EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1324

Decizia (UE) 2017/1324 a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2017 privind participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA) derulat în comun de mai multe state membre

OJ L 185, 18.7.2017, p. 1–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/1324/oj

18.7.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 185/1


DECIZIA (UE) 2017/1324 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 4 iulie 2017

privind participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA) derulat în comun de mai multe state membre

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 185 și articolul 188 al doilea paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

În Comunicarea sa din 3 martie 2010 intitulată „Europa 2020: O strategie europeană pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii”, Comisia a subliniat necesitatea dezvoltării unor condiții favorabile investițiilor în domeniul cunoașterii și inovării pentru a realiza o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii în cadrul Uniunii. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul au aprobat această strategie.

(2)

Prin rezoluțiile sale din 28 iulie 2010 și 18 decembrie 2013, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a recunoscut dreptul la apă potabilă sigură și curată și la salubritate ca drept al omului esențial pentru a se bucura pe deplin de viață. De asemenea, aceasta a chemat la crearea progresivă a condițiilor de exercitare a dreptului omului la apă potabilă sigură, subliniind rolul important al cooperării internaționale în acest context.

(3)

Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3) a instituit Programul-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) (denumit în continuare „Orizont 2020”). Orizont 2020 are ca obiectiv creșterea impactului asupra cercetării și inovării prin contribuirea la consolidarea parteneriatelor public-public, inclusiv prin participarea Uniunii la programe desfășurate de mai multe state membre, în vederea dezvoltării durabile.

(4)

Parteneriatele public-public ar trebui să urmărească dezvoltarea unor sinergii mai strânse, creșterea coordonării și evitarea suprapunerilor inutile cu programele de cercetare și inovare ale Uniunii, internaționale, naționale și regionale și ar trebui să respecte pe deplin principiile generale ale Orizont 2020, cu scopul de a consolida cercetarea și inovarea pentru a contribui la dezvoltarea durabilă, mai ales principiile referitoare la transparență și la accesibilitate.

(5)

În conformitate cu articolul 19 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1291/2013, activitățile de cercetare și inovare desfășurate în temeiul Parteneriatului în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA) trebuie să se axeze exclusiv pe aplicațiile civile.

(6)

Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 a identificat „securitatea alimentară, agricultura și silvicultura durabile, cercetarea marină, maritimă și privind apele interioare, precum și bioeconomia” și „combaterea schimbărilor climatice, mediul, utilizarea eficientă a resurselor și materiile prime” ca fiind două dintre provocările societale prioritare care trebuie abordate prin sprijinirea investițiilor în cercetare și inovare. În plus, Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 recunoaște că activitățile de cercetare și inovare care vizează abordarea acestor provocări trebuie întreprinse la nivelul Uniunii și dincolo de granițele sale, având în vedere caracterul transnațional și global al climei și mediului, amploarea și complexitatea acestora și dimensiunea internațională a lanțurilor de aprovizionare agricole și alimentare.

(7)

Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 recunoaște faptul că este necesară cooperarea internațională cu țările terțe pentru a face față în mod eficace provocărilor comune. Cooperarea internațională în domeniul cercetării și inovării este un aspect-cheie al angajamentelor globale ale Uniunii și trebuie să joace un rol important în parteneriatul Uniunii cu țările vizate de politica europeană de vecinătate. În această privință, regiunea mediteraneeană este de importanță strategică pentru Uniune din punct de vedere politic, economic, cultural, științific și ecologic.

(8)

Pentru a se asigura coerența cu Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4), acțiunile care intră în domeniul de aplicare al prezentei decizii ar trebui să respecte drepturile fundamentale și să se conformeze principiilor recunoscute în special de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Aceste acțiuni ar trebui să fie în conformitate cu orice obligație juridică derivată din legislația internațională și din dreptul Uniunii, printre altele, cu orice decizii relevante ale Comisiei, precum informarea Comisiei din 28 iunie 2013 (5), precum și cu principiile etice, inclusiv evitarea oricărei încălcări a integrității cercetării.

(9)

În comunicarea sa din 7 iunie 2016 privind stabilirea unui nou cadru de parteneriat cu țările terțe bazat pe Agenda europeană privind migrația, Comisia a subliniat necesitatea ca toate politicile, inclusiv la cele privind cercetarea și inovarea, să abordeze cauzele profunde ale migrației printr-un nou model de cooperare care implică investitori privați, precum și necesitatea de a mobiliza resursele bugetare limitate și de a fi concentrate eforturile asupra întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și asupra infrastructurii sustenabile.

(10)

PRIMA vizează punerea în aplicare a unui program comun pentru stimularea capacităților de cercetare și inovare, precum și pentru dezvoltarea de cunoștințe și găsirea de soluții inovatoare comune în vederea îmbunătățirii eficienței, siguranței, securității și sustenabilității sistemelor agroalimentare și ale alimentării integrate cu apă și gospodăririi integrate a apelor în zona mediteraneeană. PRIMA ar trebui să contribuie la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă recent convenite și la viitoarea strategie de dezvoltare durabilă, precum și la obiectivele Acordului de la Paris.

(11)

Alimentarea integrată cu apă și gospodărirea integrată a apelor, inclusiv refolosirea și tratarea apelor, implică luarea în considerare a tuturor diferitelor utilizări ale resurselor de apă.

(12)

Un sistem agroalimentar durabil ar trebui să aibă drept obiectiv să răspundă cerințelor cetățenilor și ale mediului cu privire la alimente sigure, sănătoase și la prețuri accesibile, precum și să asigure o mai mare sustenabilitate a prelucrării, distribuirii și consumului de alimente și furaje cu scopul reducerii la minimum a pierderilor alimentare și a risipei agroalimentare.

(13)

În ceea ce privește resursele de apă și sistemele agroalimentare, o guvernanță deschisă, democratică și participativă este esențială pentru a se asigura că se pun în practică soluțiile cele mai rentabile în beneficiul întregii societăți.

(14)

În vederea participării la PRIMA a țărilor terțe care nu sunt asociate la Orizont 2020, și anume Algeria, Egipt, Iordania, Liban și Maroc, este necesară încheierea de acorduri internaționale de cooperare științifică și tehnologică între Uniune și aceste țări terțe pentru a extinde asupra lor regimul juridic instituit prin prezenta decizie.

(15)

În conformitate cu obiectivele programului Orizont 2020, orice alt stat membru și orice altă țară terță asociate la Orizont 2020 ar trebui să aibă dreptul de a participa la PRIMA în cazul în care se angajează să contribuie la finanțarea PRIMA și să adopte măsurile legislative, de reglementare, administrative și de altă natură necesare pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii.

(16)

Pentru a asigura punerea în aplicare în comun a PRIMA, ar trebui instituită o structură de implementare (PRIMA-IS). PRIMA-IS ar trebui să fie beneficiarul contribuției financiare a Uniunii și ar trebui să asigure punerea în aplicare eficientă și transparentă a PRIMA.

(17)

În vederea realizării obiectivelor PRIMA, oricare altă țară terță care nu este asociată la Orizont 2020, în special țările sud-mediteraneene, ar trebui să poată participa dacă se angajează să contribuie la finanțarea PRIMA și dacă PRIMA-IS aprobă participarea acesteia. De asemenea, participarea sa ar trebui prevăzută în acordul internațional de cooperare științifică și tehnologică relevant încheiat între această țară terță și Uniune.

(18)

Contribuția financiară a Uniunii ar trebui acordată sub rezerva angajamentelor oficiale din partea statelor participante de a contribui la finanțarea PRIMA și a îndeplinirii și punerii în aplicare a angajamentelor respective în conformitate cu prezenta decizii. Este necesar să se asigure statelor participante flexibilitatea de a contribui financiar în mod opțional la PRIMA-IS, în vederea finanțării acțiunilor indirecte, atingându-se astfel un grad înalt de integrare financiară. În plus, statele participante ar trebui să contribuie financiar sau în natură la activitățile puse în aplicare fără contribuția financiară din partea Uniunii, precum și la bugetul administrativ al PRIMA-IS care nu este acoperit prin contribuția financiară a Uniunii. Perioada în cursul căreia statele participante trebuie să depună contribuția ar trebui să fie clar definită.

(19)

Ar trebui instituit un plafon pentru contribuția financiară a Uniunii la PRIMA cu fonduri din cadrul programului Orizont 2020. În limita plafonului respectiv, contribuția financiară a Uniunii ar trebui să fie egală cu contribuția statelor participante la PRIMA pentru a obține un efect de pârghie puternic și pentru a asigura o integrare mai mare a programelor statelor participante. Ar trebui să fie posibilă utilizarea unei părți limitate din contribuția financiară a Uniunii pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale PRIMA-IS. Ar trebui să se asigure gestionarea eficientă a PRIMA, iar costurile administrative ar trebui să fie menținute la un nivel minim.

(20)

Pentru a evita prelungirea punerii în aplicare a PRIMA, ar trebui stabilit un termen pentru lansarea activității finale care face obiectul finanțării, inclusiv a cererilor finale de propuneri.

(21)

Activitățile PRIMA ar trebui să fie în concordanță cu obiectivele și prioritățile în materie de cercetare și inovare prevăzute în Orizont 2020 și cu principiile și condițiile generale prevăzute la articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 1291/2013. PRIMA ar trebui să țină cont de definițiile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică referitoare la nivelul de maturitate tehnologică în cadrul clasificării activităților de cercetare tehnologică, de dezvoltare de produse și demonstrative.

(22)

PRIMA ar trebui să sprijine toate tipurile de activități de cercetare și inovare, inclusiv proiectele de cercetare, dezvoltare și inovare, activitățile demonstrative inovatoare și instalațiile-pilot, consolidarea capacităților, formarea, acțiunile de sensibilizare și diseminare, precum și mobilitatea cercetătorilor, abordând o gamă largă de niveluri de maturitate tehnologică și asigurând un echilibru adecvat între proiecte mari și mici.

(23)

Pentru a avea un impact mai mare, ar trebui să se încerce să se obțină coerența între PRIMA și alte proiecte de cercetare și inovare din cadrul programului Orizont 2020, precum Institutul European de Inovare și Tehnologie și comunitatea în materie de cunoaștere și inovare a produselor alimentare (Food KIC) sau alte instrumente ale Uniunii, precum Instrumentul european de vecinătate și parteneriat, și ar trebui să se evite posibilele suprapuneri.

(24)

PRIMA ar trebui pus în aplicare pe baza unor planuri anuale de lucru care stabilesc activitățile care urmează să fie întreprinse într-un anumit an. PRIMA-IS ar trebui să monitorizeze cu regularitate rezultatele cererilor de propuneri și acțiunile pe care le finanțează, precum și măsura în care aspectele de natură științifică, efectele estimate și supraînscrierea, din perspectiva propunerilor ce depășesc pragul și care nu au putut fi finanțate, au fost abordate în mod corespunzător. În cazuri justificate, PRIMA-IS ar trebui să ia măsuri corective modificând planul anual de lucru sau planurile anuale de lucru ulterioare.

(25)

În vederea realizării obiectivelor PRIMA, ar trebui ca sprijinul financiar să fie oferit de PRIMA-IS în principal sub formă de granturi pentru participanții la acțiunile finanțate de PRIMA-IS. Aceste acțiuni ar trebui să fie selectate în urma unor cereri de propuneri deschise și competitive, sub responsabilitatea PRIMA-IS.

(26)

Ar trebui să se monitorizeze și să se elimine obstacolele care împiedică participarea la activitățile PRIMA a nou-veniților.

(27)

În îndeplinirea obiectivelor PRIMA și în conformitate cu normele și principiile aplicabile, cum ar fi principiul excelenței științifice, PRIMA-IS ar trebui să urmărească prin programul său anual de lucru acordarea unei cote adecvate din finanțarea sa, aproximativ 25 % din contribuția financiară a Uniunii, care reflectă angajamentele țărilor partenere mediteraneene față de PRIMA, entităților juridice care își au sediul în țările terțe vizate considerate state participante.

(28)

Cererile de propuneri gestionate de PRIMA-IS ar trebui publicate, de asemenea, pe portalul unic dedicat participanților, precum și prin intermediul altor mijloace electronice de diseminare prevăzute pentru Orizont 2020 și gestionate de Comisie.

(29)

PRIMA-IS ar trebui să publice informații cu privire la punerea în aplicare a acțiunilor finanțate.

(30)

Contribuția financiară a Uniunii ar trebui să fie gestionată în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare și cu normele relevante privind gestiunea indirectă prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (6) și în Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei (7).

(31)

Pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, Comisia ar trebui să aibă dreptul de a înceta, reduce sau suspenda contribuția financiară a Uniunii în cazul în care PRIMA este pus în aplicare în mod necorespunzător, parțial sau cu întârziere, sau în cazul în care statele participante nu contribuie ori contribuie parțial sau cu întârziere la finanțarea PRIMA.

(32)

În concordanță cu obiectivul general al programului Orizont 2020 de a obține o mai mare simplificare, ar trebui să se evite prevederea de seturi de norme diferite de cele ale programului Orizont 2020. Prin urmare, participarea la acțiuni indirecte finanțate de PRIMA-IS se face în baza Regulamentului (UE) nr. 1290/2013. Cu toate acestea, având în vedere obiectivele unice și necesitățile operaționale specifice ale PRIMA, este necesar să se prevadă un număr limitat de derogări în conformitate cu articolul 1 alineatul (3) din regulamentul respectiv.

(33)

Sunt necesare derogări de la articolul 9 alineatul (1) litera (b) și de la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 pentru a se ține cont de particularitățile aferente zonei geografice acoperite de PRIMA, prin ajustarea suplimentară a condițiilor minime de eligibilitate pentru participarea la acțiuni indirecte. În vederea adaptării la particularitățile PRIMA, prin derogare de la articolul 9 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013, numărul minim de participanți ar trebui să fie de trei entități juridice stabilite în trei state participante diferite, promovându-se astfel o cooperare euro-mediteraneeană echilibrată. O derogare de la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 este necesară pentru a garanta că respectivele condiții minime de eligibilitate pentru participarea la acțiuni indirecte nu sunt discriminatorii pentru entitățile cu sediul în țări terțe care participă la PRIMA ca state participante.

(34)

Derogările de la articolul 10 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 sunt necesare pentru a se garanta că, drept regulă generală, numai entitățile juridice stabilite într-un stat participant sau înființate în temeiul dreptului Uniunii sau organizațiile internaționale de interes european sunt eligibile pentru finanțare. Cu toate acestea, PRIMA-IS ar trebui, de asemenea, să fie în măsură să finanțeze beneficiari cu sediul într-o țară care nu este un stat participant, cu condiția ca o astfel de participare să fie considerată esențială de către PRIMA-IS sau ca finanțarea să fie acordată în temeiul unui acord internațional sau al unei înțelegeri internaționale. Participarea entităților respective ar trebui să fie monitorizată de către PRIMA-IS.

(35)

În scopul simplificării, sarcina administrativă ar trebui să fie strict proporțională cu efectele prevăzute pentru toate părțile. Ar trebui să se evite auditurile duble, precum și documentarea și raportarea excesive. Atunci când se efectuează audituri, ar trebui să se țină seama de particularitățile programelor naționale, după caz.

(36)

Auditurile beneficiarilor fondurilor Uniunii acordate în conformitate cu prezenta decizie ar trebui să garanteze o reducere a sarcinii administrative, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1291/2013.

(37)

Interesele financiare ale Uniunii ar trebui să fie protejate prin măsuri proporționale pe tot parcursul ciclului de cheltuieli, inclusiv prin prevenirea, depistarea și investigarea neregulilor, prin recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau incorect utilizate și, dacă este cazul, prin sancțiuni administrative în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

(38)

Comisia, luând în considerare atât opiniile statelor participante, cât și opiniile exprimate de un spectru larg de părți interesate, ar trebui să realizeze o evaluare intermediară care să analizeze, în special, calitatea și eficiența programului PRIMA și progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor stabilite, precum și o evaluare finală, și ar trebui să pregătească rapoarte cu privire la respectivele evaluări.

(39)

La cererea Comisiei, PRIMA-IS și statele participante ar trebui să transmită toate eventualele informații pe care Comisia trebuie să le includă în rapoartele privind evaluarea PRIMA și, pentru aceasta, ar trebui să fie încurajate să utilizeze un format armonizat.

(40)

Obiectivul prezentei deciziei este de a consolida integrarea și alinierea sistemelor și activităților de cercetare și inovare din țările mediteraneene în ceea ce privește sistemele agroalimentare, pentru a le face durabile, și alimentarea integrată cu apă și gospodărirea integrată a apelor. Amploarea cercetării și inovării necesare pentru a face față provocărilor din zona mediteraneeană este imensă, având în vedere caracterul sistemic al principalelor blocaje. Sfera de cuprindere a cercetării și inovării în materie este complex, multidisciplinar și necesită o abordare transfrontalieră, care implică mai mulți actori. O abordare bazată pe colaborarea cu un număr mare de state participante poate contribui la creșterea amplorii și a sferei de cuprindere necesare, prin punerea în comun a resurselor financiare și intelectuale. Prin urmare, întrucât obiectivul prezentei decizii nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre dar poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii prin integrarea eforturilor naționale în cadrul unei abordări coerente la nivelul Uniunii, prin reunirea programelor naționale de cercetare și inovare compartimentate, prin susținerea elaborării unor strategii comune transfrontaliere în materie de cercetare și de finanțare și prin atingerea masei critice de actori și investiții necesare, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității astfel cum este definit la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este definit la articolul respectiv, prezenta decizie nu depășește ceea ce este necesar în vederea atingerii respectivului obiectiv.

(41)

Prin urmare, Uniunea ar trebui să participe la PRIMA,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Participarea la PRIMA

(1)   Uniunea participă la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA) derulat în comun de Croația, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovenia, Spania, Tunisia și Turcia (denumite în continuare „statele participante”), în conformitate cu condițiile prevăzute în prezenta decizie.

(2)   Algeria, Egipt, Iordania, Liban și Maroc devin state participante sub rezerva încheierii de acorduri internaționale de cooperare științifică și tehnologică cu Uniunea, care să stabilească clauzele și condițiile de participare a acestora la PRIMA.

(3)   Orice stat membru și orice țară terță asociată programului Orizont 2020, în afara celor menționate la alineatul (1) din prezentul articol, pot participa la PRIMA dacă îndeplinesc condiția prevăzută la articolul 4 alineatul (1) litera (c) și respectă în special articolul 11 alineatul (5).

Statele membre și țările terțe asociate la Orizont 2020 care îndeplinesc condițiile de la primul paragraf, sunt considerate state participante în sensul prezentei decizii.

(4)   Orice țară terță care nu este asociată la programul Orizont 2020, în afara celor menționate la alineatul (2) din prezentul articol, poate participa la PRIMA, dacă:

(a)

îndeplinește condiția prevăzută la articolul 4 alineatul (1) litera (c) și respectă în special articolul 11 alineatul (5);

(b)

structura de implementare a PRISMA (PRIMA-IS) aprobă participarea ei la PRIMA după examinarea relevanței participării sale pentru realizarea obiectivelor PRIMA și

(c)

încheie un acord internațional de cooperare științifică și tehnologică cu Uniunea, care stabilește clauzele și condițiile participării sale la PRIMA.

Țările terțe care îndeplinesc condițiile prevăzute la primul paragraf, sunt considerate state participante în sensul prezentei decizii.

Articolul 2

Obiectivele PRIMA

(1)   În conformitate cu prioritățile programului Orizont 2020, obiectivele generale ale PRIMA sunt de a dezvolta capacități de cercetare și inovare și de a duce la dezvoltarea cunoștințelor și a soluțiilor inovatoare comune pentru sistemele agroalimentare, pentru a le face durabile, și pentru alimentarea integrată cu apă și gospodărirea integrată a apelor în regiunea mediteraneană, pentru a face sistemele, alimentarea și gospodărirea respective mai rezistente la schimbările climatice, mai eficiente, mai rentabile și mai sustenabile din punct de vedere social și al mediului, contribuind totodată la soluționarea în amonte a problemelor legate de deficitul de apă, de securitatea alimentară, de alimentație, de sănătate, de starea de bine și de migrație.

(2)   Pentru a contribui la obiectivele generale prevăzute la alineatul (1), PRIMA îndeplinește următoarele obiective specifice:

(a)

formularea unei agende strategice comune, pe termen lung, în domeniul sistemelor agroalimentare, pentru a le face durabile, și în domeniul alimentării integrate cu apă și a gospodăririi integrate a apelor;

(b)

orientarea programelor naționale relevante de cercetare și inovare spre punerea în aplicare a agendei strategice;

(c)

implicarea tuturor actorilor relevanți din sectorul public și privat în punerea în aplicare a agendei strategice, prin punerea în comun a cunoștințelor și a resurselor financiare pentru a se atinge masa critică necesară;

(d)

consolidarea finanțării capacităților de cercetare și inovare și a capacităților de punere în aplicare ale tuturor actorilor implicați, inclusiv IMM-urile, mediul academic, organizațiile neguvernamentale și centrele de cercetare locale.

Articolul 3

Contribuția financiară a Uniunii la PRIMA

(1)   Contribuția financiară a Uniunii la PRIMA, inclusiv creditele AELS, este egală cu contribuțiile statelor participante la PRIMA. Contribuția financiară a Uniunii nu depășește 220 000 000 EUR.

(2)   Contribuția financiară a Uniunii menționată la alineatul (1) din prezentul articol se plătește din creditele bugetului general al Uniunii alocate părților relevante ale programului specific de punere în aplicare a programului-cadru Orizont 2020, instituit prin Decizia 2013/743/UE a Consiliului (8), în special din partea II „Poziția de lider în sectorul industrial” și din partea III „Provocări societale”, în conformitate cu articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vi) și cu articolele 60 și 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

(3)   Contribuția financiară a Uniunii menționată la alineatul (1) din prezentul articol se utilizează de către PRIMA-IS pentru:

(a)

finanțarea activităților menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a);

(b)

acoperirea cheltuielilor administrative ale PRIMA-IS, până la 6 % din contribuția financiară a Uniunii menționată la alineatul (1) din prezentul articol.

Articolul 4

Condiții privind contribuția financiară a Uniunii la PRIMA

(1)   Contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) este condiționată de următoarele aspecte:

(a)

demonstrarea de către statele participante a faptului că PRIMA este instituit în conformitate cu prezenta decizie;

(b)

desemnarea de către statele participante sau de către organizațiile desemnate de statele participante a unei entități cu personalitate juridică, astfel cum se menționează la articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vi) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, ca PRIMA-IS, care să fie responsabilă de punerea în aplicare eficientă a PRIMA, de primirea, alocarea și monitorizarea contribuției financiare a Uniunii menționate la articolul 3 alineatul (1) din prezenta decizie, precum și a contribuțiilor statelor participante, dacă este cazul, și de asigurarea faptului că sunt întreprinse toate acțiunile necesare pentru realizarea obiectivelor PRIMA;

(c)

angajamentul fiecărui stat participant de a contribui la finanțarea PRIMA cu o contribuție adecvată din resursele naționale relevante pentru obiectivele PRIMA;

(d)

demonstrarea de către PRIMA-IS a capacității sale de a pune în aplicare PRIMA, inclusiv de a primi, a aloca și a monitoriza contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) din prezenta decizie în cadrul gestiunii indirecte a bugetului Uniunii în conformitate cu articolele 58, 60 și 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012;

(e)

instituirea unui model de guvernanță eficient pentru PRIMA în conformitate cu articolul 12;

(f)

adoptarea de către PRIMA-IS, după obținerea aprobării din partea Comisiei, a principiilor comune menționate la articolul 6 alineatul (9).

(2)   Pe perioada punerii în aplicare a PRIMA, contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) este condiționată, de asemenea, de următoarele aspecte:

(a)

punerea în aplicare de către PRIMA-IS a obiectivelor prevăzute la articolul 2 și a activităților menționate la articolul 6;

(b)

menținerea unui model de guvernanță adecvat și eficient, în conformitate cu articolul 12;

(c)

respectarea de către PRIMA-IS a cerințelor de raportare prevăzute la articolul 60 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012;

(d)

îndeplinirea de către statele participante a angajamentelor prevăzute la alineatul (1) litera (c) din prezentul articol.

(3)   Comisia evaluează îndeplinirea angajamentelor asumate de statele participante, în special pe baza primelor două planuri anuale de lucru. Ca urmare a acestei evaluări, contribuția financiară maximă a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) poate fi revizuită în conformitate cu articolul 9.

Articolul 5

Contribuții ale statelor participante la PRIMA

(1)   Statele participante acordă sau iau măsuri de acordare de către organismele lor naționale de finanțare a unor contribuții financiare sau în natură de cel puțin 220 000 000 EUR în perioada cuprinsă între 7 august 2017 și 31 decembrie 2028.

(2)   Contribuțiile statelor participante cuprind următoarele:

(a)

dacă este cazul, contribuții financiare la PRIMA-IS în vederea finanțării acțiunilor indirecte menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a);

(b)

contribuții financiare sau în natură la activitățile de punere în aplicare menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (b) și

(c)

contribuții financiare sau în natură la bugetul administrativ al PRIMA-IS neacoperit de contribuția financiară a Uniunii prevăzută la articolul 3 alineatul (3) litera (b).

(3)   Contribuțiile în natură menționate la alineatul (2) litera (b) din prezentul articol constau din costurile suportate de către statele participante în cadrul activităților de punere în aplicare menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (b) din care se deduce contribuția financiară directă sau indirectă a Uniunii la costurile respective.

(4)   Contribuțiile în natură menționate la alineatul (2) litera (c) constau din costurile suportate de către statele participante în raport cu bugetul administrativ al PRIMA-IS din care se deduce contribuția financiară directă sau indirectă a Uniunii la costurile respective.

(5)   În vederea evaluării contribuțiilor în natură menționate la alineatul (2) literele (b) și (c), costurile se stabilesc în conformitate cu practicile contabile uzuale ale statelor participante sau ale organismelor naționale de finanțare în cauză, cu standardele contabile aplicabile în statul participant în care își au sediul organismele naționale de finanțare în cauză și cu standardele contabile internaționale și standardele internaționale de raportare financiară aplicabile. Costurile sunt certificate de un auditor independent desemnat de către statele participante sau de către organismele naționale de finanțare în cauză. În cazul în care, în urma certificării respective, apar neclarități, PRIMA-IS poate verifica metoda de evaluare. În cazul în care neclaritățile persistă, metoda de evaluare poate fi auditată de PRIMA-IS.

(6)   Contribuțiile menționate la alineatul (2) literele (a), (b) și (c) din prezentul articol care sunt considerate contribuții din partea statelor participante sunt efectuate după adoptarea planului anual de lucru. În cazul în care planul anual de lucru este adoptat în cursul anului de referință menționat la articolul 6 alineatul (2), contribuțiile menționate la alineatul (2) litera (c) din prezentul articol, care sunt considerate contribuții din partea statelor participante incluse în planul anual de lucru, pot cuprinde contribuțiile efectuate începând cu data de 1 ianuarie a anului respectiv. Cu titlu de excepție, contribuțiile menționate la alineatul (2) litera (c) din prezentul articol, care sunt considerate contribuții din partea statelor participante incluse în primul plan anual de lucru, pot cuprinde contribuțiile efectuate după 7 august 2017.

Articolul 6

Activități și punerea în aplicare a PRIMA

(1)   PRIMA sprijină o gamă largă de activități de cercetare și inovare, astfel cum sunt descrise în planul său anual de lucru, prin:

(a)

acțiuni indirecte în sensul Regulamentelor (UE) nr. 1290/2013 și (UE) nr. 1291/2013, finanțate de PRIMA-IS în conformitate cu articolul 7 din prezenta decizie, în principal sub formă de granturi în urma unor cereri de propuneri transnaționale deschise și competitive organizate de PRIMA-IS, inclusiv:

(i)

acțiuni de cercetare și inovare, precum și acțiuni de inovare;

(ii)

acțiuni de coordonare și de sprijin axate pe diseminare și comunicare, pentru a promova PRIMA și a maximiza impactul acesteia;

(b)

activități finanțate de statele participante, fără contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1), constând din:

(i)

activități selectate în urma unor cereri de propuneri transnaționale deschise și competitive organizate de PRIMA-IS, gestionate de organismele naționale de finanțare în cadrul programelor naționale ale statelor participante, care acordă sprijin financiar, în principal, sub formă de granturi;

(ii)

activități în cadrul programelor naționale ale statelor participante, inclusiv proiecte transnaționale.

(2)   PRIMA este pus în aplicare pe baza planurilor anuale de lucru, care includ activitățile care urmează să fie întreprinse în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a unui anumit an (denumit în continuare „anul de referință”). PRIMA-IS adoptă planurile anuale de lucru până la data de 31 martie a anului de referință, după obținerea aprobării din partea Comisiei. În ceea ce privește adoptarea planurilor de lucru anuale, atât PRIMA-IS, cât și Comisia acționează fără întârzieri nejustificate. PRIMA-IS pune la dispoziția publicului planul anual de lucru.

(3)   Activitățile menționate la alineatul (1) literele (a) și (b) pot fi lansate numai în anul de referință și numai după adoptarea planului anual de lucru pentru anul respectiv.

(4)   În cazul în care planul anual de lucru este adoptat în cursul anului de referință, contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) poate servi la rambursarea costurilor administrative aferente PRIMA-IS suportate începând cu data de 1 ianuarie a respectivului an de referință, în conformitate cu planul anual de lucru. Cu toate acestea, contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) poate servi la rambursarea costurilor administrative aferente PRIMA-IS suportate începând cu 7 august 2017, în conformitate cu primul plan anual de lucru.

(5)   Activitățile pot fi finanțate în cadrul PRIMA numai în cazul în care acestea sunt prevăzute în planul anual de lucru. Planul anual de lucru face distincție între activitățile menționate la alineatul (1) litera (a) de la prezentul articol, activitățile menționate la alineatul (1) litera (b) de la prezentul articol și cheltuielile administrative ale PRIMA-IS. Acesta prevede estimări ale cheltuielilor aferente respective, precum și alocarea bugetară pentru activitățile finanțate prin contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) și pentru activitățile finanțate de către statele participante fără contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1). De asemenea, planul anual de lucru include valoarea estimată a contribuțiilor în natură ale statelor participante, menționate la articolul 5 alineatul (2) litera (b).

(6)   Planurile anuale de lucru aferente unui an de referință modificate și planurile anuale de lucru pentru anii următori de referință țin seama de rezultatele cererilor de propuneri anterioare. Aceste planuri urmăresc să soluționeze problema acoperirii insuficiente a anumitor teme științifice, în special a celor vizate inițial de activitățile prevăzute la alineatul (1) litera (b), care nu au putut fi finanțate în mod adecvat.

(7)   Activitățile finale care urmează să fie finanțate, inclusiv cererile finale de propuneri emise în cadrul planurilor anuale de lucru relevante, sunt lansate până la 31 decembrie 2024. În cazuri justificate corespunzător, acestea pot fi lansate până la 31 decembrie 2025.

(8)   Activitățile care urmează să fie finanțate de către statele participante fără contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) pot fi incluse în planul anual de lucru numai în urma unui rezultat pozitiv al evaluării lor externe independente internaționale inter pares în raport cu obiectivele PRIMA, astfel cum este organizată de PRIMA-IS.

(9)   Activitățile incluse în planul anual de lucru care sunt finanțate de către statele participante fără contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) sunt puse în aplicare în conformitate cu principiile comune care urmează să fie adoptate de PRIMA-IS, după obținerea aprobării din partea Comisiei. Principiile comune țin seama de principiile prezentate în prezenta decizie, în titlul VI din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și în Regulamentul (UE) nr. 1290/2013, în special principiile referitoare la egalitatea de tratament, la transparență, la evaluarea independentă inter pares și la selecție. De asemenea, după obținerea aprobării din partea Comisiei, PRIMA-IS adoptă cerințele de raportare ale statelor participante la PRIMA-IS, inclusiv în ceea ce privește indicatorii atribuiți fiecăreia dintre respectivele activități.

(10)   Activitățile menționate la alineatul (1) litera (b) punctul (i) respectă, pe lângă principiile comune menționate la alineatul (9), și următoarele condiții:

(a)

propunerile vizează proiecte transnaționale, cu participarea minimă a cel puțin trei entități juridice independente stabilite în trei țări diferite considerate state participante în conformitate cu prezenta decizie înainte de termenul de prezentare a propunerilor prevăzut în cererea de propuneri relevantă, dintre care:

(i)

cel puțin una este stabilită într-un stat membru sau o țară terță asociată la Orizont 2020 și nu intră sub incidența punctului (ii); și

(ii)

cel puțin una este stabilită într-o țară terță menționată la articolul 1 alineatul (2) sau într-o țară terță care se învecinează cu Marea Mediterană;

(b)

propunerile se selectează în urma unor cereri transnaționale de propuneri și se evaluează cu ajutorul a cel puțin trei experți independenți, pe baza următoarelor criterii de atribuire: excelență, impact și calitatea și eficiența punerii în aplicare;

(c)

propunerile se clasifică în funcție de rezultatele evaluării. Selecția este realizată de PRIMA-IS și ar trebui să respecte respectivul clasament. Statele participante convin asupra unui mod de finanțare adecvat, care permite maximizarea numărului de propuneri ce depășesc pragul și care urmează să fie finanțate pe baza clasamentului respectiv, în special prin furnizarea unor sume de rezervă în contul contribuțiilor naționale pentru cererile de propuneri. În cazul în care unul sau mai multe proiecte nu pot fi finanțate, este posibilă selectarea proiectelor imediat următoare în clasament.

(11)   PRIMA-IS monitorizează și raportează Comisiei cu privire la punerea în aplicare a tuturor activităților incluse în planul anual de lucru.

(12)   Orice comunicare sau publicație referitoare la activitățile PRIMA și efectuată în colaborare cu PRIMA, indiferent dacă este efectuată de PRIMA-IS, de un stat participant sau de organismele sale naționale de finanțare sau de participanții la o activitate, se etichetează sau se coetichetează după cum urmează: „[denumirea activității] face parte din programul PRIMA sprijinit de Uniunea Europeană”.

Articolul 7

Norme de participare și diseminare

(1)   PRIMA-IS este considerată organism de finanțare în sensul Regulamentului (UE) nr. 1290/2013 și acordă sprijin financiar pentru acțiunile indirecte menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) din prezenta decizie, în conformitate cu normele stabilite în regulamentul respectiv, sub rezerva derogărilor prevăzute în prezentul articol.

(2)   Prin derogare de la articolul 9 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013, numărul minim de participanți este de trei entități juridice stabilite în trei țări diferite considerate state participante în conformitate cu prezenta decizie până la termenul de prezentare a propunerilor prevăzut în cadrul cererii de propuneri relevante, dintre care:

(a)

cel puțin una este stabilită într-un stat membru sau o țară terță asociată la Orizont 2020 și nu intră sub incidența literei (b); și

(b)

cel puțin una este stabilită într-o țară terță menționată la articolul 1 alineatul (2) sau într-o țară terță care se învecinează cu Marea Mediterană.

(3)   Prin derogare de la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013, în cazuri justificate în mod corespunzător prevăzute în planul anual de lucru, condiția minimă este participarea unei entități juridice stabilite într-un stat participant în conformitate cu prezenta decizie înainte de termenul de prezentare a propunerilor în cadrul cererii de propuneri relevante.

(4)   Prin derogare de la articolul 10 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013, următorii participanți sunt eligibili pentru finanțare de către PRIMA-IS:

(a)

orice entitate juridică având sediul într-un stat participant sau înființată în temeiul dreptului Uniunii;

(b)

orice organizație internațională de interes european, astfel cum este definită la articolul 2 alineatul (1) punctul 12 din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013.

(5)   În cazul participării unei organizații internaționale sau al participării unei entități juridice stabilite într-o țară care nu este stat participant, niciuna dintre ele nefiind eligibilă pentru finanțare în conformitate cu alineatul (4), se poate acorda finanțare de către PRIMA-IS numai dacă este îndeplinită cel puțin una dintre următoarele condiții:

(a)

participarea este considerată de către PRIMA-IS ca fiind esențială pentru realizarea acțiunii;

(b)

această finanțare este prevăzută într-un acord științific și tehnologic bilateral sau în orice alt acord dintre Uniune și organizația internațională sau, în cazul entităților stabilite într-o țară care nu este stat participant, țara în care își are sediul entitatea juridică.

(6)   Fără a aduce atingere Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012, Regulamentului delegat (UE) nr. 1268/2012 și Regulamentului (UE) nr. 1290/2013, modelul de acord de grant aplicabil poate prevedea ca și entitățile juridice care își au sediul în țări care nu sunt state participante și care primesc finanțare din partea PRIMA-IS să ofere garanții financiare adecvate.

(7)   Fără a aduce atingere Regulamentului (UE) nr. 1290/2013 și luând în considerare particularitățile PRIMA, PRIMA-IS poate introduce în planurile sale anuale de lucru o condiție de participare suplimentară pentru a prevedea tipul de entități care își pot asuma rolul de coordonator în cadrul acțiunilor indirecte.

Articolul 8

Acorduri între Uniune și PRIMA-IS

(1)   Sub rezerva unei evaluări ex ante pozitive a PRIMA-IS în conformitate cu articolul 61 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și a prezentării unor garanții financiare adecvate în conformitate cu articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vi) din regulamentul menționat, Comisia, în numele Uniunii, încheie cu PRIMA-IS un acord de delegare și acorduri de transferuri anuale de fonduri.

(2)   Acordul de delegare menționat la alineatul (1) din prezentul articol se încheie în conformitate cu articolul 58 alineatul (3) și cu articolele 60 și 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, precum și cu articolul 40 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012. Acesta prevede, inter alia, următoarele:

(a)

cerințele pentru contribuția PRIMA-IS în ceea ce privește indicatorii de performanță prevăzuți în anexa II la Decizia 2013/743/UE;

(b)

cerințele pentru contribuția PRIMA-IS în ceea ce privește monitorizarea menționată în anexa III la Decizia 2013/743/UE;

(c)

indicatorii de performanță specifici legați de funcționarea PRIMA-IS;

(d)

cerințele pentru PRIMA-IS cu privire la furnizarea de informații privind cheltuielile administrative și cifrele detaliate privind punerea în aplicare a PRIMA;

(e)

dispozițiile privind furnizarea de date și informații necesare pentru a permite îndeplinirea de către Comisie a obligațiilor sale de raportare și de diseminare;

(f)

dispozițiile privind aprobarea sau respingerea de către Comisie a proiectului de plan anual de lucru, principiile comune menționate la articolul 6 alineatul (9) și cerințele de raportare ale statelor participante, înainte ca acestea să fie adoptate de PRIMA-IS; și

(g)

dispozițiile privind publicarea cererilor de propuneri de către PRIMA-IS, în special pe portalul unic dedicat participanților, precum și prin intermediul altor mijloace electronice de diseminare prevăzute pentru programul Orizont 2020 și gestionate de Comisie.

Articolul 9

Încetarea, reducerea sau suspendarea contribuției financiare a Uniunii

(1)   În cazul în care PRIMA nu este pus în aplicare sau este pus în aplicare în mod necorespunzător, parțial sau cu întârziere, Comisia poate înceta, reduce în mod proporțional sau suspenda în mod proporțional contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) în funcție de nivelul efectiv de punere în aplicare a PRIMA.

(2)   În cazul în care statele participante nu contribuie ori contribuie parțial sau cu întârziere la finanțarea PRIMA, Comisia poate înceta, reduce în mod proporțional sau suspenda în mod proporțional contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1), luând în considerare cuantumul fondurilor alocate de către statele participante pentru punerea în aplicare a PRIMA.

Articolul 10

Audituri ex post

(1)   Auditurile ex post vizând cheltuielile pentru acțiuni indirecte menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) din prezenta decizie se efectuează de către PRIMA-IS în conformitate cu articolul 29 din Regulamentul (UE) nr. 1291/2013.

(2)   Comisia poate decide să efectueze pe cont propriu auditurile menționate la alineatul (1). În astfel de cazuri, Comisia efectuează aceste audituri în conformitate cu normele aplicabile, în special cu dispozițiile din Regulamentele (UE, Euratom) nr. 966/2012, (UE) nr. 1290/2013 și (UE) nr. 1291/2013.

Articolul 11

Protejarea intereselor financiare ale Uniunii

(1)   Comisia ia măsurile adecvate pentru a se asigura că, atunci când acțiunile finanțate în temeiul prezentei decizii sunt puse în aplicare, interesele financiare ale Uniunii sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, a corupției și a oricărei alte activități ilegale, prin verificări eficace și, în cazul în care se descoperă nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, dacă este cazul, prin aplicarea de sancțiuni administrative eficace, proporționale și disuasive.

(2)   PRIMA-IS acordă personalului Comisiei și altor persoane autorizate de Comisie, precum și Curții de Conturi, acces la sediile și spațiile sale și la toate informațiile necesare pentru efectuarea auditurilor acestora, inclusiv la informațiile în format electronic.

(3)   Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua investigații, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute în Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului (9) și în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (10), pentru a stabili dacă au avut loc acte de fraudă, de corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii în legătură cu un acord de grant, cu o decizie de grant sau cu un contract finanțat în mod direct sau indirect în temeiul prezentei decizii.

(4)   Fără a aduce atingere alineatelor (1), (2) și (3), contractele, acordurile de grant și deciziile de grant care rezultă din punerea în aplicare a prezentei decizii conțin dispoziții care împuternicesc în mod expres Comisia, PRIMA-IS, Curtea de Conturi și OLAF să efectueze astfel de audituri și investigații în conformitate cu competențele acestora. În cazul în care punerea în aplicare a unei acțiuni este externalizată sau subdelegată, în totalitate sau parțial, sau în cazul în care se impune atribuirea unui contract de achiziții publice sau de sprijin financiar unui terț, contractul, acordul de grant sau decizia de grant includ obligația contractantului sau a beneficiarului de a impune oricărei părți terțe implicate acceptarea explicită a acestor competențe ale Comisiei, ale PRIMA-IS, ale Curții de Conturi și ale OLAF.

(5)   În cadrul punerii în aplicare a PRIMA, statele participante iau măsurile legislative, de reglementare, administrative sau de altă natură necesare pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, în special pentru a asigura recuperarea în întregime a oricărei sume datorate Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și cu Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012.

Articolul 12

Guvernanța PRIMA

(1)   Organele PRIMA-IS includ:

(a)

un Consiliu director, care are un președinte și un copreședinte;

(b)

un Comitet director;

(c)

un Secretariat, sub conducerea unui director;

(d)

un Comitet științific consultativ.

(2)   PRIMA-IS este guvernată de Consiliul director, în care sunt reprezentate toate statele participante. Consiliul director este organul decizional al PRIMA-IS.

Consiliul director adoptă, după obținerea aprobării din partea Comisiei:

(a)

planul anual de lucru;

(b)

principiile comune menționate la articolul 6 alineatul (9); și

(c)

cerințele de raportare ale statelor participante la PRIMA-IS.

Consiliul director verifică dacă condițiile prevăzute la articolul 1 alineatul (3) și la articolul 4 alineatul (1) litera (c) sunt îndeplinite și informează Comisia în consecință.

Consiliul director aprobă participarea la PRIMA a oricărei țări terțe care nu este asociată la programul Orizont 2020, în afara celor enumerate la articolul 1 alineatul (2), după examinarea relevanței participării sale pentru îndeplinirea obiectivelor PRIMA.

Fiecare stat participant are dreptul la un vot în Consiliul director. Deciziile se iau prin consens. În cazul în care nu se ajunge la consens, Consiliul director ia decizii cu o majoritate de cel puțin 75 % din voturile valabil exprimate.

Uniunea, reprezentată de Comisie, este invitată la toate reuniunile Consiliului director în calitate de observator și poate lua parte la discuții. Aceasta va primi toate documentele necesare.

(3)   Consiliul director stabilește numărul membrilor Comitetului director, care nu poate fi mai mic de cinci, și îi desemnează. Comitetul director monitorizează activitatea directorului și consiliază Consiliul director cu privire la punerea în aplicare a PRIMA de către Secretariat. În special, acesta elaborează orientări cu privire la executarea bugetului anual și punerea în aplicare a planului anual de lucru.

(4)   Consiliul director instituie Secretariatul PRIMA-IS drept organ executiv al PRIMA.

Secretariatul:

(a)

pune în aplicare planul anual de lucru;

(b)

acordă sprijin celorlalte organe ale PRIMA-IS;

(c)

monitorizează și raportează cu privire la punerea în aplicare a PRIMA;

(d)

gestionează contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 alineatul (1) și contribuțiile financiare ale statelor participante și raportează cu privire la utilizarea acestora;

(e)

crește vizibilitatea PRIMA prin promovare și comunicare;

(f)

comunică cu Comisia în conformitate cu acordul de delegare menționat la articolul 8;

(g)

asigură transparența activităților PRIMA.

(5)   Consiliul director numește un comitet științific consultativ format din experți independenți renumiți, competenți în domenii relevante pentru PRIMA. Consiliul director stabilește numărul membrilor Comitetului științific consultativ și modalitățile de numire a acestora în conformitate cu articolul 40 din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013.

Comitetul științific consultativ:

(a)

consiliază Consiliul director cu privire la prioritățile și necesitățile strategice;

(b)

consiliază din punct de vedere științific și tehnic Consiliul director cu privire la conținutul și la domeniul de aplicare ale proiectului de plan anual de lucru;

(c)

revizuiește aspectele științifice și tehnice ale punerii în aplicare a PRIMA și emite un aviz cu privire la raportul său anual.

Articolul 13

Comunicarea informațiilor

(1)   La cererea Comisiei, PRIMA-IS transmite Comisiei toate informațiile necesare pentru pregătirea rapoartelor menționate la articolul 14.

(2)   Statele participante transmit Comisiei, prin intermediul PRIMA-IS, orice informație solicitată de Parlamentul European, de Consiliu sau de Curtea de Conturi cu privire la gestiunea financiară a PRIMA.

(3)   Comisia include informațiile menționate la alineatul (2) din prezentul articol în rapoartele menționate la articolul 14.

Articolul 14

Evaluare

(1)   Până la 30 iunie 2022, Comisia efectuează o evaluare intermediară a PRIMA, cu sprijinul unor experți independenți. Comisia pregătește un raport de evaluare care include concluziile evaluării și observațiile Comisiei. Comisia transmite raportul respectiv Parlamentului European și Consiliului până la 31 decembrie 2022.

(2)   Până la 31 decembrie 2028, Comisia efectuează o evaluare finală a PRIMA, cu sprijinul unor experți independenți. Comisia întocmește un raport cu privire la evaluarea respectivă, care include rezultatele evaluării, și transmite raportul respectiv Parlamentului European și Consiliului până la 30 iunie 2029.

Articolul 15

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 16

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Strasbourg, 4 iulie 2017.

Pentru Parlamentul European

Președintele

A. TAJANI

Pentru Consiliu

Președintele

M. MAASIKAS


(1)  JO C 125, 21.4.2017, p. 80.

(2)  Poziția Parlamentului European din 13 iunie 2017 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 26 iunie 2017.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de stabilire a normelor de participare și diseminare pentru „Programul-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020” și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1906/2006 (JO L 347, 20.12.2013, p. 81).

(5)  JO C 205, 19.7.2013, p. 9.

(6)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(7)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L 362, 31.12.2012, p. 1).

(8)  Decizia 2013/743/UE a Consiliului din 3 decembrie 2013 de instituire a programului specific de punere în aplicare a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziilor 2006/971/CE, 2006/972/CE, 2006/973/CE, 2006/974/CE și 2006/975/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 965).

(9)  Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).

(10)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).


Declarația Comisiei privind garanțiile financiare pentru structura de punere în aplicare a PRIMA

1.

În legătură cu inițiativa PRIMA, Regulamentul financiar al UE la articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vi) stipulează că Comisia poate încredința execuția a bugetului Uniunii unui organism de drept privat investit cu o misiune de serviciu public [structură de punere în aplicare, denumită în continuare IS – (Implementation Structure)]. Un astfel de organism trebuie să ofere garanții financiare adecvate.

2.

Pentru asigurarea unei bune gestiuni financiare a fondurilor UE, aceste garanții ar trebui să acopere, fără limitare în privința domeniului de aplicare sau a sumelor, orice datorie a IS față de Uniune legată de sarcinile de punere în aplicare, astfel cum se prevede în acordul de delegare. Comisia se așteaptă în mod normal ca garanții să accepte răspunderea în solidar pentru datoriile IS.

3.

Cu toate acestea, pe baza unei evaluări detaliate a riscurilor, în special dacă rezultatul evaluării ex ante a pilonilor efectuate pentru IS în conformitate cu articolul 61 din Regulamentul financiar este considerat adecvat, ordonatorul de credite al Comisiei responsabil cu PRIMA poate prevedea că:

ținând cont de principiul proporționalității, garanțiile financiare solicitate din partea IS pot fi limitate la cuantumul maxim al contribuției Uniunii;

în consecință, răspunderea fiecărui garant poate fi proporțională cu cota contribuției sale la PRIMA.

Garanții pot stabili, în scrisorile lor de declarație cu privire la răspundere, modalitățile prin care intenționează să acopere această răspundere.


Top