Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Utilizarea, depozitarea și comercializarea mercurului

Utilizarea, depozitarea și comercializarea mercurului

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2017/852 - protejarea sănătății umane și a mediului împotriva expunerii la mercur și la compuși ai mercurului

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul (Regulamentul privind mercurul) urmărește protejarea sănătății umane și a mediului prin stabilirea de măsuri și condiții privind:

  • utilizarea și depozitarea și comercializarea mercurului, a compușilor de mercur și a amestecurilor de mercur;
  • producția, utilizarea și comercializarea produselor cu adaos de mercur (adică produse la care mercurul este adăugat intenționat pentru a îndeplini funcția pentru care este destinat produsul);
  • utilizarea mercurului și a compușilor de mercur în procesele de fabricație;
  • gestionarea deșeurilor de mercur.

ASPECTE-CHEIE

Comerțul cu mercur, compuși ai mercurului și amestecuri de mercur

Regulamentul interzice:

  • exporturile de mercur începând cu 1 ianuarie 2018 (exportul fusese deja interzis începând cu 15 martie 2011 în temeiul regulamentului anterior privind mercurul, Regulamentul (CE) nr. 1102/2008);
  • exporturile de amestecuri de mercur și de compuși de mercur enumerate în anexa I, de la 1 ianuarie 2018 sau 1 ianuarie 2020 (în funcție de compusul în cauză);
  • importurile de mercur și amestecuri de mercur enumerate în anexa I, provenind din surse cum ar fi industria cloralcalină, altele decât cele destinate eliminării acestora ca deșeuri.

Comerțul, fabricarea și introducerea pe piață a produselor cu adaos de mercur

Regulamentul interzice:

  • exportul, importul și fabricarea în Uniunea Europeană (UE) a produselor cu adaos de mercur enumerate în anexa II începând cu 31 decembrie 2018 sau 31 decembrie 2020, în funcție de produsul în cauză;
  • fabricarea și introducerea pe piață a noilor produse cu adaos de mercur* cu excepția cazului în care se dovedește că acestea aduc beneficii semnificative pentru mediu sau sănătate și sunt autorizate de Comisia Europeană prin intermediul unui act de punere în aplicare.

Amalgam dentar

  • Începând cu 1 iulie 2018, amalgamul dentar nu se mai poate utiliza pentru plombarea dinților de lapte, în tratamentul dentar al copiilor sub 15 ani și pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
  • Statele membre ale UE trebuie să elaboreze un plan național privind măsurile pe care le vor utiliza pentru eliminarea treptată a utilizării amalgamului dentar.
  • Operatorii cabinetelor dentare trebuie să se asigure că deșeurile de amalgam (particule, reziduuri și obturații) sunt colectate și predate unor întreprinderi autorizate de gestionare a deșeurilor.

Utilizarea mercurului în procesele de fabricație

Regulamentul interzice:

  • utilizarea mercurului și a compușilor de mercur în procesele de fabricație în care:
    • mercurul sau compușii de mercur sunt utilizați ca catalizatori* (de la 1 ianuarie 2018), inclusiv pentru producția de poliuretan;
    • mercurul este folosit ca electrod* (începând cu 1 ianuarie 2022);
  • noi procese de fabricație care utilizează mercur sau compuși de mercur*, cu excepția cazului în care se dovedește că oferă beneficii semnificative pentru mediu sau sănătate și este autorizat în mod oficial de către Comisie.

Utilizarea mercurului în mineritul aurifer artizanal și la scară redusă

Extracția și prelucrarea auriferă artizanală și la scară redusă în care amalgamarea mercurului este utilizată pentru extragerea aurului din minereu este interzisă începând cu 1 ianuarie 2018.

Gestionarea deșeurilor

  • Operatorii instalațiilor de gestionare a deșeurilor pot depozita temporar deșeuri de mercur în stare lichidă, până la eliminarea finală, dacă sunt îndeplinite cerințe specifice pentru depozitarea acestora și depozitarea se face într-o instalație special amenajată, dotată corespunzător.
  • Depozitarea temporară a deșeurilor lichide de mercur nu va mai fi permisă începând cu 1 ianuarie 2026 [Regulamentul delegat (UE) 2022/2526].
  • Regulamentul introduce un sistem care să asigure trasabilitatea pe tot parcursul lanțului de gestionare a deșeurilor de mercur. Producătorii de deșeuri și operatorii instalațiilor de deșeuri de mercur trebuie să țină un registru de informații.

Raportarea

Până la 1 ianuarie 2020 și, ulterior, la intervale regulate, statele membre trebuiau să prezinte rapoarte Comisiei și să le pună la dispoziția publicului:

  • informații privind punerea în aplicare a prezentului regulament;
  • informații necesare pentru îndeplinirea de către Uniune a obligației de raportare în temeiul Convenției de la Minamata;
  • un rezumat al informațiilor furnizate anual de către operatorii economici din surse specifice (de exemplu, epurarea gazelor naturale, operațiunile de minerit și de topire a metalelor neferoase) autorităților naționale relevante cu privire la gestionarea deșeurilor de mercur;
  • informații privind siturile care găzduiesc cantități mari de mercur sau de deșeuri de mercur (peste 50 de tone metrice de mercur) care se află pe teritoriile lor.

Revizuirea

  • Până la 30 iunie 2020, Comisia trebuie să prezinte un raport referitor la rezultatul evaluării sale cu privire la necesitatea de a reglementa emisiile de mercur provenite de la crematorii, la fezabilitatea eliminării progresive a utilizării amalgamului dentar pentru toți membrii populației și la interzicerea exportului, importului și producției de produse suplimentare cu adaos de mercur, a căror introducere pe piața internă este deja interzisă.
  • Până în 2024, aceasta va pregăti un raport privind punerea în aplicare a prezentului regulament. Ambele rapoarte pot fi însoțite de o propunere legislativă de revizuire a regulamentului.

Dreptul național

Statele membre pot să aplice cerințe mai stricte decât cele prevăzute în prezentul regulament.

Convenția de la Minamata

Regulamentul permite UE și statelor membre să aprobe, să ratifice și să pună în aplicare Convenția de la Minamata din 2013 privind mercurul semnată de UE și de statele membre, și să se asigure că legislația UE este în conformitate cu convenția.

Abrogare

Regulamentul abrogă Regulamentul (CE) nr. 1102/2008 cu efect de la 1 ianuarie 2018.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Acesta a fost aplicat începând cu 1 ianuarie 2018, cu excepția literei (d) din partea I a anexei III (privind producția cloralcalilor în care mercurul este utilizat ca electrod), care a fost aplicată începând cu 11 decembrie 2017.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Nou produs cu adaos de mercur. Un produs cu adaos de mercur care nu a fost fabricat înainte de 1 ianuarie 2018.
Nou proces de fabricație care utilizează mercur sau compuși de mercur. Un proces de fabricație care nu a fost utilizat înainte de 1 ianuarie 2018.
Catalizator. O substanță care mărește viteza unei reacții chimice fără a suferi modificări chimice permanente.
Electrod. Un conductor prin care un curent electric intră sau părăsește un obiect, o substanță sau o regiune.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1102/2008 (JO L 137, 24.5.2017, pp. 1-21).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2017/852 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul delegat (UE) 2022/2526 al Comisiei din 23 septembrie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește depozitarea temporară a deșeurilor de mercur în formă lichidă (JO L 328, 22.12.2022, pp. 66-67).

Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1752 a Comisiei din 25 februarie 2019 de stabilire a chestionarelor, precum și a formatului și a frecvenței rapoartelor pe care statele membre trebuie să le întocmească în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 269, 23.10.2019, pp. 5-11).

Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/2287 a Comisiei din 8 decembrie 2017 de stabilire a formularelor care trebuie să fie utilizate pentru importul mercurului și al anumitor amestecuri de mercur în temeiul Regulamentului (UE) 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului privind mercurul (JO L 328, 12.12.2017, p. 118-122).

Data ultimei actualizări: 16.01.2023

Top