EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22018D1792

Decizia nr. 1/2018 a Consiliului de asociere UE-Tunisia din 9 noiembrie 2018 privind adoptarea priorităților strategice UE-Tunisia pentru perioada 2018-2020 [2018/1792]

ST/2604/2018/REV/1

OJ L 293, 20.11.2018, p. 39–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/1792/oj

20.11.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 293/39


DECIZIA NR. 1/2018 A CONSILIULUI DE ASOCIERE UE-TUNISIA

din 9 noiembrie 2018

privind adoptarea priorităților strategice UE-Tunisia pentru perioada 2018-2020 [2018/1792]

CONSILIUL DE ASOCIERE UE-TUNISIA,

Având în vedere Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte (1),

întrucât:

(1)

Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte (denumit în continuare „Acordul euro-mediteraneean”), a fost semnat la 17 iulie 1995 și a intrat în vigoare la 1 martie 1998.

(2)

Articolul 80 din Acordul euro-mediteraneean împuternicește Consiliul de asociere să ia deciziile pe care le consideră oportune în vederea îndeplinirii obiectivelor acordului.

(3)

În conformitate cu articolul 90 din Acordul euro-mediteraneean, părțile iau toate măsurile cu caracter general sau special necesare în vederea îndeplinirii obligațiilor care le revin în temeiul Acordului euro-mediteraneean și veghează cu privire la îndeplinirea obiectivelor stabilite prin acord.

(4)

Revizuirea politicii europene de vecinătate din 2016 a propus o nouă etapă de cooperare cu țările partenere, care să determine un sentiment mai puternic de implicare și responsabilitate din partea ambelor părți.

(5)

Uniunea Europeană și Republica Tunisiană au decis să consolideze parteneriatul lor privilegiat prin aprobarea unui ansamblu de priorități strategice pentru perioada 2018-2020, cu scopul de a sprijini și de a consolida tranziția democratică și dezvoltarea socioeconomică a Republicii Tunisiene.

(6)

Părțile la Acordul euro-mediteraneean ar trebui să convină asupra textului priorităților strategice, care reflectă, pe plan concret, parteneriatul privilegiat UE-Tunisia pentru perioada 2018-2020. Aceste priorități ar trebui să sprijine punerea în aplicare a Acordului euro-mediteraneean, punând accentul pe cooperarea cu privire la interesele partajate definite de comun acord,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Consiliul de asociere adoptă prioritățile strategice UE-Tunisia pentru perioada 2018-2020 prevăzute în documentul intitulat „Consolidarea parteneriatului privilegiat UE-Tunisia: priorități strategice pentru perioada 2018-2020” care figurează în anexă și recomandă părților să le pună în aplicare.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 9 noiembrie 2018.

Pentru Consiliul de asociere UE-Tunisia

Președintele

F. MOGHERINI


(1)  JO L 97, 30.3.1998, p. 2.


ANEXĂ

Consolidarea Parteneriatului privilegiat UE-Tunisia: Priorități strategice pentru perioada 2018-2020

1.   Introducere

Tunisia a făcut din ancorarea sa în spațiul european o alegere strategică, iar dezvoltarea unei democrații tunisiene prospere și stabile în vecinătatea Uniunii Europene reprezintă un interes strategic reciproc.

„Parteneriatul privilegiat” UE-Tunisia este mărturia unicității și a dinamismului relațiilor bilaterale, precum și a ambiției comune de a aprofunda aceste relații, astfel încât Tunisia să se integreze din ce în ce mai bine în spațiul european. Obiectivul pe termen lung este de a dezvolta un model ambițios pentru viitorul relațiilor de după anul 2020, având drept repere progresele realizate și exploatând pe deplin oportunitățile de convergență oferite de Politica europeană de vecinătate în perioada 2018-2020.

În cadrul parteneriatului privilegiat, Tunisia s-a angajat pe deplin să pună în aplicare reformele necesare pentru dezvoltarea socioeconomică durabilă a țării și să realizeze progrese durabile în ceea ce privește tranziția democratică. Uniunea Europeană, conștientă de amploarea provocării și a dificultăților cu care se confruntă Tunisia, își reiterează angajamentul de a sprijini punerea în aplicare cât mai curând posibil a acestor reforme.

Prioritățile strategice elaborate în prezentul document reflectă parteneriatul privilegiat pe plan concret pentru anii 2018-2020. Crearea unor perspective de viitor pentru tineri se va afla în centrul acțiunii celor două părți. Se va pune accentul pe accelerarea reformelor socioeconomice, inclusiv îmbunătățirea mediului de afaceri, precum și pe încheierea unui acord de liber schimb cuprinzător și aprofundat (ALSCA). Consolidarea democratică, în special punerea în aplicare efectivă a Constituției din 2014 și buna guvernanță vor rămâne, de asemenea, esențiale. Cele două părți își vor consolida cooperarea în domeniul securității și al combaterii terorismului, precum și în domeniul migrației și al mobilității cu încheierea negocierilor privind facilitarea eliberării vizelor și readmisia și cu participarea tot mai activă a Tunisiei la programele europene. Consolidarea dialogului politic la nivel înalt și a dialogului cu societatea civilă, precum și a vizibilității parteneriatului vor însoți aceste eforturi.

Aceste priorități se bazează pe Planul de dezvoltare cincinal 2016-2020 (1) al Republicii Tunisiene și pe Comunicarea comună „Consolidarea sprijinului UE pentru Tunisia” (2).

2.   Prioritățile strategice ale Parteneriatului privilegiat UE-Tunisia pentru perioada 2018-2020

Parteneriat pentru tineret

UE și Tunisia consideră perspectivele de viitor pentru tineret ca fiind un obiectiv esențial, astfel cum demonstrează Parteneriatul „UE-Tunisia pentru tineret” lansat de președintele tunisian și de Înaltul Reprezentant/Vicepreședinte la 1 decembrie 2016. În vederea unei mai bune satisfaceri a nevoilor tinerilor tunisieni, va fi necesar să se dea mai multă coerență acțiunilor curente și viitoare. Pe baza dialogului lansat în vederea punerii în aplicare a acestui parteneriat, UE și Tunisia s-au angajat să consolideze acțiunile de promovare a ocupării forței de muncă și a capacității de inserție profesională a tinerilor; mobilitatea; și o participare mai mare a tinerilor la viața publică și politică, în special inițiativele locale. Capacitatea de inserție profesională va trece prin reforma educației și a formării profesionale și prin crearea unei legături mai strânse între sectorul privat și sistemele de educație și formare, precum și prin promovarea și sprijinirea unor inițiative inovatoare lansate de tineri, în special în domeniul noilor tehnologii și al culturii. Sprijinul pentru dezvoltarea unei strategii naționale tunisiene pentru tineret va constitui un element esențial al parteneriatului, alături de consolidarea instituțiilor și a organizațiilor de tineret.

Pentru a susține acest angajament pentru tineret, cele două părți vor lucra pe următoarele priorități strategice:

2.1.   Dezvoltarea socioeconomică durabilă și favorabilă incluziunii

Progresele politice nu vor putea fi durabile dacă nu vor fi însoțite de progrese economice de aceeași anvergură. Având în vedere fragilitatea situației socioeconomice în Tunisia, cu o rată ridicată a șomajului în rândul tinerilor (în special în rândul tinerilor absolvenți) și cu importante disparități regionale și sociale, unul dintre principalele obiective va fi de a contribui la redresarea economiei tunisiene, astfel încât aceasta să devină mai competitivă și diversificată și să se transforme într-un mod durabil și favorabil incluziunii, în conformitate cu angajamentele internaționale privind mediul și schimbările climatice. UE va continua să își ofere sprijinul și să încurajeze reformele structurale.

Mai precis, acțiunile în domeniul dezvoltării socioeconomice se vor grupa în jurul următoarelor angajamente:

îmbunătățirea climatului de afaceri și sprijinul pentru dezvoltarea sectorului și a investițiilor private, în special prin: (i) simplificarea și ușurarea procedurilor administrative care trebuie urmate de întreprinderi; (ii) îmbunătățirea accesului la finanțare; și (iii) stimularea investițiilor publice și private – în special aplicarea efectivă a Legii investițiilor din 2016 și a Legii privind reformarea dispozițiilor privind avantajele fiscale din 2017, ținând seama de dispozițiile dăunătoare în materie de avantaje fiscale care trebuie eliminate;

de asemenea, se va pune accentul pe promovarea activă a antreprenoriatului și a dezvoltării IMM-urilor/microîntreprinderilor;

definirea și punerea în aplicare a unor strategii sectoriale care lipsesc, cum ar fi cea din domeniul turismului;

o îmbunătățire a protecției mediului și a gestionării resurselor naturale (inclusiv apa), în special prin punerea în aplicare a strategiei naționale pentru o economie ecologică și punerea în aplicare a angajamentelor internaționale ale Tunisiei privind schimbările climatice (contribuția națională stabilită), economia albastră și resursele piscicole;

îmbunătățirea competitivității sectoarelor tradiționale și a sectoarelor de creștere în domeniile agricol și industrial, în special prin sprijinirea inovării și asigurând o gestionare durabilă a resurselor, precum și diversificarea piețelor de export;

dezvoltarea sectorului energetic, inclusiv prin interconexiunile electrice dintre UE și Tunisia, și promovarea surselor de energie regenerabile și a eficienței energetice;

dezvoltarea unui sistem de transport sigur, securizat, durabil și eficient prin intermediul standardelor de transport armonizate și a unei rețele multimodale integrate, în vederea facilitării conexiunii sud-sud și nord-sud;

consolidarea sistemului de gestionare a finanțelor publice, prin adoptarea și punerea în aplicare a unei noi legi organice a bugetului, reforma sistemului de audit a conturilor publice și îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor publice. Instituirea reformei sistemului fiscal (simplificarea sistemului fiscal, echitatea fiscală, descentralizarea, modernizarea administrației, lupta împotriva evaziunii fiscale și punerea în aplicare a angajamentelor internaționale relevante) reprezintă un pas esențial către o dezvoltare mai favorabilă incluziunii a țării. Sprijinirea reformelor bancare în curs, precum și strategia națională pentru incluziune financiară 2017-2021 privind accesul, utilizarea și calitatea serviciilor sunt importante, de asemenea;

punerea în aplicare a procesului de descentralizare, în vederea dezvoltării serviciilor publice și a infrastructurii sociale (în special în domeniile educației, culturii, sănătății, apei și instalațiilor sanitare) care răspund nevoilor comunităților locale; și accelerarea procesului de dezvoltare a regiunilor interioare – un angajament comun al ambelor părți pentru a reduce treptat disparitățile socioeconomice.

În vederea favorizării progresului social, cele două părți se angajează să promoveze în continuare:

ocuparea forței de muncă, în special prin continuarea reformelor pentru un acces echitabil la educație și formare profesională de calitate, în conformitate cu necesitățile pieței muncii în cadrul unei politici active de integrare pe piața muncii;

o politică tunisiană integrată și performantă privind incluziunea socială și o protecție socială efectivă, în special prin consolidarea capacității organismelor publice relevante, în sprijinul reformelor întreprinse de Tunisia în domeniul coeziunii sociale, precum și punerea în aplicare a articolului 67 din Acordul de asociere UE-Tunisia privind coordonarea sistemelor de securitate socială și garantarea aplicării principiului egalității de tratament în materie de drept social; și

dialogul social incluziv pentru a consolida capacitatea de a aborda dezechilibrele socioeconomice, a reduce tensiunile sociale și a promova o reală pace socială și, prin urmare, pentru a spori atractivitatea țării pentru investitorii străini.

Ambele părți rămân pe deplin angajate în procesul de negociere a unui acord de liber schimb cuprinzător și aprofundat (ALSCA) și au convenit asupra unui plan de acțiune concret pentru 2018 care să permită realizarea unor progrese în vederea accelerării negocierilor în scopul încheierii lor în cel mai scurt timp. UE și Tunisia vor continua să promoveze modernizarea economiei tunisiene, în beneficiul tuturor, inclusiv al celor mai dezavantajate regiuni și comunități, precum și crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri. Cele două părți se angajează să crească integrarea economică a Tunisiei în piața europeană, precum și în regiunea Magreb.

Pentru a consolida locul inovației și cercetării în slujba dezvoltării economice, sociale și regionale, UE și Tunisia vor acționa pentru integrarea Tunisiei în Spațiul european de cercetare, în special prin promovarea învățământului superior, prin consolidarea guvernanței, a mecanismelor de valorizare a activității de cercetare publică și a transferurilor de tehnologie între mediul universitar și rețeaua industrială.

2.2.   Democrația, buna guvernanță și drepturile omului

UE și Tunisia vor continua să acorde o importanță deosebită procesului de reformă democratică și promovării bunei guvernanțe și a statului de drept, cu respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și prin consolidarea rolului și a participării societății civile. Cele două părți vor promova în continuare procesul de reforme politice prin punerea în aplicare efectivă a Constituției și a angajamentelor internaționale asumate de Tunisia.

Aspectele prioritare în domeniul bunei guvernanțe și al respectării statului de drept vor include, în special:

consolidarea instituției parlamentului și crearea și instituirea efectivă a unor organisme independente;

instituirea Curții Constituționale;

consolidarea unui proces electoral democratic, transparent și independent;

lupta împotriva corupției și fraudei, inclusiv prin sprijinirea autorității naționale de combatere a corupției;

reforma sistemului judiciar, inclusiv apropierea acestuia de standardele internaționale, printre care cele ale Consiliului Europei;

punerea în aplicare a unei strategii pentru reformarea și modernizarea administrației publice, incluzând îmbunătățirea serviciilor la nivel central și local, introducerea unui mod de luare a deciziilor bazat pe dovezi, simplificarea procedurilor administrative și dezvoltarea administrației digitale;

sprijinirea procesului de descentralizare, inclusiv o consolidare a capacităților și a bugetelor administrațiilor locale, în special în contextul alegerilor locale din mai 2018; și consolidarea organizațiilor societății civile, a rolului acestora și a contribuției lor la procesul de luare a deciziilor, precum și consolidarea participării cetățenilor, în special a tinerilor, la viața politică și la procesul decizional.

Aspectele prioritare privind angajamentele pentru respectarea și promovarea drepturilor omului vor include:

finalizarea procesului de armonizare a legislației cu Constituția și cu standardele internaționale, cooperarea Tunisiei în cadrul forurilor multilaterale și punerea în aplicare a angajamentelor luate în cadrul evaluării periodice universale;

sprijinirea eforturilor întreprinse pentru combaterea tuturor formelor de discriminare, a torturii (inclusiv punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Comitetului împotriva torturii) și pentru protejarea persoanelor aflate în situații vulnerabile și promovarea drepturilor femeilor, copiilor și migranților;

sprijinul acordat acțiunii de pionierat a Tunisiei în combaterea violenței împotriva femeilor, asigurarea egalității depline între femei și bărbați și promovarea rolului femeii în toate domeniile, în special în sectorul economic și în cel politic;

apărarea libertății de exprimare și a libertății de asociere;

dreptul la protecția datelor cu caracter personal; și

respectarea drepturilor omului în materie de securitate.

2.3.   Apropierea între popoare, mobilitatea și migrația

Apropierea dintre societățile tunisiene și europene constituie un pilon esențial al parteneriatului privilegiat prin intensificarea schimburilor între popoare, societăți și culturi. Această mobilitate este deosebit de importantă în punerea în aplicare a Parteneriatului pentru tineret. Punerea în aplicare efectivă a asocierii Tunisiei la programul Orizont 2020 și participarea sa la programele Europa creativă și Erasmus+ vor fi esențiale în cadrul acestor eforturi.

Gestionarea concertată a migrației reprezintă o prioritate politică, atât pentru Tunisia, cât și pentru UE. Cele două părți se angajează să intensifice dialogul și cooperarea, în special prin punerea în aplicare a Parteneriatului pentru Mobilitate, consolidarea luptei împotriva cauzelor profunde ale migrației ilegale, precum și o disponibilitate europeană pentru a sprijini instituirea unui sistem tunisian de azil. Această cooperare, care va reflecta, de asemenea, dimensiunea regională a problematicilor respective, va include:

punerea în aplicare a strategiei naționale tunisiene privind migrația; cuprinzând, de asemenea, azilul și protecția internațională, inclusiv punerea în aplicare a unui cadru legislativ adecvat;

încheierea negocierilor privind acordurile de readmisie și de facilitare a vizelor;

buna guvernanță a migrației legale, printr-o mai bună coordonare cu statele membre ale UE, cu respectarea competențelor acestora, inclusiv prin instituirea unor sisteme pilot de mobilitate și o mai bună integrare a migranților în țările-gazdă;

sprijin pentru mobilizarea tunisienilor care locuiesc în străinătate pentru investițiile în sectoarele inovatoare în Tunisia;

sprijin pentru prevenirea migrației ilegale, în special printr-o mai bună luare în considerare a aspectelor legate de migrație în strategiile de dezvoltare; aceasta necesită, de asemenea, consolidarea gestionării frontierelor și campanii de sensibilizare cu privire la riscurile migrației ilegale;

sprijin pentru activitățile de prevenire și combatere a traficului de migranți și a traficului de ființe umane, inclusiv prin identificarea și urmărirea rețelelor criminale; și

consolidarea cooperării în ceea ce privește returnarea și readmisia; inclusiv prin acordarea de sprijin pentru reintegrarea durabilă a tunisienilor returnați.

2.4.   Securitatea și combaterea terorismului

UE și Tunisia se confruntă cu provocări comune în materie de securitate care necesită acțiuni concertate ale celor două părți și trebuie să evolueze în conformitate cu valorile comune ale democrației și respectării drepturilor omului.

Tunisia intenționează să pună în aplicare strategia sa globală și multisectorială de luptă împotriva terorismului și a extremismului violent. Domeniile de cooperare prioritare vor include:

punerea în aplicare a strategiei naționale de luptă împotriva terorismului, în special prin consolidarea și modernizarea legislației și a instituțiilor judiciare și de securitate în conformitate cu valorile democratice înscrise în Constituție;

accelerarea punerii în aplicare a programului de sprijin pentru reformă și pentru modernizarea sectorului securității, inclusiv responsabilitatea forțelor de securitate și aprofundarea acestei cooperări pe baza progreselor înregistrate;

lupta împotriva spălării banilor și finanțării crimei organizate și a terorismului, inclusiv punerea în aplicare efectivă a planului de acțiune convenit cu Grupul de Acțiune Financiară Internațională;

dezvoltarea unei politici globale pentru prevenirea radicalizării;

reîntoarcerea luptătorilor străini;

dezvoltarea unei politici de asistență și protecție pentru victimele terorismului;

lupta împotriva crimei organizate, în special împotriva traficului de arme de foc și de droguri;

sprijin pentru punerea în aplicare a strategiei naționale privind securitatea frontierelor;

consolidarea cooperării cu agențiile competente ale Uniunii Europene; și

cooperarea în domeniul gestionării și prevenirii riscurilor de catastrofe.

Uniunea Europeană va continua, de asemenea, să participe pe deplin în cadrul grupului G7 + 6 care asigură coordonarea între principalii parteneri ai Tunisiei.

În plus, alte domenii ale parteneriatului în materie de securitate/apărare sunt susceptibile de a fi dezvoltate.

3.   Calea de urmat pentru consolidarea Parteneriatului privilegiat UE-Tunisia

Importanța acordată de cele două părți relațiilor lor va continua să se reflecte în intensitatea contactelor politice și în vizite regulate, în cadrul unui dialog politic mai larg cu privire la toate chestiunile de interes comun, printre care chestiuni regionale și internaționale. Dimensiunea regională a acestor discuții ar trebui consolidată. În acest sens, cele două părți reamintesc importanța cooperării lor în cadrul Uniunii pentru Mediterana. Pe lângă dialogurile existente, cele două părți vor colabora pentru organizarea unor reuniuni la nivel înalt între UE și Tunisia și pentru participarea miniștrilor tunisieni la anumite reuniuni tematice informale cu membrii Consiliului Uniunii Europene. Cele două părți încurajează cooperarea parlamentară între Parlamentul European și Adunarea Reprezentanților Poporului.

Organismele Acordului de asociere (Consiliul de asociere, Comitetul de asociere și subcomitetele tehnice) vor rămâne forurile privilegiate pentru ghidarea punerii în aplicare efective a parteneriatului. UE și Tunisia se angajează să consolideze eficacitatea și valoarea adăugată a activităților lor și, în măsura posibilului, să le grupeze în funcție de principalele teme prioritare, în conformitate cu prioritățile strategice.

În scopul de a face mai tangibile prioritățile enumerate mai sus, o foaie de parcurs este propusă de către Tunisia și convenită cu UE. Acest document public reia cele mai urgente măsuri (legislative, strategice și operaționale) necesare pentru revitalizarea economică și socială a țării. Foaia de parcurs este un mecanism flexibil și operațional de monitorizare pe bază semestrială.

În comunicarea comună, UE s-a angajat să își consolideze în mod semnificativ sprijinul financiar acordat Tunisiei prin Instrumentul de vecinătate. UE și Tunisia vor lucra pentru a utiliza la maximum oportunitățile financiare existente, inclusiv noile instrumente, printre care Planul de investiții extern al UE, valorificând complementaritatea și efectele de levier între subvențiile UE și împrumuturile acordate de instituțiile financiare. Cele două părți se angajează să consolideze sinergia dintre dialogurile politice și sectoriale, precum și punerea în aplicare a cooperării financiare. De asemenea, acestea vor lucra în direcția consolidării mecanismelor de coordonare și dialog cu partenerii financiari și cu creditorii internaționali sub responsabilitatea părții tunisiene, în ceea ce privește atât stabilirea priorităților, cât și punerea lor în aplicare.

În cele din urmă, cele două părți se angajează să acorde mai multă vizibilitate relației strategice dintre UE și Tunisia, precum și să valorifice mai bine beneficiile cooperării acestora în rândul cetățenilor din ambele părți ale Mediteranei.


(1)  Acest plan pledează pentru un nou model de dezvoltare pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii și este structurat în jurul a cinci priorități: (i) buna guvernanță, reforma administrației și lupta împotriva corupției; (ii) trecerea de la o economie cu costuri reduse la un hub economic; (iii) dezvoltarea umană și incluziunea socială; (iv) concretizarea ambițiilor regiunilor; și (v) economia ecologică, pilon al dezvoltării durabile.

(2)  Comunicarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afacerile externe și politica de securitate și a Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu (JOIN (2016) 47 final din 29 septembrie 2016) este structurată în jurul a cinci axe: (i) promovarea unei bune guvernanțe și a reformei administrației publice; (ii) consolidarea rolului jucat de societatea civilă; (iii) investiția în viitor: crearea de locuri de muncă și promovarea dezvoltării economice durabile; (iv) reducerea disparităților în societate; (v) sprijin în abordarea provocărilor în materie de securitate; (vi) eforturi comune pentru o mai bună gestionare a migrației și a mobilității.


Top