Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

O mai bună gestionare a plângerilor adresate Comisiei cu privire la aplicarea de către țări a dreptului UE

O mai bună gestionare a plângerilor adresate Comisiei cu privire la aplicarea de către țări a dreptului UE

Cetățenii UE pot depune plângeri în legătură cu modul în care țările aplică dreptul Uniunii. Într-un document din aprilie 2012 sunt prevăzute proceduri îmbunătățite care guvernează relațiile cu petiționarii în acest proces.

ACT

Comunicare a Comisiei către Consiliu și Parlamentul European: Actualizarea gestionării relațiilor cu petiționarii în ceea ce privește aplicarea dreptului Uniunii [COM(2012) 154 final din 2.4.2012 - nepublicată în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

În comunicarea intitulată„Actualizarea gestionării relațiilor cu petiționarii în ceea ce privește aplicarea dreptului Uniunii” , Comisia Europeană explică măsurile administrative în favoarea petiționarilor pe care aceasta se obligă să le respecte în gestionarea plângerilor acestora și în analizarea încălcării presupuse.

UE se întemeiază pe principiul respectăriilegislației. Pentru reușita numeroaselor obiective ale UE stabilite prin tratate și prin legislație, această legislație trebuie aplicată în mod eficace de statele membre. Orice cetățean care consideră că un stat membru nu aplică în mod corect dreptul Uniunii poate înainta o plângere Comisiei Europene.

Comisia recunoaște rolul esențial jucat de petiționari în depistarea de către aceasta a încălcării dreptului Uniunii. Pentru a simplifica și a eficientiza și mai mult procesul, Comisia a adus câteva modificări din 2002 (2002/C 244/03).

Pentru petiționari, cea mai evidentă îmbunătățire este CHAP (Complaint handling/Accueil des plaintes). Înființat în septembrie 2009, acest instrument informatic permite Comisiei să răspundă în mod mai direct preocupărilor cetățenilor, întreprinderilor și societății civile.

Comunicarea afirmă necesitatea ca petiționarii să ia mai întâi în calcul înaintarea plângerilor la nivel național, pentru a-și exercita drepturile într-un mod mai direct și în persoană.

Comunicarea definește termenii de „plângere”, „petiționar” și „procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor”. De asemenea, se menționează în comunicare că abordarea prezentată se referă numai la plângerile care au legătură cu articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene: instituțiile Uniunii Europene și Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Informațiile din comunicare sunt grupate astfel:

  • principii generale;
  • înregistrarea plângerilor, confirmarea de primire a acestora;
  • protecția petiționarilor și a datelor;
  • comunicarea cu petiționarii;
  • termenul de investigare;
  • rezultatul investigării plângerilor;
  • închiderea cazului;
  • publicarea deciziilor privind constatarea neîndeplinirii obligațiilor;
  • accesul la documente în cazurile de neîndeplinire a obligațiilor;
  • plângeri prezentate Ombudsmanului European.

Printre aspectele-cheie ale comunicării se numără următoarele:

  • Orice persoană poate înainta, în mod gratuit, o plângere Comisiei împotriva unui stat membru cu privire la o măsură, la absența unei măsuri sau la practici imputabile unui stat membru pe care le consideră incompatibile cu dreptul Uniunii.
  • Plângerile pot fi înaintate prin poștă, fax sau e-mail în oricare dintre limbile oficiale ale UE.
  • Comisia poate decide dacă este necesar sau nu a se da curs unei plângeri.
  • Plângerile sunt înregistrate în aplicație și confirmate în termen de 15 zile lucrătoare, menționând numărul de înregistrare.
  • Ca regulă generală, limita de timp pentru investigarea plângerilor este de un an de la data înregistrării.
  • Rezultatul investigării plângerilor: aviz oficial adresat statelor membre sau închiderea definitivă a cazului. Petiționarii sunt informați în scris.

ACTE CONEXE

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE): articolul 258

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Ombudsmanul European privind relațiile cu reclamantul în legătură cu cazurile de nerespectare a dreptului comunitar (COM(2002) 141 final) (Acest text abrogă și înlocuiește textul publicat în JO C 166 din 12.7.2002)

A se vedea, de asemenea: Exercitați-vă drepturile

Data ultimei actualizări: 11.03.2014

Top