EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R2014

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2014 al Comisiei din 11 noiembrie 2015 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare cu privire la procedurile și machetele pentru transmiterea informațiilor către supraveghetorul grupului și pentru procedura de schimb de informații între autoritățile de supraveghere în conformitate cu Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)

OJ L 295, 12.11.2015, p. 11–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/2014/oj

12.11.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 295/11


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/2014 AL COMISIEI

din 11 noiembrie 2015

de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare cu privire la procedurile și machetele pentru transmiterea informațiilor către supraveghetorul grupului și pentru procedura de schimb de informații între autoritățile de supraveghere în conformitate cu Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (1), în special articolul 249 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Fără a se aduce atingere altor forme de cooperare și de schimb de informații care ar putea avea loc la nivel bilateral sau multilateral între autoritățile de supraveghere, sunt deosebit de necesare proceduri și machete pentru a facilita schimbul de informații eficient și convergent între autoritățile de supraveghere din cadrul colegiului supraveghetorilor, întrucât acesta din urmă ar trebui să fie platforma principală pentru schimbul de informații între autoritățile de supraveghere dintr-un grup.

(2)

Respectivele proceduri și machete sunt adresate autorităților de supraveghere din colegiul supraveghetorilor care decid, în cadrul unui acord de coordonare, cu privire la informațiile necesare activităților colegiului supraveghetorilor și la modalitățile în care ar trebui schimbate aceste informații în conformitate cu articolul 357 din Regulamentul (UE) 2015/35 (2).

(3)

Supravegherea eficace și eficientă presupune ca schimbul de informații și cooperarea dintre autoritățile de supraveghere să ia în considerare natura, amploarea și complexitatea grupului, disponibilitatea și tipul informațiilor, precum și datele cele mai recente și mai relevante.

(4)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de punere în aplicare transmise Comisiei de Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale.

(5)

Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de punere în aplicare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul asigurărilor, instituit în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Schimbul de informații dintre autoritățile de supraveghere din colegiul supraveghetorilor

Autoritățile de supraveghere din colegiul supraveghetorilor fac schimb de informații în mod sistematic, cel puțin o dată pe an, precum și ad-hoc, dacă este cazul.

Articolul 2

Termenul pentru schimbul de informații

(1)   Pentru orice schimb de informații, realizat fie în mod sistematic, fie ad-hoc, autoritățile de supraveghere din colegiul supraveghetorilor convin asupra unui termen.

(2)   Abaterile de la termenele convenite sunt comunicate în prealabil autorităților de supraveghere în cauză, cu justificarea adecvată.

Articolul 3

Mijloacele pentru schimbul de informații

Autoritățile de supraveghere din colegiul supraveghetorilor convin asupra unei modalități electronice securizate pentru schimbul de informații, precum și asupra formatului în care trebuie schimbate informațiile respective.

Articolul 4

Monedă

Cu excepția cazului în care se decide altfel de către autoritățile de supraveghere din colegiul supraveghetorilor în cadrul acordului de coordonare încheiat în conformitate cu articolul 248 alineatul (4) din Directiva 2009/138/UE, informațiile financiare schimbate de autoritățile de supraveghere în cadrul colegiului supraveghetorilor sunt exprimate în moneda în care au fost raportate.

Articolul 5

Limba

Cu excepția cazului în care se decide altfel de către autoritățile de supraveghere din colegiul supraveghetorilor în cadrul acordului de coordonare încheiat în conformitate cu articolul 284 alineatul (4) din Directiva 2009/138/UE, informațiile schimbate de autoritățile de supraveghere în cadrul colegiului supraveghetorilor sunt exprimate în limba cel mai bine înțeleasă în cadrul colegiului supraveghetorilor.

Articolul 6

Prezentare generală a informațiilor care trebuie schimbate în cadrul colegiului de supraveghere

Supraveghetorul grupului transmite celorlalte autorități de supraveghere din colegiul de supraveghere o prezentare generală a informațiilor care trebuie schimbate în temeiul articolului 357 din Regulamentul delegat (UE) 2015/35 folosind formularul prevăzut în anexa I la prezentul regulament.

Articolul 7

Prezentarea principalelor concluzii rezultate în urma procesului de supraveghere

(1)   Celelalte autorități de supraveghere din colegiul supraveghetorilor transmit supraveghetorului grupului principalele concluzii rezultate în urma procesului de supraveghere efectuat la nivelul diferitelor întreprinderi în temeiul articolului 357 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2015/35 utilizând formularul prevăzut în anexa II la prezentul regulament.

(2)   Supraveghetorul grupului transmite celorlalte autorități de supraveghere din colegiul de supraveghere principalele concluzii rezultate în urma procesului de supraveghere desfășurat la nivelul grupului în temeiul articolului 357 alineatul (3) litera (a) punctul (iii) din Regulamentul delegat (UE) 2015/35 folosind formularul prevăzut în anexa II la prezentul regulament.

Articolul 8

Cooperarea și schimbul de informații între autoritățile de supraveghere din afara colegiului supraveghetorilor

(1)   Atunci când o autoritate de supraveghere din colegiul de supraveghere comunică informații care sunt relevante pentru supravegherea grupului, la nivel bilateral sau multilateral, unora dintre celelalte autorități de supraveghere din colegiul de supraveghere, respectiva autoritate de supraveghere raportează informațiile către supraveghetorul grupului într-un termen rezonabil. Supraveghetorul grupului se asigură că informațiile sunt difuzate tuturor celorlalte autorități de supraveghere din cadrul colegiului supraveghetorilor cel târziu cu ocazia următoarei reuniuni a acestuia.

(2)   Atunci când o autoritate de supraveghere din colegiul de supraveghere primește de la o parte terță informații care sunt relevante pentru supravegherea grupului și comunică aceste informații unora dintre celelalte autorități de supraveghere din colegiul de supraveghere, respectiva autoritate de supraveghere raportează informațiile către supraveghetorul grupului, în cea mai mare măsură posibilă, cu respectarea eventualelor restricții de confidențialitate impuse de partea terță sau prin lege și într-un termen rezonabil. Supraveghetorul grupului se asigură că informațiile sunt difuzate tuturor celorlalte autorități de supraveghere din cadrul colegiului supraveghetorilor cel târziu cu ocazia următoarei reuniuni a acestuia.

Articolul 9

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 11 noiembrie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 335, 17.12.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2015/35 al Comisiei din 10 octombrie 2014 de completare a Directivei 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II), (JO L 12, 17.1.2015, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană de asigurări și pensii ocupaționale) de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/79/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 48).


ANEXA I

Prezentare generală a informațiilor care trebuie schimbate în cadrul colegiului supraveghetorilor

Tipul de informații

Denumirea întreprinderii

Raportul privind solvabilitatea și situația financiară

Raportul periodic de supraveghere

Machetele pentru raportare cantitativă

Principalele concluzii ale procesului de supraveghere

Alte date selectate

Întreprindere participativă

Element

 

 

 

 

 

Frecvență

 

 

 

 

 

Termen

 

 

 

 

 

Filială

Element

 

 

 

 

 

Frecvență

 

 

 

 

 

Termen

 

 

 

 

 

Altă întreprindere afiliată

Element

 

 

 

 

 

Frecvență

 

 

 

 

 

Termen

 

 

 

 

 

În prezentarea generală sunt precizate informațiile care trebuie schimbate, inclusiv părțile relevante ale rapoartelor descriptive, machetele relevante de raportare cantitativă, principalele concluzii ale procesului de supraveghere și alte date alese, precum și termenele și frecvența schimbului de informații, conform celor convenite în cadrul colegiului supraveghetorilor.


ANEXA II

Prezentarea principalelor concluzii ale procesului de supraveghere

Denumirea întreprinderii individuale sau a grupului

 

Rezultatul evaluării riscurilor și activitățile de supraveghere planificate relevante

Descriere

 

Constatările inspecțiilor/verificărilor la fața locului și ale activităților la distanță

Descriere

 

Măsurile de supraveghere relevante

Descriere

 

Principalele concluzii ale procesului de supraveghere includ rezultatele evaluării riscurilor, activitățile de supraveghere planificate relevante, constatărilor inspecțiilor la fața locului, ale verificărilor la fața locului și ale activităților la distanță și măsurile de supraveghere relevante, conform celor convenite în colegiul supraveghetorilor.


Top