EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Proiectare ecologică și etichetare energetică – mașini de spălat vase de uz casnic

Proiectare ecologică și etichetare energetică – mașini de spălat vase de uz casnic

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2019/2022 privind cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat vase de uz casnic

Regulamentul delegat (UE) 2019/2017 privind etichetarea energetică a mașinilor de spălat vase de uz casnic

CARE ESTE ROLUL ACESTOR REGULAMENTE?

Mașinile de spălat vase de uz casnic sunt supuse unor cerințe noi și revizuite de proiectare ecologică * precum și regulilor de etichetare energetică *. Proiectarea ecologică și etichetarea energetică merg mână în mână, oferind consumatorilor europeni informații prețioase pentru a le permite să facă alegeri în cunoștință de cauză și pentru a crește în cele din urmă piața pentru mai multe produse eficiente din punct de vedere energetic.

Regulament (UE) 2019/2022 stabilește cerințe în materie de proiectare ecologică, ca urmare a Directivei 2009/125/CE, pentru introducerea pe piață și darea în exploatare a mașinilor de spălat vase de uz casnic cu alimentare de la rețea, inclusiv a mașinilor de spălat vase de uz casnic încorporate și a mașinilor de spălat vase de uz casnic cu alimentare de la rețea care pot fi alimentate și cu baterii. Acesta modifică Regulamentul (CE) nr. 1275/2008 și abrogă Regulamentul (UE) nr. 1016/2010.

Regulamentul delegat (UE) 2019/2017 stabilește reguli privind etichetarea și furnizarea de informații suplimentare despre aceste aparate. Acesta completează Regulamentul (UE) nr. 2017/1369 și abrogă Regulamentul delegat (UE) nr. 1059/2010.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul (UE) 2019/2022:

  • Stabilește cerințele în materie de proiectare ecologică în anexa II, care cuprind:
    • cerințe privind programele, inclusiv reguli privind oferirea unui program eco. Programul eco trebuie să fie setat ca program implicit, acolo unde este posibil, sau să fie disponibil pentru selectare directă fără a fi necesară nicio altă selectare, precum o anumită temperatură sau încărcătură. Indicațiile „normal”, „zilnic”, „regulat” și „standard” nu trebuie utilizate în denumirile programelor, nici singure, nici în combinație cu alte informații;
    • eficiența energetică;
    • cerințe funcționale, inclusiv performanța de curățare și de uscare;
    • moduri cu consum redus de putere (modul oprit și modul standby);
    • utilizarea eficientă a resurselor, inclusiv disponibilitatea pieselor de schimb, accesul la informațiile privind repararea și întreținerea, recuperarea și reciclarea materialelor;
    • informații pentru instalatori și utilizatori finali.
  • Stabilește procedura de evaluare a conformității: autoritățile naționale trebuie să aplice procedurile de verificare prevăzute în anexa IV la efectuarea verificărilor de supraveghere a pieței, precum și metodele de măsurare și calculele care trebuie respectate în anexa III.
  • Anexa V stabilește criterii de referință orientative pe baza celei mai bune tehnologii disponibile pe piață pentru mașinile de spălat vase de uz casnic în ceea ce privește eficiența lor energetică, consumul de energie și de apă, emisiile acustice în aer și durata programului eco.

Regulamentul delegat (UE) 2019/2017 completează Regulamentul (UE) 2017/1369 privind etichetarea energetică și stabilește:

Clasa de eficiență energetică și clasa de emisii acustice în aer se bazează pe un indice stabilit în anexa II.

Furnizorii trebuie să se asigure că:

  • fiecare mașină de spălat vase de uz casnic are o etichetă tipărită în formatul prevăzut în anexa III;
  • parametrii fișei cu informații despre produs (anexa V) și conținutul documentației tehnice (anexa VI) sunt încărcate în baza de date cu produse;
  • comercianții primesc pentru fiecare model de mașină de spălat vase de uz casnic o etichetă electronică în formatul anexei III și o fișă electronică cu informații despre produs, conform anexei V.

Comercianții trebuie să se asigure că:

  • fiecare mașină de spălat vase de uz casnic poartă o etichetă clar vizibilă, furnizată de furnizori în conformitate cu anexa III;
  • în cazul vânzării la distanță, eticheta și fișa cu informații despre produs sunt conform anexelor VII și VIII.

Platformele de găzduire pe internet trebuie să se asigure că eticheta electronică și fișa electronică cu informații despre produs furnizate de comerciant sunt afișate în mod clar, conform anexei VIII, pe toate mașinile de spălat vase de uz casnic vândute direct prin intermediul site-ului.

Autoritățile naționale aplică procedura de verificare prevăzută în anexa IX la efectuarea verificărilor de supraveghere a pieței.

Comisia Europeană trebuie să reexamineze aceste regulamente în lumina progreselor tehnologice la 6 ani de la intrarea în vigoare, inclusiv posibilitatea de a aborda aspecte legate de economia circulară.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTELE?

Ambele se aplică de la 1 martie 2021.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Proiectare ecologică: Politică de îmbunătățire, printr-o mai bună proiectare, a performanțelor ecologice ale produselor, în special a eficienței energetice, pe toată durata ciclului de viață al produselor respective.
Etichetarea energetică: Etichetarea energetică permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză pe baza consumului de energie al produselor cu impact energetic prin intermediul unei scări A-G/de la verde la roșu.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Regulamentul (UE) 2019/2022 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat vase de uz casnic în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1016/2010 al Comisiei (JO L 315, 5.12.2019, pp. 267-284)

Regulamentul delegat (UE) 2019/2017 al Comisiei din 11 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a mașinilor de spălat vase de uz casnic și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1059/2010 al Comisiei (JO L 315, 5.12.2019, pp. 134-154)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (JO L 198, 28.7.2017, pp. 1-23)

Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (JO L 285, 31.10.2009, pp. 10-35)

Modificările succesive aduse Directivei 2009/125/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 26.05.2020

Top