EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019AE5743

Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European – Programul de lucru anual al Uniunii privind standardizarea europeană pentru 2020” [COM(2019) 486 final]

EESC 2019/05743

OJ C 311, 18.9.2020, p. 45–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.9.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 311/45


Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European – Programul de lucru anual al Uniunii privind standardizarea europeană pentru 2020”

[COM(2019) 486 final]

(2020/C 311/05)

Raportor:

domnul Gerardo LARGHI

Coraportor:

doamna Elżbieta SZADZIŃSKA

Sesizare

Comisia Europeană, 19.12.2019

Temei juridic

Articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru piața unică, producție și consum

Data adoptării în secțiune

2.3.2020

Data adoptării în sesiunea plenară

10.6.2020

Sesiunea plenară nr.

552

Rezultatul votului

(voturi pentru/ voturi împotrivă/abțineri)

206/0/7

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

Comitetul este de acord cu Comisia asupra faptului că standardizarea este esențială pentru Strategia privind piața unică și că trebuie actualizată constant.

1.2.

CESE consideră că sistemul european de standardizare trebuie modernizat urgent pentru a răspunde provocărilor globale printr-un proces de cooperare inovator, în vederea elaborării de standarde în timp util, într-un mediu tehnologic în schimbare rapidă.

1.3.

CESE consideră că noua abordare modulară bazată pe nevoile transversale (cum ar fi respectarea mediului, Pactul ecologic, economia circulară) necesită o abordare intersectorială.

1.4.

CESE observă că programul de lucru anual pentru 2020 prezintă noi obiective, în plus față de dezvoltarea și integrarea priorităților identificate mai sus.

1.5.

În opinia CESE, procesul de standardizare trebuie să înceapă încă din etapele de cercetare și dezvoltare, cu sprijinul industriei, al reprezentanților IMM-urilor și economiei sociale, al consumatorilor, al partenerilor sociali, al ecologiștilor și al părților interesate din cadrul societății civile.

1.6.

CESE consideră că este important să se structureze un cadru financiar multianual pentru a pune în aplicare în mod concret acțiunile planificate, sprijinind, din punct de vedere financiar și organizațional, participarea incluzivă a organizațiilor și a structurilor de reprezentare mai slabe și mai puțin dotate.

1.7.

Comitetul este de acord cu privire la importanța IA pentru piața unică și consideră că standardele actuale de securitate trebuie actualizate. În special, standardizarea în domeniul securității tehnologice va trebui să integreze Orientările în materie de etică pentru o inteligență artificială fiabilă, elaborate în 2019 în favoarea unei IA centrate pe factorul uman.

1.8.

Comitetul solicită ca criteriile minime de mediu să devină norme obligatorii în cazul achizițiilor publice și ca utilizarea materiilor prime secundare să fie inclusă în criteriile care trebuie favorizate.

1.9.

CESE salută posibilitatea unei noi cereri de standardizare în ceea ce privește internetul obiectelor, precum și a unor standarde privind securitatea cibernetică, pentru protejarea securității, a vieții private și conectivității.

1.10.

Comitetul speră ca „formatul european pentru schimbul de dosare electronice de sănătate” să garanteze securitatea rețelelor și a sistemului informatic, prin elaborarea de standarde avansate.

1.11.

CESE observă că eventuala funcționare defectuoasă a sistemelor autovehiculelor automatizate, securitatea datelor, atacurile cibernetice, comunicarea și problemele etice necesită elaborarea unor standarde specifice.

1.12.

Comitetul salută solicitarea Comisiei de a elabora sau de a revizui standarde armonizate în sectoare-cheie, cum ar fi protecția mediului, incluziunea socială și piața unică a bunurilor; CESE sprijină propunerea referitoare la elaborarea de standarde privind reciclarea și reutilizarea echipamentelor de pescuit din plastic, siguranța articolelor pirotehnice, limitele de migrare a substanțelor chimice restricționate utilizate în bunurile de consum, performanța energetică a motoarelor electrice și a aparaturii electrocasnice, îngrășămintele, construcțiile; deosebit de importantă este decizia de a investi resurse pentru armonizarea tehnologiilor de producție în sectorul siderurgic.

1.13.

Comitetul pledează pentru o abordare incluzivă a standardizării, care să acopere capacitatea de inserție profesională, drepturile sociale, respectarea biodiversității și a mediului. CESE consideră că acest demers facilitează tranziția de la conformitate la compatibilitate și reprezintă un factor de competitivitate pozitiv pentru sistemul european.

1.14.

CESE este de părere că vechea practică a obsolescenței programate a produselor trebuie eliminată prin legislație și standardizare.

1.15.

Comitetul sprijină elaborarea unor standarde care să permită persoanelor cu handicap și persoanelor fără competențe digitale să aibă un acces mai bun la produse și servicii pe piața unică.

1.16.

Comitetul își reiterează sprijinul în ceea ce privește dialogul politic cu organismele internaționale de standardizare, precum și negocierile bilaterale cu țările din afara Europei.

1.17.

Comitetul salută măsurile adoptate de Comisie pentru a sprijini participarea părților interesate la activitățile de standardizare.

1.18.

Comitetul solicită tuturor părților interesate să creeze un forum ad-hoc privind incluziunea sistemului european de standardizare, care să aibă sarcina de a organiza o audiere publică anuală pentru a evalua progresul în acest domeniu.

1.19.

Comitetul este de acord cu Comisia în ceea ce privește conceperea unui plan de acțiune privind standardizarea în sectorul apărării și în cel al spațiului, precum și necesitatea elaborării unor standarde în sectorul economiei circulare și al economiei sociale.

1.20.

Comitetul solicită ca standardizarea europeană să fie redactată într-un limbaj care să fie ușor de înțeles de către utilizatorii finali, cum ar fi IMM-urile și consumatorii.

2.   Propunerile Comisiei Europene

2.1.

În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012, Comisia a prezentat o comunicare prin care se stabilește Programul de lucru anual al Uniunii Europene privind standardizarea europeană pentru 2020. Acest program de lucru prezintă acțiunile pe care Comisia intenționează să le întreprindă în 2020 pentru a îmbunătăți guvernanța, incluziunea și impactul internațional al sistemului european de standardizare.

2.2.

În conformitate cu acest program, prioritățile strategice ale standardizării europene în sprijinul legislației și politicilor Uniunii includ următoarele acțiuni:

acțiuni privind reciclarea și reutilizarea uneltelor de pescuit din plastic (1);

acțiuni privind cerințele în materie de proiectare ecologică, care vor sprijini punerea în aplicare a actelor juridice (2) legate de categoriile specifice de produse;

acțiuni privind articolele pirotehnice și cele mai recente evoluții tehnologice din acest sector (3);

acțiuni privind proiectarea, fabricarea, instalarea, utilizarea și verificarea performanței dispozitivelor de etalonare a radionuclizilor (4);

acțiuni privind echipamentele și sistemele de protecție destinate utilizării în atmosfere potențial explozive, pentru a ține cont de evoluțiile tehnologice (5);

acțiuni privind îngrășămintele (6);

acțiuni privind dezvoltarea limitelor de migrare a substanțelor restricționate (hidrocarburi aromatice policiclice) din materiale plastice și din cauciuc utilizate în produsele de consum (7);

acțiuni privind limbajul tehnic referitor la produsele pentru construcții (8);

acțiuni privind acreditarea și evaluarea conformității (9);

acțiuni privind respectarea cerințelor de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor (10);

acțiuni privind inteligența artificială (11), internetul obiectelor și securitatea cibernetică (12);

acțiuni privind schimbul de dosare electronice de sănătate în Europa;

acțiuni privind interoperabilitatea sistemelor de cooperare care acoperă toate clasele de vehicule;

acțiuni privind digitalizarea, automatizarea și securitatea cibernetică, care sunt esențiale pentru sectorul feroviar (13);

acțiuni privind Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP) (14).

2.2.1.

De asemenea, Comisia intenționează:

să coopereze în continuare cu organismele internaționale de standardizare;

să coopereze în ceea ce privește standardizarea ca temă prioritară care trebuie abordată în acordurile comerciale (cu China, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Indonezia, Mercosur etc.), pentru a crește comerțul și pentru a consolida competitivitatea, ocuparea forței de muncă și creșterea economică în Europa;

să sprijine în continuare procesul de guvernanță prin toate mijloacele relevante de care dispune, și anume prin intermediul Comitetului pentru standarde (CoS), al platformei multipartite (MSP) privind standardizarea în domeniul TIC și al dialogurilor structurale cu organizațiile europene de standardizare;

să sprijine în continuare implicarea în procesul de standardizare a părților interesate care reprezintă IMM-urile, consumatorii, interesele de mediu și sindicatele [denumite în continuare „organizațiile (15) din anexa III”] (16);

să analizeze impactul „Programului privind piața unică” (17) prin evaluări intermediare și finale, precum și prin monitorizarea permanentă a unui set de indicatori-cheie de performanță la nivel înalt;

să lanseze în 2019 un studiu privind funcțiile și efectele standardizării și standardelor europene în UE; rezultatele studiului vor fi disponibile în 2021.

3.   Observații generale

3.1.

Comitetul este de acord cu Comisia asupra faptului că 1standardizarea este esențială pentru Strategia privind piața unică.

3.2.

CESE consideră că standardele tehnice de securitate și normele de drept relevante ar trebui să fie actualizate în permanență, în special având în vedere riscurile pe care le pot prezenta tehnologiile de ultimă oră.

3.3.

CESE consideră că, alături de cerința de conformitate, care include noțiunea de respectare a standardelor și de performanță (eficacitate, durabilitate etc.), trebuie introdusă o abordare modulară bazată pe nevoile transversale (cum ar fi respectarea mediului, Pactul ecologic, economia circulară). Ca urmare, Comisia și-a actualizat în mod justificat abordarea, după cum se poate vedea în Pactul ecologic european și în programul său general de lucru pentru 2020.

3.4.

CESE este de acord – încă o dată (18) – cu necesitatea stringentă a unei modernizări eficace și eficiente a sistemului european de standardizare și consideră că sunt absolut necesare o nouă viziune comună și acțiuni concrete, tot pe bază de voluntariat, pentru abordarea provocărilor globale ale standardizării, printr-un proces inovator de cooperare bazat pe consens, în vederea elaborării de standarde în timp util, într-un mediu tehnologic în schimbare rapidă.

3.5.

CESE constată că programul de lucru anual pentru 2020 prezintă noi obiective, în plus față de dezvoltarea și integrarea priorităților identificate mai sus pentru adaptarea sistemului european de standardizare la un context internațional în continuă schimbare și la provocările de pe piața globală.

3.6.

În opinia CESE, procesul de standardizare trebuie să înceapă încă din etapele de cercetare și dezvoltare, prin acțiuni de costandardizare și prestandardizare și prin consolidarea mecanismelor de transfer al standardelor europene la nivel internațional, însă doar cu sprijinul industriei, al reprezentanților IMM-urilor și economiei sociale, al consumatorilor, al partenerilor sociali, al ecologiștilor și al părților interesate din cadrul societății civile.

3.7.

CESE le solicită tuturor partenerilor să depună eforturi pentru o coordonare rapidă și eficientă a diferitelor sisteme europene de programare, dezvoltare și monitorizare din domeniu.

3.8.

Este important să se structureze un cadru financiar multianual adecvat pentru a pune în aplicare în mod concret acțiunile planificate (19), sprijinind, din punct de vedere financiar și organizațional, participarea incluzivă a organizațiilor și a structurilor de reprezentare mai slabe și mai puțin dotate, prin acțiuni de elaborare de standarde tehnice și normative, de „sensibilizare, educare și înțelegere” și de incluziune „europeană”, precum și în „dimensiunea internațională”.

3.9.

Comitetul sprijină elaborarea unor standarde în sectorul economiei circulare, cu scopul de a contribui decisiv la o producție durabilă și, în consecință, la conservarea resurselor naturale (20) și la menținerea biodiversității sub toate aspectele.

3.10.

În plus, Comitetul solicită elaborarea de standarde în sectorul economiei sociale, cu scopul de a disemina cele mai bune practici și de a consolida potențialul social și economic al unui sector atât de important al economiei noastre.

3.11.

Comitetul solicită ca criteriile minime de mediu să devină norme obligatorii în cazul achizițiilor publice și ca utilizarea materiilor prime secundare să fie inclusă în criteriile care trebuie favorizate.

3.12.

Comitetul este de acord cu privire la importanța IA pentru piața unică și consideră că normele și standardele actuale de securitate trebuie actualizate pentru a răspunde noilor riscuri pe care le aduce IA, prin integrarea Orientărilor în materie de etică pentru o inteligență artificială fiabilă, elaborate în 2019 în favoarea unei IA centrate pe factorul uman.

3.13.

CESE salută posibilitatea unei noi cereri de standardizare privind internetul obiectelor și securitatea cibernetică, pentru a proteja securitatea, viața privată și conectivitatea.

3.14.

Comitetul speră ca „formatul european pentru schimbul de dosare electronice de sănătate” să garanteze securitatea rețelelor și a sistemului informatic, prin elaborarea de standarde avansate.

3.15.

Autovehiculele automatizate sunt incluse, de asemenea, printre produsele cu un nivel ridicat de risc și necesită elaborarea unor standarde specifice.

3.16.

Comitetul salută solicitarea Comisiei, în concordanță cu alegerea făcută în favoarea unui nou Pact ecologic, de a dezvolta sau de a revizui standarde armonizate în sectoare-cheie, cum ar fi piața unică, tehnologiile de producție din industria siderurgică, sectorul apărării și sectorul tehnologiei spațiale, protecția mediului, incluziunea socială. Comitetul sprijină propunerea de a elabora standarde privind reciclarea și reutilizarea uneltelor de pescuit din plastic; siguranța articolelor pirotehnice, limitele de migrare a substanțelor chimice restricționate utilizate în bunurile de consum, performanța energetică a motoarelor electrice și a aparaturii electrocasnice, îngrășămintele, construcțiile.

3.17.

CESE observă că obsolescența programată a produselor are asupra consumatorilor efecte negative, reprezentând 100 de miliarde EUR pe an: această practică trebuie interzisă prin lege și, în orice caz, eliminată prin standardizare.

3.18.

Comitetul sprijină elaborarea unor standarde care să permită persoanelor cu handicap să aibă un acces mai bun la produse și servicii pe piața unică. Comitetul subliniază că standardizarea specifică pentru persoanele cu handicap ar trebui să cuprindă, de asemenea, standarde privind ocuparea forței de muncă și incluziunea socială.

3.19.

Comitetul își reiterează sprijinul în ceea ce privește dialogul politic cu organismele internaționale de standardizare, precum și negocierile bilaterale cu țările din afara Europei.

3.20.

Comitetul își reiterează solicitarea de a monitoriza îndeaproape eforturile depuse de principalii actori în procesul de standardizare, menite să implice în sistemul european de standardizare o gamă cât mai largă de părți interesate. CESE propune, în special, să fie încurajate toate acțiunile ce vizează difuzarea, coordonarea și înțelegerea problematicii standardelor, printre altele prin crearea unui forum ad-hoc privind caracterul incluziv al sistemului european de standardizare, în cadrul căruia ar putea fi evaluate anual progresele înregistrate în acest domeniu.

3.21.

CESE atrage atenția Comisiei asupra impactului pe care l-ar putea avea alegerile privind standardizarea asupra vieții sociale, în ce privește chestiuni cum ar fi mobilitatea, astfel cum s-a evidențiat în timpul discuției dintre Comisie și părțile interesate. Acesta este motivul pentru care se solicită ca dialogul referitor la acest aspect delicat să nu înceteze și să se continue activitatea comună cu toate organismele și părțile interesate europene.

3.22.

Comitetul solicită să se țină cont de efectele pe care accesibilitatea standardelor le-ar putea avea asupra populației mai puțin pregătite să facă față noutăților, cum ar fi o parte a persoanelor în vârstă și persoanele fără competențe digitale, precum și de implicațiile economice pe care acest fenomen le are asupra IMM-urilor.

4.   Observații specifice

4.1.

În ceea ce privește „proiectarea ecologică” (21), este important să se dezvolte practici de referință adecvate, care să definească cerințele tehnice și care să ofere, într-un timp scurt, o primă referință voluntară referitoare la noi subiecte, neconsolidate încă prin standardizarea tehnică.

4.2.

În cadrul Planului de lucru pentru proiectarea ecologică (22) și etichetarea energetică (23) pentru perioada 2016-2019, Comisia a emis o serie de regulamente (24). Pentru toate aceste produse, sunt în desfășurare peste 40 de procese legate de mandatele de standardizare.

4.3.

Comisia a emis o recomandare (25) care furnizează orientări pentru a ajuta industria în încheierea de acorduri voluntare, ca alternativă și în sprijinul reglementării, și care include clauze de revizuire. În timpul revizuirii, este important să fie incluse aspectele privind economia circulară, utilizarea eficientă a resurselor, potențialul de reparare, posibilitatea de reciclare și durata.

4.4.

Caracter incluziv. CESE subliniază din nou „importanța facilitării accesului la procesul de standardizare pentru IMM-uri și actorii societali […]” și a efectuării „unei monitorizări aprofundate a eforturilor depuse de actorii principali în materie de standardizare, pentru a consolida dimensiunea incluzivă a sistemului european de standardizare” (26). Comitetul consideră că manifestarea pe care a organizat-o la 5 noiembrie 2019 la sediul său privind incluziunea sistemului european de standardizare ar putea fi un exemplu de colaborare și de dialog constructiv între instituții și părțile interesate.

4.5.

Sprijin pentru standardele europene la nivel mondial. Este nevoie de o atitudine mai incisivă, de capacitate de reprezentare, de competență și de coerență, mai ales în cadrul ISO/IEC/UIT – în special în ce privește micile întreprinderi, consumatorii și mediul – și în cadrul forurilor multilaterale și al acordurilor de liber schimb.

4.5.1.

În conformitate cu orientarea sa privind economia circulară, CESE consideră că și opțiunea de armonizare a politicilor de mobilitate reprezintă un pas important către o mobilitate durabilă pentru Europa (27).

4.6.

CESE consideră esențial aspectul rapidității cu care se răspunde nevoilor sistemului de producție european în ceea ce privește standardizarea. În acest sens, este important să se recupereze în continuare întârzierea structurală acumulată în ceea ce privește noile metode de lucru.

4.7.

Comitetul este de acord cu domeniile strategice identificate de Comisie, și anume inteligența artificială, internetul obiectelor, tehnologia blockchain și securitatea cibernetică, în special în ceea ce privește infrastructurile critice, cum ar fi rețelele de comunicații și de transport, accesibilitatea și sprijinul pentru construirea unor sisteme sigure de schimb digital în sectorul sănătății la nivel european (e-sănătate).

4.8.

CESE reiterează ceea ce a susținut în mod repetat cu privire la necesitatea urgentă a unei negocieri constante cu ceilalți concurenți internaționali. Încheierea acordului comercial cu Japonia și continuarea planificată a discuțiilor cu Statele Unite și China, Acordul de liber schimb cu Australia, Noua Zeelandă, Indonezia și cu țările Mercosur trebuie să reprezinte principiile fundamentale ale acțiunii Comisiei pentru 2020 și anii următori.

Bruxelles, 10 iunie 2020.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Luca JAHIER


(1)  A se vedea acțiunile și măsurile legate de uneltele de pescuit din Strategia europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară [COM(2018) 28 final] și acțiunea 13 din anexa la comunicarea supusă examinării.

(2)  A se vedea detaliile din acțiunile 1-3 din anexa la prezenta comunicare.

(3)  A se vedea acțiunea 7 din anexa la comunicarea supusă examinării.

(4)  A se vedea acțiunea 8 din anexa la comunicarea supusă examinării.

(5)  A se vedea acțiunea 6 din anexa la comunicarea supusă examinării.

(6)  A se vedea acțiunea 5 din anexa la comunicarea supusă examinării.

(7)  A se vedea acțiunea 4 din anexa la comunicarea supusă examinării.

(8)  A se vedea acțiunea 9 din anexa la comunicarea supusă examinării.

(9)  A se vedea acțiunea 11 din anexa la comunicarea supusă examinării.

(10)  A se vedea acțiunea 12 din anexa la comunicarea supusă examinării.

(11)  COM(2018) 237 final.

(12)  COM(2017) 477 final.

(13)  A se vedea acțiunea 10 din anexa la comunicarea supusă examinării.

(14)  Regulamentul (UE) 2018/1092.

(15)  Standarde pentru întreprinderi mici (Small Business Standards), Vocea consumatorilor europeni în standardizare (ANEC), Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) și Organizația Europeană de Mediu a Cetățenilor pentru Standardizare (ECOS).

(16)  Anexa III la Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 privind standardizarea europeană.

(17)  COM(2018) 441 final.

(18)  JO C 376, 22.12.2011, p. 69.

(19)  A se vedea anexa la inițiativa comună de standardizare în cadrul Strategiei privind piața unică, disponibilă la următoarea adresă de internet: https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/3/2016/RO/3-2016-3211-RO-F1-1-ANNEX-1.PDF

(20)  JO C 264, 20.7.2016, p. 98; JO C 367, 10.10.2018, p. 97; JO C 283, 10.8.2018, p. 61 și JO C 62, 15.2.2019, p. 207.

(21)  Menționată la punctele 1-3 din anexa la COM 486 final și prevăzută de Directiva 2005/32/CE, astfel cum a fost reformată prin Directiva 2009/125/CE.

(22)  COM(2016) 773 final.

(23)  În conformitate cu Directiva 2009/125/CE.

(24)  Regulamentele delegate (UE) 2019/2013, (UE) 2019/2014, (UE) 2019/2015, (UE) 2019/2016, (UE) 2019/2017, (UE) 2019/2018, (UE) 2019/2019, (UE) 2019/2020, (UE) 2019/2021, (UE) 2019/2022, (UE) 2019/2023 și (UE) 2019/2024 ale Comisiei (JO L 315, 5.12.2019).

(25)  C(2016) 7770.

(26)  JO C 303, 19.8.2016, p. 81.

(27)  JO C 62, 15.2.2019, p. 254.


Top