Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Regimul comun aplicabil exporturilor în UE

Regimul comun aplicabil exporturilor în UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2015/479 privind instituirea unui regim comun aplicabil exporturilor

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Acesta stabilește principiul fundamental potrivit căruia exportul de produse din țările UE în alte țări nu este supus unor restricții cantitative. De asemenea, stabilește norme privind o procedură de luare a măsurilor de salvgardare.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul se aplică tuturor produselor, industriale sau agricole.

Măsuri de salvgardare

  • În vederea prevenirii unei situații critice cauzate de o penurie de produse esențiale, Comisia Europeană poate condiționa exportul unui produs de prezentarea unei autorizații de export. Măsurile pot fi limitate la exporturile în anumite ţări sau la exporturile din anumite regiuni ale Uniunii Europene. Acestea nu vor afecta însă produsele aflate în drum spre frontiera UE.
  • De exemplu, în contextul izbucnirii COVID-19, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/402, pentru o perioadă limitată de timp, a impus ca anumite echipamente individuale de protecție – provenite sau nu din UE – să fie autorizate de către autoritățile competente din țările UE pentru export în afara UE, altele decât țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb, teritoriile dependente de lanțurile de aprovizionare ale UE (de exemplu, Andorra) și anumite teritorii de peste mări. Măsura urmărea să asigure că echipamentele individuale de protecție erau disponibile în țările UE pentru a preveni răspândirea COVID-19. Actul de punere în aplicare a stabilit procedura de solicitare a autorizației, iar anexa I la respectivul act a enumerat produsele care necesită autorizare (ochelari de protecție și viziere, mănuși, îmbrăcăminte de protecție, echipament de protecție a gurii și nasului și scuturi faciale).
  • Comisia trebuie să adopte eventualele măsuri de salvgardare impuse de interesele UE cu respectarea obligațiilor internaționale în vigoare (de exemplu, a obligațiilor ce decurg din statutul UE de membru al Organizației Mondiale a Comerțului).

Informare și consultare

  • În cazul în care o țară a UE estimează că ar putea fi necesare măsuri de salvgardare ca urmare a unei evoluții excepționale a pieței, țara respectivă trebuie să informeze Comisia. La rândul său, Comisia avertizează celelalte țări ale UE.
  • Comisia poate solicita țărilor UE să îi furnizeze date statistice cu privire la evoluția pieței unui anumit produs, în scopul de a evalua situația economică și comercială cu privire la respectivul produs.

Punerea în aplicare

Comitetul de salvgardare care este format din reprezentanții țărilor UE, instituit în temeiul Regulamentului (UE) 2015/478 privind regimul comun aplicabil importurilor, ajută Comisia în punerea în aplicare a regulamentului.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 16 aprilie 2015. Acesta abrogă Regulamentul (CE) nr. 1061/2009 cu efect imediat.

CONTEXT

Regulamentul codifică Regulamentul (CE) nr. 1061/2009 al Consiliului, care a fost modificat substanțial de mai multe ori. Face parte din politica comercială comună a UE, care se bazează pe principii uniforme pentru toate țările UE.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2015/479 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2015 privind instituirea unui regim comun aplicabil exporturilor (text codificat) (JO L 83, 27.3.2015, pp. 34-40)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/402 al Comisiei din 14 martie 2020 de instituire a obligației de a prezenta o autorizație de export pentru exportul anumitor produse (JO L 77I, 15.3.2020, pp. 1-7)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2020/402 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) 2015/478 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2015 privind regimul comun aplicabil importurilor (JO L 83, 27.3.2015, pp. 16-33)

Data ultimei actualizări: 08.04.2020

Top