EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017AE5294

Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Transformarea achizițiilor publice pentru ca acestea să funcționeze în și pentru Europa [COM(2017) 572 final], Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Încurajarea investițiilor prin intermediul unei evaluări voluntare ex ante a aspectelor referitoare la achiziții pentru proiectele mari de infrastructură [COM(2017) 573 final], Recomandarea Comisiei din 3 octombrie 2017 cu privire la profesionalizarea achizițiilor publice – Construirea unei arhitecturi pentru profesionalizarea achizițiilor publice [C(2017) 6654 final – SWD(2017) 327 final]

EESC 2017/05294

OJ C 227, 28.6.2018, p. 45–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

28.6.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 227/45


Avizul Comitetului Economic și Social European privind

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Transformarea achizițiilor publice pentru ca acestea să funcționeze în și pentru Europa

[COM(2017) 572 final]

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Încurajarea investițiilor prin intermediul unei evaluări voluntare ex ante a aspectelor referitoare la achiziții pentru proiectele mari de infrastructură

[COM(2017) 573 final]

Recomandarea Comisiei din 3 octombrie 2017 cu privire la profesionalizarea achizițiilor publice – Construirea unei arhitecturi pentru profesionalizarea achizițiilor publice

[C(2017) 6654 final – SWD(2017) 327 final]

(2018/C 227/06)

Raportor:

Antonello PEZZINI

Sesizare

Comisia Europeană, 17.11.2017

Temei juridic

Articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru piața unică, producție și consum

Data adoptării în secțiune

24.1.2018

Data adoptării în sesiunea plenară

14.2.2018

Sesiunea plenară nr.

532

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

107/1/1

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

Comitetul Economic și Social European (CESE) are convingerea că numai un sistem de achiziții publice transparent, deschis și competitiv în cadrul pieței unice ar putea nu doar să asigure eficiența cheltuielilor publice, ci și să ofere cetățenilor bunuri și servicii de înaltă calitate, prin dezvoltarea unei veritabile culturi europene a achizițiilor publice inovatoare, inteligente, durabile și responsabile din punct de vedere social.

1.1.1.

În acest sens, CESE recomandă să se promoveze utilizarea „ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic” drept criteriu de selectare a ofertelor, în special în cazul serviciilor intelectuale.

1.2.

Comitetul salută noul pachet legislativ privind achizițiile publice și subliniază că sunt necesare:

promovarea calității și inovării în materie de achiziții publice;

includerea aspectelor legate de mediu și a celor sociale;

realizarea unor achiziții publice mai inteligente și mai eficiente.

1.3.

Comitetul subliniază importanța unei utilizări inteligente a achizițiilor publice pentru a aborda provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, deficitul de resurse, inegalitățile și îmbătrânirea populației, prin sprijinirea politicilor sociale și accelerarea tranziției către lanțuri de aprovizionare și modele de afaceri mai sustenabile și mai competitive, care să permită un mai bun acces al IMM-urilor și al întreprinderilor din economia socială.

1.3.1.

Comitetul consideră importantă o mai mare deschidere a statelor membre față de mecanisme voluntare de evaluare prealabilă a proiectelor mari de infrastructură.

1.3.2.

Comitetul subliniază necesitatea de a face atractivă recurgerea voluntară la noul mecanism de evaluare ex ante, prin recunoașterea de către autoritatea contractantă a unei mărci de atestare a conformității. CESE sprijină o mai mare profesionalizare a tuturor părților interesate și o mai mare participare a întreprinderilor sociale, în vederea combaterii fraudei și a corupției, prin utilizarea tot mai frecventă a achizițiilor publice digitale.

1.4.

Comitetul salută în special eforturile menite să sporească accesul IMM-urilor și al întreprinderilor din economia socială la piețele de achiziții publice și subliniază că există încă numeroase obstacole în calea participării depline a acestora, recomandând intervenția camerelor și/sau a organismelor profesionale, ca măsură de protecție și sprijin.

1.4.1.

Aspectele sociale și de mediu au dobândit o importanță crucială pentru calificarea achizițiilor publice, iar CESE subliniază valoarea și utilitatea acestor aspecte și recomandă includerea unui conținut specific privind problemele sociale și de mediu în toate programele de formare naționale și europene.

1.4.2.

Ar fi oportun să se lanseze o campanie de promovare a utilizării standardelor tehnice și normative ISO 14000 privind aspectele de mediu, ISO 26000, SA 8000:2014 și a Convențiilor OIM relevante (1) privind aspectele sociale, precum și a UNI 11648:2016 privind responsabilul de proiect și a ISO 9000, care se referă la aspectele legate de calitatea gestionării și a producției, sau a unor cerințe tehnice de calitate similare, impuse de legislațiile naționale în caietele de sarcini, ajutând întreprinderile mici să se conformeze acestor standarde, prin intermediul Fondului social european.

1.5.

Comitetul consideră că este esențial să se continue cu fermitate profesionalizarea puternică a autorităților contractante, cu o recunoaștere clară a noilor competențe dobândite, punându-le la dispoziție un cadru european comun de competențe tehnice și informatice care să permită o abordare comună la nivelul întregii piețe interne europene.

1.6.

CESE consideră că ar fi fost preferabil ca, în loc de o recomandare, Comisia să fi adoptat o directivă, pentru a garanta crearea unor structuri eficiente și coerente pentru profesionalizarea achizițiilor publice.

1.7.

În opinia Comitetului, este necesară crearea unui registru public electronic al achizițiilor publice, printre altele pentru a permite atât extinderea numărului potențial de întreprinderi interesate, cât și o mai bună evaluare a eficienței și integrității procesului de achiziții publice.

1.8.

Comitetul consideră că este esențială o acțiune puternică la nivel european în scopul promovării accesului la piețele de achiziții publice ale țărilor terțe pe bază de reciprocitate, inclusiv în țările în curs de aderare și în țările partenere ale politicii europene de vecinătate, în condiții de egalitate cu întreprinderile proprii.

1.9.

În opinia CESE, recomandările Comisiei Europene (CE) elaborate pentru fiecare stat membru ar trebui să fie însoțite de un impuls puternic în domeniul formării, care să vizeze accesul la programe și fonduri structurale, la standarde tehnice și de reglementare a digitalizării, prin adoptarea, la nivel european, a unui cod etic al achizițiilor publice.

1.10.

CESE recomandă să se promoveze includerea și utilizarea de măsuri cu caracter social, ca instrumente strategice de promovare a unor politici avansate în acest sector.

1.11.

Comitetul recomandă analizarea posibilității de a adopta un regim de reglementare comun, în calitate de al 28-lea regim, pentru achizițiile publice transnaționale, la care să poată adera în mod voluntar autoritățile contractante, cu garanția aplicării unor proceduri identice în tot spațiul economic european.

2.   Contextul și situația actuală

2.1.

Achizițiile publice oferă un potențial imens de piață pentru produsele și serviciile inovatoare dacă sunt utilizate în mod strategic pentru a stimula economia și pentru a debloca investițiile (în special prin intermediul Planului de investiții pentru Europa), pentru a îmbunătăți productivitatea și incluziunea și pentru a răspunde schimbărilor structurale și de infrastructură necesare pentru a promova inovarea și creșterea economică.

2.2.

O parte substanțială a achizițiilor și a investițiilor publice din economia europeană se derulează prin intermediul achizițiilor publice: în fiecare an, autoritățile publice din UE cheltuiesc aproximativ 19 % din PIB-ul la nivelul UE pentru achiziționarea de servicii, lucrări și bunuri.

2.2.1.

Din păcate, 55 % din procedurile de achiziții au loc pe baza celui mai scăzut preț drept criteriu de atribuire, adică fără a se acorda o atenție deosebită calității, sustenabilității, inovării și incluziunii sociale.

2.3.

Nouă din zece proiecte de infrastructură de mare anvergură nu sunt executate în conformitate cu planificarea indicată în etapa de execuție contractuală a proiectului și nici cu sumele prevăzute în buget ori cu calendarul de termene prevăzute și, deseori, au un cost suplimentar de până la 50 % (2).

2.4.

Cadrul de reglementare în materie de achiziții publice este, în mod tradițional, destul de articulat și complex. La acesta se adaugă un cadru instituțional foarte fragmentat, dat fiind că este gestionat de o gamă largă de actori la nivel central, regional și sectorial, cu sarcini și funcții care nu sunt întotdeauna clar specificate.

2.5.

Gestionarea procedurilor de achiziții și de investiții în domeniul infrastructurii impune ca administrațiile publice de la diferite niveluri să dețină competențe deosebit de dezvoltate, însă ele prezintă lacune grave, cum ar fi: capacitatea inegală de a planifica și de a identifica la timp instrumentele și mijloacele adecvate; slaba profesionalizare a autorităților contractante; multitudinea de administrații publice în raport cu capitolele de cheltuieli gestionate; lipsa unor colectări structurate de informații în sprijinul acestora, cu baze de date eterogene, gestionate de entități diferite, care, adesea, prezintă niveluri insuficiente de calitate și fiabilitate.

2.6.

Această complexitate nu a fost abordată pe deplin de pachetul privind achizițiile publice adoptat în 2014.

2.7.

În UE, utilizarea de instrumente digitale pentru a sprijini gestionarea achizițiilor publice este lentă: doar patru țări au aderat la aceasta, în 2016 (3). Această situație subliniază necesitatea creșterii gradului de utilizare a noilor tehnologii, pentru simplificarea și accelerarea procedurilor de atribuire.

3.   Propunerile Comisiei

3.1.

Pachetul de măsuri prezentat astăzi conține patru domenii principale:

3.1.1.

identificarea domeniilor prioritare care trebuie îmbunătățite – pentru a dezvolta o abordare strategică a achizițiilor publice, concentrată pe șase priorități;

3.1.2.

evaluarea voluntară ex ante a proiectelor mari de infrastructură, odată cu înființarea unui serviciu de asistență (helpdesk), însoțit de mecanisme de notificare și schimb de informații, în măsură să sprijine etapele inițiale ale proiectelor cu o valoare estimată de peste 250 de milioane EUR și ale proiectelor deosebit de importante pentru un stat membru, care depășesc 500 de milioane EUR;

3.1.3.

recomandări cu privire la profesionalizarea administrațiilor și a achizitorilor publici pentru a garanta că aceștia dispun de competențele profesionale și de cunoștințele tehnice și procedurale necesare în vederea respectării reglementărilor și a asigurării unui nivel înalt de calitate în materie de inovare și durabilitate, precum și a celui mai bun raport calitate-preț al investiției, inclusiv din punctul de vedere al responsabilității sociale;

3.1.4.

orientări pentru o creștere a inovării prin intermediul achizițiilor publice de bunuri și servicii.

4.   Observații generale

4.1.

Comitetul salută noul pachet legislativ privind achizițiile publice și subliniază ceea ce a exprimat deja la momentul respectiv cu privire la necesitatea „promovării calității și inovării în materie de achiziții publice, a reducerii birocrației inutile, a includerii aspectelor de mediu și a celor sociale (în favoarea protejării locurilor de muncă și a condițiilor de muncă, precum și în favoarea persoanelor cu handicap și a altor grupuri defavorizate)” și a promovării, pe lângă oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, a posibilității ca, pentru serviciile intelectuale, să se accepte o ofertă unică, considerată mai bună, chiar dacă nu este mai ieftină.

4.2.

Includerea aspectelor de mediu și sociale ar permite achiziții publice mai inteligente și eficiente, garantarea unui grad mai ridicat de profesionalism, sporirea participării IMM-urilor și a întreprinderilor din economia socială, combaterea favoritismului, a fraudei și a corupției și promovarea contractelor europene transfrontaliere în domeniul achizițiilor publice (4).

4.3.

Comitetul subliniază, în special, importanța unei utilizări inteligente a achizițiilor publice pentru a aborda în mod corespunzător provocările globale, cum ar fi schimbările climatice și deficitul de resurse sau îmbătrânirea populației, prin sprijinirea politicilor sociale și accelerarea trecerii la lanțuri de aprovizionare și la modele de afaceri mai sustenabile și mai competitive, care să permită un acces mai bun al IMM-urilor la oportunitățile de achiziții publice.

4.4.

CESE consideră că este important să se realizeze în mod voluntar o deschidere tot mai mare a statelor membre pentru:

a asigura adoptarea pe scară mai largă a achizițiilor strategice cu mecanisme voluntare de evaluare ex ante a proiectelor mari de infrastructură;

a dezvolta un schimb sistematic de bune practici în materie de achiziții publice strategice;

a încuraja scheme actualizate pentru achiziții publice ecologice, sociale și inovatoare.

4.5.

Comitetul consideră că este esențial să se continue cu fermitate profesionalizarea puternică a autorităților contractante, cu o certificare a cerințelor minime obligatorii, punându-le la dispoziție un cadru european comun de competențe tehnice și informatice care să permită o abordare comună la nivelul întregii piețe interne europene, pe baza unui centru unic de competențe și a unei baze de date interactive.

4.5.1.

Dată fiind importanța deosebită a aspectelor sociale și de mediu în ceea ce privește achizițiile publice, precum și valoarea și garanția pe care respectarea acestor aspecte le-ar putea presupune pentru realizarea obiectivelor de incluziune socială și de durabilitate socială și a mediului, CESE propune și recomandă ca toate programele de formare pentru o mai mare profesionalizare a personalului implicat în procedurile de achiziții publice să includă conținuturi specifice privind legislația în domeniul social și al mediului și, în special, cu privire la aspecte sociale și de mediu prevăzute în legislația privind achizițiile publice.

4.5.2.

Includerea acestor aspecte răspunde noilor provocări care vizează utilizarea pe deplin a potențialului de a aduce o contribuție strategică la obiectivele de politică orizontală și la valori sociale cum ar fi inovarea, incluziunea socială și durabilitatea economică și a mediului.

4.5.3.

Prin urmare, CESE consideră că este necesar să se asigure respectarea strictă a acestor măsuri, în cazul în care acestea sunt obligatorii, și să se încurajeze utilizarea lor sporită în cazul în care măsurile respective pot fi aplicate în mod voluntar de către autoritățile contractante. CESE solicită cu fermitate o campanie de promovare a utilizării standardelor tehnico-normative ISO 14000 privind aspectele de mediu, ISO 26000, SA 8000:2014, a celor opt Convenții fundamentale ale OIM, a Convenției OIM 155 (igienă și siguranță la locul de muncă) și a Convențiilor OIM 131, 1 și 102 privind aspectele sociale, precum și a UNI 11648:2016 privind responsabilul de proiect și ISO 9000 privind calitatea producției, care se referă la aspectele legate de gestionare/producție. La punerea în aplicare a acestor standarde și a specificațiilor tehnice ale noilor generații de achiziții publice, trebuie să se acorde un sprijin important IMM-urilor și întreprinderilor din economia socială, pentru a evita excluderea acestora și a reduce costurile care le revin.

4.5.4.

Integrarea unor criterii inovatoare necesită – în special în cazul proiectelor mari de infrastructură – o viziune strategică comună pentru alegerea achizițiilor, fie pe baza unor criterii calitative de cost/eficacitate, fie pe baza unor oferte avantajoase din punct de vedere economic, conform unei abordări care poate include criterii sociale, de mediu și alte criterii, cum ar fi cele pentru economia circulară.

4.5.5.

În mod similar, având în vedere subutilizarea de către statele membre a posibilităților oferite de achizițiile publice în ceea ce privește criteriile și măsurile sociale ca instrumente strategice de promovare a obiectivelor durabile de politică socială, se recomandă și se propune promovarea în mod ferm a includerii și utilizării unor astfel de criterii și măsuri sociale susținute de legislația UE în materie de achiziții publice.

4.5.6.

Comitetul salută în special eforturile de a spori accesul IMM-urilor și al întreprinderilor din economia socială la piețele de achiziții publice și subliniază că există încă numeroase obstacole în calea participării acestora.

4.5.7.

CESE consideră că ar trebui să se pună mai mult accentul pe eliminarea acestor obstacole, inclusiv prin consolidarea sistemului de căi de atac. În această privință, este util și necesar să se încurajeze și să se capaciteze camerele și/sau organismele profesionale pentru a soluționa litigii în mod colectiv, pentru întreprinderile mai mici.

4.5.8.

Ar fi oportun să se creeze un registru public digital de achiziții publice, atât pentru a face posibilă extinderea numărului potențial de întreprinderi interesate, cât și pentru a permite o mai bună evaluare a eficienței și integrității procesului de achiziții publice.

4.5.9.

De asemenea, ar fi important să se lanseze unele proiecte-pilot pentru a stimula participarea IMM-urilor prin intermediari comerciali și mediatori în domeniul inovării și să se lanseze inițiative europene privind proiecte-pilot de formare pentru profesionalizarea IMM-urilor europene, pentru a facilita dobândirea de cunoștințe lingvistice și procedurale de către micile întreprinderi, în organismele centrale de achiziție.

4.6.

CESE sprijină cu tărie promovarea achizițiilor publice comune transfrontaliere, în special pentru proiectele inovatoare și rețelele de infrastructură transnaționale, prin stimularea participării întreprinderilor mici prin intermediari de afaceri și mediatori în domeniul inovării și prin impunerea unor niveluri ridicate de calitate în ceea ce privește subcontractarea, recurgerea la aceasta din urmă trebuind însă limitată.

4.7.

Comitetul subliniază importanța unei acțiuni puternice a UE pentru a promova accesul la piețele de achiziții publice din țările terțe pe bază de reciprocitate, inclusiv din țările în curs de aderare și din țările partenere ale politicii europene de vecinătate, în condiții de egalitate cu întreprinderile proprii, prin elaborarea unor clauze adecvate, inclusiv în cadrul acordurilor de liber schimb bilaterale și multilaterale.

4.8.

CESE sprijină instituirea la nivelul UE a unui registru de contracte accesibile publicului, în interoperabilitate deplină cu cele naționale, pentru o mai mare transparență cu privire la contractele atribuite și la modificările aduse acestora, asigurând totodată respectarea deplină a datelor sensibile și protecția datelor cu caracter personal, prin transformarea digitală, odată cu introducerea, până în 2018, a obligativității achizițiilor publice electronice.

4.9.

Comitetul reiterează importanța unui dialog structurat cu societatea civilă pe baza disponibilității datelor deschise și transparente, în vederea creării unor instrumente de analiză mai bune pentru elaborarea de politici axate pe nevoi și de sisteme de avertizare și de combatere a corupției, printre altele, prin utilizarea optimă a finanțării proiectelor.

4.10.

Ar trebui prevăzut un mecanism de schimb de informații ușor de utilizat, cum ar fi un instrument de gestionare a cunoștințelor, utilizat de către autoritățile naționale și autoritățile contractante pentru schimbul de cele mai bune practici, învățarea reciprocă din experiența dobândită și crearea unei platforme a UE privind diferite aspecte referitoare la proiecte.

4.10.1.

Trebuie sporită considerabil formarea de care beneficiază membrii autorităților contractante.

5.   Parteneriatul dintre Comisia Europeană, autoritățile naționale și regionale și întreprinderi: mecanismul ex-ante

5.1.

Noul mecanism ex ante propus de CE poate constitui, în opinia Comitetului, un instrument util în cazul în care este flexibil și facultativ și prevede posibilitatea utilizării separate a celor trei componente ale sale:

un serviciu de asistență (helpdesk);

un mecanism de notificare pentru proiectele de infrastructură de peste 500 de milioane EUR;

un mecanism de schimb de informații,

care trebuie să poată fi utilizate cu ușurință și în mod independent pentru fiecare proiect și în deplină conformitate cu garanțiile de confidențialitate.

5.2.

Pentru CESE, este important ca formularul standard de notificare să rămână simplu și ușor de completat, iar procedura electronică să garanteze confidențialitatea informațiilor sensibile.

5.3.

CESE consideră că serviciul de asistență ar trebui structurat sub forma unei rețele de ghișee de asistență la nivel național/regional, pentru a asigura o asistență de proximitate, sprijinindu-se pe rețele cum ar fi BC-Net și Solvit.

5.4.

Mecanismul de schimb de informații ar trebui să asigure o bază de date interactivă, ușor de utilizat și adaptată nevoilor utilizatorilor, cu un comitet specific de coordonare și verificare format din reprezentanți ai autorităților contractante și ai întreprinderilor din statele membre.

5.5.

În ceea ce privește mecanismul de evaluare ex ante, Comitetul subliniază necesitatea ca acesta să devină atractiv, prin recunoașterea unei mărci de atestare a conformității, ca rezultat al evaluării CE.

6.   O arhitectură pentru profesionalizarea achizițiilor publice

6.1.

Comitetul subscrie în întregime recomandării adresate de CE statelor membre. Cu toate acestea, pentru a garanta crearea unor structuri eficiente și coerente pentru profesionalizarea achizițiilor publice, CESE ar fi preferat ca Comisia să fi adoptat o directivă, în locul unei simple recomandări, fără caracter obligatoriu.

6.2.

În opinia Comitetului, astfel de recomandări ar putea avea o urmare adecvată, cu condiția să se realizeze:

6.2.1.

o inițiativă-pilot de formare comună a competențelor diferiților actori publici și privați implicați în procesul de achiziții publice, începând cu nivelul transfrontalier, inclusiv pentru a defini calificările și competențele pe care ar trebui să le dețină orice profesionist din domeniul achizițiilor publice;

6.2.2.

un mandat pentru Comitetul European de Standardizare (CEN) – Comitetul European de Standardizare în Electrotehnică (Cenelec) – Institutul European de Standardizare în Telecomunicații (ETSI) cu privire la elaborarea de standarde tehnico-normative de digitalizare a achizițiilor publice, menite să asigure transparență, accesibilitate și interoperabilitate deplină;

6.2.3.

în cazul IMM-urilor și al întreprinderilor din economia socială, o lansare rapidă de proiecte-pilot pentru a stimula participarea acestora prin intermediari de afaceri și mediatori în domeniul inovării;

6.2.4.

accesul actorilor implicați în procedurile de achiziții publice la Programul Justiție 2014-2020 în ceea ce privește partea de formare judiciară, inclusiv formarea lingvistică privind terminologia juridică, pentru a favoriza o cultură juridică și judiciară comună în materie de achiziții și de învățare reciprocă;

6.2.5.

introducerea, printre axele de planificare a fondurilor structurale (în special a Fondului social european), a unor măsuri de profesionalizare comună a actorilor din domeniul achizițiilor la nivel național, regional și local;

6.2.6.

acordarea unui număr de 300 de burse de studiu ale UE pentru participarea la cursuri relevante organizate de Institutul European de Administrație Publică de la Maastricht și de Academia de Drept European din Trier;

6.2.7.

adoptarea unui cod etic al achizițiilor publice de către actorii implicați în procedurile de achiziții publice la nivel european, în contextul unui dialog cu societatea civilă, cu scopul de a asigura, totodată, respectarea unor standarde sociale și de mediu ridicate;

6.3.

CESE pledează pentru analizarea posibilității introducerii unui regim de reglementare unic și suplimentar pentru marile contracte transeuropene, care să poată fi oferit în calitate de al 28-lea regim spre liberă adoptare de către autoritățile contractante, în condiții și cu proceduri identice, în întreaga piață unică.

Bruxelles, 14 februarie 2018.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Georges DASSIS


(1)  Convențiile fundamentale OIM, Convenția OIM 155 (igienă și siguranță la locul de muncă) și Convențiile OIM 131, 1 și 102.

(2)  http://ec.europa.eu/smart-regulation/roadmaps/docs/2017_grow_046_ex_ante_voluntary_assesment_en.pdf.

(3)  A se vedea COM(2017) 572 final, capitolul 2.

(4)  JO C 191, 29.6.2012, p. 84.


Top