EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Asigurarea aplicării coerente a drepturilor

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Programul Cetățeni, egalitate, drepturi și valori (2021-2027)' for an updated information about the subject.

Asigurarea aplicării coerente a drepturilor

Acest regulament instituie un nou program al UE privind drepturile, egalitatea și cetățenia pentru perioada 2014-2020, având drept obiectiv protejarea și promovarea drepturilor și a libertăților specifice ale persoanelor în baza legislației UE.

ACT

Regulamentul (UE) nr. 1381/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului Drepturi, egalitate și cetățenie pentru perioada 2014-2020.

SINTEZĂ

Principalul obiectiv al acestui program este de a dezvolta în continuare un spațiu al UE în care egalitatea și drepturile persoanelor să fie promovate, protejate și aplicate în același mod. Programul se concentrează asupra finanțării de proiecte care vor da rezultate cu valoare adăugată pentru Europa, inclusiv proiecte transnaționale, proiecte naționale și proiecte de mică anvergură.

Programul are mai multe obiective specifice:

  • sprijinirea aplicării principiului nediscriminării pe criterii de sex, apartenență rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, precum și respectarea principiului nediscriminării enunțat în Carta drepturilor fundamentale a UE;
  • prevenirea și combaterea rasismului, a xenofobiei și a homofobiei, precum și a altor forme de intoleranță;
  • promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu handicap;
  • promovarea egalității între femei și bărbați și dezvoltarea abordării integratoare a acesteia;
  • prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență împotriva copiilor, tinerilor și femeilor, precum și a violenței împotriva altor grupuri expuse riscurilor, precum și protecția victimelor unor astfel de violențe;
  • promovarea și protecția drepturilor copilului;
  • susținerea celui mai înalt nivel de protecție a vieții private și a datelor cu caracter personal;
  • susținerea exercitării drepturilor asociate calității de cetățean al UE;
  • asigurarea exercitării de către consumatori sau antreprenori a tuturor drepturilor acestora acordate de UE, având în vedere proiectele finanțate în cadrul Programului privind protecția consumatorilor.

Tipuri de proiecte

Pentru a-și atinge obiectivele, programul va finanța o varietate de proiecte. Printre acestea se numără colectarea de date și statistici; studii, cercetare, analize și anchete; activități de formare; învățare reciprocă, cooperare, activități de sensibilizare și diseminare; sprijin pentru principalii actori, cum ar fi ONG-urile cu proiecte care aduc o valoare adăugată europeană în ceea ce privește drepturile, egalitatea și cetățenia.

Cine poate participa?

Programul este deschis tuturor organizațiilor constituite legal în UE. De asemenea, acesta poate fi deschis organizațiilor constituite legal în țările membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (AELS), precum și în țările candidate, potențial candidate și aderente la UE, dacă sunt întrunite condițiile relevante. Organizațiile cu scop lucrativ pot participa numai în colaborare cu o organizației publică sau nonprofit.

Programul se bazează pe programe de activitate anuale și are un buget total de 439,473 milioane EUR. Punerea sa în aplicare va fi monitorizată și evaluată periodic.

Noul program continuă programele Drepturi fundamentale și cetățenie și Daphne III și două secțiuni - Antidiscriminare și diversitate și Egalitatea de gen - ale Programului pentru ocuparea forței de muncă și solidaritate socială (PROGRESS) din 2007-2013.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (UE) nr. 1381/2013

29.12.2013

-

JO L 354, 28.12.2013

Ultima actualizare: 29.08.2014

Top