Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Galileo - modalitățile de acces la serviciul public reglementat

Galileo - modalitățile de acces la serviciul public reglementat

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia nr. 1104/2011/UE - cu privire la modalitățile de acces la serviciul public reglementat oferit de sistemul global de radionavigație prin satelit constituit în cadrul programului Galileo

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?

Aceasta stabilește modalitățile de acces la serviciul public reglementat oferit de sistemul global de radionavigație prin satelit constituit în cadrul programului Galileo.

ASPECTE-CHEIE

Galileo este unul dintre programele emblematice ale programului spațial al Uniunii Europene (UE) reglementat de Regulamentul (UE) 2021/696 (a se vedea sinteza).

Serviciul public reglementat Galileo

  • Serviciul public reglementat (PRS) este unul dintre cele patru servicii de înaltă performanță furnizate prin programul Galileo.
  • Acesta este un serviciu securizat și criptat destinat aplicațiilor sensibile care trebuie să rămână operațional chiar și în situații de criză în care alte servicii ar putea fi întrerupte.
  • Accesul la PRS trebuie limitat la utilizatorii autorizați, în principal autorități publice, precum poliția, autoritățile responsabile de controalele la frontiere sau autoritățile responsabile cu protecția civilă.

Accesul

  • Statele membre ale UE, Consiliul, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au dreptul la acces nelimitat și neîntrerupt la PRS în întreaga lume.
  • Fiecare stat membru în parte, instituție sau serviciu poate decide dacă utilizează PRS în limitele competențelor lor.
  • Țările din afara UE sau organizațiile internaționale pot participa la PRS dacă ajung la un acord cu UE privind securitatea informațiilor și la un acord separat care stabilește termenii și condițiile de acces.

Autoritățile naționale

  • Statele membre care doresc să utilizeze PRS sau să producă receptoare PRS trebuie să desemneze o autoritate PRS competentă care să gestioneze și să monitorizeze utilizatorii finali și fabricarea de receptoare PRS în conformitate cu standardele minime comune.
  • Comisia poate adopta acte delegate în temeiul acestei decizii, de exemplu, pentru a stabili aceste standarde minime comune.

Acreditare

  • Este necesar un proces de acreditare pentru fabricarea receptoarelor PRS. Organismul care produce receptoarele trebuie să fie autorizat de Consiliul de Acreditare în materie de Securitate și să respecte deciziile acestuia.
  • Autoritățile PRS competente trebuie să monitorizeze în mod continuu conformitatea organismului de producție cu cerințele de autorizare menționate mai sus și cu deciziile consiliului de administrație, precum și cu cerințele tehnice specifice care decurg din standardele minime comune.

Evaluare și raport

În termen de 2 ani de la declararea operațională a PRS, Comisia trebuie să raporteze Parlamentului European și Consiliului cu privire la funcționarea adecvată și adecvarea regulilor stabilite pentru accesul la PRS și, dacă este necesar, să propună modificări ale acestei decizii.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

Se aplică de la 5 noiembrie 2011.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Decizia nr. 1104/2011/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind modalitățile de acces la serviciul public reglementat oferit de sistemul global de radionavigație prin satelit constituit în cadrul programului Galileo (JO L 287, 4.11.2011, pp. 1-8)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2021/696 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 de instituire a Programului spațial al Uniunii și a Agenției Uniunii Europene pentru Programul spațial și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 912/2010, (UE) nr. 1285/2013 și (UE) nr. 377/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE (JO L 170, 12.5.2021, pp. 69-148)

Data ultimei actualizări: 24.08.2021

Top