EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62010TN0111

Cauza T-111/10: Acțiune introdusă la 3 martie 2010 — Republica Portugheză/Comisia Europeană

OJ C 113, 1.5.2010, p. 72–73 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.5.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 113/72


Acțiune introdusă la 3 martie 2010 — Republica Portugheză/Comisia Europeană

(Cauza T-111/10)

2010/C 113/106

Limba de procedură: portugheza

Părțile

Reclamantă: Republica Portugheză (reprezentanți: N. Mimoso Ruiz și P. Moura Pinheiro, avocați, L. Inez Fernandes, agent)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile reclamantei

La 3 martie 2010, Republica Portugheză a formulat împotriva Comisiei Europene, în temeiul și în vederea dispozițiilor articolului 263 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, o acțiune având ca obiect anularea Deciziei C(2009) 10624 a Comisiei din 21 decembrie 2009 de reducere a contribuției financiare a Fondului european de dezvoltare regională (FEDR), acordată în favoarea programului operațional „Modernizarea Structurilor Economice” CCI: 1994 PT 16 1 PO 004 (ex-FEDR ref. 94.12.09.004), în măsura în care privește finanțarea Fondului de Investiții Imobiliar închis Turistic (FIIT).

Motivele și principalele argumente

Fondul de Investiții Imobiliar — instituit de autorități ca urmare a aprobării de către Comisia Europeană a cadrului comunitar de susținere (CCS II) pentru intervențiile din fondurile structurale în regiunile vizate de obiectivul 1, în ceea ce privește perioada cuprinsă între 1 ianuarie 1994 și 31 decembrie 1999 — este adaptat realizării misiunilor Fondului european pentru dezvoltare regională (FEDR).

Regulamentul (CEE) nr. 4254/88, modificat prin Regulamentul (CEE) nr. 2083/93, care privește dispozițiile de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2052/88 referitor la domeniul de intervenție al FEDR (1), prevede că acest fond contribuie la dezvoltarea potențialului endogen al regiunilor prin măsuri de înlesnire a accesului întreprinderilor mici și mijlocii la piața capitalurilor. Precum acordarea garanțiilor și achiziția de participații, activități citate cu titlu de exemplu de Regulamentul (CEE) nr. 2083/93, un fond de investiții imobiliar este un mecanism de finanțare destinat promovării și dezvoltării activității întreprinderilor mici și mijlocii.

FIIT are în special rolul de a finanța întreprinderile mici și mijlocii din sectorul turismului portughez, care dețin în general active importante în domeniul imobiliar și întâmpină dificultăți în accesul la sursele de finanțare disponibile pe piață.

Activitatea FIIT în perioada în cauză a contribuit la susținerea dezvoltării și a modernizării ofertei turistice în Portugalia prin intermediul operațiunilor de cumpărare a unităților de turism și a închirierii ulterioare unor întreprinderi mici și mijlocii.

Acțiunea FIIT este în strictă conformitate cu Decizia C(94) 464 a Comisiei, care a aprobat, în cadrul CCS II, programul operațional „Modernizarea structurilor economice” și sub-programul 4 „Turism și patrimoniu cultural”. Decizia menționată prevedea instituirea unui fond de investiții pentru turism ale cărui sfere de acțiune prioritare includeau, în special, consolidarea financiară, modernizarea și redimensionarea unităților hoteliere.

Comisia Europeană nu a respectat dreptul la apărare în măsura în care numai în cuprinsul deciziei atacate a ridicat problema pretinsei afirmații privind împrejurarea că nu s-a dovedit existența unei insuficiențe pe piața finanțării întreprinderilor mici și mijlocii susținute de FIIT, și în măsura în care a cenzurat autoritățile naționale în legătură cu faptul că acestea din urmă nu ar fi analizat în mod adecvat viabilitatea economică a întreprinderilor menționate, limitându-se să le refinanțeze pasivul.

Decizia atacată a încălcat principiul încrederii legitime, concluzionând că proiectul FIIT nu întrunea condițiile necesare pentru cofinanțarea din FEDR, având în vedere că, în perioada în care a urmărit desfășurarea programului, Comisia Europeană a acționat astfel încât să creeze, în spiritul [reprezentanților] autorităților portugheze, convingerea fermă și legitimă că finanțarea FIIT nu ar fi pusă sub semnul întrebării, cu atât mai mult cu cât cadrul juridic comunitar în vigoare la acel moment, a cărui inadmisibilitate nu rezulta în mod neechivoc, nu permitea să se stabilească existența unei erori vădite de apreciere în ceea ce privește legalitatea acestui instrument financiar.


(1)  Regulamentul (CEE) nr. 2083/93 al Consiliului din 20 iulie 1993 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 4254/88 Regulamentul (CEE) nr. 4254/88 al Consiliului din 19 decembrie 1988 privind dispozițiile de aplicare a Regulamentului nr. 2052/88 în ceea ce privește Fondul european de dezvoltare regională [JO L 193, p. 34-38 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)].


Top