EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Controale veterinare și zootehnice ale animalelor și produselor în comerțul intra-UE

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Aplicarea normelor UE pentru lanțul agroalimentar' for an updated information about the subject.

Controale veterinare și zootehnice ale animalelor și produselor în comerțul intra-UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 90/425/CEE privind controalele veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile intra-UE cu anumite animale vii și produse

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Aceasta stabilește cerințe privind controalele sanitar-veterinare* și zootehnice* care se aplică animalelor vii și anumitor produse comercializate în cadrul UE.

Aceasta elimină controalele sanitar-veterinare (și zootehnice) la frontierele interne ale UE, înlocuindu-le în schimb cu controalele efectuate la locul de origine, în timpul tranzitului și la locul de destinație.

Regulamentul (UE) 2016/1012 a modificat titlul directivei și a eliminat trimiterile la controalele zootehnice. Acesta intră în vigoare de la 1 noiembrie 2018.

Regulamentul (UE) 2017/625 abrogă Directiva 90/425/CEE începând cu 14 decembrie 2019.

ASPECTE-CHEIE

Animale vii, ouă pentru incubație, produse germinale, produse de origine animală

Directiva și amendamentele ulterioare se referă la controalele sanitar-veterinare și zootehnice aplicabile comerțului în interiorul UE cu animale vii și produse (ouă pentru incubație, produse germinale*, produse de origine animală) reglementate de legislația UE.

Nu se aplică circulației necomerciale a animalelor de companie însoțite de persoane fizice.

Controale la locul de origine

În țara de origine a UE, autoritatea competentă trebuie să se asigure, printre altele, că animalele și produsele pentru comerț:

  • respectă cerințele directivelor relevante enumerate în anexa A la directivă (pentru animale și produse din anexa A, de exemplu, Directiva 88/407/CEE) și normele de sănătate animală din țara de destinație a UE (pentru animalele și produsele din anexa B, de exemplu, păsările de curte vii);
  • provin din exploatații, centre sau organizații care fac obiectul unor controale sanitarveterinare oficiale periodice;
  • sunt identificate și înregistrate în conformitate cu cerințele legislației UE;
  • sunt însoțite de certificate de sănătate și alte documente corespunzătoare în timpul transportului;
  • nu provin din exploatații sau din regiuni care fac obiectul unor restricții care se aplică acestor animale sau produselor din cauza suspiciunii sau a existenței anumitor boli;
  • provin dintr-o țară sau regiune care oferă suficiente garanții de sănătate din punctul de vedere al țării de destinație;
  • sunt transportate în conformitate cu normele de igienă în vigoare.

În plus, în UE, autoritatea competentă trebuie să efectueze controale în exploatații, piețe și centre de colectare pentru a verifica dacă animalele și produsele vii respectă standardele UE, în special în ceea ce privește identificarea. Furnizorii de animale sau produse sau expeditorii (cei responsabili pentru pregătirea transportului de animale și produse) care nu respectă aceste reguli se confruntă cu sancțiuni.

Controale la destinație

Controalele sanitar-veterinare nediscriminatorii la fața locului pot fi efectuate de autoritățile competente în locurile de destinație. Scopul acestor controale este de a verifica dacă animalele și produsele destinate comerțului respectă cerințele care trebuie îndeplinite de locul de origine (a se vedea mai sus). În cazul în care se suspectează o încălcare, se pot efectua controale în timpul transportului.

Destinatarii animalelor și produselor expediate dintr-o altă țară a UE sunt responsabili pentru aceste animale și produse la sosirea lor la destinație și ulterior, odată ce operațiunea de transport este finalizată. Aceasta se aplică, de exemplu, animalelor destinate piețelor. Destinatarii pot fi obligați să raporteze în prealabil autorității competente din țara de destinație a UE sosirea animalelor sau a produselor dintr-o altă țară a UE.

Atunci când UE solicită acest lucru sau, în zonele care nu au fost încă armonizate, normele naționale care respectă Tratatul UE impun introducerea în carantină a animalelor vii, această carantină trebuie, în mod normal, să aibă loc în exploatația de destinație.

Controale la porturi, aeroporturi și puncte de control la frontieră cu țări din afara UE

Controalele se pot efectua în locurile în care animalele vii și produsele din țările din afara UE pot fi introduse pe teritoriul UE, cum ar fi porturile, aeroporturile și punctele de frontieră cu țări din afara UE. În timpul controalelor, țările UE trebuie să se asigure că sunt luate următoarele măsuri:

  • se verifică certificatele sau documentele care însoțesc animalele sau produsele;
  • animalele sau produsele din UE sunt supuse controalelor nediscriminatorii veterinare la fața locului la locul de destinație;
  • animalele din țările din afara UE fac obiectul normelor prevăzute în Directiva 91/496/CEE și în Directiva 97/78/CE.

Atunci când, în cursul unei verificări, autoritățile competente stabilesc:

  • prezența agenților responsabili de o boală care trebuie notificată, o zoonoză* sau o boală sau orice altă cauză care ar putea constitui un pericol grav pentru animale sau oameni sau că produsele provin dintr-o regiune contaminată de o boală epizootică*, trebuie să dispună ca animalul sau lotul de animale să fie plasat în carantină la cea mai apropiată stație de carantină sau sacrificat și/sau distrus;
  • că animalele sau produsele nu îndeplinesc condițiile prevăzute de directivele UE sau de normele naționale de sănătate animală, pot fi luate diverse măsuri, inclusiv întreținerea animalelor sau a produselor sub supraveghere, returnarea lotului, sacrificarea sau distrugerea.

Dispoziții comune

Dacă există o epidemie de zoonoză, boală animală sau orice alt risc pentru sănătatea animală sau umană, țara de expediere a UE trebuie să ia măsurile adecvate de prevenire și control, inclusiv restricțiile privind circulația, dacă riscul este grav. Țara UE de destinație sau de tranzit poate lua măsuri de precauție, cum ar fi carantina. Comisia Europeană trebuie să examineze situația cât mai curând posibil și apoi să decidă asupra acțiunii adecvate.

Țările UE trebuie să se asigure că dealerii care efectuează schimburi intracomunitare cu animale și/sau produse în cauză țin o evidență a livrărilor și a destinației ulterioare a animalelor și a produselor.

În 2004, Comisia a pus în aplicare o rețea computerizată pentru conectarea autorităților veterinare, sistemul TRACES.

La 1 iulie 1992, controalele sanitar-veterinare și zootehnice la frontierele interne ale UE privind toate animalele vii și produsele lor au fost eliminate, având în vedere progresele realizate în ceea ce privesc controalele animalelor provenind din țările din afara UE și măsurile luate pentru combaterea febrei aftoase și a pestei porcine clasice.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 26 iulie 1990. A trebuit ca țările UE să încorporeze directiva în legislația națională până la 1 iulie 1992, cu excepția normelor din articolul 10 (privind izbucnirea bolilor), care trebuiau să fie încorporate până la 26 septembrie 1990.

TERMENI-CHEIE

Controale sanitar-veterinare: orice control fizic (și/sau formalitate administrativă) a animalelor sau a produselor destinate protecției, direct sau în alt mod, a sănătății publice sau animale.
Controale zootehnice: orice control fizic și/sau orice formalitate administrativă care se aplică animalelor care intră sub incidența legislației zootehnice și care este destinată îmbunătățirii directe sau indirecte a raselor.
Produse germinale: material seminal, ovocite și embrioni destinați reproducerii artificiale.
Zoonoză: o boală care poate fi transmisă oamenilor de la animale.
Boală epizootică: o boală care afectează un număr mare de animale într-o perioadă scurtă de timp.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile intracomunitare cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne (JO L 224, 18.8.1990, pp. 29-41)

Modificările succesive aduse Directivei 90/425/CEE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, pp. 1-142)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind condițiile zootehnice și genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducție de rasă pură, a porcilor de reproducție hibrizi și a materialului germinativ provenit de la acestea, comerțului cu acestea și introducerii lor în Uniune și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 652/2014 și a Directivelor 89/608/CEE și 90/425/CEE ale Consiliului, precum și de abrogare a anumitor acte în sectorul ameliorării animalelor („Regulamentul privind ameliorarea animalelor”) (JO L 171, 29.6.2016, pp. 66-143)

Decizia 2003/623/CE a Comisiei din 19 august 2003 privind dezvoltarea unui sistem informatic veterinar integrat numit Traces (JO L 216, 28.8.2003, pp. 58-59)

Directiva 97/78/CE a Consiliului din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate (JO L 24, 30.1.1998, pp. 9-30)

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 91/496/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 de stabilire a principiilor privind organizarea controalelor sanitar-veterinare ale animalelor provenite din țări terțe introduse în Comunitate și de modificare a Directivelor 89/662/CEE, 90/425/CEE și 90/675/CEE (JO L 268, 24.9.1991, pp. 56-68)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 05.02.2018

Top