Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 12016P024

    Protecția copiilor migranți

    Protecția copiilor migranți

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Comunicare [COM(2017) 211 final] privind protecția copiilor migranți

    Articolul 24 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

    CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI ȘI AL ARTICOLULUI 24 DIN CARTĂ?

    Comunicarea:

    • propune acțiuni urgente adresate Comisiei Europene și agențiilor UE pentru protecția copiilor migranți* și face recomandări țărilor UE;
    • urmărește asigurarea unor legături mai strânse între autoritățile de azil și migrație și serviciile de protecție a copilului.

    Articolul 24 din Carta drepturilor fundamentale stabilește dreptul copiilor:

    • la protecția și îngrijirea necesară pentru bunăstarea lor;
    • de a-și exprima opiniile în mod liber și să se țină seama de aceste puncte de vedere în chestiunile care îi privesc în funcție de vârstă și de maturitate;
    • de a menține în mod regulat o relație personală și un contact direct cu părinții lor, cu excepția cazului în care acest lucru este contrar intereselor lor.

    În toate acțiunile referitoare la copii, indiferent dacă sunt luate de autorități publice sau instituții private, principiul interesului superior al copilului trebuie să reprezinte o preocupare primordială.

    ASPECTE-CHEIE

    Există un număr din ce în ce mai mare de copii migranți care sosesc în UE, mulți dintre aceștia fiind neînsoțiți, iar în 2015 și 2016 aproximativ 30 % dintre solicitanții de azil din UE erau copii, cu o creștere de șase ori a numărului total de solicitanți de azil pentru copii în ultimii șase ani. Copiii migranți sunt deosebit de vulnerabili din cauza vârstei și a depărtării de casă, în special atunci când sunt separați de părinții lor.

    Protecția copiilor vizează punerea în aplicare a legislației UE și respectarea Cartei drepturilor fundamentale și a legislației internaționale a drepturilor omului referitoare la drepturile copilului. Comunicarea stabilește acțiunile care urmează să fie întreprinse de Comisie și de țările UE, cu sprijinul Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, al Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO) și al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE.

    Abordarea cauzelor profunde și protejarea copiilor

    Comisia și țările UE ar trebui:

    Identificarea și protejarea în mod rapid și global

    Țările UE sunt încurajate:

    • să colecteze și să facă schimb de date comparabile pentru a facilita răspunsurile la toate cazurile de copii neînsoțiți dispăruți (raportări, protocoale și proceduri) și verificarea legăturilor de familie;
    • să colecteze amprentele digitale și datele biometrice* prin abordări adaptate copiilor și sensibile la dimensiunea de gen;
    • să se asigure că o persoană responsabilă pentru protecția copilului este prezentă într-un stadiu timpuriu al etapei de identificare și la fiecare hotspot*.

    Primirea în UE

    Țările UE sunt încurajate să asigure:

    • că evaluarea inițială individuală a vulnerabilității și a nevoilor lor la sosire și procedurile ulterioare iau în considerare sexul și vârsta;
    • accesul la educație formală, incluzivă și la asistență medicală, sprijin psihosocial și alte servicii publice esențiale;
    • opțiuni alternative de îngrijire, inclusiv îngrijirea de tip foster/plasament familial, sunt disponibile copiilor neînsoțiți;
    • politicile de protecție a copilului sunt în vigoare în toate instituțiile de primire;
    • că sunt disponibile și accesibile alternative viabile la luarea în custodie;
    • monitorizarea eficientă a primirii;
    • utilizarea pe deplin a orientărilor EASO cu privire la primirea copiilor neînsoțiți.

    Stabilirea statutului și a garanțiilor procedurale

    Comisia și agențiile UE vor crea o rețea europeană de tutelă care să elaboreze și să împărtășească bunele practici și să actualizeze orientările privind evaluarea vârstei. Țările UE sunt încurajate:

    • să consolideze autoritățile de tutelă, astfel încât să se asigure că sunt desemnați rapid tutori legali pentru toți copiii neînsoțiți;
    • să efectueze evaluări de vârstă fiabile, multidisciplinare și neinvazive;
    • să asigure regăsirea rapidă a familiei, pe teritoriul sau în afara UE;
    • să acorde prioritate tratării cazurilor, cum ar fi cererile de azil, în conformitate cu principiul urgenței;
    • să acorde prioritate transferului copiilor neînsoțiți din Grecia și Italia.

    Asigurarea unor soluții durabile

    Țările UE sunt încurajate să asigure:

    • accesul la o educație formală incluzivă, într-un interval scurt de timp după sosire, accesul la asistență medicală și la alte servicii publice esențiale;
    • sprijinirea tranziției către vârsta adultă și accesul la educație și formare profesională;
    • incluziunea socială, cum ar fi prin locuințe mixte, nesegregate;
    • o relocare sporită în UE a copiilor care au nevoie de protecție internațională;
    • măsuri de regăsire și reîntregire a familiei pentru copiii care vor fi returnați în țara lor de origine.

    Interesul superior al copilului și utilizarea eficientă a datelor, cercetării, formării și finanțării

    Comisia și agențiile UE:

    • vor furniza formare, orientări și instrumente privind evaluarea interesului superior al copilului;
    • vor discuta îmbunătățirile aduse colectării datelor la nivelul UE;
    • vor impune organizațiilor care intră în contact direct cu copiii obligația de a dispune de politici interne de protecție a copilului înainte de a primi finanțare din partea UE;
    • vor disemina bunele practici privind protecția copiilor migranți prin intermediul unei baze de date online.

    Țările UE sunt încurajate:

    CONTEXT

    Pentru mai multe informații, inclusiv cu privire la monitorizarea punerii în aplicare a prezentei comunicări, a se vedea:

    TERMENI-CHEIE

    Copiii migranți: copiii (persoanele sub 18 ani) provenind din țările din afara UE care sunt strămutate sau migrează forțat către și în interiorul UE, însoțiți sau singuri, indiferent dacă solicită sau nu azil.
    Date biometrice: Regulamentul (UE) 2016/679 (Regulamentul general privind protecția datelor) definește datele biometrice ca date personale care rezultă din prelucrarea tehnică specifică referitoare la caracteristicile fizice, fiziologice sau comportamentale ale unei persoane fizice, care permit sau confirmă identificarea unică a persoanei fizice respective.
    Hotspot: o parte a frontierelor externe ale UE caracterizată prin „presiune migratorie specifică și disproporționată, constând în fluxuri mixte de migrație”.

    DOCUMENTELE PRINCIPALE

    Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Protecția copiilor migranți [COM(2017) 211 final, 12.4.2017]

    Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Titlul III – Egalitatea – Articolul 24 – Drepturile copilului (JO C 202, 7.6.2016, p. 398)

    DOCUMENTE CONEXE

    Regulamentul (UE) nr. 516/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire a Fondului pentru azil, migrație și integrare, de modificare a Deciziei 2008/381/CE a Consiliului și de abrogare a Deciziilor nr. 573/2007/CE și nr. 575/2007/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Deciziei 2007/435/CE a Consiliului (JO L 150, 20.5.2014, pp. 168-194)

    Directiva 2013/32/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind procedurile comune de acordare și retragere a protecției internaționale (JO L 180, 29.6.2013, pp. 60-95)

    Directiva 2013/33/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internațională (JO L 180, 29.6.2013, pp. 96-116)

    Regulamentul (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid (JO L 180, 29.6.2013, pp. 31-59).

    Recomandarea 2013/112/UE a Comisiei din 20 februarie 2013 – Investiția în copii: ruperea cercului vicios al defavorizării (JO L 59, 2.3.2013, pp. 5-16)

    Directiva 2011/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 aprilie 2011 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia, precum și de înlocuire a Deciziei-cadru 2002/629/JAI a Consiliului (JO L 101, 15.4.2011, pp. 1-11)

    Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Plan de acțiune privind minorii neînsoțiți (2010-2014) [COM(2010) 213 final, 6.5.2010]

    Directiva 2008/115/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind standardele și procedurile comune aplicabile în statele membre pentru returnarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală (JO L 348, 24.12.2008, pp. 98-107)

    Modificările succesive aduse Directivei 2008/115/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

    Directiva 2003/86/CE a Consiliului din 22 septembrie 2003 privind dreptul la reîntregirea familiei (JO L 251, 3.10.2003, pp. 12-18)

    Data ultimei actualizări: 26.03.2018

    Sus