Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii
SINTEZĂ PRIVIND:
Directiva 2003/87/CE de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?
- Directiva instituie sistemul Uniunii Europene (UE) de comercializare a cotelor de emisie (ETS). Acesta reprezintă temelia politicii UE de abordare a schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) într-un mod rentabil și eficient din punct de vedere economic. La baza sistemului stă principiul de plafonare și comercializare*.
- Legislația inițială a fost modificată de mai multe ori pe măsură ce sistemul a evoluat. Cele mai recente modificări au fost adoptate în Directiva (UE) 2023/958 și în Directiva (UE) 2023/959 ca parte a inițiativei UE „Pregătiți pentru 55”, care urmărește să asigure faptul că politicile UE sunt în concordanță cu obiectivele și angajamentele în materie de climă ale Legii europene privind clima, în cadrul Pactului verde european și al Acordului de la Paris.
ASPECTE-CHEIE
Etapa actuală (a patra) a ETS se derulează în perioada 2021-2030. Pentru această perioadă, UE a stabilit un obiectiv nou, mai mare, de reducere a emisiilor de GES cu 62 % față de nivelurile din 2005.
Sistemul se aplică:
- centralelor electrice;
- unei game largi de sectoare industriale mari consumatoare de energie;
- zborurilor în interiorul UE și al Spațiului Economic European (SEE), precum și zborurilor cu plecare spre Elveția și Regatul Unit;
- transportului maritim (obligațiile de restituire vor fi introduse treptat între 2024 și 2026);
- emisiilor de:
- dioxid de carbon (CO2);
- oxid azotos;
- perfluorocarburi;
- metan.
A fost creat un nou sistem ETS separat, de sine stătător, pentru a acoperi clădirile, transportul rutier și combustibilii pentru sectoare suplimentare care corespund activităților industriale neacoperite de fostul ETS.
Cotele
- De la 1 ianuarie 2005, operatorii din toate activitățile reglementate de legislație au trebuit să restituie în fiecare an un număr corespunzător de cote de emisie pentru a acoperi emisiile de GES din anul precedent (o emisie pentru fiecare tonă de dioxid de carbon (CO2); sau o cantitate echivalentă de alte GES puternice).
- Numărul total de cote emise în UE în fiecare an este redus treptat: cu 1,74 % între 2013 și 2020 și cu 2,2 % între 2021 și 2023. Între 2024 și 2027, acest va fi redus cu 4,3 % pe an, iar din 2028 cu 4,4 % pe an.
- Sistemul de cote gratuite a fost revizuit pentru a aborda problema relocării emisiilor de dioxid de carbon* prin concentrarea asupra sectoarelor care riscă să își relocheze producția în afara UE. În acest sens:
- cotele gratuite vor fi eliminate treptat, pe baza unor rate de reducere mai mari;
- a fost instituit un mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (cunoscut sub numele de CBAM) (acesta este un sistem de stabilire a prețului carbonului, care se aplică produselor energointensive importate în UE – alocarea gratuită în cadrul ETS va fi eliminată până în 2034 pentru sectoarele acoperite de mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră).
Sectorul aviației
- Până la sfârșitul anului 2026, stabilirea prețului carbonului UE se va aplica zborurilor în interiorul UE/SEE și zborurilor cu plecare spre Elveția și Regatul Unit, menținând actualul domeniu geografic restrâns pentru aplicarea internațională a normelor. Până la 1 iulie 2026, Comisia Europeană trebuie să prezinte un raport de evaluare a integrității de mediu a Schemei de compensare și de reducere a emisiilor de carbon pentru aviația internațională (CORSIA) instituită de Organizația Aviației Civile Internaționale. Raportul trebuie să fie însoțit de o propunere legislativă care să mențină sau să extindă domeniul de aplicare al ETS la zborurile de plecare, având în vedere integritatea și ambiția de mediu a CORSIA în raport cu obiectivele din cadrul Acordului de la Paris. CORSIA se va aplica zborurilor extraeuropene către și dinspre țările participante la CORSIA.
- Normele actualizate accelerează punerea în aplicare a principiului „poluatorul plătește”* prin eliminarea treptată a cotelor gratuite pentru sectorul aviației, urmând ca acestea să fie scoase integral la licitație în 2026.
- De la 1 ianuarie 2024 până la 31 decembrie 2030, 20 de milioane de cote vor fi rezervate ca stimulent pentru ca operatorii de aeronave să renunțe la utilizarea combustibililor fosili.
Sistem separat de comercializare a drepturilor de emisie pentru clădiri, transport rutier și alte sectoare suplimentare
Pentru a stimula reducerile de emisii în sectoarele transportului rutier și al construcțiilor – care nu erau acoperite de ETS existent – colegiuitorii au convenit să stabilească, începând cu 2027, un ETS separat, dar paralel, pentru emisiile provenite din combustibilii arși în sectoarele relevante. Spre deosebire de ETS existent, așa-numitul ETS2 plasează punctul de reglementare în amonte, adică asupra persoanelor care trebuie să plătească accize pe energie (cum ar fi antrepozitele fiscale și furnizorii de combustibili) și nu asupra consumatorilor finali de combustibili. Entitățile reglementate care intră sub incidența ETS2 ar trebui să restituie cote pentru emisiile lor verificate care corespund cantităților de combustibili pe care le-au pus în consum. Deși restituirea cotelor în cadrul ETS2 va începe abia în 2028 pentru emisiile din 2027, monitorizarea și raportarea emisiilor vor începe de la 1 ianuarie 2025. Cotele din ETS2 nu vor fi fungibile cu cotele tranzacționate în cadrul ETS existent și vor fi introduse pe piață numai prin licitație (fără alocare gratuită). Numărul total de cote emise în cadrul ETS2 va fi redus anual cu 5,10 % la începutul sistemului și cu 5,38 % începând cu 2028.
Mecanisme de finanțare pentru emisii reduse de carbon
- Fondul pentru modernizare sprijină proiectele de investiții pentru modernizare în sectorul energetic și sistemele energetice mai ample din statele membre ale UE cu un produs intern brut pe cap de locuitor la prețurile pieței din 2013 sub 60 % din media UE. Au fost adăugate trei state membre cu venituri mai mici, cu un produs intern brut pe cap de locuitor la prețurile pieței sub 75 % din media UE în perioada 2016-2018.
- Fondul pentru inovare sprijină demonstrarea tehnologiilor inovatoare și a inovațiilor revoluționare în sectoarele vizate de EU ETS, inclusiv sursele de energie regenerabile inovatoare, captarea și utilizarea carbonului și stocarea energiei, cu un accent mai puternic pe extinderea noilor tehnologii.
- Fondul social pentru climă instituit prin Regulamentul (UE) nr. 2023/955 (a se vedea sinteza) va însoți introducerea prețului carbonului în sectorul clădirilor și în cel al transportului rutier și va oferi finanțare specifică statelor membre pentru a sprijini grupurile vulnerabile cele mai afectate, în special gospodăriile afectate de sărăcie energetică sau de sărăcie din perspectiva transporturilor și microîntreprinderile.
Rolul statelor membre
Statele membre sunt responsabile pentru următoarele sarcini:
- emiterea cotelor;
- asigurarea faptului că operatorii, operatorii de aeronave, companiile maritime și entitățile reglementate își monitorizează și raportează anual emisiile și restituie un număr de cote egal cu totalul emisiilor lor din anul calendaristic precedent;
- scoaterea la licitație, în mod gratuit, a tuturor cotelor nealocate sau plasate într-o rezervă pentru stabilitatea pieței;
- decizia privind modul de utilizare a veniturilor din licitații în scopuri climatice, energetice și sociale;
- prezentare Comisiei a unui raport anual privind punerea în aplicare a actului legislativ;
- asigurarea faptului că este posibilă transferarea cotelor între instalații din UE și către țări din afara UE în care sunt recunoscute cotele;
- stabilirea de sancțiuni eficiente pentru orice încălcare a legii.
Norme privind licitarea cotelor
- Un act delegat, Regulamentul (UE) 2023/2830, completează Directiva 2003/87/CE, stabilind normele privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitației de cote. Acesta abrogă și înlocuiește normele stabilite anterior în Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, luând în considerare noile norme și elemente introduse în Directiva 2003/87/CE, cum ar fi extinderea domeniului de aplicare al ETS existent la transportul maritim și introducerea unui ETS nou și separat pentru clădiri, transportul rutier și activitățile industriale care nu sunt acoperite de ETS existent.
- Regulamentul delegat (UE) 2023/2830 se referă la aspecte precum:
- conceperea licitațiilor (produsele scoase la licitație, formatul licitației, depunerea și retragerea ofertelor, prețul de închidere a licitației și soluționarea licitațiilor cu oferte egale);
- calendarele de licitații (calendarul, frecvența și distribuția volumului de cote, circumstanțele care împiedică desfășurarea licitațiilor, volumele anuale de certificate de emisii scoase la licitație);
- accesul la licitații;
- desemnarea adjudecătorului (adjudecătorilor) și sarcinile aferente;
- scoaterea la licitație a certificatelor de emisii pentru Fondul pentru inovare, Fondul pentru modernizare, Mecanismul de redresare și reziliență și Fondul social pentru climă;
- procedurile de anulare a certificatelor de emisii;
- desemnarea unei platforme comune de licitație și serviciile pe care platforma le oferă statelor membre și Comisiei;
- desemnarea și sarcinile platformelor separate de licitație (în cazul în care un stat membru nu participă la desemnarea platformei comune de licitație);
- raportarea cu privire la tranzacții;
- plata și transferul veniturilor din licitații;
- livrarea certificatelor de emisii licitate;
- gestionarea garanțiilor;
- onorarii și costuri;
- supravegherea licitațiilor, măsuri de remediere și sancțiuni;
- transparență și confidențialitate.
Rolul Comisiei
Comisia:
- prezintă un raport anual Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene cu privire la punerea în aplicare a EU ETS și a politicilor în domeniul climei și energiei care însoțesc sistemul;
- are competența de a defini normele tehnice necesare pentru punerea în aplicare a legislației de bază;
- ține un registru independent și un registru privind tranzacțiile, în care sunt înregistrate deținerea, emiterea, transferul și anularea cotelor.
În fiecare an, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe prezintă o evaluare a funcționării piețelor de carbon din UE.
DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?
- Directiva 2003/87/CE a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 31 decembrie 2003.
- Modificările introduse odată cu revizuirea din 2023 a Directivei (UE) 2023/958 și a Directivei (UE) 2023/959 privind instalațiile staționare, aviația și transportul maritim trebuie să fie transpuse de statele membre până la 31 decembrie 2023.
- Cu toate acestea, statele membre vor trebui să aplice mai multe dispoziții referitoare la alocarea gratuită numai de la 1 ianuarie 2026.
- Termenul limită pentru transpunerea normelor noului ETS pentru clădiri, transport rutier și alte sectoare este 30 iunie 2024.
CONTEXT
TERMENI-CHEIE
Principiul de plafonare și comercializare. EU ETS funcționează în baza acestui principiu. Se stabilește un plafon, adică o limită, privind cantitatea totală a anumitor GES care poate fi emisă de fabrici, centrale electrice sau alte instalații din sistem. Plafonul se reduce în timp pentru a determina reducerea emisiilor totale de GES. Sistemul permite comercializarea cotelor de emisie, astfel încât emisiile totale generate de instalații și de operatorii de aeronave să nu depășească plafonul impus și să poată fi luate măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în vederea reducerii emisiilor.
Relocarea emisiilor de dioxid de carbon. Relocarea emisiilor de dioxid de carbon se referă la situația care ar putea apărea dacă, din motive de costuri legate de politicile climatice, întreprinderile ar transfera producția în alte țări cu constrângeri mai laxe privind emisiile. Acest lucru ar putea duce la o creștere a emisiilor totale ale acestora. Riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon poate fi mai mare în anumite industrii mari consumatoare de energie.
Principiul „poluatorul plătește”. Acest principiu impune poluatorilor să suporte costul poluării pe care o provoacă.
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, pp. 32-46).
Modificările succesive aduse Directivei 2003/87/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
DOCUMENTE CONEXE
Regulamentul (UE) 2023/955 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 mai 2023 de instituire a Fondului social pentru climă și de modificare a Regulamentului (UE) 2021/1060 (JO L 130, 16.5.2023, pp. 1-51).
Regulamentul delegat (UE) 2023/2830 al Comisiei din 17 octombrie 2023 de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului prin stabilirea de norme privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (JO L, 2023/2830, 20.12.2023).
Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 iunie 2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 și (UE) 2018/1999 („Legea europeană a climei”) (JO L 243, 9.7.2021, pp. 1-17).
Decizia (UE) 2020/954 a Consiliului din 25 iunie 2020 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene, în cadrul Organizației Aviației Civile Internaționale, în ceea ce privește notificarea participării voluntare la Schema de compensare și de reducere a emisiilor de carbon pentru aviația internațională (CORSIA) începând cu 1 ianuarie 2021 și în ceea ce privește opțiunea selectată pentru calcularea, în perioada 2021-2023, a cerințelor de compensare care îi vizează pe operatorii de aeronave (JO L 212, 3.7.2020, pp. 14-17).
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1842 al Comisiei din 31 octombrie 2019 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește noi modalități de ajustare a alocării cu titlu gratuit a cotelor de emisii din cauza modificării nivelului de activitate (JO L 282, 4.11.2019, pp. 20-24).
A se vedea versiunea consolidată.
Data ultimei actualizări: 21.03.2024