Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62002TJ0357

    Sumarul hotărârii

    Keywords
    Summary

    Keywords

    1. Ajutoare acordate de către state – Proiecte de ajutoare – Examinarea de către Comisie – Procedura de autorizare accelerată prevăzută de Comunicarea Comisiei 92/C 213/03

    (Regulamentul nr. 659/1999 al Consiliului; Regulamentul nr. 794/2004 al Comisiei; Comunicările Comisiei 92/C 213/03 și 2004/C 115/01)

    2. Ajutoare acordate de către state – Proiecte de ajutoare – Examinarea de către Comisie – Procedura de autorizare accelerată prevăzută de Comunicarea Comisiei 92/C 213/03

    (Comunicarea Comisiei 92/C 213/03)

    3. Ajutoare acordate de către state – Proiecte de ajutoare – Examinarea de către Comisie

    [Regulamentul nr. 659/1999 al Consiliului, art. 4 alin. (1)]

    4. Ajutoare acordate de către state – Proiecte de ajutoare – Examinarea de către Comisie

    (Regulamentul nr. 70/2001 al Comisiei)

    5. Acțiune în anulare – Motive – Acțiune îndreptată împotriva unei decizii a Comisiei prin care se constată incompatibilitatea cu piața comună a unui ajutor de stat

    6. Ajutoare acordate de către state – Proiecte de ajutoare – Examinarea de către Comisie

    [art. 88 alin. (2) CE]

    Summary

    1. Numai de la 30 aprilie 2004, data publicării Comunicării privind textele căzute în desuetudine și a Regulamentului nr. 794/2004 de punere în aplicare a Regulamentului nr. 659/1999 de stabilire a normelor de aplicare a articolului [88 CE], nu mai este aplicabilă Comunicarea din 2 iulie 1992 a Comisiei privind procedura de autorizare accelerată pentru schemele de ajutor pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru modificările schemelor existente.

    (a se vedea punctele 52 și 54)

    2. Chiar și în cazul în care un proiect de schemă de ajutor îndeplinește toate condițiile prevăzute de Comunicarea Comisiei privind procedura de autorizare accelerată pentru ca să beneficieze de examinare în termen de 20 de zile lucrătoare de la notificare, Comisia se angajează numai „în principiu” să nu ridice obiecții după expirarea acestui termen, păstrându‑și astfel integral competența de a se „pronunța”.

    Întrucât procedura de autorizare accelerată are un caracter derogatoriu de la procedura obișnuită de examinare a notificărilor, este necesar să fie strict interpretate criteriile cărora trebuie să le corespundă schemele de ajutor notificate, pentru ca, în principiu, Comisia să nu ridice nicio obiecție în privința lor și să se pronunțe într‑un termen de 20 de zile lucrătoare. În cazul în care există îndoieli cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute de comunicare, Comisia are motive să nu aplice procedura de autorizare accelerată.

    (a se vedea punctele 56, 57 și 68)

    3. Aplicarea, în scopul aprecierii compatibilității unui ajutor de stat cu piața comună, a criteriilor stabilite de o reglementare ce a intrat în vigoare ulterior notificării ajutorului în cauză implică în mod necesar atribuirea unui efect retroactiv acestei reglementări. În acest caz, într‑adevăr, punctul de pornire al aplicării noii reglementări este în mod obligatoriu fixat la o dată anterioară intrării sale în vigoare, și anume data primirii notificării de către Comisie. Dacă s‑ar admite că examinarea compatibilității poate fi efectuată în raport cu reglementarea care a intrat în vigoare ulterior notificării, ar însemna să fie autorizată Comisia să determine legea aplicabilă în funcție de momentul pe care aceasta l‑ar alege pentru a realiza o asemenea examinare, ceea ce ar fi greu conciliabil nu numai cu faptul că articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul nr. 659/1999 de stabilire a normelor de aplicare a articolului [88 CE] prevede în mod imperativ că Comisia va proceda la examinarea notificării „imediat după primirea acesteia”, ci și cu cerințele de transparență și de previzibilitate ale criteriilor în raport cu care Comisia apreciază compatibilitatea ajutoarelor, care constituie rațiunea de a fi a textelor pe care le publică în domeniul ajutorului de stat.

    Aplicarea unei norme noi referitoare la compatibilitatea ajutoarelor de stat unui ajutor notificat înaintea intrării sale în vigoare nu este, așadar, admisibilă decât dacă rezultă din formularea, finalitatea sau economia noii reglementări că este de natură a se aplica în mod retroactiv și dacă încrederea legitimă a persoanelor interesate este respectată în mod corespunzător.

    (a se vedea punctele 102, 107 și 108)

    4. Regulamentul nr. 70/2001 al Comisiei privind aplicarea articolelor 87 și 88 din Tratatul CE ajutorului de stat pentru întreprinderile mici și mijlocii nu putea fi aplicat de Comisie pentru a aprecia compatibilitatea cu piața comună a unui proiect de ajutor notificat înaintea intrării sale în vigoare. Pe de o parte, într‑adevăr, nimic din formularea acestuia nu autorizează nici explicit, nici implicit o asemenea aplicare. Pe de altă parte, statele membre nu erau în măsură să prevadă nici cuprinsul definitiv, nici data intrării sale în vigoare. În plus, o asemenea aplicare ar fi contrară previzibilității care urmărește să asigure publicarea de către Comisie textelor referitoare la criteriile pe care intenționează să le aplice cu ocazia aprecierii compatibilității ajutoarelor. În sfârșit, aplicarea acestui regulament la ajutoare deja notificate, în condițiile în care, în ceea ce privește ajutoarele puse în aplicare fără să fi fost respectată obligația de notificare, aprecierea se efectuează în raport cu normele în vigoare la momentul în care acestea au fost vărsate, ar putea avea drept efect incitarea statelor membre să încalce obligația de notificare, întrucât, procedând în acest mod, nu s‑ar expune mai multor riscuri și sancțiuni decât dacă ar notifica.

    (a se vedea punctele 112, 116, 117, 119 și 120)

    5. Posibilitatea de a introduce o acțiune în anulare împotriva deciziei Comisiei de a deschide procedura oficială de investigare cu privire la un proiect de ajutor de stat nu poate avea drept consecință reducerea drepturilor procedurale ale părților interesate, împiedicându‑le pe acestea să ceară anularea deciziei finale și să invoce în susținerea cererii lor vicii referitoare la toate etapele procedurii ce a condus la această decizie. Într‑adevăr, decizia de a iniția procedura oficială de investigare prezintă, chiar dacă are efecte juridice proprii și autonome, un caracter pregătitor pentru decizia finală care va stabili definitiv poziția Comisiei și în care aceasta din urmă poate reveni asupra aprecierilor făcute în decizia de deschidere.

    (a se vedea punctul 127)

    6. Pentru ca, în vederea etapei preliminare de examinare, notificarea unui proiect de ajutor de stat să fie completă, este suficient să conțină, de la început sau în urma răspunsurilor statului membru la întrebările adresate de către Comisie, informațiile necesare acesteia din urmă pentru a‑și forma o primă opinie asupra compatibilității măsurii notificate cu piața comună și pentru a decide, în cazul în care există îndoieli cu privire la acest aspect, inițierea procedurii oficiale de investigare.

    (a se vedea punctele 133 și 139)

    Top