EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0207(03)

Informații comunicate de statele membre privind ajutoarele de stat acordate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1857/2006 al Comisiei privind aplicarea articolelor 87 și 88 din tratat ajutoarelor de stat pentru întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 70/2001

OJ C 31, 7.2.2009, p. 10–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.2.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 31/10


Informații comunicate de statele membre privind ajutoarele de stat acordate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1857/2006 al Comisiei privind aplicarea articolelor 87 și 88 din tratat ajutoarelor de stat pentru întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 70/2001

(2009/C 31/08)

Ajutor nr.: XA 350/08

Stat membru: Finlanda

Regiunea: Finlanda

Denumirea sistemului de ajutoare sau denumirea întreprinderii care beneficiază de ajutorul individual: Maataloustuotteiden markkinoinnin ja tuotannon avustaminen

Temeiul juridic: Valtionavustuslaki (2001/688) 6-8 §

Valtioneuvoston asetus maataloustuotteiden markkinoinnin ja tuotannon kehittämisen avustamisesta (606/2008)

Cheltuielile anuale prevăzute în cadrul sistemului de ajutoare sau valoarea totală a ajutorului individual acordat întreprinderii: Bugetul anual total este de 3 milioane EUR. Ajutorul se acordă în perioada 2009-2013

Intensitatea maximă a ajutoarelor: 100 %

Data punerii în aplicare:

Durata sistemului de ajutoare sau a ajutorului individual:

Obiectivul ajutorului: Ajutorul se acordă asociațiilor de utilitate publică înregistrate sau altor organisme din sectorul public. Beneficiarul final este fermierul, considerat ca fiind un IMM care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare.

Ajutoarele se acordă în temeiul articolului 15

Sectorul (sectoarele) în cauză: Cod NACE

A1 — Producție vegetală și producție animală, vânătoare și servicii asociate.

Produse din anexa I la tratat

Denumirea și adresa autorității care acordă ajutorul:

Maa- ja metsätalousministeriö

PL 30

FI-00023 Valtioneuvosto

Adresa web: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/maatalous/tuet/markkinoinnin_kehittaminen.html

Alte informații: Ajutorul este acordat și gestionat de Ministerul Agriculturii și Pădurilor. Valoarea ajutorului este de 3 milioane EUR pe an, ceea ce înseamnă, în total, 15 milioane EUR în perioada 2009-2013. Sunt eligibile pentru ajutor marile proiecte naționale de dezvoltare a producției și de comercializare a produselor agricole, care pun accentul pe calitatea produselor agricole, pe cultura alimentară sau pe obiceiurile alimentare sănătoase, precum și pe schimbul de informații în domeniu.

Proiectele pot include activități destinate stimulării comercializării și producției, precum furnizarea de informații, studii, formare și servicii de consultanță pentru fermieri, schimburi de informații între operatorii economici din sectorul alimentar, târguri și expoziții. Grupurile-țintă ale proiectelor pot fi fermierii, consumatorii sau entitățile care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar, precum unitățile profesionale de alimentație publică, instituțiile educaționale, experții în mass-media sau în nutriție.

Mecanismul de funcționare al ajutorului constă în utilizarea fondurilor de către organismele fără scop lucrativ în vederea activării altor grupuri-țintă, precum consumatorii sau proiectele în beneficiul fermierilor. De exemplu, un proiect care furnizează informații despre valorile nutritive ale unui produs are ca țintă consumatorii, însă poate avea beneficii indirecte și pentru fermierii care produc respectivul produs, având în vedere că acest tip de informare poate determina creșterea valorii produsului și deci, în mod indirect, și o creștere a consumului acestuia.

Proiectele nu trebuie să menționeze proveniența produselor și nici produse sau mărci specifice și trebuie să respecte legea finlandeză privind ajutoarele de stat. Aceste măsuri sunt destinate să garanteze că nu se produce denaturarea concurenței.

Intensitatea ajutorului: nivelul de 100 % al ajutorului autorizat de legislația comunitară este limitat de articolul 6 din legea finlandeză privind ajutoarele de stat, care prevede compensarea integrală a cheltuielilor doar în cazul în care este justificată și indispensabilă pentru atingerea obiectivelor ajutorului.

Informare

Informarea ar putea viza, de exemplu, alimentele de sezon sau subiecte care stârnesc interesul consumatorilor pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată. În plus, se pot publica și rețete culinare într-o carte de bucate electronică sau prin intermediul mass-media, de exemplu.

Alte activități pot include reuniuni informative, seminare, vizite și expoziții pe teme de actualitate privind producția agroalimentară, de interes pentru presa culinară ori financiară, pentru revistele adresate consumatorilor sau pentru școli.

Se pot elabora totodată site-uri web sau materiale de studiu online (sau pe suport de hârtie) care să furnizeze, de exemplu, informații privind producția de miere, prelucrarea, proprietățile și utilizarea acesteia.

Campania „asistentelor medicale” urmărește să sporească gradul de informare al asistentelor medicale din sectorul sănătății publice și al părinților cu privire la alimentația sănătoasă, precum și să ghideze comportamentul alimentar al familiilor cu copii prin furnizarea de informații și instrumente în sprijinul unor alegeri alimentare în beneficiul sănătății și al bunăstării.

Cantinele școlare și alte cantine colective pot furniza informații cu privire la utilizarea produselor ecologice. Acțiunile de informare pot necesita, de asemenea, diverse studii de fond, precum elaborarea de strategii, cercetări de piață sau călătorii de studiu.

Formare

Formarea fermierilor include activități de formare în domeniul culegerii de ciuperci și de bace. În cadrul unui examen, fermierii primesc întrebări despre 2-4 plante sau ciuperci în același timp. Reușita la acest examen este consemnată în „carnetul de culegător de ciuperci și bace”.

Fermierii au nevoie de informații, de exemplu, cu privire la caracteristicile produselor ecologice pentru a putea dezvolta producția proprie. În acest sens, se vor organiza cursuri de formare în colaborare cu organismele de profil.

Schimbul de informații

Schimburile de informații pot include organizarea de târguri, prezentări, concursuri sau alte activități de promovare a schimbului de informații între operatorii economici din industria alimentară, precum și participarea la aceste evenimente.

Consultanță

Ajutorul se acordă și pentru serviciile de consultanță pentru fermieri

Ajutor nr.: XA 353/08

Statul membru: Finlanda

Regiunea: Tot teritoriul Finlandei

Denumirea sistemului de ajutoare: Elintarviketalouden laatujärjestelmien kehittäminen

Temeiul juridic: Valtionavustuslaki (688/2001), Valtioneuvoston asetus elintarviketalouden laatujärjestelmien kehittämisen avustamisesta (638/2008)

Cheltuielile anuale prevăzute în cadrul sistemului de ajutoare: 1,2 milioane EUR anual. Ajutoarele se acordă pentru perioada 2009-2013

Intensitatea maximă a ajutoarelor: Intensitatea de 100 % prevăzută de normele comunitare este limitată prin articolul 6 din legea finlandeză privind ajutoarele discreționare guvernamentale, care prevede că plata integrală a compensațiilor este posibilă numai atunci când se justifică și este indispensabilă pentru atingerea obiectivelor ajutorului

Data punerii în aplicare:

Durata sistemului de ajutoare: Până la 31 decembrie 2013

Obiectivul ajutorului: Ajutoarele se acordă asociațiilor și organizațiilor publice înregistrate, autorităților guvernamentale sau altor organisme publice. Beneficiarul final este fermierul considerat ca fiind o IMM care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare.

Ajutoarele se acordă în conformitate cu articolul 15 alineatul (2) literele (a), (c), (d) și (e) din Regulamentul (CE) nr. 1857/2006

Sectorul (sectoarele) în cauză: Cod NACE

A1 — Producția vegetală și producția animală, vânătoare și servicii asociate.

Produse menționate în anexa I la tratat

Denumirea și adresa autorității care acordă ajutorul:

Maa- ja metsätalousministeriö

PL 30

FI-00023 Valtioneuvosto

Adresa web: http://www.laatuketju.fi/laatuketju/www/fi/hankkeet/index.php

www.finlex.fi

Alte informații: Ajutoarele sunt acordate și administrate de Ministerul Agriculturii și Pădurilor. Ajutorul se ridică la 1,2 milioane EUR pe an, adică, în total, 6 milioane EUR pentru perioada 2009-2013. Ajutorul se poate acorda pentru proiecte naționale de dezvoltare vizând implementarea strategiei coordonate de Ministerul Agriculturii și Pădurilor în domeniul calității produselor agroalimentare. Proiectele trebuie să urmărească ameliorarea competitivității industriei agroalimentare, creșterea gradului de răspundere socială a acesteia (inclusiv dezvoltarea sistemelor de trasabilitate și respectarea politicilor în domeniul eticii) și o mai bună informare a consumatorilor în ceea ce privește activitățile industriei agroalimentare.

Proiectele se pot implementa sub formă de măsuri destinate fie să amelioreze calitatea produselor sau a activităților agroalimentare, fie să promoveze lanțul de valori în sectorul agroalimentar, de exemplu, prin furnizarea de informații, elaborarea de studii, asigurarea de cursuri de formare profesională și de servicii de consiliere pentru producătorii agricoli sau prin organizarea unor schimburi de informații între categoriile profesionale care își desfășoară activitatea în industria agroalimentară. Proiectele se pot adresa producătorilor agricoli, consumatorilor sau altor categorii din cadrul sectorului agroalimentar, cum ar fi alimentația publică, învățământul de profil, mijloacele de informare în masă și experții nutriționiști. Beneficiarul final este fermierul considerat ca fiind o IMM care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare.

Sistemul de ajutoare acționează în așa fel încât beneficiarii (asociații și organizații înregistrate, instituții de cercetare, autorități guvernamentale și alte organisme publice) utilizează sprijinul acordat în vederea implementării unor proiecte naționale care, adeseori, sunt de folos întregului lanț alimentar. De exemplu, proiectele care popularizează eforturile de ameliorare a calității produselor într-un anumit sector de producție se adresează consumatorilor, dar pot fi indirect de folos și fermierilor care produc produsele în cauză. Acest tip de informare poate spori gradul de încredere atât în producție, cât și în produse, mărind în același timp valoarea acestora din urmă și, prin urmare, indirect, și consumul de astfel de produse.

Proiectele nu trebuie să menționeze originea produselor sau să specifice produse ori mărci individuale și trebuie să se conformeze prevederilor legii finlandeze privind ajutoarele discreționare guvernamentale. Aceste măsuri sunt menite să asigure că nu se produce nicio denaturare a concurenței.

Intensitatea de 100 % prevăzută de normele comunitare este limitată prin articolul 6 din legea finlandeză privind ajutoarele discreționare guvernamentale, care prevede că plata integrală a compensațiilor este posibilă numai atunci când se justifică și este indispensabilă pentru atingerea obiectivelor ajutorului.

Informare

Informarea nu poate să includă publicitatea.

Acțiunile de informare autorizate sunt următoarele:

articole și comunicări (de exemplu, despre noi modalități de a asigura bunăstarea animalelor domestice sau despre sisteme electronice destinate schimbului de informații în cadrul monitorizării producției agricole),

sesiuni de informare, seminare, vizite și expoziții pe teme de actualitate legate de producția agroalimentară, care interesează presa gastronomică, revistele consumatorilor și presa financiară, precum și școlile,

realizarea unor site-uri de internet și a unor materiale didactice online, care pot fi și în formă imprimată (de exemplu, despre cerințele de igienă la culesul bacelor, măsurile de protecție împotriva bolilor la cereale, reglementările privind bunăstarea animalelor, practicile agricole în concordanță cu obiectivul dezvoltării durabile sau drepturile și așteptările consumatorilor), și

informații destinate alimentației publice (cantinele din școli sau alte unități similare), de exemplu, aspecte legate de achiziția produselor de proveniență locală.

În cadrul acestor acțiuni de informare, poate fi necesar, de asemenea, să se efectueze diferite studii de fond (elaborare de strategii, studii de piață sau călătorii de studii).

Formare

Pentru producătorii de produse agricole, formarea poate să cuprindă, de exemplu, pregătirea în domeniul igienei pentru culegătorii de bace, care deprind astfel bunele practici de igienă la cules și la transport. Formarea poate să se refere, de exemplu, și la monitorizarea sănătății animalelor, și la înregistrarea electronică a datelor în acest domeniu.

Schimb de informații

Schimbul de informații poate implica organizarea de prezentări, concursuri sau alte activități de promovare a schimbului de informații între operatorii din industria agroalimentară, precum și participarea la astfel de manifestări.

Consiliere

Se pot acorda ajutoare și pentru serviciile de consiliere a producătorilor de produse agricole

Ajutor nr.: XA 398/08

Stat membru: Regatul Unit

Regiunea: North-East England

Denumirea sistemului de ajutoare sau denumirea întreprinderii care beneficiază de ajutorul individual: Living North Pennines

Temeiul juridic: National Heritage Act (1980)

Cheltuielile anuale prevăzute în cadrul sistemului de ajutoare sau valoarea totală a ajutorului individual acordat întreprinderii: 76 508 GBP

Intensitatea maximă a ajutoarelor: Intensitatea ajutoarelor este de până la 100 %; acestea vor fi utilizate pentru acoperirea costurilor reale aferente investițiilor sau lucrărilor capitale destinate conservării elementelor neproductive de patrimoniu situate pe exploatații agricole. Plata ajutoarelor se va face în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1857/2006

Data punerii în aplicare: Sistemul de ajutoare va funcționa de la 28 noiembrie 2008 sau de la data publicării acestuia de către Comisia Europeană, dacă această dată intervine ultima în ordine cronologică

Durata sistemului de ajutoare sau a ajutorului individual: Sistemul de ajutoare va funcționa de la 28 noiembrie 2008 sau de la data publicării acestuia de către Comisia Europeană, dacă această dată intervine ultima în ordine cronologică. Acesta se încheie la 31 decembrie 2010. Ultima plată se va efectua la 31 decembrie 2010

Obiectivul ajutorului: Ajutoarele se acordă pentru lucrările capitale destinate conservării elementelor neproductive de patrimoniu situate pe exploatațiile agricole. Lucrările care urmează să fie efectuate includ restaurarea pereților structurii prin reparare și prin înlocuirea tencuielii, precum și subzidirea structurii pentru a preveni prăbușirea acesteia. Ajutoarele se acordă în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1857/2006

Sectorul (sectoarele) în cauză: Agricultura — Exploatațiile agricole trebuie să fie clasificate drept IMM-uri în sensul articolului 2 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1857/2006

Denumirea și adresa autorității care acordă ajutorul:

Heritage Lottery Fund

St Nicholas Building

St Nicholas Street

NE1 1RF Newcastle Upon Tyne

United Kingdom

Organismul oficial responsabil de acest sistem este:

Durham County Council

County Hall

DH1 5UL Durham

United Kingdom

Organizația care gestionează sistemul este:

The North Pennines AONB Partnership

Weardale Business Centre

The Old Co-op Building

1 Martin Street

Stanhope

DL13 2UY County Durham

United Kingdom

Adresa web: http://www.northpennines.org.uk/getmedia.cfm?mediaid=11391

Alte informații: Informații suplimentare mai detaliate privind criteriile de eligibilitate și normele care reglementează sistemul de ajutoare sunt disponibile la adresele web menționate anterior


Top