Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Procedura de încercare pentru vehiculele ușoare armonizată (WLTP) și emisiile în condiții reale de conducere (RDE)

Procedura de încercare pentru vehiculele ușoare armonizată (WLTP) și emisiile în condiții reale de conducere (RDE)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2017/1151 – de completare a Regulamentului (CE) nr. 715/2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce privește emisiile provenind de la vehiculele ușoare pentru pasageri și de la vehiculele ușoare comerciale (Euro 5 și Euro 6) și privind accesul la informațiile referitoare la repararea și întreținerea vehiculelor

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul:
  • Regulamentul a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2023/443 al Comisiei pentru a-l adapta la modificările aduse regulamentelor CEE-ONU (în principal la adoptarea Regulamentului nr. 154 al ONU) și la alte norme UE conexe, inclusiv Regulamentul (CE) nr. 715/2007.
  • Având în vedere că normele privind accesul la informațiile privind sistemele de diagnosticare la bordul vehiculelor (OBD) și la informațiile privind repararea și întreținerea vehiculelor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 715/2007 au fost integrate în Regulamentul (UE) 2018/858 (a se vedea sinteza), care se aplică de la 1 septembrie 2020, Regulamentul de modificare (UE) 2023/443 elimină toate trimiterile la aceste informații din Regulamentul (UE) 2017/1151.

ASPECTE-CHEIE

Cerințe pentru omologarea UE de tip

  • Pentru a primi o omologare UE de tip* în ceea ce privește emisiile, fabricantul trebuie să demonstreze că vehiculul respectă cerințele stabilite în acest regulament când este încercat în cadrul procedurilor specificate.
  • Toate vehiculele trebuie să respecte limitele privind emisiile la țeava de evacuare (țeava de eșapament) stabilite în Regulamentul (CE) nr. 715/2007 când sunt încercate în cadrul încercărilor RDE și WLTP, precum și în cadrul unei serii de alte încercări, printre care se numără verificarea emisiilor evaporative (adică a emisiilor provenite din sistemul rezervorului de carburant) sau verificarea la temperaturi ambiante scăzute.
  • Toate vehiculele trebuie să aibă instalate sisteme OBD pentru a identifica toate formele de deteriorare sau de defectare pe durata de viață a vehiculului – regulamentul stabilește cerințele pentru sistemul OBD în condiții normale de funcționare.
  • Fabricanții trebuie să instaleze dispozitive care să măsoare în permanență cantitatea de combustibil/energie utilizată pentru funcționarea vehiculului (dispozitiv de monitorizare a consumului de combustibil și/sau de energie la bord, dispozitiv OBFCM).

Cererea de omologare UE de tip

  • Fabricanții trebuie să prezinte o cerere de omologare UE de tip a unui vehicul în ceea ce privește emisiile, care să includă:
    • rezultatele încercărilor reglementate privind emisiile;
    • informații detaliate, în scris, care să descrie complet caracteristicile de funcționare normală ale sistemului OBD;
    • o descriere a măsurilor luate pentru a împiedica orice manipulare abuzivă și modificare a calculatorului de control al emisiilor și a odometrului, inclusiv înregistrările valorilor kilometrajului;
    • un dosar de documentație extins care să îi permită unei autorități să evalueze dacă se respectă interdicția privind „dispozitivele de invalidare”* care reduc nivelul de control al emisiilor.
  • Dacă sunt întrunite cerințele relevante, autoritatea de omologare acordă o omologare de tip pentru emisii Euro 6 și emite un certificat de omologare de tip.

Conformitatea producției

Fabricantul trebuie să efectueze verificări pentru a se asigura că toate vehiculele pe care le fabrică sunt conforme cu omologarea de tip și respectă limitele de emisii.

Conformitatea în funcționare

Trebuie efectuate verificări pentru a asigura faptul că, pe durata lor de viață utilă, vehiculele întreținute și utilizate în mod corespunzător respectă limitele de emisii stabilite între:

  • 15 000 km sau șase luni, reținându-se evenimentul care are loc mai târziu; și
  • 100 000 km sau cinci ani, reținându-se evenimentul care are loc mai întâi.

Dispozitive pentru controlul poluării

  • Dispozitivele pentru controlul poluării, precum convertizoarele catalitice și filtrele de particule, trebuie să obțină omologarea de tip ca unități tehnice separate.
  • Se consideră că cerințele relevante sunt îndeplinite dacă dispozitivele de schimb pentru controlul poluării au fost omologate în conformitate cu Regulamentul nr. 103 al CEE-ONU.

Emisiile vehiculelor hibride plug-in

Deoarece studii recente au arătat o diferență considerabilă între emisiile medii de dioxid de carbon (CO2) din lumea reală ale vehiculelor electrice hibride plug-in și emisiile de CO2 determinate de WLTP, pentru a se asigura că emisiile de CO2 determinate pentru astfel de vehicule sunt reprezentative pentru comportamentul real al conducătorilor auto, factorii de utilitate aplicați în scopul determinării emisiilor de CO2 la omologarea de tip sunt revizuiți în Regulamentul de modificare (UE) 2023/443.

Regulamentul specifică noi factori de utilitate* pe baza datelor disponibile, aplicabile începând cu septembrie 2023. Acești factori vor fi revizuiți pentru a reflecta mai bine condițiile din lumea reală, ținând cont de datele provenite de la dispozitivele de monitorizare a consumului de combustibil aflate la bordul acestor vehicule și colectate în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/392 al Comisiei în 2025 și din nou în 2027.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 27 iulie 2017.

CONTEXT

Pentru o privire de ansamblu, consultați:

TERMENI-CHEIE

Omologarea de tip. Procedura prin care se certifică faptul că un produs întrunește un set minim de cerințe tehnice și de reglementare.
Dispozitive de invalidare. Modificări aduse intenționat sistemului de control al emisiilor, menite să îi reducă în mod artificial eficacitatea în condiții normale de utilizare a vehiculului.
Factori de utilitate. Rapoarte bazate pe statisticile de conducere în funcție de autonomia obținută în condiții de epuizare a încărcăturii și utilizate pentru a cântări compușii emisiilor de gaze de eșapament care epuizează încărcătura și cei care o mențin, emisiile de CO2 și consumul de combustibil pentru vehiculele electrice hibride cu încărcare în afara vehiculului.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2017/1151 al Comisiei din 1 iunie 2017 de completare a Regulamentului (CE) nr. 715/2007 al Parlamentului European și al Consiliului privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce privește emisiile provenind de la vehiculele ușoare pentru pasageri și de la vehiculele ușoare comerciale (Euro 5 și Euro 6) și privind accesul la informațiile referitoare la repararea și întreținerea vehiculelor, de modificare a Directivei 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei și a Regulamentului (UE) nr. 1230/2012 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei (JO L 175, 7.7.2017, pp. 1-643).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2017/1151 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2023/443 al Comisiei din 8 februarie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1151 în ceea ce privește procedurile de omologare de tip privind emisiile pentru vehiculele ușoare pentru pasageri și vehiculele ușoare comerciale (JO L 66, 2.3.2023, pp. 1-237).

Regulamentul ONU nr. 154 – Dispoziții uniforme privind omologarea vehiculelor ușoare pentru pasageri și a vehiculelor ușoare comerciale în ceea ce privește emisiile de referință, emisiile de dioxid de carbon și consumul de combustibil și/sau măsurarea consumului de energie electrică și a autonomiei electrice (WLTP) (JO L 290, 10.11.2022, pp. 1-625).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/392 al Comisiei din 4 martie 2021 privind monitorizarea și raportarea datelor referitoare la emisiile de CO2 ale autoturismelor și ale vehiculelor utilitare ușoare în temeiul Regulamentului (UE) 2019/631 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) nr. 1014/2010, (UE) nr. 293/2012, (UE) 2017/1152 și (UE) 2017/1153 ale Comisiei (JO L 77, 5.3.2021, pp. 8-25).

Regulamentul nr. 103 al Comisiei Economice pentru Europa din cadrul Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziții uniforme privind omologarea dispozitivelor de schimb pentru controlul poluării pentru autovehicule (JO L 207, 10.8.2017, pp. 30-42).

Regulamentul (CE) nr. 715/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce privește emisiile provenind de la vehiculele ușoare pentru pasageri și de la vehiculele ușoare comerciale (Euro 5 și Euro 6) și privind accesul la informațiile referitoare la repararea și întreținerea vehiculelor (JO L 171, 29.6.2007, pp. 1-16).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 23.02.2024

Top