Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02002D0364-20091201

    Consolidated text: Decizia Comisiei din 7 mai 2002 privind specificațiile tehnice comune ale dispozitivelor medicale pentru diagnosticare in vitro [notificată cu numărul C(2002) 1344] (Text cu relevanță pentru SEE) (2002/364/CE)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2002/364/2009-12-01

    2002D0364 — RO — 01.12.2009 — 001.002


    Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

    ►B

    DECIZIA COMISIEI

    din 7 mai 2002

    privind specificațiile tehnice comune ale dispozitivelor medicale pentru diagnosticare in vitro

    [notificată cu numărul C(2002) 1344]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2002/364/CE)

    (JO L 131, 16.5.2002, p.17)

    Astfel cum a fost modificat prin:

     

     

    Jurnalul Oficial

      No

    page

    date

     M1

    DECIZIA COMISIEI din 3 februarie 2009

      L 39

    34

    10.2.2009

    ►M2

    DECIZIA COMISIEI din 27 noiembrie 2009

      L 318

    25

    4.12.2009




    ▼B

    DECIZIA COMISIEI

    din 7 mai 2002

    privind specificațiile tehnice comune ale dispozitivelor medicale pentru diagnosticare in vitro

    [notificată cu numărul C(2002) 1344]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2002/364/CE)



    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 98/79/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 octombrie 1998 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro ( 1 ), în special articolul 5 alineatul (3) al doilea paragraf,

    întrucât:

    (1)

    Directiva 98/79/CE stabilește cerințele esențiale pe care trebuie să le respecte dispozitivele medicale pentru diagnosticare in vitro la data introducerii pe piață și dispune că respectarea standardelor armonizate permite prezumția de conformitate cu cerințele relevante esențiale.

    (2)

    Prin derogare de la principiile generale, stabilirea unor specificații tehnice comune ia în considerare practica curentă din unele state membre în care, în cazul anumitor dispozitive destinate în special evaluării siguranței donării de sânge și organe, astfel de specificații sunt adoptate de autoritățile publice. Prezentele specificații tehnice comune pot fi utilizate pentru evaluarea și reevaluarea performanțelor.

    (3)

    Experții științifici reprezentanți ai diferitelor părți interesate au fost implicați în elaborarea specificațiilor tehnice comune.

    (4)

    Directiva 98/79/CE dispune că statele membre trebuie să prezume conformitatea cu cerințele esențiale privind dispozitivele proiectate și fabricate conform specificațiilor tehnice comune elaborate pentru anumite dispozitive care aparțin categoriei cu cel mai mare grad de risc. Specificațiile trebuie să stabilească criteriile de evaluare și reevaluare corespunzătoare a performanțelor, criteriile de eliberare a loturilor, metodele și materialele de referință.

    (5)

    Producătorii trebuie, ca regulă generală, să se conformeze specificațiilor tehnice comune. În cazul în care, din motive bine justificate, producătorii nu respectă specificațiile comune, ei trebuie să adopte soluții de nivel cel puțin echivalent cu acestea.

    (6)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt în conformitate cu avizul comitetului înființat prin articolul 6 alineatul (2) din Directiva 90/385/CEE a Consiliului ( 2 ),

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:



    Articolul 1

    Specificațiile tehnice stabilite în anexa la prezenta directivă se adoptă ca specificații tehnice comune cu privire la dispozitive medicale pentru diagnosticare in vitro din lista A din anexa II la Directiva 98/79/CE.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    ▼M2




    ANEXĂ

    SPECIFICAȚII TEHNICE COMUNE (STC) PENTRU DISPOZITIVE MEDICALE DE DIAGNOSTIC IN VITRO

    1.   DOMENIU DE APLICARE

    Specificațiile tehnice comune stabilite prin prezenta anexă se aplică în sensul listei A din anexa II la Directiva 98/79/CE.

    2.   DEFINIȚII ȘI TERMENI

    Sensibilitate (de diagnostic)

    Probabilitatea ca un dispozitiv să dea un rezultat pozitiv în prezența markerului-țintă.

    Adevărat pozitiv

    Un eșantion despre care se cunoaște că este pozitiv pentru markerul-țintă și care este clasificat corect de dispozitiv.

    Fals negativ

    Un eșantion despre care se cunoaște că este pozitiv pentru markerul-țintă și care este clasificat negativ în mod eronat de către dispozitiv.

    Specificitate (de diagnostic)

    Probabilitatea ca un dispozitiv să dea un rezultat negativ în absența markerului-țintă.

    Fals pozitiv

    Un eșantion despre care se cunoaște că este negativ pentru markerul-țintă și care este clasificat pozitiv în mod eronat de către dispozitiv.

    Adevărat negativ

    Un eșantion despre care se cunoaște că este negativ pentru markerul-țintă și care este clasificat corect de dispozitiv.

    Sensibilitate analitică

    Sensibilitatea analitică se poate exprima ca limita de detectare, mai precis cantitatea cea mai mică de marker-țintă care poate fi detectată cu precizie.

    Specificitate analitică

    Specificitate analitică înseamnă capacitatea metodei de a determina numai markerul-țintă.

    Tehnici de amplificare a acizilor nucleici (TAN)

    Termenul „TAN” se folosește pentru testele de detectare și/sau de cuantificare a acizilor nucleici prin amplificarea unei secvențe-țintă sau a unui semnal sau prin hibridizare.

    Test rapid

    „Test rapid” înseamnă dispozitive medicale de diagnostic in vitro calitative sau semicantitative folosite individual sau într-o serie limitată care implică proceduri neautomatizate și care sunt destinate obținerii unui rezultat în timp scurt.

    Robustețe

    Robustețea unei tehnici de analiză înseamnă capacitatea unei tehnici de analiză de a nu fi afectată de variațiile slabe, dar deliberate, ale parametrilor metodei și oferă o indicație a fiabilității sale în condiții normale de utilizare.

    Rată globală de eșec a sistemului

    Rată globală de eșec al sistemului înseamnă frecvența eșecurilor atunci când procedura este realizată conform prescripțiilor producătorului.

    Test de confirmare

    Test de confirmare înseamnă un test folosit pentru confirmarea unui rezultat reactiv obținut printr-un test de screening.

    Test de genotipare a virusului

    Test de genotipare a virusului înseamnă un test folosit pentru genotiparea unor probe despre care deja se cunoaște că sunt pozitive și care nu se folosește pentru diagnoză primară a infecției sau pentru screening.

    Eșantioane de seroconversie HIV

    Eșantioane de seroconversie HIV înseamnă:

     antigen p. 24 și/sau RNA-HIV pozitive; și

     recunoscute de toate testele de screening pentru anticorpi; și

     testate pentru confirmare cu rezultat pozitiv sau nedeterminat.

    Eșantioane de seroconversie precoce HIV

    Eșantioane de seroconversie precoce HIV înseamnă:

     antigen p. 24 și/sau RNA-HIV pozitive; și

     nerecunoscute de toate testele de screening pentru anticorpi; și

     testate pentru confirmare cu rezultat nedeterminat sau negativ.

    3.   SPECIFICAȚII TEHNICE COMUNE (STC) PENTRU PRODUSE MENȚIONATE ÎN LISTA A DIN ANEXA II LA DIRECTIVA 98/79/CE

    3.1.    STC pentru evaluarea performanțelor reactivilor și a produselor reactive pentru detectarea, confirmarea și cuantificarea în eșantioanele prelevate din organismul uman a markerilor infecției cu HIV (HIV 1 și 2), HTLV I și II și a hepatitei B, C și D

    Principii generale

    3.1.1.

    Dispozitivele de detectare a infecțiilor virale introduse pe piață pentru a fi utilizate ca teste de screening și/sau ca teste de diagnosticare îndeplinesc cerințele de sensibilitate și de specificitate stabilite în tabelul 1. A se vedea, de asemenea, principiul 3.1.11 pentru testele de screening.

    3.1.2.

    Dispozitivele destinate de către producător testării fluidelor biologice, altele decât ser sau plasmă, de exemplu urină, salivă etc., trebuie să îndeplinească aceleași cerințe STC de sensibilitate și specificitate ca și testele pentru ser sau plasmă. Evaluarea performanțelor se face prin testarea eșantioanelor de fluide biologice prelevate de la aceiași indivizi, atât prin testele supuse aprobării, cât și prin teste recunoscute pentru respectivele determinări serice sau plasmatice.

    3.1.3.

    Dispozitivele destinate de către producător autotestării, de exemplu utilizarea la domiciliu, trebuie să îndeplinească aceleași cerințe STC de sensibilitate și specificitate ca și dispozitivele similare pentru utilizarea profesională. Elementele relevante ale evaluării performanței trebuie efectuate (sau repetate) de către utilizatorii neprofesioniști corespunzători pentru a valida funcționarea dispozitivului și instrucțiunile de utilizare.

    3.1.4.

    Toate evaluările performanțelor se realizează prin comparație directă cu un dispozitiv recunoscut ca fiind în stadiul actual al tehnologiei. Dispozitivul folosit pentru comparație trebuie să poarte marcajul CE, dacă există pe piață la momentul evaluării performanței.

    3.1.5.

    În cazul în care se înregistrează rezultate discordante în timpul evaluării, acestea se soluționează în măsura posibilului, de exemplu:

     prin evaluarea eșantioanelor discordante cu teste suplimentare;

     prin utilizarea altor metode sau markeri;

     prin examen de stare clinică și diagnosticarea pacientului; și

     prin testarea eșantioanelor prelevate ulterior.

    3.1.6.

    Evaluările performanțelor se efectuează pe o populație echivalentă cu cea europeană.

    3.1.7.

    Eșantioanele pozitive utilizate pentru evaluarea performanțelor se selecționează astfel încât să reflecte diferitele stadii ale bolii (bolilor) respective, diferitele profiluri de anticorpi, diferitele genotipuri, subtipuri, mutații etc.

    3.1.8.

    Sensibilitatea pentru eșantioane adevărat pozitive și de seroconversie se evaluează după cum urmează:

    3.1.8.1. Sensibilitatea testelor de diagnosticare în seroconversie trebuie să fie în stadiul actual al tehnologiei. În cazul în care organismul notificat sau producătorul efectuează teste suplimentare pe același panel sau pe panele de seroconversie diferite, rezultatele trebuie să confirme evaluările inițiale ale performanțelor (a se vedea tabelul 1). Panelele de seroconversie trebuie să înceapă cu o sângerare negativă (sângerări negative) și intervalele de sângerare trebuie să fie mici.

    3.1.8.2. În cazul testelor de sânge de screening (cu excepția testelor AgHBs și anti-HBc), toate eșantioanele adevărat pozitive trebuie identificate ca fiind pozitive cu ajutorul unui dispozitiv pentru a fi marcate CE (a se vedea tabelul 1). În cazul testelor AgHBs și anti-HBc, performanțele globale ale noilor dispozitive trebuie să fie cel puțin echivalente cu cele ale dispozitivelor recunoscute (a se vedea punctul 3.1.4).

    3.1.8.3. În ceea ce privește testele HIV:

     toate eșantioanele de seroconversie HIV se identifică drept pozitive; și

     se testează cel puțin 40 de eșantioane de preseroconversie HIV. Rezultatele trebuie să fie conforme cu stadiul actual al tehnologiei.

    3.1.9.

    Evaluarea performanțelor testelor de screening include 25 de probe pozitive (în cazul în care sunt disponibile pentru infecțiile rare) de ser și/sau plasmă „de aceeași zi” (≤ 1 zi după prelevare).

    3.1.10.

    Eșantioanele negative utilizate în timpul evaluării performanțelor trebuie să fie reprezentative pentru populația-țintă a testului (de exemplu, donatori de sânge, pacienți spitalizați, femei însărcinate).

    3.1.11.

    Pentru evaluările de performanță a testelor de screening (tabelul 1), populațiile de donatori de sânge investigate trebuie să provină din cel puțin două centre de donare de sânge și trebuie să reprezinte donații consecutive de sânge care nu au fost selecționate pentru excluderea persoanelor care donează pentru prima dată.

    3.1.12.

    Dispozitivele trebuie să aibă o specificitate de minimum 99,5 % pentru donațiile de sânge, cu excepția mențiunilor contrare din tabelele atașate. Specificitatea se calculează pe baza frecvenței rezultatelor reactive repetabile (fals pozitive) printre donatorii de sânge negativi pentru markerul-țintă.

    3.1.13.

    Evaluarea performanțelor cuprinde și evaluarea dispozitivelor pentru a se stabili influența substanțelor cu potențial de interferență. Acestea din urmă depind într-o oarecare măsură de compoziția reactivilor și de configurația testului. Substanțele cu potențial de interferență se identifică în cadrul unei analize de risc impusă de cerințele esențiale aplicabile fiecărui dispozitiv nou, dar pot include, de exemplu:

     eșantioane reprezentând infecții „înrudite”;

     eșantioane ce provin de la femei multipare (femei care au avut mai multe sarcini) sau de la pacienți pozitivi la factorul reumatoid;

     pentru antigenele recombinante, anticorpii umani la componente ale sistemului de expresie, de exemplu anti-E.coli, antidrojdie.

    3.1.14.

    În cazul dispozitivelor destinate de producător utilizării cu ser și plasmă, evaluarea performanțelor trebuie să demonstreze echivalența ser-plasmă. Demonstrația se efectuează pe cel puțin 50 de eșantioane donate (25 pozitive și 25 negative).

    3.1.15.

    În cazul dispozitivelor destinate de producător utilizării cu plasmă, evaluarea va verifica performanțele dispozitivului cu utilizarea totalității anticoagulanților indicați de producător pentru utilizarea dispozitivului. Demonstrația se efectuează pe cel puțin 50 de eșantioane donate (25 pozitive și 25 negative).

    3.1.16.

    În cadrul analizei de risc impuse, rata globală de eșec care generează rezultate fals negative este stabilită prin teste repetate pe eșantioane slab pozitive.

    3.1.17.

    Dacă un nou dispozitiv medical pentru diagnostic in vitro din anexa II lista A nu este acoperit în mod particular de specificațiile tehnice comune, se ține cont de specificațiile tehnice comune pentru un dispozitiv asemănător. Dispozitivele asemănătoare se pot identifica pe criterii diferite, de exemplu prin utilizarea într-un scop similar sau prin riscuri similare.

    3.2.    Cerințe suplimentare pentru testele combinate anticorp/antigen

    3.2.1.

    Testele HIV combinate anticorp/antigen destinate să detecteze anti-HIV și antigen p. 24 și care pot fi folosite și numai la detectarea antigenului p. 24 trebuie să se conformeze tabelului 1 și tabelului 5, inclusiv în ceea ce privește criteriile de sensibilitate analitică pentru antigenul p. 24.

    3.2.2.

    Testele HIV combinate anticorp/antigen destinate să detecteze anti-HIV și p. 24 și care nu pot fi folosite și numai la detectarea p. 24 trebuie să se conformeze tabelului 1 și tabelului 5, cu excepția criteriilor de sensibilitate analitică pentru p. 24.

    3.3.    Cerințe suplimentare pentru tehnici de amplificare a acizilor nucleici (TAN)

    Tabelul 2 prezintă criteriile de evaluare a performanțelor testelor TAN.

    3.3.1.

    În cazul testelor de amplificare a unei secvențe-țintă, se face un control de funcționalitate pentru fiecare eșantion de testare (control intern) conform stadiului actual al tehnologiei. Acest control trebuie să se folosească pe cât posibil pe parcursul întregului proces, adică la extragere, amplificare/hibridizare, detectare.

    3.3.2.

    Sensibilitatea analitică sau limita de detectare pentru teste TAN se exprimă printr-o valoare-limită pozitivă de 95 %. Aceasta este concentrația de analit, în care 95 % din rezultate sunt pozitive după diluții repetate ale materialului de referință internațională, de exemplu material standard OMS sau material de referință calibrat.

    3.3.3.

    Detectarea genotipului se demonstrează printr-o validare corespunzătoare a primerului sau a conceptului sondei și se validează, de asemenea, prin testarea eșantioanelor de genotipuri caracterizate.

    3.3.4.

    Rezultatele testelor cantitative TAN trebuie să respecte standardele internaționale sau materialele de referință calibrate, în funcție de disponibilități, și sunt exprimate în unități internaționale utilizate în domeniul de aplicare respectiv.

    3.3.5.

    Se pot folosi teste TAN și la detectarea virusului în eșantioane anticorp negative, mai precis, eșantioane de preseroconversie. Virusurile din complexul imun pot avea un comportament diferit de cel al virusurilor libere, de exemplu în timpul unei etape de centrifugare. În consecință, este important ca studiile de robustețe să includă eșantioane anticorp negative (preseroconversie).

    3.3.6.

    În cazul investigațiilor privind influența potențială a eșantioanelor consecutive, în analizele de robustețe se vor efectua cel puțin cinci serii, alternând eșantioane puternic pozitive și puternic negative. Eșantioanele puternic pozitive conțin eșantioane cu titruri virale înalte survenite în mod natural.

    3.3.7.

    Rata globală de eșec care generează rezultate fals negative se stabilește prin testarea eșantioanelor slab pozitive. Acestea trebuie să conțină o concentrație virală echivalentă cu de trei ori concentrația virală pozitivă de 95 %.

    3.4.    STC pentru testare la eliberare de către producător de reactivi și produse reactive pentru detectarea, confirmarea și cuantificarea în eșantioane prelevate de la organisme umane a markerilor de infecție HIV (HIV 1 și 2), HTLV I și II și a hepatitei B, C și D (exclusiv teste imunologice)

    3.4.1.

    Criteriile de testare la eliberare de către producător asigură identificarea consecventă de către fiecare lot a antigenelor, a epitopilor și a anticorpilor relevanți.

    3.4.2.

    Testarea de către producător la eliberarea loturilor de teste de screening include cel puțin 100 de eșantioane negative pentru analitul relevant.

    3.5.    STC pentru evaluarea performanțelor reactivilor și a produselor reactive pentru stabilirea antigenelor pentru următoarele grupe de sânge: Sistemul grupelor sangvine ABO: ABO1 (A), ABO2 (B), ABO3 (A,B); Sistemul grupelor sangvine Rh: RH1 (D), RH2 (C), RH3 (E), RH4 (c), RH5 (e); Sistemul grupelor sangvine Kell: KEL1 (K)

    Criterii pentru evaluarea performanțelor reactivilor și produselor reactive pentru stabilirea antigenelor de grupă de sânge: Sistemul grupelor sangvine ABO: ABO1 (A), ABO2 (B), ABO3 (A,B); Sistemul grupelor sangvine Rh: RH1 (D), RH2 (C), RH3 (E), RH4 (c), RH5 (e); Sistemul grupelor sangvine Kell KEL1 (K): se găsește în tabelul 9.

    3.5.1.

    Toate evaluările performanțelor se realizează prin comparație directă cu un dispozitiv recunoscut ca fiind în stadiul actual al tehnologiei. Dispozitivul folosit pentru comparație trebuie să poarte marcajul CE dacă există pe piață la momentul evaluării performanței.

    3.5.2.

    În cazul în care se înregistrează rezultate discordante în timpul evaluării, acestea se soluționează în măsura posibilului, de exemplu:

     prin evaluarea eșantioanelor discordante cu teste suplimentare;

     prin utilizarea unei metode alternative.

    3.5.3.

    Evaluările performanțelor se efectuează pe o populație echivalentă cu cea europeană.

    3.5.4.

    Eșantioanele pozitive utilizate pentru evaluarea performanțelor se selecționează astfel încât să reflecte antigene variante și slăbite.

    3.5.5.

    Evaluarea performanțelor cuprinde și evaluarea dispozitivelor pentru a se stabili influența substanțelor cu potențial de interferență. Acestea din urmă depind într-o oarecare măsură de compoziția reactivilor și de configurația testului. Ele sunt identificate printr-o analiză de risc impusă de cerințele esențiale aplicabile fiecărui dispozitiv nou.

    3.5.6.

    În cazul dispozitivelor destinate de producător utilizării cu plasmă, evaluarea va verifica performanțele dispozitivului cu utilizarea totalității anticoagulanților indicați de producător pentru utilizarea dispozitivului. Demonstrația se efectuează pe cel puțin 50 de eșantioane donate.

    3.6.    STC pentru testarea la eliberare de către fabricanți a reactivilor și a produselor reactive pentru stabilirea antigenelor de grupă de sânge: Sistemul grupelor sangvine ABO: ABO1 (A), ABO2 (B), ABO3 (A,B); Sistemul grupelor sangvine Rh: RH1 (D), RH2 (C), RH3 (E), RH4 (c), RH5 (e); Sistemul grupelor sangvine Kell: KEL1 (K)

    3.6.1.

    Criteriile de testare la eliberare de către producător asigură identificarea consecventă de către fiecare lot a antigenelor, a epitopilor și a anticorpilor relevanți.

    3.6.2.

    Tabelul 10 prezintă cerințele de testare la eliberarea loturilor de către producător.



    Tabelul 1

    Teste de screening: anti-HIV 1 și 2, anti-HTLV I și II, anti-HCV, AgHBs, anti-HBc

     
     

    Anti-HIV-1/2

    Anti-HTLV-I/II

    Anti-HCV

    AgHBs

    Anti-HBc

    Sensibilitate de diagnostic

    Probe pozitive

    400 HIV-1

    100 HIV-2

    Toate subtipurile HIV/1 disponibile, inclusiv 40 subtipuri non-B, trebuie să fie reprezentate prin cel puțin 3 eșantioane pentru fiecare subtip.

    300 HTLV-I

    100 HTLV-II

    400 (eșantioane pozitive)

    Include eșantioane din diferite stadii de infecție și reflectă diferite profiluri de anticorpi.

    Genotip 1-4: > 20 de eșantioane pentru fiecare genotip (inclusiv subtipurile non-a ale genotipului 4);

    5: > 5 eșantioane;

    6: dacă este disponibil.

    400

    Include luarea în considerare a subtipurilor.

    400

    Include evaluarea altor markeri HBV

    Panele de seroconversie

    20 de panele

    10 panele suplimentare (la organismul notificat sau producător)

    A se defini atunci când sunt disponibile

    20 de panele

    10 panele suplimentare (la organismul notificat sau producător)

    20 de panele

    10 panele suplimentare (la organismul notificat sau producător)

    A se defini atunci când sunt disponibile

    Sensibilitate analitică

    Standarde

     
     
     

    0,130 UI/ml (Al doilea standard internațional pentru AgHBs, subtip adw2, genotip A, cod NIBSC: 00/588)

     

    Specificitatea

    Donatori neselectați (inclusiv persoane care donează pentru prima dată)

    5 000

    5 000

    5 000

    5 000

    5 000

    Pacienți spitalizați

    200

    200

    200

    200

    200

    Probe de sânge cu potențial de reacție încrucișată (RF+, virusuri înrudite, femei însărcinate etc.)

    100

    100

    100

    100

    100



    Tabelul 2

    Teste TAN pentru HIV 1, HCV, HBV, HTLV I/II (calitative și cantitative; altele decât identificarea moleculară)

    HIV1

    HCV

    HBV

    HTLV I/II

    Criterii de acceptabilitate

    TAN

    Calitative

    Cantitative

    Calitative

    Cantitative

    Calitative

    Cantitative

    Calitative

    Cantitative

    Cantitative pentru HIV

    Cantitative pentru HIV

    Cantitative pentru HIV

    Sensibilitate

    Limita de detecție

    Detecție de sensibilitate analitică (UI/ml; definită pe baza standardelor OMS sau a unor materiale de referință calibrate)

    Conform ghidului de validare PE (1): mai multe serii de diluție în gama concentrației-limită; analiză statistică (de exemplu analiza probit) pe bază de cel puțin 24 de repetări; calculul valorii-limită la 95 %

    Limita de detecție: în ceea ce privește testele calitative. Limita de cuantificare: diluții (0,5 log10 sau mai puțin) din preparatele de referință calibrate, definiții ale limitelor de cuantificare inferioară și superioară, precizie, acuratețe, gamă de măsurare „liniar㔄gamă dinamică”. A se demonstra reproductibilitatea la diferite nivele ale concentrației.

    Conform ghidului de validare PE (1): mai multe serii de diluție în gama concentrației-limită; analiză statistică (de exemplu analiza probit) pe bază de cel puțin 24 de repetări; calculul valorii-limită la 95 %

     

    Conform ghidului de validare PE (1): mai multe serii de diluție în gama concentrației-limită; analiză statistică (de exemplu analiza probit) pe bază de cel puțin 24 de repetări; calculul valorii-limită la 95 %

     

    Conform ghidului de validare PE (1): mai multe serii de diluție în gama concentrației-limită; analiză statistică (de exemplu analiza probit) pe bază de cel puțin 24 de repetări; calculul valorii-limită la 95 %

     
     

    Eficiența detectării/cuantificării genotipului/subtipului

    Cel puțin 10 eșantioane pentru fiecare subtip (în funcție de disponibilitate)

    Serii de diluție pentru fiecare genotip/subtip relevant, de preferință din materiale de referință, în măsura disponibilității

    Cel puțin 10 eșantioane pentru fiecare genotip (în funcție de disponibilitate)

     

    În funcție de disponibilitatea materialelor de referință calibrate pentru genotip

     

    În funcție de disponibilitatea materialelor de referință calibrate pentru genotip

     
     

    Supernatanți ai culturilor de celule (se pot substitui unor subtipuri rare HIV-1)

    Se pot folosi transcripturi sau plasmide cuantificate prin metode corespunzătoare.

     
     
     
     
     
     
     

    Conform ghidului de validare PE (1)în măsura disponibilității materialelor de referință calibrate pentru subtipuri; se pot folosi transcripturi in vitro

     

    Conform ghidului de validare PE (1)în măsura disponibilității materialelor de referință calibrate pentru subtipuri; se pot folosi transcripturi in vitro

     

    Conform ghidului de validare PE (1)în măsura disponibilității materialelor de referință calibrate pentru subtipuri; se pot folosi transcripturi in vitro

     

    Conform ghidului de validare PE (1)în măsura disponibilității materialelor de referință calibrate pentru subtipuri; se pot folosi transcripturi in vitro

     
     

    Specificitate diagnostică, eșantioane negative

    500 de donatori de sânge

    100 de donatori de sânge

    500 de donatori de sânge

     

    500 de donatori de sânge

     

    500 de donații de sânge individuale

     
     

    Markeri cu potențial de reacție încrucișată

    Prin dovezi ale unei concepții corespunzătoare a testului (de exemplu comparare secvențială) și/sau testarea a cel puțin 10 eșantioane pozitive pentru retrovirusuri umane (de exemplu HTLV)

    În ceea ce privește testele calitative

    Prin concepția testelor și/sau testarea a cel puțin 10 eșantioane pozitive pentru flavivirusuri umane (de exemplu HGV, YFV)

     

    Prin concepția testelor și/sau testarea a cel puțin 10 eșantioane pozitive pentru alte ADN virusuri

     

    Prin concepția testelor și/sau testarea a cel puțin 10 eșantioane pozitive pentru retrovirusuri umane (de exemplu HIV-)

     
     

    Robustețe

     

    În ceea ce privește testele calitative

     
     
     
     
     
     
     

    Contaminare încrucișată

    Cel puțin 5 serii folosind alternativ eșantioane puternic pozitive (despre care se cunoaște că apar în mod natural) și eșantioane negative

     

    Cel puțin 5 serii folosind alternativ eșantioane puternic pozitive (despre care se cunoaște că apar în mod natural) și eșantioane negative

     

    Cel puțin 5 serii folosind alternativ eșantioane puternic pozitive (despre care se cunoaște că apar în mod natural) și eșantioane negative

     

    Cel puțin 5 serii folosind alternativ eșantioane puternic pozitive (despre care se cunoaște că apar în mod natural) și eșantioane negative

     
     

    Inhibare

    Control intern, utilizat de preferință pe parcursul întregii proceduri TAN

     

    Control intern, utilizat de preferință pe parcursul întregii proceduri TAN

     

    Control intern, utilizat de preferință pe parcursul întregii proceduri TAN

     

    Control intern, utilizat de preferință pe parcursul întregii proceduri TAN

     
     

    Rata globală de eșec care generează rezultate fals negative

    Cel puțin 100 de eșantioane însămânțate cu virus cu 3 x valoarea-limită la 95 %

     

    Cel puțin 100 de eșantioane însămânțate cu virus cu 3 x valoarea-limită la 95 %

     

    Cel puțin 100 de eșantioane însămânțate cu virus cu 3 x valoarea-limită la 95 %

     

    Cel puțin 100 de eșantioane însămânțate cu virus cu 3 x valoarea-limită la 95 %

     

    99/100 teste pozitive

    (1)   Orientare a Farmacopeii europene.

    Note: Criteriu de acceptare „rată globală de eșec care generează rezultate fals negative”: 99/100 din teste pozitive.

    Pentru TAN cantitative se realizează un studiu pe cel puțin 100 de probe pozitive care reflectă condițiile de rutină pentru utilizatori (de exemplu fără preselectarea probelor). Se generează în paralel rezultate comparative cu cele obținute printr-un alt sistem TAN.

    Pentru TAN calitative se realizează un studiu asupra sensibilității de diagnostic, folosindu-se cel puțin 10 panele de seroconversie. Se generează în paralel rezultate comparative cu cele obținute printr-un alt sistem TAN.



    Tabelul 3

    Teste rapide: anti-HIV 1 și 2, anti-HCV, AgHBs, anti-HBc, anti-HTLV I și II

     
     

    Anti-HIV1/2

    Anti-HCV

    AgHBs

    Anti-HBc

    Anti-HTLV I/II

    Criterii de acceptare

    Sensibilitate de diagnostic

    Probe pozitive

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Panele de seroconversie

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Aceleași criterii ca și pentru testele de screening

    Specificitate de diagnostic

    Probe negative

    1 000 de donații de sânge

    1 000 de donații de sânge

    1 000 de donații de sânge

    1 000 de donații de sânge

    1 000 de donații de sânge

    ≥ 99 % (anti-HBc: ≥ 96 %)

    200 de probe clinice

    200 de probe clinice

    200 de probe clinice

    200 de probe clinice

    200 de probe clinice

    200 de eșantioane de la femei însărcinate

    200 de eșantioane de la femei însărcinate

    200 de eșantioane de la femei însărcinate

     

    200 de eșantioane de la femei însărcinate

    100 de eșantioane cu potențial de interferență

    100 de eșantioane cu potențial de interferență

    100 de eșantioane cu potențial de interferență

    100 de eșantioane cu potențial de interferență

    100 de eșantioane cu potențial de interferență



    Tabelul 4

    Teste de confirmare/suplimentare pentru anti-HIV 1 și 2, anti-HTLV I și II, anti-HCV, AgHBs

     
     

    Test de confirmare anti-HIV

    Test de confirmare anti-HTLV

    Test suplimentar HCV

    Test de confirmare AgHBs

    Criterii de acceptare

    Sensibilitate de diagnostic

    Probe pozitive

    200 HIV-1 și 100 HIV-2

    200 HTLV-I și 100 HTLV-II

    300 HCV (eșantioane pozitive)

    300 AgHBs

    Identificare corectă ca pozitiv (sau nedeterminat), nu negativ

    Include eșantioane din diferite stadii de infecție și reflectă diferite profiluri de anticorpi.

     

    Include eșantioane din diferite stadii de infecție și reflectă diferite profiluri de anticorpi

    Genotipuri 1-4: > 20 de eșantioane (inclusiv subtipuri non-a ale genotipului 4);

    5: > 5 eșantioane;

    6: dacă este disponibil.

    Include eșantioane din diferite stadii de infecție.

    20 de eșantioane „puternic pozitive” (> 26 UI/ml); 20 de eșantioane în gama-limită

     

    Panele de seroconversie

    15 panele de seroconversie/panele cu titru scăzut

     

    15 panele de seroconversie/panele cu titru scăzut

    15 panele de seroconversie/panele cu titru scăzut

     

    Sensibilitate analitică

    Standarde

     
     
     

    Al doilea standard internațional pentru AgHBs, subtip adw2, genotip A, cod NIBSC: 00/588

     

    Specificitate de diagnostic

    Probe negative

    200 de donații de sânge

    200 de donații de sânge

    200 de donații de sânge

    10 fals pozitive în funcție de disponibilitate din evaluarea de performanță a testului de screening (1) (1)

    Fără rezultate fals pozitive/ (1) fără neutralizare

    200 de eșantioane, inclusiv de la femei însărcinate

    200 de eșantioane, inclusiv de la femei însărcinate

    200 de eșantioane, inclusiv de la femei însărcinate

     
     

    50 de eșantioane cu potențial de interferență, inclusiv eșantioane cu rezultate nedeterminate în alte teste de confirmare

    50 de eșantioane cu potențial de interferență, inclusiv eșantioane cu rezultate nedeterminate în alte teste de confirmare

    50 de eșantioane cu potențial de interferență, inclusiv eșantioane cu rezultate nedeterminate în alte teste suplimentare

    50 de eșantioane cu potențial de interferență

     

    (1)   Criteriu de acceptare: fără neutralizare pentru testul de confirmare AgHBs.



    Tabelul 5

    Antigen HIV 1

     

    Test antigen HIV -1

    Criterii de acceptare

    Sensibilitate de diagnostic

    Probe pozitive

    50 HIV-1 Ac-pozitive

    50 Supernatanți de la culturi de celule, inclusiv HIV-2 și diferite subtipuri HIV-1

    Identificare corectă (după neutralizare)

    Panele de seroconversie

    20 de panele de seroconversie/panele cu titru scăzut

     

    Sensibilitate analitică

    Standarde

    Antigen HIV-1 p. 24, primul reactiv de referință internațională, cod NIBSC: 90/636

    ≤ 2 UI/ml

    Specificitate de diagnostic

     

    200 de donații de sânge

    200 de eșantioane clinice

    50 de eșantioane cu potențial de interferență

    ≥ 99,5 % după neutralizare



    Tabelul 6

    Test de identificare a serotipului și a genotipului HCV

     

    Test de identificare a serotipului și a genotipului HCV

    Criterii de acceptare

    Sensibilitate de diagnostic

    Probe pozitive

    200 (eșantioane pozitive)

    Include eșantioane din diferite stadii de infecție și reflectă diferite profiluri de anticorpi.

    Genotipuri 1-4: > 20 de eșantioane (inclusiv subtipuri non-a ale genotipului 4);

    5: > 5 eșantioane;

    6: dacă este disponibil.

    ≥ 95 % concordanță între identificarea serotipului și cea a genotipului

    > 95 % concordanță între identificarea serotipului și secvențiere

    Specificitate de diagnostic

    Probe negative

    100

     



    Tabelul 7

    Markeri HBV: anti-HBs, anti-HBc IgM, anti-HBe, AgHBe

     

    Anti-HBs

    Anti-HBc IgM

    Anti-HBe

    AgHBe

    Criterii de acceptare

    Sensibilitate de diagnostic

    Probe pozitive

    100 de vaccinuri

    200

    200

    200

    ≥ 98 %

    100 de persoane infectate pe cale naturală

    Include eșantioane din diferite stadii de infecție (acută/cronică etc.).

    Criteriile de acceptare trebuie să se aplice doar pe eșantioane din stadiul acut de infecție

    Include eșantioane din diferite stadii de infecție (acută/cronică etc.).

    Include eșantioane din diferite stadii de infecție (acută/cronică etc.).

    Panele de seroconversie

    10 seroconversii de urmărire sau anti-HBs

    În funcție de disponibilitate

     
     
     

    Sensibilitate analitică

    Standarde

    WHO 1st International Reference Preparation 1977; NIBSC, United Kingdom

     
     

    HBe – Referenzantigen 82; PEI Germany

    anti-HBs: < 10 mUI/ml

    Specificitate de diagnostic

    Probe negative

    500 de donații de sânge

    200 de donații de sânge

    200 de donații de sânge

    200 de donații de sânge

    ≥ 98 %

    Inclusiv eșantioane clinice

    200 de eșantioane clinice

    200 de eșantioane clinice

    200 de eșantioane clinice

    50 de eșantioane cu potențial de interferență

    50 de eșantioane cu potențial de interferență

    50 de eșantioane cu potențial de interferență

    50 de eșantioane cu potențial de interferență



    Tabelul 8

    Markeri HDV: anti-HDV, anti-HDV IgM, antigen Delta

     

    Anti-HDV

    Anti-HDV IgM

    Antigen Delta

    Criterii de acceptare

    Sensibilitate de diagnostic

    Probe pozitive

    100

    50

    10

    ≥ 98 %

    Markeri HBV de specificare

    Markeri HBV de specificare

    Markeri HBV de specificare

    Specificitate de diagnostic

    Probe negative

    200

    200

    200

    ≥ 98 %

    Inclusiv eșantioane clinice

    Inclusiv eșantioane clinice

    Inclusiv eșantioane clinice

    50 de eșantioane cu potențial de interferență

    50 de eșantioane cu potențial de interferență

    50 de eșantioane cu potențial de interferență



    Tabelul 9

    Antigeni de grupă sangvină în sistemele de grupe sangvine ABO, Rh și Kell

     

    1

    2

    3

    Specificitatea

    Numărul de teste pe metodă recomandată

    Număr total de eșantioane care trebuie să fie testate pentru un produs lansat

    Numărul total de eșantioane care trebuie să fie testate pentru o formulă nouă sau pentru utilizarea unor reactivi bine caracterizați

    Anti-ABO1 (anti-A), anti-ABO2 (anti-B), anti-ABO3 (anti-A,B)

    500

    3 000

    1 000

    Anti-RH1 (anti-D)

    500

    3 000

    1 000

    Anti-RH2 (anti-C), anti-RH4 (anti-c), anti-RH3 (anti-E)

    100

    1 000

    200

    Anti-RH5 (anti-e)

    100

    500

    200

    Anti-KEL1 (anti-K)

    100

    500

    200

    Criterii de acceptare:

    Toți reactivii menționați mai sus trebuie să prezinte rezultate comparabile la teste cu reactivi consacrați cu performanțe acceptabile în privința reactivității pe care se susține că o are dispozitivul. Pentru reactivii consacrați, atunci când aplicarea sau folosirea s-a schimbat sau s-a extins, trebuie să se realizeze teste suplimentare în conformitate cu cerințele evidențiate în prima coloană (de mai sus).

    Evaluarea performanțelor reactivilor anti-D trebuie să includă teste împotriva unei game de eșantioane slab RH1(D) și parțial RH1(D), în funcție de destinația produsului.

    Condiții:

    Eșantioane clinice

    :

    10 % din populația-test.

    Probe neonatale

    :

    > 2 % din populația-test.

    Eșantioane ABO

    :

    > 40 % A, B pozitive.

    „slab D”

    :

    > 2 % din RH1 (D) pozitive.

    Tabelul 10

    Criterii de eliberare a lotului pentru reactivi și produse reactive pentru determinarea antigenilor de grupă sangvină în sistemele grupelor sangvine ABO, Rh și Kell

    Cerințe de evaluare a specificității fiecărui reactiv

    1.    Reactivi de testare



    Reactivi pentru determinarea grupelor sangvine

    Numărul minim de celule de control care urmează a fi testate

     

    Reacții pozitive

     

    Reacții negative

     

    A1

    A2B

    Ax

     
     

    B

    0

     

    Anti-ABO1 (anti-A)

    2

    2

    (1)

     

    2

    2

     
     

    B

    A1B

     
     

    A1

    0

     

    Anti-ABO2 (anti-B)

    2

    2

     
     

    2

    2

     
     

    A1

    A2

    Ax

    B

    0

     
     

    Anti-ABO3 (anti-A,B)

    2

    2

    2

    2

    4

     
     
     

    R1r

    R2r

    Slab D

     

    r’r

    r’r

    rr

    Anti-RH1 (anti-D)

    2

    2

    (1)

     

    1

    1

    1

     

    R1R2

    R1r

    r’r

     

    R2R2

    r’r

    rr

    Anti-RH2 (anti-C)

    2

    1

    1

     

    1

    1

    1

     

    R1R2

    R1r

    r’r

     

    R1R1

     
     

    Anti-RH4 (anti-c)

    1

    2

    1

     

    3

     
     
     

    R1R2

    R2r

    r’r

     

    R1R1

    r’r

    rr

    Anti-RH3 (anti-E)

    2

    1

    1

     

    1

    1

    1

     

    R1R2

    R2r

    r’r

     

    R2R2

     
     

    Anti-RH5 (anti-e)

    2

    1

    1

     

    3

     
     
     

    Kk

     
     
     

    kk

     
     

    Anti-KEL1 (anti-K)

    4

     
     
     

    3

     
     

    (1)   Numai prin tehnici recomandate prin care se susține existența reactivității față de acești antigeni.

    Notă: Reactivii policlonali trebuie să fie testați pe o gamă mai largă de celule pentru confirmarea specificității și pentru excluderea prezenței nedorite a anticorpilor contaminanți.

    Fiecare lot de reactivi trebuie să prezinte rezultate neechivoce pozitive sau negative în toate tehnicile recomandate în conformitate cu rezultatele obținute din datele de evaluare a performanțelor.

    2.    Materiale de control (eritrocite)

    Fenotipul de eritrocite utilizate pentru controlul reactivilor de identificare sangvină enumerați anterior ar trebui confirmat cu ajutorul unui dispozitiv consacrat.



    ( 1 ) JO L 331, 7.12.1998, p. 1.

    ( 2 ) JO L 189, 20.7.1990, p. 17.

    Top