetică a gazelor naturale, astfel cum se menționează în cadrul calculării bilanțurilor energetice de către Comisie (Eurostat);

    ▼M1

    5. 

    „consum de referință de gaze” înseamnă volumul consumului mediu de gaze al unui stat membru în cursul perioadei de referință; pentru statele membre în care consumul de gaze a crescut cu cel puțin 8 % în perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022 în comparație cu consumul mediu de gaze din perioada de referință, „consumul de referință de gaze” înseamnă doar volumul consumului de gaze în perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022;

    6. 

    „perioadă de referință” înseamnă perioada cuprinsă între 1 aprilie 2017 și 31 martie 2022;

    ▼B

    7. 

    „obiectiv intermediar” înseamnă obiectivul intermediar prevăzut în anexa Ia la Regulamentul (UE) 2017/1938.

    ▼M1

    Articolul 3

    Reducerea voluntară a cererii

    Statele membre depun toate eforturile pentru a-și reduce consumul de gaze în perioada 1 aprilie 2023-31 martie 2024 cu cel puțin 15 % comparativ cu consumul lor mediu de gaze înregistrat în perioada 1 aprilie 2017-31 martie 2022 (denumită în continuare „reducere voluntară a cererii”). Articolele 6, 7 și 8 se aplică respectivelor măsuri de reducere voluntară a cererii.

    ▼B

    Articolul 4

    Declararea unei alerte la nivelul Uniunii de către Consiliu

    (1)  
    Consiliul, la propunerea Comisiei, poate declara o alertă la nivelul Uniunii prin intermediul unei decizii de punere în aplicare.
    (2)  
    Comisia prezintă o propunere pentru o astfel de alertă la nivelul Uniunii atunci când consideră că există un risc substanțial de deficit grav de aprovizionare cu gaze sau o cerere de gaze excepțional de ridicată, pentru care nu sunt suficiente măsurile de la articolul 3 și care conduce la o deteriorare semnificativă a situației aprovizionării cu gaze în Uniune, dar piața este în măsură să gestioneze perturbarea respectivă fără a fi necesar să se recurgă la măsuri nebazate pe piață.
    (3)  
    De asemenea, Comisia transmite Consiliului o propunere privind declararea unei alerte la nivelul Uniunii în cazul în care cel puțin cinci autorități competente care au declarat o alertă la nivel național în temeiul articolului 11 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2017/1938 solicită acest lucru.
    (4)  
    Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate modifica propunerea Comisiei.
    (5)  
    Înainte de a transmite Consiliului o propunere privind declararea unei alerte la nivelul Uniunii, Comisia consultă grupurile de risc relevante, prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/1938 (denumite în continuare „grupuri de risc”), precum și Grupul de coordonare pentru gaz (GCG) constituit în temeiul articolului 4 din regulamentul menționat.
    (6)  
    La propunerea Comisiei, Consiliul poate declara, prin intermediul unei decizii de punere în aplicare, încetarea alertei la nivelul Uniunii și a obligațiilor aplicabile în temeiul articolului 5. Comisia prezintă Consiliului propunerea privind o astfel de decizie de punere în aplicare atunci când consideră, în urma unei evaluări, că temeiul care stă la baza alertei la nivelul Uniunii nu mai justifică menținerea alertei respective și după consultarea grupurilor de risc relevante și a GCG.

    Articolul 5

    Reducerea obligatorie a cererii în cazul unei alerte la nivelul Uniunii

    (1)  
    În cazul în care Consiliul declară o alertă la nivelul Uniunii, fiecare stat membru își reduce consumul de gaze în conformitate cu alineatul (2) („reducerea obligatorie a cererii”).

    ▼M1

    (2)  
    În scopul reducerii obligatorii a cererii, atât timp cât este declarată alerta la nivelul Uniunii, consumul de gaze în fiecare stat membru în perioada 1 aprilie 2023-31 martie 2024 (denumită în continuare „perioada de reducere”) trebuie să fie cu 15 % mai mic în raport cu consumul de referință de gaze. Orice reducere a cererii realizată de statele membre în cursul perioadei anterioare declarării alertei la nivelul Uniunii este luată în considerare în scopul reducerii obligatorii a cererii.

    ▼B

    (3)  
    Un stat membru al cărui sistem energetic este sincronizat numai cu sistemul energetic al unei țări terțe este exceptat de la aplicarea alineatului (2) în cazul încetării sincronizării cu respectivul sistem al țării terțe atât timp cât serviciile de sistem energetic izolat sau alte servicii către operatorul de sistem de transport al energiei electrice sunt necesare pentru a asigura funcționarea sigură și fiabilă a sistemului energetic.
    (4)  
    Un stat membru este exceptat de la aplicarea alineatului (2) atât timp cât statul membru respectiv nu este interconectat în mod direct la un sistem interconectat de gaze al oricărui alt stat membru.
    (5)  
    Un stat membru își poate diminua consumul de referință de gaze utilizat pentru calcularea obiectivului de reducere obligatorie a cererii în temeiul alineatului (2) cu volumul de gaze egal cu diferența dintre obiectivul său intermediar pentru 1 august 2022 și volumul real de gaze înmagazinate la 1 august 2022, dacă își îndeplinește obiectivul intermediar la data respectivă.
    (6)  
    Un stat membru își poate diminua consumul de referință de gaze utilizat pentru calcularea obiectivului de reducere obligatorie a cererii în temeiul alineatului (2) cu volumul de gaze consumate ca materie primă în cursul perioadei de referință.

    ▼M1

    (6a)  
    Un stat membru poate ajusta consumul de gaze de referință utilizat pentru calcularea obiectivului de reducere obligatorie a cererii în temeiul alineatului (2) în funcție de volumul creșterii consumului de gaze care rezultă din trecerea de la utilizarea cărbunelui la utilizarea gazului pentru sistemul centralizat de termoficare dacă această creștere este de cel puțin 8 % în perioada 1 august 2023-31 martie 2024 în comparație cu consumul mediu de gaze din perioada de referință și în măsura în care această creștere poate fi atribuită direct trecerii menționate.

    ▼B

    (7)  
    Un stat membru își poate diminua reducerea obligatorie a cererii cu 8 puncte procentuale, cu condiția să demonstreze că interconectarea sa cu alte state membre măsurate în capacitate tehnică fermă de export raportată la consumul său anual de gaze din 2021 este mai mică de 50 % și că capacitatea liniilor de interconexiune către alte state membre a fost efectiv utilizată pentru transportul gazelor la un nivel de cel puțin 90 % timp de cel puțin o lună înainte de notificarea derogării, cu excepția cazului în care respectivul stat membru poate demonstra că nu a existat cerere și că a fost maximizată capacitatea, iar instalațiile sale interne de GNL sunt pregătite din punct de vedere comercial și tehnic să redirecționeze gazele către alte state membre până la volumele cerute de piață.
    (8)  
    Un stat membru care se confruntă cu o criză de energie electrică poate diminua temporar reducerea obligatorie a cererii în temeiul alineatului (2) la nivelul necesar pentru a atenua riscul pentru aprovizionarea cu energie electrică în cazul în care nu există alternative economice pentru înlocuirea gazului necesar pentru producerea de energie electrică fără a pune în pericol în mod grav securitatea aprovizionării. În acest caz, respectivul stat membru notifică motivele diminuării și furnizează dovezi suficiente pentru circumstanțele excepționale care justifică diminuarea. Dacă este necesar, respectivul stat membru actualizează planul de pregătire pentru riscuri în temeiul articolului 10 din Regulamentul (UE) 2019/941.
    (9)  
    Un stat membru notifică Comisiei decizia sa de a diminua reducerea obligatorie a cererii în temeiul alineatelor (5), (6), (7) și (8), prezentând dovezile necesare cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru diminuarea reducerii obligatorii a cererii. O notificare în legătură cu alineatele (5), (6) și (7) poate fi deja efectuată după intrarea în vigoare a prezentului regulament și poate fi efectuată în termen de cel mult două săptămâni de la declararea unei alerte la nivelul Uniunii. O notificare în legătură cu alineatul (8) poate fi efectuată în termen de cel mult două săptămâni de la apariția situației de criză a aprovizionării cu energie electrică menționate la alineatul respectiv. Statul membru informează, de asemenea, grupurile de risc și GCG cu privire la intenția sa.
    (10)  
    Pe baza notificării și după consultarea grupurilor de risc și a GCG, Comisia evaluează dacă sunt îndeplinite condițiile pentru o diminuare în temeiul alineatelor (5), (6), (7) și (8). În cazul în care Comisia constată că diminuarea nu este justificată, aceasta adoptă un aviz în care precizează motivele pentru care statul membru ar trebui să elimine sau să modifice diminuarea reducerii obligatorii a cererii. Avizul în cauză se adoptă în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data notificării complete în temeiul alineatului (9).
    (11)  
    În cazul în care condițiile pentru diminuarea reducerii obligatorii a cererii în temeiul alineatelor (5), (6), (7) și (8) nu mai sunt îndeplinite, statul membru aplică obiectivul de reducere obligatorie a cererii prevăzut la alineatul (2).
    (12)  
    Comisia monitorizează în permanență dacă sunt îndeplinite condițiile pentru diminuarea reducerii obligatorii a cererii în temeiul alineatelor (5), (6), (7) și (8).
    (13)  
    Articolele 6, 7 și 8 se aplică măsurilor de reducere obligatorie a cererii, fără a aduce atingere contractelor pe termen lung existente.

    Articolul 6

    Măsuri de reducere a cererii

    (1)  

    Statele membre au libertatea de a alege măsurile adecvate pentru a reduce cererea. Măsurile menționate la articolele 3 și 5 trebuie să fie clar definite, transparente, proporționale, nediscriminatorii și verificabile. La selectarea măsurilor, statele membre țin seama de principiile stabilite în Regulamentul (UE) 2017/1938. În special, măsurile:

    (a) 

    nu denaturează în mod nejustificat concurența sau buna funcționare a pieței interne a gazelor;

    (b) 

    nu pun în pericol securitatea aprovizionării cu gaze a altor state membre sau a Uniunii;

    (c) 

    respectă dispozițiile Regulamentului (UE) 2017/1938 în ceea ce privește clienții protejați.

    (2)  

    Atunci când iau măsuri de reducere a cererii, statele membre acordă prioritate măsurilor care afectează alți clienți decât clienții protejați în sensul definiției de la articolul 2 punctul 5 din Regulamentul (UE) 2017/1938 și, de asemenea, pot exclude respectivii clienți de la astfel de măsuri pe baza unor criterii obiective și transparente care țin seama de importanța economică a acestora, precum și, printre altele, de următoarele elemente:

    (a) 

    impactul unei perturbări asupra lanțurilor de aprovizionare care sunt esențiale pentru societate;

    (b) 

    posibilele efecte negative resimțite în alte state membre, în special cele care afectează lanțurile de aprovizionare din sectoarele din aval care sunt esențiale pentru societate;

    (c) 

    potențialele prejudicii de lungă durată aduse instalațiilor industriale;

    (d) 

    posibilitățile de a reduce consumul și de a substitui produse în Uniune.

    (3)  
    Atunci când decid măsurile de reducere a cererii, statele membre au în vedere măsuri de reducere a consumului de gaze în sectorul energiei electrice, măsuri de încurajare a înlocuirii combustibililor în industrie, campanii naționale de sensibilizare și obligații specifice de reducere a încălzirii și răcirii pentru a promova trecerea la alți combustibili și pentru a reduce consumul în sectorul industrial.

    Articolul 7

    Coordonarea măsurilor de reducere a cererii

    (1)  
    Pentru a asigura coordonarea adecvată a măsurilor voluntare și a celor obligatorii de reducere a cererii în temeiul articolelor 3 și 5, statele membre cooperează între ele în cadrul fiecăruia dintre grupurile de risc relevante.
    (2)  
    Autoritatea competentă a fiecărui stat membru își actualizează planul național de urgență stabilit în temeiul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2017/1938 până cel târziu la 31 octombrie 2022, pentru a reflecta măsurile de reducere voluntară a cererii. Fiecare stat membru își actualizează, de asemenea, planul național de urgență, după cum este necesar, în cazul declarării unei alerte la nivelul Uniunii în temeiul articolului 4 din prezentul regulament. Articolul 8 alineatele (6)-(10) din Regulamentul (UE) 2017/1938 nu se aplică în cazul actualizării planurilor naționale de urgență în temeiul prezentului alineat.
    (3)  
    Statele membre consultă Comisia și grupurile de risc relevante înainte de adoptarea planurilor de urgență revizuite. Comisia poate convoca reuniuni ale grupurilor de risc și ale GCG, luând în considerare eventualele opinii exprimate de statele membre în acest context, pentru a discuta probleme legate de măsurile naționale de reducere a cererii.

    Articolul 8

    Monitorizare și asigurarea respectării normelor

    ▼M1

    (1)  
    Autoritatea competentă a fiecărui stat membru monitorizează punerea în aplicare a măsurilor de reducere a cererii pe teritoriul acestuia. Statele membre raportează Comisiei cu privire la consumul lor de gaze (în terajouli, TJ) cel puțin o dată la două luni și nu mai târziu de data de 15 a lunii următoare. În cazul în care se declară o alertă la nivelul Uniunii în conformitate cu articolul 4 alineatul (1), raportarea se efectuează lunar.

    Statele membre pot include în rapoartele lor o defalcare a consumului de gaze pe sectoare, inclusiv a consumului de gaze pentru următoarele sectoare:

    (a) 

    consumul de gaze pentru producția de energie electrică și termică;

    (b) 

    consumul de gaze în industrie;

    (c) 

    consumul de gaze în gospodării și servicii.

    În sensul prezentului alineat, se aplică definițiile și convențiile statistice stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1099/2008 al Parlamentului European și al Consiliului ( 1 ).

    GCG asistă Comisia în ceea ce privește monitorizarea reducerii voluntare și a celei obligatorii a cererii.

    ▼B

    (2)  
    În cazul în care Comisia identifică, pe baza cifrelor raportate privind reducerea cererii, un risc ca un stat membru să nu fie în măsură să își îndeplinească obligația de reducere a cererii în temeiul articolului 5, Comisia solicită statului membru în cauză să prezinte un plan care să stabilească o strategie pentru îndeplinirea efectivă a obligației de reducere a cererii. De asemenea, Comisia invită statele membre care solicită o măsură de solidaritate în temeiul articolului 13 din Regulamentul (UE) 2017/1938 să prezinte un plan care să stabilească o strategie pentru a realiza posibile reduceri suplimentare ale cererii de gaze, în conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1938. În ambele cazuri, Comisia emite un aviz cu observații și recomandări și informează Consiliul cu privire la avizul său. Statele membre în cauză țin seama în mod corespunzător de avizul Comisiei.
    (3)  
    Comisia informează în mod periodic Parlamentul European și Consiliul cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament.

    Articolul 9

    Reexaminare

    Până la ►M1  1 martie 2024 ◄ , Comisia efectuează o reexaminare a prezentului regulament având în vedere situația generală a aprovizionării cu gaze a Uniunii și prezintă Consiliului un raport cu privire la principalele constatări ale acestei reexaminări. Pe baza raportului respectiv, Comisia poate în special să propună prelungirea duratei de aplicare a prezentului regulament.

    Articolul 10

    Intrare în vigoare și aplicare

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    ▼M1

    Se aplică până la 31 martie 2024.

    ▼B

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.



    ( 1 ) Regulamentul (CE) nr. 1099/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind statisticile în domeniul energiei (JO L 304, 14.11.2008, p. 1).

    Top