Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016L0801

    Resortisanții țărilor din afara UE – intrarea și șederea pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, învățământ secundar și muncă au pair

    Resortisanții țărilor din afara UE – intrarea și șederea pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, învățământ secundar și muncă au pair

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Directiva (UE) 2016/801 – condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor din afara UE pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaționale și muncă au pair

    CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

    Directiva stabilește normele Uniunii Europene (UE) privind condițiile de intrare și de ședere a cercetătorilor, a studenților, a stagiarilor, a voluntarilor, a elevilor și a lucrătorilor au pair din afara UE.

    ASPECTE-CHEIE

    Domeniul de aplicare

    • Directiva vizează intrarea și șederea resortisanților țărilor din afara UE pentru cercetare, studii, stagii și participarea la Serviciul european de voluntariat (SEV).
    • Țările UE pot decide să aplice normele de la nivelul UE în privința resortisanților țărilor din afara UE care doresc să vină în UE pentru un schimb de elevi, un proiect educațional, o activitate de voluntariat în afara SEV sau un plasament ca au pair.

    Admisie

    • Solicitanții trebuie să îndeplinească atât condiții generale, cât și condiții speciale pentru fiecare categorie.
    • Printre condițiile generale se numără:
      • un document de călătorie valabil pentru perioada șederii avute în vedere;
      • dovada că aceștia dispun de suficiente resurse pentru a-și acoperi cheltuielile de întreținere și costurile de întoarcere în țara de origine;
      • asigurarea de sănătate.
    • Printre exemplele de condiții specifice se numără un „acord de găzduire” ori contract pentru cercetători sau, în cazul studenților, faptul de a fi fost acceptați de către o instituție de învățământ superior.

    Drepturi

    • Dreptul la un tratament egal cu cel aplicat cetățenilor UE se întemeiază în mare parte pe Directiva 2011/98/UE. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că cercetătorii – cu excepția cazurilor în care țările UE pot aplica excepții – au dreptul de a fi tratați pe picior de egalitate cu cetățenii UE.
    • Studenții au dreptul de a lucra în afara timpului lor de studiu – țările UE nu au dreptul să le restricționeze programul de lucru la mai puțin de 15 ore pe săptămână.
    • Studenții și cercetătorii au dreptul de a rămâne cel puțin 9 luni după încheierea cercetării sau a studiilor, pentru a-și căuta un loc de muncă sau a deschide o afacere.
    • Membrii de familie ai cercetătorilor au dreptul să li se alăture acestora în anumite condiții.

    Mobilitate

    • Cercetătorii și studenții vizați de programele care promovează circulația în UE a resortisanților țărilor din afara UE (de exemplu, un acord existent între două sau mai multe instituții de învățământ superior din una sau mai multe țări ale UE) pot efectua o parte a studiilor sau a activităților lor de cercetare într-o altă țară din UE.
    • Procedura de aplicat depinde de durata pe care aceștia urmează să o petreacă în străinătate. Membrii de familie ai cercetătorilor au dreptul de a-i însoți în aceleași condiții într-o altă țară din UE.

    Procedură și transparență

    Directiva stabilește normele privind prelucrarea cererilor:

    • țările UE trebuie să respecte anumite termene în ceea ce privește gestionarea cererilor.
    • Trebuie oferite informații privind condițiile de intrare și de ședere, inclusiv în ceea ce privește suma de bani minimă obligatorie pe lună.
    • Țările UE pot impune taxe pentru gestionarea cererilor. Aceste taxe nu trebuie să fie însă disproporționate sau excesive.

    DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

    Se aplică din 22 mai 2016.

    Directiva (EU) 2016/801 a revizuit și a înlocuit Directivele 2004/114/CE și 2005/71/CE. Normele noi conținute de Directiva (UE) 2016/801 au trebuit transpuse în legislația țărilor UE până la 23 mai 2018.

    CONTEXT

    DOCUMENTUL PRINCIPAL

    Directiva (UE) 2016/801 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaționale și muncă au pair (reformare) (JO L 132, 21.5.2016, pp. 21-57)

    DOCUMENTE CONEXE

    Directiva 2004/114/CE a Consiliului din 13 decembrie 2004 privind condițiile de admisie a resortisanților țărilor terțe pentru studii, schimb de elevi, formare profesională neremunerată sau servicii de voluntariat (JO L 375, 23.12.2004, pp. 12-18)

    Directiva 2005/71/CE a Consiliului din 12 octombrie 2005 privind o procedură specială de admisie a resortisanților țărilor terțe în scopul desfășurării unei activități de cercetare științifică (JO L 289, 3.11.2005, pp. 15-22)

    Data ultimei actualizări: 05.10.2017

    Sus