EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013H0396

Un cadru pentru acțiunile colective (recurs colectiv)

Un cadru pentru acțiunile colective (recurs colectiv)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Recomandarea 2013/396/UE privind principii comune aplicabile acțiunilor colective în încetare și în despăgubire introduse în statele membre ale UE

CARE ESTE ROLUL ACESTEI RECOMANDĂRI?

  • Recomandarea stabilește o serie de principii comune fără caracter obligatoriu privind mecanismele de acțiune colectivă* la nivel național.
  • Obiectivul este de a le permite cetățenilor și companiilor să își exercite drepturile care le revin în temeiul legislației Uniunii Europene (UE) în cazul în care aceste drepturi au fost încălcate.
  • Aceste mecanisme de acțiune colectivă ar trebui să fie disponibile în diferite domenii în care legislația UE acordă drepturi cetățenilor și întreprinderilor, cum ar fi protecția consumatorilor, concurența, protecția mediului și serviciile financiare.

ASPECTE-CHEIE

Principiile esențiale sunt enunțate într-o recomandare a Comisiei Europene publicată în paralel cu o comunicare ce propune ca toate statele membre ale UE să introducă mecanisme de acțiune colectivă bazate pe principii stabilite de comun acord. Aceste principii sunt următoarele:

  • Reclamanții ar trebui să poată solicita hotărâri judecătorești în vederea încetării încălcării drepturilor care le sunt conferite de legislația UE („acțiuni în încetare”) și în vederea acordării unor despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de încălcările respective („acțiuni în despăgubire”) într-o situație în care un număr mare de persoane sunt prejudiciate de aceeași practică ilegală.
  • Procedurile acțiunilor colective trebuie să fie corecte, echitabile, rapide și neprohibitive din perspectiva costurilor.
  • Sistemele de acțiuni colective trebuie să se bazeze pe principiul „consimțământului prealabil explicit”. Potrivit acestui principiu, reclamanții potențiali care nu și-au exprimat în mod direct consimțământul nu sunt membri ai grupului și, prin urmare, nu pot beneficia direct în urma unui rezultat favorabil al procedurilor acțiunilor colective.
  • Ar trebui să existe măsuri de protecție procedurale pentru a evita utilizarea abuzivă a sistemelor de acțiuni colective, cum ar fi:
    • interzicerea daunelor și a dobânzilor punitive (adică excesiv de ridicate);
    • entitățile care îi reprezintă pe reclamanți ar trebui să aibă un caracter nonprofit;
    • interzicerea plății către avocați a unor onorarii condiționate de rezultat.
  • Partea căzută în pretenții trebuie să plătească cheltuielile de judecată ale părții căreia i s-a dat câștig de cauză.
  • Judecătorul are un rol-cheie în litigiul colectiv* pentru gestionarea eficace a cauzei și trebuie să fie vigilent la eventualele abuzuri.
  • Reclamanții trebuie să poată soluționa cauza prin mecanisme de soluționare amiabilă colectivă (adică proceduri prin care părțile ajung la un consens cu privire la o soluție).

DE CÂND SE APLICĂ RECOMANDAREA?

Statele membre au fost invitate să aplice aceste principii cel târziu de la 26 iulie 2015.

CONTEXT

Acțiunile colective facilitează accesul la justiție al persoanelor ale căror drepturi au fost încălcate de una și aceeași entitate. Aceste acțiuni le permit să își exercite colectiv drepturile în situațiile în care nu și le-ar fi exercitat în mod individual din cauza costurilor sau a timpului pe care le presupune acest lucru.

Cadrul european pentru acțiuni colective vine în completarea mecanismelor existente la nivel european, și anume:

TERMENI-CHEIE

Acțiune colectivă: un mecanism care duce la încetarea sau la prevenirea unei practici de afaceri ilegale care afectează un grup de reclamanți ori la despăgubirea pentru prejudiciul cauzat de aceste practici.
Litigiu colectiv/de grup: un proces intentat de către un grup de reclamanți.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Recomandarea 2013/396/EU a Comisiei din 11 iunie 2013 privind principii comune aplicabile acțiunilor colective în încetare și în despăgubire introduse în statele membre în cazul încălcării drepturilor conferite de legislația Uniunii (JO L 201, 26.7.2013, pp. 60-65)

DOCUMENTE CONEXE

Raport al Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European privind punerea în aplicare a Recomandării din 11 iunie 2013 privind principiile comune aplicabile acțiunilor colective în încetare și în despăgubire introduse în statele membre în cazul încălcării drepturilor conferite de legislația Uniunii (2013/396/UE) [COM(2018) 40 final, 25 ianuarie 2018]

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: „Către un cadru orizontal la nivel european pentru acțiunile colective” [COM(2013) 401 final, 11 iunie 2013]

Data ultimei actualizări: 26.08.2021

Sus