EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0313

Decizia (UE) 2022/313 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 februarie 2022 de acordare de asistență macrofinanciară Ucrainei

PE/5/2022/REV/1

OJ L 55, 28.2.2022, p. 4–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/313/oj

28.2.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 55/4


DECIZIA (UE) 2022/313 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 24 februarie 2022

de acordare de asistență macrofinanciară Ucrainei

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 212,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

întrucât:

(1)

Relațiile dintre Uniunea Europeană (denumită în continuare „Uniunea”) și Ucraina continuă să se dezvolte în cadrul politicii europene de vecinătate (PEV) și al Parteneriatului estic. La 1 septembrie 2017 a intrat în vigoare un Acord de asociere între Uniune și Ucraina (2) (denumit în continuare „Acordul de asociere”), care include crearea unei zone de liber schimb complex și cuprinzător.

(2)

Începând cu primăvara anului 2014, Ucraina a lansat un program de reformă ambițios, menit să stabilizeze economia țării și să îmbunătățească nivelul de trai al cetățenilor săi. Lupta împotriva corupției, precum și reformele constituționale, electorale și judiciare se numără printre prioritățile principale ale programului. Punerea în aplicare a reformelor respective a fost sprijinită de cinci programe consecutive de asistență macrofinanciară, în cadrul cărora Ucraina a primit asistență sub forma unor împrumuturi în valoare totală de 5 miliarde EUR. Cea mai recentă asistență macrofinanciară, care a fost pusă la dispoziție în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, în temeiul Deciziei (UE) 2020/701 a Parlamentului European și a Consiliului (3), a constat în acordarea de împrumuturi în valoare de 1,2 miliarde EUR Ucrainei și a fost finalizată în septembrie 2021.

(3)

Economia Ucrainei a fost afectată în 2020 de recesiunea cauzată de pandemia de COVID-19 și de amenințările prelungite la adresa securității la frontiera sa cu Rusia. Acumularea continuă a incertitudinilor a condus recent la o pierdere a încrederii, afectând negativ perspectivele economice, precum și, începând cu jumătatea lunii ianuarie 2022, la pierderea accesului la piețele internaționale de capital. Deteriorarea condițiilor de finanțare a contribuit la un deficit rezidual considerabil și în creștere de finanțare externă și afectează puternic investițiile, slăbind astfel reziliența Ucrainei la șocurile economice și politice viitoare.

(4)

Guvernul ucrainean a demonstrat un angajament ferm de a pune în aplicare de noi reforme, cu un accent pe termen scurt, în contextul critic actual, asupra unor domenii-cheie de politică, cum ar fi reziliența și stabilitatea economică, guvernanța și statul de drept și energia.

(5)

Printr-un angajament reînnoit de a realiza astfel de reforme și manifestând o voință politică puternică, autoritățile ucrainene au accelerat punerea în aplicare a reformelor începând cu vara anului 2021. Acest lucru a permis, de asemenea, Ucrainei să finalizeze cu succes operațiunea de asistență macrofinanciară de care a beneficiat în contextul pandemiei de COVID-19, toate acțiunile de reformă convenite cu Uniunea în memorandumul de înțelegere fiind îndeplinite.

(6)

Pentru a permite o mai mare flexibilitate a politicilor în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat în iunie 2020 un acord stand-by pe 18 luni privind Ucraina, care dă acces la echivalentul a 5 miliarde USD. Acordul respectiv se axează pe patru priorități: (i) atenuarea impactului economic al crizei, inclusiv prin sprijinirea gospodăriilor și a întreprinderilor; (ii) menținerea independenței băncii centrale și a unui curs de schimb flexibil; (iii) protejarea stabilității financiare, recuperând în același timp costurile aferente rezoluțiilor bancare; și (iv) înregistrarea de progrese în ceea ce privește principalele măsuri de guvernanță și de combatere a corupției, pentru a menține și a aprofunda îmbunătățirile recente. Din cauza unui bilanț inegal al punerii în aplicare, prima evaluare a programului, care a convenit, de asemenea, asupra unei prelungiri a programului până la sfârșitul lunii iunie 2022, nu a fost finalizată înainte de luna noiembrie 2021. Astfel, totalul plăților efectuate în cadrul actualului program al FMI s-a ridicat la echivalentul a 2,8 miliarde USD până în prezent. Alte două evaluări sunt planificate până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2022.

(7)

Având în vedere riscurile ridicate la adresa finanțării bugetului și în contextul unei redresări lente în urma crizei generate de pandemia de COVID-19 și al accelerării rapide a inflației, Ucraina a solicitat Uniunii, la 16 noiembrie 2021, un nou program de asistență macrofinanciară pe termen lung în valoare de maximum 2,5 miliarde EUR. Cu toate acestea, o astfel de asistență macrofinanciară de urgență răspunde, în special, creșterii bruște și neașteptate a nevoilor de finanțare externă ale Ucrainei, declanșate de pierderea de facto a accesului la piețele financiare, precum și provocărilor imediate subiacente.

(8)

Ținând cont de faptul că Ucraina este o țară care face obiectul PEV, ea trebuie să fie considerată eligibilă pentru a beneficia de asistență macrofinanciară din partea Uniunii.

(9)

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii ar trebui să fie un instrument financiar excepțional de sprijin necondiționat și fără o alocare specială pentru balanța de plăți, care vizează satisfacerea necesităților imediate de finanțare externă ale beneficiarului și ar trebui să stea la baza punerii în aplicare a unui program de politică care să conțină măsuri ferme imediate de ajustare și de reformă structurală, menite să îmbunătățească poziția balanței de plăți a beneficiarului pe termen scurt, precum și reziliența economică pe termen mediu.

(10)

Având în vedere că pierderea accesului la piețe și ieșirile de capital au creat un deficit rezidual semnificativ de finanțare externă pentru balanța de plăți a Ucrainei, care depășește resursele acordate de FMI și de alte instituții multilaterale, acordarea rapidă de către Uniune de asistență macrofinanciară de urgență Ucrainei este considerată, în circumstanțele excepționale actuale, a fi un răspuns adecvat pe termen scurt la riscurile considerabile cu care se confruntă țara. Asistența macrofinanciară din partea Uniunii ar sprijini stabilizarea economică, ar viza consolidarea rezilienței imediate a țării și, în cazul în care acest lucru este fezabil în prezent, ar consolida agenda de reforme structurale a Ucrainei, completând resursele puse la dispoziție în temeiul acordului financiar cu FMI.

(11)

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii ar trebui să aibă drept scop sprijinirea restabilirii unei situații sustenabile a finanțării externe pentru Ucraina, sprijinind astfel dezvoltarea sa economică și socială.

(12)

Se preconizează că asistența macrofinanciară din partea Uniunii va fi însoțită de punerea în aplicare a operațiunilor de sprijin bugetar din cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională - „Europa globală”, instituit prin Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

(13)

Determinarea valorii asistenței macrofinanciare din partea Uniunii se bazează pe o evaluare cantitativă a nevoilor de finanțare externă reziduale ale Ucrainei și ține cont de capacitatea acestei țări de a se autofinanța prin resurse proprii, având în vedere în special rezervele internaționale aflate la dispoziția Ucrainei. Asistența macrofinanciară din partea Uniunii ar trebui să completeze programele și resursele acordate de FMI și de Banca Mondială. Determinarea valorii asistenței ia în considerare, de asemenea, contribuțiile financiare preconizate din partea donatorilor multilaterali și necesitatea de a asigura o repartizare echitabilă a sarcinii între Uniune și alți donatori, precum și aplicarea anterioară a celorlalte instrumente de finanțare externă ale Uniunii în Ucraina și valoarea adăugată a implicării Uniunii în general.

(14)

Comisia ar trebui să se asigure că asistența macrofinanciară din partea Uniunii este conformă, din punct de vedere juridic și al conținutului, cu principiile și obiectivele esențiale ale diferitelor domenii de acțiune externă și al altor politici pertinente ale Uniunii, precum și cu măsurile adoptate în cadrul acestora.

(15)

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii ar trebui să sprijine politica externă a Uniunii față de Ucraina. Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă ar trebui să lucreze în strânsă colaborare pe parcursul operațiunii de asistență macrofinanciară pentru a coordona și a asigura coerența acțiunilor de politică externă ale Uniunii.

(16)

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii ar trebui să susțină angajamentul Ucrainei față de valorile pe care le împărtășește cu Uniunea, printre care se numără democrația, statul de drept, buna guvernanță, respectarea drepturilor omului, dezvoltarea durabilă și reducerea sărăciei, precum și angajamentul său față de principiile schimburilor comerciale deschise, echitabile și bazate pe norme.

(17)

O condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii ar trebui să fie ca Ucraina să respecte atât mecanisme democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar pluripartit, cât și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului. În plus, obiectivele specifice ale asistenței macrofinanciare din partea Uniunii ar trebui să consolideze eficiența, transparența și responsabilitatea sistemelor de gestionare a finanțelor publice și să promoveze reformele structurale care au ca scop sprijinirea creșterii durabile și favorabile incluziunii, crearea de locuri de muncă decente și consolidarea bugetară. Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă ar trebui să monitorizeze periodic atât îndeplinirea condițiilor prealabile, cât și realizarea obiectivelor respective.

(18)

Pentru a se asigura că interesele financiare ale Uniunii în legătură cu asistența macrofinanciară din partea Uniunii sunt protejate în mod eficient, Ucraina ar trebui să adopte măsuri corespunzătoare privind prevenirea și combaterea fraudei, a corupției și a oricăror alte abateri legate de asistența respectivă. În plus, ar trebui să se adopte dispoziții care să prevadă efectuarea de verificări de către Comisie, efectuarea de audituri de către Curtea de Conturi și exercitarea de către Procurorul European a competențelor sale.

(19)

Punerea la dispoziție a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii nu aduce atingere competențelor Parlamentului European și ale Consiliului în calitate de autoritate bugetară.

(20)

Sumele provizionării necesare pentru asistența macrofinanciară din partea Uniunii ar trebui să fie în concordanță cu creditele bugetare prevăzute în cadrul financiar multianual.

(21)

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii ar trebui să fie gestionată de către Comisie. Pentru a garanta faptul că Parlamentul European și Consiliul pot să urmărească punerea în aplicare a prezentei decizii, Comisia ar trebui să le informeze periodic cu privire la evoluțiile înregistrate în ceea ce privește asistența respectivă și să le furnizeze documentele relevante.

(22)

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentei decizii, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (5).

(23)

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii ar trebui să facă obiectul unor condiții de politică economică, care urmează a fi prevăzute într-un memorandum de înțelegere. Pentru a se asigura condiții de punere în aplicare uniforme și din motive de eficiență, Comisia ar trebui să fie abilitată să negocieze astfel de condiții cu autoritățile ucrainene, sub supravegherea comitetului reprezentanților statelor membre, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011. În temeiul regulamentului respectiv, procedura de consultare ar trebui să se aplice, ca regulă generală, tuturor cazurilor care nu sunt prevăzute în regulamentul respectiv. Având în vedere impactul potențial semnificativ al asistenței în valoare de peste 90 de milioane EUR, este oportun ca pentru operațiunile care depășesc acest prag să se utilizeze procedura de examinare prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 182/2011. Luând în considerare cuantumul asistenței macrofinanciare puse la dispoziția Ucrainei de către Uniune, procedura de examinare ar trebui să se aplice adoptării memorandumului de înțelegere și oricărei reduceri, suspendări sau anulări a asistenței.

(24)

Întrucât obiectivul prezentei decizii, și anume de a acorda asistență macrofinanciară de urgență Ucrainei, cu scopul de a sprijini în special reziliența economică și stabilitatea economică a acestei țări, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezenta decizie nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv.

(25)

Având în vedere caracterul urgent al circumstanțelor excepționale cauzate de pandemia de COVID-19 și de consecințele economice rezultate, se consideră oportun să se prevadă o excepție de la termenul de opt săptămâni menționat la articolul 4 din Protocolul nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat la TUE, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

(26)

Pentru a permite punerea în aplicare cu promptitudine a măsurilor prevăzute în prezenta decizie, aceasta ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Uniunea pune la dispoziția Ucrainei o asistență macrofinanciară cu o valoare maximă de 1,2 miliarde EUR (denumită în continuare „asistența macrofinanciară din partea Uniunii”), cu scopul de a sprijini stabilizarea economică a Ucrainei și un program consistent de reforme. Asistența macrofinanciară din partea Uniunii se acordă Ucrainei integral sub formă de împrumuturi. Punerea la dispoziție a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii este condiționată de aprobarea de către Parlamentul European și de către Consiliu a bugetului Uniunii pentru exercițiul relevant. Asistența contribuie la acoperirea nevoilor Ucrainei legate de balanța de plăți, astfel cum au fost identificate în programul FMI.

(2)   Pentru a finanța asistența macrofinanciară din partea Uniunii, Comisia este împuternicită, în numele Uniunii, să împrumute fondurile necesare de pe piețele de capital sau de la instituții financiare și să le împrumute mai departe Ucrainei. Împrumuturile au o scadență medie de maximum 15 ani.

(3)   Punerea la dispoziție a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii este gestionată de Comisie, în conformitate cu acordurile sau cu înțelegerile încheiate între FMI și Ucraina și cu principiile și obiectivele-cheie ale reformelor economice stabilite în Acordul de asociere, inclusiv zona de liber schimb complex și cuprinzător, convenit în cadrul PEV.

Comisia informează periodic Parlamentul European și Consiliul cu privire la evoluția asistenței macrofinanciare a Uniunii, inclusiv în legătură cu plățile din aceasta, și furnizează acestor instituții documentele relevante în timp util.

(4)   Asistența macrofinanciară din partea Uniunii se pune la dispoziție pentru o perioadă de 12 luni începând din prima zi după intrarea în vigoare a memorandumului de înțelegere menționat la articolul 3 alineatul (1).

(5)   În cazul în care nevoile de finanțare ale Ucrainei se reduc în mod semnificativ în perioada de plată a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii comparativ cu proiecțiile inițiale, Comisia, hotărând în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 7 alineatul (2), reduce valoarea asistenței, o suspendă sau o anulează.

Articolul 2

(1)   O condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii este ca Ucraina să respecte atât mecanisme democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar pluripartit, cât și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului.

(2)   Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă monitorizează îndeplinirea condiției prealabile prevăzute la alineatul (1) pe parcursul întregului ciclu de viață al asistenței macrofinanciare din partea Uniunii.

(3)   Alineatele (1) și (2) de la prezentul articol se aplică în conformitate cu Decizia 2010/427/UE a Consiliului (6).

Articolul 3

(1)   În conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 7 alineatul (2), Comisia convine cu autoritățile ucrainene asupra unor condiții financiare și de politică economică clar definite, axate pe reforme structurale și pe finanțe publice solide, în funcție de care urmează să fie acordată asistența macrofinanciară din partea Uniunii. Respectivele condiții financiare și de politică economică urmează să fie prevăzute într-un memorandum de înțelegere care cuprinde un calendar pentru îndeplinirea condițiilor respective. Condițiile financiare și de politică economică prevăzute în memorandumul de înțelegere sunt în concordanță cu acordurile sau înțelegerile menționate la articolul 1 alineatul (3), inclusiv cu programele de reformă structurală și de ajustare macroeconomică implementate de Ucraina cu sprijinul FMI.

(2)   Condițiile menționate la alineatul (1) vizează în special creșterea eficienței, a transparenței și a responsabilității sistemelor de gestionare a finanțelor publice din Ucraina, inclusiv în ceea ce privește utilizarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii. Progresele înregistrate cu privire la deschiderea reciprocă a piețelor, dezvoltarea unor schimburi comerciale echitabile și bazate pe norme, precum și alte priorități în contextul politicii externe a Uniunii sunt, de asemenea, luate în considerare în mod corespunzător în momentul elaborării măsurilor de politică. Comisia monitorizează periodic progresele înregistrate în vederea realizării obiectivelor respective.

(3)   Condițiile financiare detaliate ale asistenței macrofinanciare din partea Uniunii se stabilesc într-un acord de împrumut care urmează să fie încheiat între Comisie și Ucraina.

(4)   Comisia verifică periodic îndeplinirea în continuare a condițiilor menționate la articolul 4 alineatul (3), inclusiv conformitatea politicilor economice ale Ucrainei cu obiectivele asistenței macrofinanciare din partea Uniunii. În vederea verificării respective, Comisia acționează în strânsă coordonare cu FMI și cu Banca Mondială și, dacă este necesar, cu Parlamentul European și Consiliul.

Articolul 4

(1)   Sub rezerva condițiilor menționate la alineatul (3), asistența macrofinanciară din partea Uniunii este pusă la dispoziție de către Comisie în două tranșe egale, fiecare tranșă constând într-un împrumut. Calendarul aferent plății fiecărei tranșe se stabilește în memorandumul de înțelegere.

(2)   Cuantumurile reprezentând asistența macrofinanciară din partea Uniunii acordate sub formă de împrumuturi se provizionează, dacă este cazul, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/947.

(3)   Comisia decide punerea la dispoziție a tranșelor cu condiția îndeplinirii condițiilor următoare:

(a)

condiția prealabilă prevăzută la articolul 2 alineatul (1);

(b)

un istoric satisfăcător și continuu de implementare a unui mecanism de creditare fără caracter prudențial al FMI;

(c)

implementarea satisfăcătoare a condițiilor financiare și de politică economică convenite în memorandumul de înțelegere.

Punerea la dispoziție a celei de a doua tranșe nu se realizează, în principiu, mai devreme de trei luni de la punerea la dispoziție a primei tranșe.

(4)   În cazul în care condițiile menționate la alineatul (3) primul paragraf nu sunt îndeplinite, Comisia suspendă temporar sau anulează plata asistenței macrofinanciare din partea Uniunii. În astfel de cazuri, Comisia informează Parlamentul European și Consiliul cu privire la motivele suspendării sau ale anulării.

(5)   Asistența macrofinanciară din partea Uniunii se plătește Băncii Naționale a Ucrainei. Sub rezerva dispozițiilor convenite în memorandumul de înțelegere, care includ o confirmare a nevoilor de finanțare bugetară reziduale, fondurile Uniunii pot fi transferate Ministerului de finanțe al Ucrainei în calitate de beneficiar final.

Articolul 5

(1)   Operațiunile de contractare și de acordare a împrumuturilor legate de asistența macrofinanciară din partea Uniunii se efectuează în euro, utilizând aceeași dată a valorii de referință, nu implică Uniunea în transformarea scadenței și nu expun Uniunea niciunui risc legat de cursul de schimb sau de rata dobânzii sau vreunui alt risc comercial.

(2)   Atunci când condițiile permit acest lucru și la cererea Ucrainei, Comisia poate lua măsurile necesare pentru a asigura includerea în termenii și condițiile de acordare a împrumutului a unei clauze de rambursare anticipată, precum și corelarea acestei clauze cu o clauză corespondentă în termenii și condițiile operațiunilor de contractare a împrumutului.

(3)   Dacă circumstanțele permit îmbunătățirea ratei dobânzii împrumutului și la cererea Ucrainei, Comisia poate decide refinanțarea integrală sau parțială a împrumuturilor sale inițiale sau poate restructura condițiile financiare aferente. Operațiunile de refinanțare sau restructurare se efectuează în conformitate cu alineatele (1) și (4) și nu au ca efect prelungirea termenului de scadență al împrumuturilor în cauză sau majorarea valorii capitalului restant la data refinanțării sau a restructurării.

(4)   Toate costurile înregistrate de Uniune care au legătură cu operațiunile de contractare și de acordare a împrumuturilor prevăzute în prezenta decizie sunt suportate de Ucraina.

(5)   Comisia informează Parlamentul European și Consiliul cu privire la evoluția operațiunilor menționate la alineatele (2) și (3).

Articolul 6

(1)   Asistența macrofinanciară din partea Uniunii este implementată în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (7).

(2)   Asistența macrofinanciară din partea Uniunii se implementează prin gestiune directă.

(3)   Acordul de împrumut menționat la articolul 3 alineatul (3) conține toate dispozițiile următoare:

(a)

dispoziții care garantează faptul că Ucraina verifică periodic dacă finanțarea acordată din bugetul general al Uniunii a fost utilizată în mod corespunzător, adoptă măsurile corespunzătoare de prevenire a neregulilor și a fraudei și, după caz, introduce acțiuni în justiție pentru recuperarea oricăror fonduri acordate în temeiul prezentei decizii care au fost deturnate;

(b)

dispoziții care asigură protecția intereselor financiare ale Uniunii, prevăzând îndeosebi măsuri specifice pentru prevenirea și combaterea fraudei, a corupției și a oricăror altor nereguli care afectează asistența macrofinanciară din partea Uniunii, în conformitate cu Regulamentele (CE, Euratom) nr. 2988/95 (8) și (Euratom, CE) nr. 2185/96 (9) ale Consiliului și cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (10), și, pentru statele membre care participă la cooperarea consolidată în ceea ce privește Parchetul European, cu Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (11);

(c)

dispoziții care autorizează în mod expres Oficiul European de Luptă Antifraudă să efectueze investigații, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, inclusiv operațiuni de expertiză criminalistică digitală și interviuri;

(d)

dispoziții care autorizează în mod expres Comisia sau reprezentanții acesteia să efectueze verificări, inclusiv verificări și inspecții la fața locului;

(e)

dispoziții care autorizează în mod expres Comisia și Curtea de Conturi să efectueze audituri atât pe parcursul, cât și după încheierea perioadei de disponibilitate a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii, inclusiv audituri ale documentelor și audituri la fața locului, cum ar fi evaluările operaționale;

(f)

dispoziții care asigură faptul că Uniunea are dreptul la rambursarea anticipată a împrumutului atunci când s-a stabilit că, în ceea ce privește gestionarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii, Ucraina s-a angajat într-un act de fraudă sau corupție sau în orice altă activitate ilegală care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii;

(g)

dispoziții care asigură faptul că toate costurile înregistrate de Uniune care au legătură cu operațiunile de contractare și de acordare a împrumuturilor sunt suportate de Ucraina.

(4)   Înainte de implementarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii, Comisia evaluează, prin intermediul unei evaluări operaționale, soliditatea mecanismelor financiare, procedurile administrative și mecanismele interne și externe de control ale Ucrainei care sunt relevante din punctul de vedere al asistenței.

Articolul 7

(1)   Comisia este asistată de un comitet. Respectivul comitet reprezintă un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

(2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 8

(1)   Până la data de 30 iunie a fiecărui an, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentei decizii în anul anterior, inclusiv o evaluare a respectivei puneri în aplicare. Raportul respectiv:

(a)

examinează progresele înregistrate în punerea în aplicare a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii;

(b)

evaluează situația și perspectivele economice ale Ucrainei, precum și progresele înregistrate în punerea în aplicare a măsurilor de politică menționate la articolul 3 alineatul (1);

(c)

indică legătura dintre condițiile de politică economică prevăzute în memorandumul de înțelegere, performanțele economice și bugetare ale Ucrainei la acea dată și deciziile Comisiei de punere la dispoziție a tranșelor asistenței macrofinanciare din partea Uniunii.

(2)   În cel mult doi ani de la expirarea perioadei de disponibilitate menționate la articolul 1 alineatul (4), Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare ex post, care analizează rezultatele și eficiența asistenței macrofinanciare acordate deja de Uniune și măsura în care aceasta a contribuit la obiectivele asistenței.

Articolul 9

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 24 februarie 2022.

Pentru Parlamentul European

Președinta

R. METSOLA

Pentru Consiliu

Președinta

A. PANNIER-RUNACHER


(1)  Poziția Parlamentului European din 16 februarie 2022 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 21 februarie 2022.

(2)  Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (JO L 161, 29.5.2014, p. 3).

(3)  Decizia (UE) 2020/701 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 mai 2020 privind acordarea de asistență macrofinanciară partenerilor vizați de politica de extindere și de politica de vecinătate în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19 (JO L 165, 27.5.2020, p. 31).

(4)  Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iunie 2021 de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – „Europa globală”, de modificare și abrogare a Deciziei nr. 466/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) 2017/1601 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului (JO L 209, 14.6.2021, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(6)  Decizia 2010/427/UE a Consiliului din 26 iulie 2010 privind organizarea și funcționarea Serviciului European de Acțiune Externă (JO L 201, 3.8.2010, p. 30).

(7)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

(8)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene (JO L 312, 23.12.1995, p. 1).

(9)  Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).

(10)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).

(11)  Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (JO L 283, 31.10.2017, p. 1).


Top