EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE1378

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite utilizări permise ale operelor orfane COM(2011) 289 final – 2011/0136 (COD)

OJ C 376, 22.12.2011, p. 66–68 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.12.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 376/66


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite utilizări permise ale operelor orfane

COM(2011) 289 final – 2011/0136 (COD)

2011/C 376/12

Raportor: dl Thomas McDONOGH

La 15 iunie 2011 și respectiv la 7 iunie 2011, în conformitate cu articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Consiliul și Parlamentul European au hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite utilizări permise ale operelor orfane

COM(2011) 289 final – 2011/0136 (COD).

Secțiunea pentru piața unică, producție și consum, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 30 august 2011.

În cea de-a 472-a sesiune plenară, care a avut loc la 21 și 22 septembrie 2011 (ședința din 21 septembrie 2011), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 131 voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 3 abțineri.

1.   Observații și recomandări

1.1   Comitetul salută propunerea de directivă a Comisiei privind utilizarea operelor orfane. Realizarea cu succes a inițiativei va stimula dezvoltarea bibliotecilor digitale, cum ar fi Europeana (1), și a altor instituții publice care desfășoară activități de interes public menționate la articolul 1 alineatul (1) din directiva propusă, prin intermediul cărora cetățenii au acces la diversitatea și bogăția patrimoniului cultural european.

1.2   Comitetul elaborează un aviz separat privind Comunicarea Comisiei intitulată „O piață unică pentru drepturile de proprietate intelectuală” (2). DPI constituie un catalizator esențial al inovării tehnologice și comerciale de care Europa va depinde pentru redresare și creștere economică în viitor (3). Modul în care sunt controlate aceste drepturi este crucial și pentru prosperitatea culturii europene și calitatea vieții de care se bucură cetățenii europeni.

1.3   Comitetul nu crede că Strategia Europa 2020 pentru creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii poate fi realizată fără crearea unei adevărate piețe unice a DPI. Comitetul solicită de mai mulți ani armonizarea normelor europene și naționale prin care se promovează inovarea, creativitatea și bunăstarea cetățenilor, sprijinind totodată inițiativele care aduc locuri de muncă, bunuri și servicii accesibile unui număr cât mai mare de cetățeni (4).

1.4   Comitetul este în general de acord cu propunerea de directivă privind un cadru juridic care să asigure accesul online transfrontalier legal la operele orfane (5). În avizul său privind Agenda digitală pentru Europa (6), CESE sprijină cu fermitate acțiuni cum ar fi punerea în aplicare a acestui cadru, care va aborda problemele de fragmentare culturală și economică de pe piața unică.

1.5   CESE sprijină energic digitalizarea și diseminarea pe scară largă a patrimoniului cultural al Europei (7), considerând că punerea la dispoziție online a acestui material este un element-cheie pentru dezvoltarea unei economii a cunoașterii în Europa și reprezintă o componentă esențială în asigurarea unei vieți culturale bogate și diverse a cetățenilor. Prin urmare, Comitetul își exprimă satisfacția față de inițiativa Comisiei de a propune o directivă care să abordeze problema specifică a operelor orfane.

1.6   Comitetul recunoaște că directiva este necesară deoarece foarte puține state membre au pus în aplicare legislația privind operele orfane și toate legislațiile naționale existente permit numai accesul cetățenilor rezidenți pe teritoriile naționale respective.

1.7   Comitetul este de acord în principiu cu abordarea cu patru piloni propusă în directivă:

stabilirea normelor de identificare a operelor orfane prin intermediul unei căutări diligente a titularului drepturilor de autor;

recunoașterea ca atare a unei opere orfane, dacă în urma căutărilor nu este identificat un titular al drepturilor de autor;

stabilirea utilizărilor pe care le pot avea operele orfane, inclusiv diseminarea lor în toate statele membre;

recunoașterea reciprocă a statutului operelor orfane pe teritoriile tuturor statelor membre.

1.8   Pentru a facilita căutarea eficientă a titularilor drepturilor de autor și diseminarea pe scară largă a operelor orfane, este esențial ca în fiecare sector de activitate să existe online baze de date și registre privind drepturile de autor, asemănătoare instrumentului existent în sectorul editării de carte (8). Comitetul solicită Comisiei să faciliteze activitatea organizațiilor reprezentative în direcția dezvoltării acestor instrumente.

1.9   Comitetul consideră că statele membre ar trebui să țină un registru al bazelor naționale de date care sunt autorizate să înregistreze rezultatele căutărilor diligente efectuate pe teritoriile lor, necesare potrivit articolului 3 alineatul (4) din directivă. Astfel de registre ar ajuta instituțiile din alte state UE să știe că sursele sunt considerate fiabile în mod oficial.

1.10   Comitetul atrage atenția Comisiei asupra importanței pe care o au pentru patrimoniul cultural al Europei muzica tradițională, istoria orală, fotografiile și operele cinematografice și cere ca astfel de înregistrări și imagini din arhivele oricăreia dintre instituțiile enumerate la articolul 1 alineatul (1) să beneficieze de tratament egal în ceea ce privește identificarea și publicarea operelor orfane. Comitetul observă că articolul 11 din directivă prevede posibilitatea de a include în domeniul său de aplicare conținuturi protejate, care acum nu sunt incluse, în special fonograme și fotografii de sine stătătoare, și îndeamnă Comisia să procedeze cât mai curând posibil la includerea lor.

1.11   Comitetul salută de asemenea ambițioasa intenție a Comisiei de a încheia un memorandum de înțelegere între biblioteci, editori, autori și societăți de gestiune colectivă pentru a găsi soluții de acordare a licențelor care să permită digitalizarea și punerea la dispoziție a cărților ieșite din circuitul comercial (9).

2.   Context

2.1   Comisia a propus o strategie DPI (10) ca parte a programului general de stimulare a creșterii economice și ocupării forței de muncă pe piața unică și de îmbunătățire a competitivității europene la nivel global. Strategia vine în completarea Strategiei Europa 2020, a Actului privind piața unică (11) și a Agendei digitale pentru Europa, fiind totodată un element important al acestora.

2.2   Într-o comunicare recentă, cu privire la care este în curs de elaborare un aviz separat al Comitetului, Comisia preconizează crearea unei piețe unice pentru drepturile de proprietate intelectuală (12). Printre primele rezultate ale strategiei DPI se află propunerea de directivă privind autorizarea mai ușoară a utilizării operelor orfane, care va permite multor opere culturale să devină accesibile online, în fiecare stat membru, facilitând astfel dezvoltarea bibliotecilor digitale europene menite să păstreze și să disemineze bogatul patrimoniu cultural și intelectual al Europei.

2.3   Digitalizarea și diseminarea operelor orfane reprezintă o provocare culturală și economică deosebită. În lipsa unui titular cunoscut al drepturilor, utilizatorii nu pot să obțină autorizația necesară (de exemplu, o carte nu poate fi digitalizată). Operele orfane reprezintă o parte substanțială a colecțiilor din instituțiile culturale europene; de exemplu, British Library estimează că 40 % din colecțiile sale protejate prin drepturi de autor – în total 150 de milioane de opere – sunt opere orfane.

2.4   Comisia propune acum o directivă care să asigure norme comune în toate statele membre cu privire la modul în care să fie tratate astfel de opere și să faciliteze proiectele de digitalizare pe scară largă cerute de Agenda digitală pentru Europa.

2.5   Comisia a efectuat o evaluare de impact și a luat în considerare șase opțiuni diferite pentru a aborda inițiativa privind operele orfane (13), ajungând la concluzia că cea mai bună abordare s-ar baza pe recunoașterea reciprocă de către statele membre a statutului de „operă orfană” al operelor respective. Astfel, bibliotecile și alți beneficiari menționați la articolul 1 alineatul (1) din propunerea de directivă pot să se bucure de certitudine juridică în ceea ce privește statutul de „operă orfană” al unei anumite opere. În plus, recunoașterea reciprocă face posibil ca operele orfane dintr-o bibliotecă digitală să fie accesibile cetățenilor din întreaga Europă.

2.6   Directiva are la bază patru piloni:

i.

În primul rând, pentru stabilirea statutului de „operă orfană”, bibliotecile, instituțiile de învățământ, muzeele sau arhivele, instituțiile patrimoniului cinematografic și organismele publice de radiodifuziune sunt obligate să efectueze anticipat o căutare diligentă, în conformitate cu cerințele specificate în directiva propusă, în statul membru în care opera a fost publicată pentru prima dată;

ii.

De îndată ce, în urma căutării diligente, s-a stabilit statutul de „operă orfană” pentru o anumită operă, aceasta va fi considerată operă orfană în întreaga UE, nemaifiind necesare căutări diligente multiple;

iii.

Pe această bază, va fi posibilă punerea la dispoziție online a operelor orfane, în scopuri culturale și educaționale, fără autorizare prealabilă, cu excepția cazului în care proprietarul operei anulează statutul de operă orfană. Când se întâmplă astfel, titularii drepturilor de autor care își reclamă drepturile trebuie remunerați. Această remunerare trebuie să țină seama de tipul operei și de utilizarea acesteia;

iv.

Recunoașterea reciprocă a statutului operelor orfane în toate statele membre.

3.   Observații

3.1   Comitetul consideră că este important ca toate inițiativele legate de politicile privind DPI să echilibreze drepturile creatorilor și ale titularilor cu interesele utilizatorilor și ale consumatorilor finali, astfel încât operele să devină accesibile cât mai multor cetățeni în fiecare stat membru.

3.2   Pentru a facilita căutarea în vederea stabilirii DPI, Comisia ar putea publica și ar putea actualiza periodic lista instituțiilor menționate la articolul 1 alineatul (1) din directivă, care răspund de gestionarea operelor orfane.

3.3   În plus, aceste instituții au nevoie să știe că sursele din care provin înregistrările căutărilor diligente în altă țară a UE sunt considerate fiabile în mod oficial. Prin urmare, statele membre ar trebui să țină un registru al bazelor naționale de date care sunt autorizate să înregistreze rezultatele căutărilor diligente efectuate pe teritoriile lor, în conformitate cu articolul 3 alineatul (4) din directivă.

3.4   Comitetul observă că articolul 11 din propunerea de directivă prevede posibilitatea de a include în domeniul de aplicare al directivei conținuturi protejate, în prezent neincluse, în special fonograme și fotografii de sine stătătoare. În pofida acestei dispoziții de revizuire, este necesar să se acționeze de pe acum pentru publicarea rapidă a acestor artefacte culturale.

3.4.1   Muzica tradițională și istoria orală sunt foarte importante pentru patrimoniul cultural al Europei și există o bogată arhivă de materiale înregistrate în întreaga Europă, nu numai în organizațiile publice de radiodifuziune, ci și în alte instituții, enumerate la articolul 1 alineatul (1). Toate aceste materiale audio și audiovizuale ar trebui să se supună acelorași norme de căutare, clasificare și utilizare ca și alte opere enumerate la articolul 1 alineatul (2) din directivă.

3.4.2   Analog, materialele fotografice și cinematografice oferă o sursă de informații deosebit de bogată pentru cunoașterea și înțelegerea civilizației europene și, acolo unde astfel de opere ar putea fi clasificate ca opere orfane, ar trebui să se depună toate eforturile pentru a extrage aceste documente din arhivele inaccesibile ale instituțiilor publice.

Bruxelles, 21 septembrie 2011

Președintele Comitetului Economic și Social European

Staffan NILSSON


(1)  Europeana dă cetățenilor posibilitatea de a examina resursele digitale ale muzeelor, bibliotecilor, arhivelor și colecțiilor audio-vizuale din Europa. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană și a fost lansat în 2008, cu scopul de a face accesibil publicului patrimoniul cultural și științific al Europei. A se vedea www.europeana.eu.

(2)  COM(2011) 287 final, „O piață unică pentru drepturile de proprietate intelectuală”.

(3)  A se vedea: Strategia Europa 2020 [COM (2010) 2020 final], Analiza anuală a creșterii 2011 [COM(2011) 11 final], O Agendă digitală pentru Europa [COM(2010) 245 final], Actul privind piața unică [COM(2011) 206 final] și O Uniune a inovării [COM(2010) 546 final].

(4)  JO C 116, 28.4.1999, p. 35; JO C 155, 29.5.2001, p. 80; JO C 221, 7.8.2001, p. 20; JO C 32, 2.2.2004, p. 15; JO C 108, 30.4.2004, p. 23; JO C 324, 30.12.2006, p. 7; JO C 256, 27.10.2007, p. 3; JO C 182, 4.8.2009, p. 36; JO C 218, 11.9.2009, p. 8; JO C 228, 22.9.2009, p. 52; JO C 306, 16.12.2009, p. 7; JO C 18, 19.1.2011, p. 105; JO C 54, 19.2.2011, p. 58.

(5)  Operele orfane sunt opere cum ar fi cărțile sau articolele din ziare ori reviste care sunt încă protejate de drepturile de autor, în situația în care deținătorii drepturilor de autor nu pot fi localizați pentru obținerea autorizațiilor legate de aceste drepturi. Acestea includ lucrări cinematografice sau audiovizuale. Operele orfane se găsesc în colecțiile deținute de bibliotecile europene.

(6)  JO C 54, 19.2.2011, p. 58.

(7)  JO C 324, 30.12.2006, p. 7; JO C 182, 4.8.2009, p. 36; JO C 228, 22.9.2009, p. 52; JO C 18, 19.1.2011, p. 105; JO C 54, 19.2.2011, p. 58.

(8)  ARROW (Registre accesibile ale informațiilor privind drepturile de autor și ale operelor orfane pentru Europeana) este proiectul unui consorțiu de biblioteci naționale, editori și organizații de gestionare colectivă europene, care reprezintă și scriitori, prin intermediul principalelor asociații europene și organizații naționale, a se vedea: www.arrow-net.eu.

(9)  A se vedea IP/11/630, Bruxelles, 24 mai 2011.

(10)  COM(2011) 287 final, „O piață unică pentru drepturile de proprietate intelectuală”.

(11)  COM(2011) 206 final, „Actul privind piața unică – Douăsprezece pârghii pentru stimularea creșterii și întărirea încrederii –Împreună pentru o nouă creștere”.

(12)  Com(2011) 287 final.

(13)  SEC(2011) 615 final, „Evaluarea de impact privind accesul online transfrontalier la opere orfane”.


Top