EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE1600

Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei „Asigurarea noastră de viață, capitalul nostru natural: o strategie UE în domeniul biodiversității pentru 2020” COM(2011) 244 final

OJ C 24, 28.1.2012, p. 111–115 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

28.1.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 24/111


Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei „Asigurarea noastră de viață, capitalul nostru natural: o strategie UE în domeniul biodiversității pentru 2020”

COM(2011) 244 final

2012/C 24/24

Raportor: dl Lutz RIBBE

La 3 mai 2011, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia Europeană a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Comunicarea ComisieiAsigurarea noastră de viață, capitalul nostru natural: o strategie UE în domeniul biodiversității pentru 2020

COM(2011) 244 final.

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 6 octombrie 2011. Raportor: dl Lutz RIBBE.

În cea de-a 475-a sesiune plenară, care a avut loc la 26 și 27 octombrie 2011 (ședința din 26 octombrie 2011), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 120 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 6 abțineri.

1.   Sinteza concluziilor și recomandărilor Comitetului

1.1

În acest al patrulea aviz pe tema politicii privind biodiversitatea, elaborat în doar patru ani, CESE salută o dată în plus sublinierea Comisiei că trebuie depuse eforturi mult mai mari în acest domeniu pentru a se atinge obiectivele stabilite de Consiliul European.

1.2

În același timp, CESE dezaprobă faptul că Comisia nu a efectuat încă o analiză reală a motivelor pentru care cerințele cunoscute de mai mulți ani și mereu salutate de Comitet – cum ar fi cele 160 de măsuri din cadrul planului de acțiune privind biodiversitatea din anul 2006 – fie nu au fost puse în practică, fie au fost puse în practică doar parțial. O analiză a cauzelor care au dus la nepunerea în aplicare, respectiv la eșecul catalogului amplu de măsuri din cadrul planului de acțiune din 2006 privind biodiversitatea este cu atât mai importantă cu cât ea reprezintă însăși instrumentul din care se pot dezvolta în mod orientat noi măsuri și strategii cu un potențial mai ridicat de succes.

1.3

Strategia prezentată acum nu conține niciun element fundamental nou! Problema nu poate fi soluționată prin prezentarea unui nou document de strategie care cuprinde cerințe arhicunoscute. În ceea ce privește conservarea biodiversității, nu ducem lipsă de legi, directive, programe, proiecte de model, declarații politice sau manuale, ci de punere în aplicare și de acțiuni concertate pe toate nivelurile politice de acțiune.

1.4

Până în prezent, factorul politic nu a avut puterea sau voința de a pune în practică măsurile a căror necesitate este recunoscută de ani buni, cu toate că însăși comunicarea reamintește în mod clar că societatea și economia profită deopotrivă de o politică stringentă privind biodiversitatea. După 32, respectiv 19 ani de la intrarea lor în vigoare, nici măcar principalele directive ale UE privind protecția mediului nu au fost puse în întregime în aplicare de către statele membre.

1.5

CESE recunoaște că au fost obținute rezultate parțiale în ceea ce privește conservarea biodiversității. Acestea nu pot duce însă la ignorarea faptului că, în ansamblu, diversitatea biologică continuă să scadă în mod drastic. De aceea, UE se confruntă cu provocarea de a dezvolta o strategie orientată către punerea concretă în aplicare.

1.6

Din păcate rămâne neclar cum poate fi depășită lipsa de până acum a voinței politice. În acest sens, strategia privind biodiversitatea nu reprezintă un progres real. Dezbaterile purtate în cadrul Consiliului de miniștri pe marginea acestei comunicări arată că integrarea politicii privind biodiversitatea în celelalte domenii politice este departe de a fi realizată.

1.7

De aceea, este de o importanță covârșitoare ca reformele politice iminente (de exemplu în domeniul pescuitului, al politicii agrare, al transporturilor, al energiei și coeziunii) să fie realizată o legătură strânsă cu strategia privind biodiversitatea. Din acest punct de vedere, CESE consideră că mai există deficite considerabile. Acest lucru este valabil, de asemenea, pentru planurile prezentate privind perspectiva financiară 2014-2020, pe care CESE nu le consideră adecvate pentru a pune la dispoziție mijloace financiare în măsura necesară. Comisia trebuie să ia mai în serios propria ei strategie privind biodiversitatea!

1.8

În timpul elaborării prezentului aviz, la acest punct au fost constatate o serie de paralele cu criza datoriilor publice și criza euro. Dacă statele membre ale UE nu iau în serios propriile lor principii și criterii, indiferent dacă este vorba de reglementările privind conservarea mediului sau criteriile de stabilitate pentru uniunea monetară, ancorate în Tratatul de la Maastricht, atunci nu este de mirare că a) apar probleme în acest domeniu politic și b) cetățenii își pierd încrederea în clasa politică.

1.9

Există o nevoie evidentă de informații și cunoștințe cu privire la diversitatea biologică, la interacțiunile complexe cu dezvoltarea și ocuparea forței de muncă, precum și cu privire la identificarea și sprijinirea exemplelor de bune practici.

1.10

Comisia este invitată să prezinte în sfârșit lista subvențiilor dăunătoare față de mediu, anunțată deja în 2006.

2.   Elementele principale și contextul documentului Comisiei

2.1

În anul 2001, Consiliul European de la Göteborg a adoptat strategia de dezvoltare durabilă a UE, care a formulat și pentru politica privind biodiversitatea un obiectiv clar, și anume: „protejarea și refacerea habitatelor și sistemelor naturale și oprirea pierderii biodiversității până în anul 2010 (1).

2.2

În martie 2010, șefii de stat și de guvern ai UE au trebuit să recunoască faptul că obiectivul nu a fost atins. Prin urmare, ei s-au pronunțat în favoarea unui nou obiectiv, propus de Comisie în Comunicarea „Opțiuni pentru o perspectivă și un obiectiv post-2010 în materie de biodiversitate la nivelul UE (2). Acesta se raportează la orizontul anului 2020 și constă în „stoparea pierderii biodiversității și a degradării serviciilor ecosistemice din UE […] și refacerea acestora în măsura posibilului, odată cu sporirea contribuției UE la combaterea pierderii biodiversității pe plan mondial”.

2.3

Consiliul a mandatat Comisia să elaboreze un nou proiect de strategie pentru atingerea acestui obiectiv, proiect care face obiectul acestei comunicări.

2.4

Comisia subliniază în acest document – pe baza unor date cunoscute de mulți ani – necesitatea de a se trece în sfârșit la acțiune:

ea consideră pierderea biodiversității, împreună cu schimbările climatice, drept „cea mai gravă amenințare la adresa mediului la scară mondială”, subliniind că cele două aspecte sunt legate în mod inextricabil;

ratele actuale de dispariție a speciilor sunt fără precedent: în prezent, speciile dispar într-un ritm de 100 până la 1 000 de ori mai rapid față de cel natural;

în UE, numai 17 % dintre habitate și specii și 11 % dintre ecosistemele esențiale, protejate conform legislației UE, sunt într-o stare favorabilă (3)  (4);

puținele rezultate pozitive obținute în urma măsurilor introduse în 2001 „au fost neutralizate de presiunile continue și tot mai puternice asupra biodiversității Europei: schimbarea destinației terenurilor, exploatarea excesivă a biodiversității și a componentelor acesteia, răspândirea speciilor alogene invazive, poluarea mediului și schimbările climatice fie au rămas constante, fie sunt în creștere”;

faptul că nu se ține seama de valoarea economică a biodiversității în procesele de decizie contribuie, de asemenea, în mare măsură la pierderea biodiversității.

2.5

Prin comparație cu documentele anterioare, comunicarea acordă o atenție mai mare aspectelor economice care derivă din pierderea biodiversității; acest fapt reiese, între altele, din utilizarea din ce în ce mai frecventă a termenului de „servicii ecosistemice”. Se face din nou referire la studiul TEEB (5), menționând, de exemplu, că în UE, polenizarea prin insecte are o valoare economică de 15 miliarde EUR pe an. Se trage concluzia că „scăderea continuă a numărului de albine și alți polenizatori ar putea avea consecințe grave pentru fermierii (…) din Europa”.

2.6

Partea a 3-a comunicării descrie un cadru de acțiune pentru următorul deceniu, care se compune din 6 obiective specifice:

Obiectivul 1: punerea în aplicare integrală a directivelor privind păsările și habitatele;

Obiectivul 2: menținerea și refacerea ecosistemelor și a serviciilor aferente;

Obiectivul 3: creșterea contribuției agriculturii și a silviculturii la menținerea și îmbunătățirea biodiversității;

Obiectivul 4: asigurarea utilizării durabile a resurselor piscicole;

Obiectivul 5: combaterea speciilor alogene invazive;

Obiectivul 6: contribuția la evitarea pierderii biodiversității globale.

2.7

Fiecare obiectiv conține un pachet de măsuri menit să răspundă provocărilor specifice pentru care a fost definit. În ansamblu sunt descrise 37 de măsuri.

2.8

Comunicarea evocă în repetate rânduri că este nevoie de o mai bună integrare a politicii privind biodiversitatea în alte domenii politice ale UE (cum ar fi politica agricolă sau cea piscicolă).

2.9

Se constată o nevoie de finanțare în mod special în două domenii: finalizarea constituirii rețelei Natura 2000 și punerea în practică a angajamentelor asumate la nivel global (6).

2.10

În plus, comunicarea menționează că „reforma subvențiilor dăunătoare mediului (…) va aduce de asemenea beneficii biodiversității”.

3.   Aspecte generale

3.1

CESE și-a prezentat poziția cu privire la politica privind biodiversitatea în februarie 2007, iulie 2009 și septembrie 2010.

3.2

CESE constată că domeniile, obiectivele și măsurile menționate în actualul proiect de strategie au constituit deja în 2006 elementele centrale ale planului de acțiune de atunci.

3.3

Strategia prezentată acum nu conține niciun element fundamental nou, dar arată încă o dată care sunt abordările absolut indispensabile și în ce constau abordările cele mai urgente și cele mai promițătoare. Documentul prezentat reprezintă în bună măsură un „copy – paste” de fapte, cerințe și măsuri cunoscute de demult. Tot conținutul este arhicunoscut. Nu mai trebuie să ne punem întrebarea ce ar fi de făcut, ci trebuie să ne întrebăm de ce nu se face și cum putem ajunge la acțiuni direcționate. Tocmai această întrebare crucială nu-și găsește răspunsul în strategia prezentată.

3.4

De aceea, documentul Comisiei este nesatisfăcător. Prin urmare, CESE solicită ca strategia în domeniul biodiversității pentru 2020 să fie mai puternic orientată spre punerea sa în aplicare.

3.5

CESE dorește să reamintească concluziile la care a ajuns deja în 2007:

Conservarea biodiversității este o sarcină necesară și esențială, care nu reprezintă doar un angajament etic și moral. Există de asemenea motive economice care justifică luarea de măsuri rapide și eficiente.

În Europa, dispariția speciilor este rezultatul a milioane de decizii elaborate în ultimele decenii, luate într-o măsură covârșitoare în limitele legilor deja existente.

Biodiversitatea continuă să se dezvolte în sens negativ. Până acum a lipsit voința politică de a aplica în mod real măsurile necesare recunoscute de mult timp.

Motivele care stau la baza acestei situații sunt indicate corect de Comisie și sunt legate, printre altele, de „incapacitatea instituțiilor publice și a economiilor tradiționale de a recunoaște valoarea economică a patrimoniului natural și a serviciilor de protecție a ecosistemelor”.

Acest lucru, împreună cu faptul că motivația etico-morală a conservării biodiversității este tratată mai degrabă în subsidiar în procesul de evaluare globală și politică, a dus la prezenta acutizare a situației.

CESE a salutat proiectul planului de acțiune din 2006, recunoscând utilitatea celor 160 (!) de măsuri menționate în el; majoritatea acestora nu au fost însă noi nici la momentul respectiv, ci se află de ani de zile pe ordinea de zi. CESE deplânge faptul că atât comunicarea Comisiei, cât și planul de acțiune nu conțin practic niciun fel de referire la dezbaterea strategică pe marginea chestiunii ridicate în avizul exploratoriu al CESE din 18 mai 2006 (7) și anume, cum de apar incongruențe atât de evidente între ambiții, declarații de intenție și realitate în ceea ce privește conservarea biodiversității.

CESE sprijină conceptul responsabilității globale a UE.

3.6

Afirmațiile centrale ale avizului adoptat în plen în 2007 sunt astăzi la fel de actuale ca și atunci. CESE își exprimă regretul profund că în ultimii ani nu s-a întreprins nimic decisiv în acest sens.

3.7

Nici această comunicare a Comisiei nu conține o analiză a cauzelor care au dus la nepunerea în aplicare, respectiv la eșecul catalogului amplu de măsuri din cadrul planului de acțiune din 2006 privind biodiversitatea. O asemenea analiză a eșecului este cu atât mai importantă cu cât ea reprezintă însăși instrumentul din care se pot dezvolta în mod orientat noi măsuri și strategii cu un potențial mai ridicat de succes. Problema nu poate fi soluționată prin prezentarea unui nou document de strategie care cuprinde cerințe arhicunoscute.

3.8

În ciuda încercărilor Comisiei de a prezenta din ce în ce mai mult argumente economice în favoarea conservării biodiversității, rezultatele sunt modeste. CESE, care a definit politica privind biodiversitatea drept „economie de lungă durată”, „motiv pentru care și miniștrii economiei și finanțelor ar trebui, în cele din urmă, să se ocupe de această temă (8), salută pe de o parte că se încearcă o prezentare a urmărilor pe care le produce lipsa unei politici a biodiversității asupra economiei. Însă, integrarea politicii privind biodiversitatea în politica economică și financiară a UE continuă să lipsească. Noua strategie ar trebui să conțină un răspuns la întrebarea privind soluționarea acestei probleme.

3.9

Pe de altă parte, CESE dorește să atragă în mod explicit atenția asupra unui pericol care derivă din comercializarea din ce în ce mai amplă: protecția biodiversității ar putea să se concentreze în viitor mai ales asupra acelor domenii care, din punct de vedere economic, par să fie rentabile pe termen scurt. Prin urmare, Comisia ar trebui să aleagă abordarea corespunzătoare pentru acele specii și habitate, a căror valoare economică nu poate fi calculată în mod direct. Ar fi, de exemplu, dificil să se definească valoarea monetară exactă în euro și cenți a unui lup, urs sau râs. Același lucru se poate spune despre broaște, lăcuste, berze și mii de alte specii. În afara acestora există specii a căror „performanță” nici nu poate fi apreciată la adevărata lor valoare economică, care nu fac obiectul dezbaterii politice. Există, oare, programe de protecție pentru bacterii, ciuperci sau râme, adică pentru acei decompozitori, fără de care descompunerea substanțelor organice nu ar fi posibilă?

3.10

Strategia pune un accent deosebit pe agricultură și silvicultură, precum și pe politica piscicolă. Pe de o parte, acest lucru este justificat, pentru că a) aceste politici au un efect asupra biodiversității și b) este vorba de domenii politice care acoperă suprafețe importante și care pot fi influențate de UE. Pe de altă parte, alte sectoare nefaste pentru biodiversitate, precum transporturile și urbanizarea, sunt neglijate.

3.11

Cu siguranță că este adevărată observația Comisiei făcută în proiectul de strategie, în care se menționează că „reforma subvențiilor dăunătoare (…) va aduce de asemenea beneficii biodiversității”. Numai că ea ar trebui în sfârșit să prezinte lista acelor subvenții dăunătoare pentru mediu. O asemenea promisiune a fost făcută în 2006, dar nu a fost onorată până în ziua de azi.

3.12

CESE salută inițiativa Comisiei de a evalua toate posturile de cheltuieli din perspectiva compatibilității lor cu biodiversitatea și de a garanta pe viitor că, prin intermediul unei inițiative care își propune să evite orice pierdere a biodiversității, („no-net-loss”) să nu mai fie afectată biodiversitatea.

4.   Observații privind obiectivele specifice

4.1

Printr-o trecere în revistă a celor șase obiective specifice și a unora din măsuri, CESE dorește să explice motivul pentru care consideră actuala strategie privind biodiversitatea drept insuficient de ambițioasă din punct de vedere tehnic. Motivul pentru care Comisia acționează deosebit de prudent în ceea ce privește definirea unor măsuri este probabil de natură politică. Negocierile dificile în cadrul Consiliului Mediu privind stabilirea de măsuri individuale demonstrează că în continuare nu poate fi vorba de o integrare suficientă a biodiversității în alte domenii politice.

4.2

Obiectivul specific nr. 1:

4.2.1

Directiva privind păsările din 1979 și Directiva privind habitatele din 1992 reprezintă directivele esențiale pentru protecția mediului în Europa; fără o punere integrală în aplicare, protecția naturii în Europa este sortită eșecului. Faptul că primul obiectiv specific al noii strategii privind biodiversitatea se intitulează „ punerea în aplicare integrală a directivelor privind păsările și habitatele ” poate fi perceput drept un semnal extrem de negativ. CESE este de părere că cea mai mare problemă pe care o ridică politica privind biodiversitatea în Europa constă în faptul că aceste directive încă nu au fost puse integral în aplicare nici după 32, respectiv 19 ani. Acest fapt demonstrează clar lipsa voinței politice în ceea ce privește conservarea biodiversității, și nu lipsa unei baze juridice sau a unor strategii. Se impune desigur intervenția Curții Europene de Justiție, pentru că nici existența unor strategii potrivite nu poate înlocui aparenta lipsă de voință politică.

4.2.2

Decepția CESE privind punerea lentă în aplicare a acestor directive este cu atât mai mare, cu cât majoritatea măsurilor practice aplicate cu succes au fost legate direct sau indirect de aceste directive. Din când în când, la nivel politic se pune întrebarea dacă aceste directive și obiectivele lor mai sunt „de actualitate”. CESE răspunde la această întrebare cu un „da” clar și fără ambiguități, însă nu vede nicio șansă ca noile obiective să fie atinse fără o punere în aplicare rapidă și integrală a directivelor existente.

4.2.3

În timpul elaborării acestui aviz, la acest punct au fost constatate o serie de paralele cu criza datoriilor publice și criza euro. Dacă statele membre ale UE nu iau în serios propriile lor principii și criterii, indiferent dacă este vorba de reglementările privind conservarea mediului sau criteriile de stabilitate pentru uniunea monetară, ancorate în Tratatul de la Maastricht, atunci nu este de mirare că a) apar probleme în acest domeniu politic și b) cetățenii își pierd încrederea în clasa politică.

4.2.4

În cadrul măsurilor pentru a atinge acest obiectiv este menționată drept urgentă „asigurarea unei finanțări adecvate pentru siturile Natura 2000”. CESE se declară de acord cu această măsură. Din proiectul de perspectivă financiară pentru 2014-2020 nu reiese faptul că în următoarea perioadă de programare se va ajunge la îmbunătățiri substanțial necesare din acest punct de vedere. Acordarea unei prime pentru gestionarea zonelor Natura 2000, de exemplu printr-o exploatare agricolă, ar constitui un semnal pozitiv; din păcate, reforma PAC nu prevede asemenea prime.

4.2.5

Numai 17 % dintre habitatele și speciile din UE și 11 % dintre ecosistemele esențiale, protejate conform legislației UE, sunt într-o stare favorabilă. CESE invită Comisia să specifice dacă obiectivul ca până în 2020 „să existe cu 100 % mai multe evaluări de habitate și cu 50 % mai multe evaluări de specii care să indice o îmbunătățire a stării de conservare” va fi suficient pentru a opri efectiv reducerea biodiversității. El înțelege din această formulare că Comisia ar fi mulțumită dacă în 2020, 34 % din habitatele și speciile protejate s-ar afla într-o stare favorabilă, și deci două treimi într-o stare nefavorabilă.

4.3

Obiectivul specific nr. 2:

4.3.1

Obiectivul 2 se axează pe „ menținerea și ameliorarea ecosistemelor și a serviciilor aferente ”, o promisiune făcută de șefii de stat și de guvern încă în anul 2001. Până în 2020 s-au prevăzut ameliorări corespunzătoare, între altele prin infrastructuri ecologice și refacerea a cel puțin 15 % din ecosistemele degradate (9).

4.3.2

CESE subliniază faptul că în ultimele decenii, conflictele privind utilizarea suprafețelor s-au acutizat în mod drastic în toate domeniile (de exemplu în agricultură și silvicultură, producția de energie, transporturi și urbanizare). În actualele condiții-cadru, refacerea ecosistemelor afectate va accentua și mai mult acest conflict privind utilizarea terenurilor, întrucât, din punctul de vedere al utilizatorilor de terenuri, protecția mediului este percepută drept factor de concurență la utilizarea lor. CESE solicită să fie lansate propuneri privind rezolvarea acestor conflicte în cadrul strategiei de punere în aplicare, anunțată pentru 2012.

4.4

Obiectivul specific nr. 3:

4.4.1

Și al 3-lea obiectiv, cel de „ creștere a contribuției agriculturii și silviculturii la menținerea și îmbunătățirea biodiversității ” continuă să facă parte din problemele nesoluționate de mulți ani. CESE a atras în mod repetat atenția asupra faptului că în rândul agricultorilor și silvicultorilor există o atitudine deosebit de favorabilă față de protecția naturii și biotopurilor. Multe proiecte-model arată că o abordare bazată pe parteneriat creează condițiile pentru rezultate pozitive.

4.4.2

Agricultorii sunt pregătiți să se confrunte cu provocarea care derivă din rolul „multifuncțional” care li se atribuie din partea societății, depășind simpla funcția de producție. Dar în acest demers, ei se văd confruntați cu obligații care costă bani fără a le returna profituri, întrucât prețurile de producție nu cuprind prestațiile suplimentare pe care agricultura trebuie să le furnizeze pentru aspecte legate de mediu.

4.4.3

Prin urmare, politica agricolă comună trebuie adaptată astfel pentru a soluționa această dilemă. Comitetul face trimitere la avizele sale pe această temă și va continua să urmărească îndeaproape reforma iminentă a PAC.

4.4.4

În mod complementar, ar trebui evaluate și metode de finanțare care nu fac parte din bugetul UE pentru agricultură, pentru a garanta astfel efectul de stimulare necesar.

4.5

Obiectiv specific nr. 4:

4.5.1

Cel de-al 4-lea obiectiv, „ asigurarea utilizării durabile a resurselor piscicole ” se referă în mod direct la politica piscicolă a UE. În continuare, interesele pescuitului comercial și cele ale protecției biodiversității sunt diametral opuse. Nu este de mirare că obiectivele privind pescuitul (de exemplu măsura 13 „îmbunătățirea gestionării stocurilor de pește exploatate”) rămân deosebit de generale și nu conțin aproape deloc obiective cuantificabile privind protecția mediului. CESE salută obiectivul de a menține stocurile de pește (sau de a le reface) la un nivel care să asigure „producții maxime durabile” începând din 2015 (și nu de-abia din 2020), dar recunoaște că acesta constituie în mult mai mare măsură un obiectiv de economie piscicolă și nu unul de protecție a mediului. Consultările la nivelul Consiliului au arătat însă că până și aceste formulări neangajante întâmpină rezistențe considerabile. Pentru CESE, acest lucru demonstrează că politica biodiversității este în continuare obligată să cedeze locul metodelor de producție care de mult sunt recunoscute ca nefiind durabile. CESE va continua să urmărească cu deosebită atenție negocierile privind reforma politicii piscicole.

4.6

Obiectivele specifice 5 și 6:

4.6.1

Cu privire la obiectivul 5, cel al „ combaterii speciilor invazive ”, CESE și–a prezentat deja punctul de vedere într-un alt aviz (10); nici această problemă nu constituie o noutate, fără să se prezinte o soluție, cum de altfel se întâmplă și cu privire la obiectivul 6 privind „ contribuția la evitarea pierderii biodiversității globale ”. Cu privire la acesta din urmă, Comitetul constată că multe din anunțurile și promisiunile de păstrare a biodiversității pe plan global au fost în mod evident nerespectate. Proiectul „Parcul național Yasumi” din Ecuador pare a fi un asemenea exemplu, în care comunitatea internațională a dorit să intervină cu mijloace financiare pentru a se renunța la un proiect de extragere a petrolului. Aceste sume de bani nu au fost alocate conform promisiunilor, ceea ce va permite exploatarea petrolieră în detrimentul pădurilor tropicale.

4.6.2

CESE invită Comisia, Consiliul și Parlamentul European să indice clar bugetul care urmează să fie prevăzut pentru noua perioadă de finanțare 2014-2020 pentru „politica globală în materie de biodiversitate”; din documentele prezentate până acum nu reies aceste cifre. Până în prezent, UE și statele membre au cheltuit mai puțin de 0,004 % din puterea lor economică pentru măsurile corespunzătoare în materie de dezvoltare și menținere a biodiversității globale. Astfel nu pot fi soluționate problemele care, în actualele condiții globale de concurență pentru utilizarea terenurilor, se vor acutiza în continuare.

Bruxelles, 26 octombrie 2011

Președintele Comitetului Economic și Social European

Staffan NILSSON


(1)  COM(2001) 264 final, 15.4.2001, p. 14

(2)  COM(2010) 4 final

(3)  http://www.eea.europa.eu/publications/eu-2010-biodiversity-baseline/.

(4)  Documentul nu conține indicații cu privire la habitatele și speciile neprotejate juridic, cu toate că acestea sunt la fel de relevante pentru biodiversitate.

(5)  „The Economics of Ecosystems and Biodiversity” (TEEB), a se vedea: http://teebweb.org

(6)  A se vedea Conferința COP 10 din Nagoya din 2010.

(7)  JO C 195, 18.8.2006, p. 96.

(8)  JO C 48, 15.2.2011, p. 150 par. 1,6.

(9)  Acest obiectiv corespunde obiectivului Convenției privind diversitatea biologică (CBD).

(10)  JO C 306, 16.12.2009, p. 42.


Top