Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 12016E015

    Accesul la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei

    Accesul la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Articolul 15 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)

    Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului privind accesul public la documentele instituțiilor UE

    CARE ESTE ROLUL ARTICOLULUI 15 DIN TFUE ȘI AL REGULAMENTULUI?

    • Articolul 15 alineatul (3) din TFUE le conferă cetățenilor, rezidenților și întreprinderilor din UE drept de acces la documentele instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor UE, sub rezerva anumitor principii și condiții.
    • Regulamentul definește principiile generale și limitele aplicabile accesului. Obiectivul acestuia este de a garanta posibilitatea cetățenilor de a-și exercita dreptul de acces în modul cel mai ușor cu putință. Se poate solicita accesul la toate documentele întocmite sau primite de o instituție, în toate domeniile de activitate ale UE.

    ASPECTE-CHEIE

    Excepții și drepturi ale terților

    Instituțiile pot respinge accesul la un document în cazul în care divulgarea:

    • ar putea aduce atingere protecției:
      • interesului public, în ceea ce privește siguranța publică, apărarea, relațiile internaționale și politica financiară, monetară sau economică a UE sau a unei țări din UE; sau
      • vieții private și integrității unei persoane, în special în conformitate cu legislația UE privind protecția datelor cu caracter personal;
    • ar putea aduce atingere:
      • intereselor comerciale ale unei persoane, procedurilor judiciare și consultanței juridice; sau
      • obiectivelor activităților de inspecție, de anchetă și de audit, cu excepția cazului în care un interes public superior justifică divulgarea;
    • ar putea aduce gravă atingere protecției procesului decizional al unei instituții, cu excepția cazului în care un interes public superior justifică divulgarea.

    În ceea ce privește documentele întocmite de terți, instituția UE trebuie să consulte terții dacă are dubii, pentru a stabili dacă se aplică o excepție. Țările UE au un drept de opoziție mai puternic (dar nu drept de veto).

    Documente aflate în posesia țărilor UE

    Dacă o țară a UE primește o cerere de la o instituție a UE privind un document aflat în posesia sa, țara respectivă trebuie, în principiu, să consulte instituția în cauză pentru a se asigura că divulgarea corespunde obiectivelor acestui regulament. În loc de aceasta, țara poate prezenta cererea instituției în cauză.

    Cererile de acces, soluționarea cererilor și accesul la documente

    • Publicul trebuie să solicite în scris accesul la un document (inclusiv în format electronic), într-una dintre limbile oficiale ale UE. Solicitantul nu este obligat să își motiveze cererea, dar trebuie să o formuleze într-un mod precis.
    • Instituțiile trebuie să soluționeze prompt cererile de acces la un document. Acestea trebuie să confirme primirea cererii și, în termen de 15 lucrătoare de la înregistrarea acesteia, fie să acorde, fie să respingă accesul la documentul solicitat. Acest termen poate fi prelungit o dată cu încă 15 zile lucrătoare.
    • În cazul respingerii în tot sau în parte a cererii, solicitantul poate adresa, în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea răspunsului din partea instituției, o cerere de confirmare prin care solicită ca instituția să își revizuiască poziția.
    • Solicitantul poate să își exercite accesul la documente consultându-le la fața locului, primind o copie a acestora sau primind informații despre modul în care le poate obține cu ușurință.

    Documente sensibile

    • Documentele sensibile sunt anumite documente emise de instituții sau de agențiile create de către acestea, de țările UE, de țările din afara UE sau de organizațiile internaționale, clasificate „TRÈS SECRET UE/EU TOP SECRET” (Strict secret UE), „SECRET UE/EU SECRET” (Secret UE) sau „CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL” (Confidențial UE).
    • Cererile de acces la documente sensibile pot fi soluționate exclusiv de către persoane autorizate să ia cunoștință de conținutul acestora. Documentele sensibile pot fi înscrise în registru sau furnizate numai cu acordul autorității de origine.

    Registrele și practica administrativă

    • Fiecare instituție trebuie să păstreze un registru de documente. Acest registru ar trebui să fie accesibil în format electronic.
    • Țările UE trebuie să coopereze cu instituțiile pentru informarea cetățenilor.
    • Instituțiile trebuie să dezvolte bune practici administrative pentru a facilita exercitarea dreptului de acces garantat de acest regulament.

    Publicarea în Jurnalul Oficial

    Numeroase documente ale UE sunt publicate în Jurnalul Oficial. Printre acestea se numără:

    Rapoarte și măsuri de aplicare

    Fiecare instituție publică un raport anual privind anul anterior, în care menționează numărul de respingeri ale cererilor de acces la documente, motivele acestor respingeri, precum și numărul de documente sensibile neînscrise în registrul propriu.

    DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

    Se aplică de la 3 decembrie 2001.

    CONTEXT

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    DOCUMENTELE PRINCIPALE

    Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea întâi – Principiile – Titlul II – Dispoziții de aplicare generală – Articolul 15 (ex-articolul 255 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 54-55)

    Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, 31.5.2001, pp. 43-48)

    DOCUMENTE CONEXE

    Raport al Comisiei privind aplicarea în 2016 a Regulamentului (CE) nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei [COM(2017) 738 final, 6.12.2017]

    Data ultimei actualizări: 14.12.2017

    Sus