EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XC0506(10)

Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

OJ C 111, 6.5.2008, p. 51–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.5.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 111/51


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

(2008/C 111/17)

Prezenta publicare conferă dreptul la opoziție cu privire la cererea de modificare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

Cererea de modificare în conformitate cu articolul 9

„GORGONZOLA”

NR. CE: IT/PDO/117/0010/12.04.2002

Image IGPImage DOP

1.   Rubrica din caietul de sarcini afectată de modificare

Image

Denumirea produsului

Image

Descrierea produsului

Image

Aria geografică

Image

Dovada originii

Image

Metoda de obținere

Image

Legătură

Image

Etichetare

Image

Cerințe naționale

Image

Alte acțiuni

2.   Tipul modificării

Image

Modificarea documentului unic sau a fișei rezumat

Image

Modificarea caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate pentru care nu s-a publicat niciun document unic și nicio fișă rezumat

Image

Modificarea caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Image

Modificarea temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau de protecție a plantelor obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare/modificări

Descrierea produsului

Caietul de sarcini actual indică faptul că greutatea unei roți de brânză este cuprinsă între 6 și 13 kg, fără a preciza caracteristicile organoleptice pentru diferitele dimensiuni ale produsului finit.

Aceste caracteristici organoleptice sunt acum prezentate în detaliu, pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a identifica mai bine produsul prin dimensiunea și forma acestuia:

roata „mare”, a cărei greutate este cuprinsă între 10 și 13 kg, cu un gust dulce sau ușor picant, cu o durată minimă de maturare de 50 de zile,

roata „medie”, a cărei greutate este cuprinsă între 9 și 12 kg, cu un gust picant pronunțat, cu o durată minimă de maturare de 80 de zile,

roata „mică”, a cărei greutate este cuprinsă între 6 și 8 kg, cu un gust picant pronunțat, cu o durată minimă de maturare de 60 de zile.

Dimensiunile roții de brânză — înălțimea și diametrul — sunt, de asemenea, adaptate pentru a corespunde mai bine produsului real:

înălțimea părții laterale „drepte” a roții de minimum 13 cm,

diametrul roții cuprins între 20 și 32 cm.

În fine, în ceea ce privește crusta, s-a considerat oportun să se indice în mod explicit că acesta nu este comestibilă, pentru a furniza consumatorului indicații clare, și, pentru a descrie aspectul exterior al produsului, în loc de culoarea „roșiatică” a acesteia se menționează culoarea „roz”, care este mai adecvată.

Aria geografică

S-a adăugat teritoriul provinciei Varese, care fusese omisă de la înregistrare deși satisfăcea cerințele, bazate pe documente istorice, avea aceleași caracteristici pedologice și climatice ca și aria delimitată, precum și o producție de brânză cu aceleași caracteristici cu ale celei pentru care s-a solicitat recunoașterea denumirii de „Gorgonzola”.

A fost, de asemenea, actualizată lista nominală a provinciilor vizate. Această actualizare nu constituie o modificare, deoarece noua delimitare administrativă nu presupune nicio modificare a zonei de producție vizate de regulamentul prin care s-a înregistrat DOP „Gorgonzola”, Regulamentul (CE) nr. 1107/96 al Comisiei, ci este vorba numai de o modificare de nume.

Au fost introduse numele următoarelor provincii ale căror teritorii erau incluse deja în cel al provinciilor care fac parte din aria de producție vizată de Regulamentul (CE) nr. 1107/96:

 

Biella, inclusă deja în teritoriul provinciei Vercelli,

 

Lecco, Lodi și Monza, incluse deja în teritoriul provinciei Milano,

 

Verbano-Cusio-Ossola, inclusă deja în teritoriul provinciei Novara.

Dovada originii

În caietul de sarcini s-a introdus un nou paragraf cu privire la origine, element care nu era prevăzut pentru produse ca „Gorgonzola”, recunoscute în sensul articolului 17 din Regulamentul (CEE) nr. 2081/92 al Consiliului.

Metoda de obținere

Având în vedere că actualul caiet de sarcini nu furnizează nicio indicație cu privire la faptul că laptele ar trebui să fie crud sau pasteurizat, s-a considerat oportun să se precizeze (totodată cu intenția de a garanta un control adecvat) că laptele de vacă utilizat este pasteurizat. De fapt, această practică a fost întotdeauna respectată în producția de „Gorgonzola”.

În caietul de sarcini s-a adăugat apoi, după pasteurizarea laptelui, etapa de însămânțare cu fermenți lactici și cu o suspensie de spori de penicilină și drojdii selecționate.

Utilizarea fermenților lactici drept catalizatori acidifianți permite producerea acelor goluri în masa de brânză ideale pentru dezvoltarea penicilinei și, deci, a caracteristicii texturi verzi-albăstrui a brânzei „Gorgonzola”. Această precizare a fost introdusă pentru a se evita introducerea mecanică a golurilor prin amestecarea pastei, fapt care, deși favoriza dezvoltarea penicilinei, ar fi putut totodată să sporească riscul de contaminare cu Listeria.

S-a considerat util, de asemenea, ca, în loc să se mențină formularea generică din caietul de sarcini actual referitor la o perioadă de maturare cuprinsă între 2 și 3 luni, să se menționeze cu precizie duratele de maturare, corelându-le cu tipologia produsului.

Temperatura maximă de coagulare a laptelui, care, în caietul de sarcini actual, este de 32 °C, a fost ridicată la 36 °C, pentru a conserva caracteristicile brânzei „Gorgonzola”. În consecință, temperatura maximă de sărare la sec a fost mărită de la 20 °C la 24 °C.

Totodată, a fost diminuată ușor plaja de temperatură a mediului de maturare, de la 5-8 °C în caietul de sarcini în vigoare la 2-7 °C în noua versiune. Această modificare este coerentă cu logica celorlalte modificări aduse, deoarece permite încetinirea reacțiilor biochimice de maturare și nu permite produsului să capete un miros prea puternic.

Ca element nou se adaugă, de asemenea, o indicație cu privire la nivelul relativ de umiditate (85-99 %), care nu se regăsea în caietul de sarcini pe baza căruia s-a realizat recunoașterea produsului, dar care este totuși de o importanță deosebită.

Paragraful din caietul de sarcini în vigoare cu privire la aplicarea mărcilor a fost reformulat pentru a prezenta în mod mai explicit aplicarea celor două mărci, prima fiind aplicată la origine, iar cea de a doua odată cu folia gofrată de aluminiu care se aplică la momentul introducerii în consum. De asemenea, se precizează că mărcile respective se aplică numai după ce structura de control a confirmat că produsul prezintă caracteristicile organoleptice și calitative stabilite în caietul de sarcini.

Etichetare

Tot cu scopul de a-i permite consumatorului să facă o alegere cât mai informată, s-a introdus posibilitatea de a indica pe etichetă tipul de brânză, și anume „dulce” sau „picant”.

FIȘĂ REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„GORGONZOLA”

NR. CE: IT/PDO/117/0010/12.04.2002

DOP ( X ) IGP ( )

Această fișă rezumat prezintă cu titlu informativ principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire:

Ministero delle Politiche agricole alimentari e forestali — Dipartimento delle Politiche di sviluppo — Direzione generale per la Qualità dei prodotti agroalimentari

Adresă:

Via XX Settembre, 20

I-00187 Roma

Telefon

(39) 06 481 99 68

Fax

(39) 06 420 31 26

E-mail:

qpa3@politicheagricole.gov.it

2.   Grup:

Denumire:

Consorzio per la tutela del formaggio Gorgonzola

Adresă:

Via A. Costa, 5/c

I-28100 Novara

Telefon

(39) 0321 62 66 13

Fax

(39) 0321 39 09 36

E-mail:

consorzio.gorgonzola@gorgonzola.it

Compoziția:

Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

3.   Tipul produsului:

Clasa 1.3 — Brânzeturi

4.   Caiet de sarcini:

[rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire: „Gorgonzola”

4.2.   Descriere: „Gorgonzola” este o brânză moale, grasă, de pastă crudă, produsă exclusiv din lapte de vacă integral.

Produsul finit trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

Formă: cilindrică, cu fețe plane și partea laterală înaltă și dreaptă.

Dimensiuni: înălțimea minimă a părții laterale de 13 cm; diametrul cuprins între 20 și 32 cm.

Greutate:

roata mare de tip dulce: între 10 și 13 kg, cu gust dulce sau ușor picant,

roata medie de tip picant: între 9 și 12 kg, cu gust picant pronunțat,

roata mică de tip picant: între 6 și 8 kg, cu gust picant pronunțat.

Crusta: de culoare cenușie și/sau roz, necomestibilă.

Pasta: Uniformă, de culoare albă și de culoarea paiului, marmorată datorită dezvoltării mucegaiurilor (textura) cu vinișoare caracteristice albastre-verzui.

Conținut de grăsime în substanță uscată: minim 48 %;

4.3.   Aria geografică: Zona de producție și de maturare cuprinde întregul teritoriu al provinciilor:

Bergamo, Biella, Brescia, Como, Cremona, Cuneo, Lecco, Lodi, Milano, Monza, Novara, Pavia, Varese, Verbano Cusio-Ossola, Vercelli,

Alessandria: exclusiv teritoriul comunelor Casale Monferrato, Villanova Monferrato, Balzola, Morano Po, Coniolo, Pontestura, Serralunga di Crea, Cereseto, Treville, Ozzano Monferrato, San Giorgio Monferrato, Sala Monferrato, Cellamonte, Rosignano Monferrato, Terruggia, Ottiglio, Frassinello Monferrato, Olivola, Vignale, Camagna, Conzano, Occimiano, Mirabello Monferrato, Giarole, Valenza, Pomaro Monferrato, Bozzole, Valmacca, Ticineto, Borgo San Martino și Frassineto Po.

4.4.   Dovada originii: Fiecare etapă a procesului de producție trebuie controlată prin înregistrarea exactă a produselor la intrare și a produselor la ieșire. Trasabilitatea produsului este garantată, de asemenea, și prin înscrierea în registre specifice, administrate de organismul de control, a producătorilor și a unităților de maturare, precum și prin înregistrarea în registrele de producție și prin comunicarea cantităților de produse către organismul de control. Materia primă este și ea atent controlată de organismul competent în toate etapele de producție. Toate persoanele fizice sau juridice înscrise în respectivele registre vor fi supuse controlului de către organismul de control, în conformitate cu dispozițiile caietului de sarcini și cu planul aferent de control.

DOP „Gorgonzola” se distinge prin două mărci care se aplică în zona de producție și de maturare, pentru a permite organismului de control să verifice, înainte de aplicarea mărcilor sus-menționate, că produsul prezintă caracteristicile organoleptice și calitative descrise la punctul 4.2.

Cele două mărci sunt:

prima marcă, ce se aplică la origine, pe ambele fețe plane, conținând numărul de identificare al producătorului de lactate, conform tabelelor distribuite de Consorzio di Tutela desemnat de Ministerul Politicilor Agricole Alimentare și Forestiere,

cealaltă marcă se aplică în momentul în care produsul a dobândit caracteristicile necesare pentru a putea fi pus în consum și constă într-o folie gofrată de aluminiu care îmbracă roata sau jumătate de roată tăiată orizontal, astfel încât marca de origine conținând numărul de identificare al producătorului de lactate rămâne vizibilă pe fața plană, iar marca de identificare gofrată, transpusă pe aluminiu rămâne vizibilă pe cealaltă față, ca garanție de autenticitate și trasabilitate a produsului.

4.5.   Metoda de obținere:

Producția: producția brânzei DOP „Gorgonzola” se realizează potrivit următoarei succesiuni de operațiuni:

laptele de vacă integral provenind din zona de producție este pasteurizat,

coagularea: Odată pasteurizat, laptele de vacă integral este însămânțat cu fermenți lactici și cu o suspensie de spori de penicilină și de drojdii selecționați, la care se adaugă cheag de vițel la o temperatură de 28-36 °C,

laptele covăsit se transferă apoi în fasceruoli (recipiente cilindrice perforate), iar pe ambele fețe plane se aplică marca de origine purtând numărul de identificare al producătorului de lactate,

forma obținută se sărează la sec, proces care se desfășoară timp de câteva zile la temperatura de 18-24 °C,

în timpul maturării se dezvoltă o varietate de mucegaiuri de penicilină caracteristice brânzei „Gorgonzola” care dau coloritul albastru-verzui (textura).

Maturarea: durata minimă a maturării este de 50 de zile:

roata mare de tip dulce: între 13 și 13 kg, cu gust dulce sau ușor picant, cu durata minimă de maturare de 50 de zile,

roata medie de tip picant: între 9 și12 kg, cu gust picant pronunțat, cu durata minimă de maturare de 80 de zile,

roata mică de tip picant: între 6 și 8 kg, cu gust picant pronunțat, cu durata minimă de maturare de 60 de zile.

Pentru toate tipologiile, maturarea se desfășoară într-un mediu a cărui temperatură este cuprinsă între 2-7 °C, iar umiditatea este de 85-99 %.

În timpul maturării, pasta este străpunsă de mai multe ori pentru a favoriza dezvoltarea varietăților de mucegaiuri de penicilină caracteristice brânzei „Gorgonzola” (textura).

La sfârșitul perioadei de maturare, organismul de control verifică dacă produsul a dobândit caracteristicile necesare pentru a fi pus în consum și se aplică folia gofrată de aluminiu cu marca de identificare gofrată.

4.6.   Legătură: Factorii naturali sunt legați de condițiile climatice ale zonei de producție, care favorizează abundența și calitatea furajelor destinate alimentației vacilor de lapte, precum și dezvoltarea agenților microbiologici care asigură caracteristicile organoleptice și coloritul brânzei.

În ceea ce privește factorul uman, se remarcă faptul că produsul este larg răspândit, inclusiv grație utilizării sale tradiționale în preparate pe bază de cereale tipice zonei de producție.

4.7.   Organism de control:

Denumire:

CSQA — Certificazioni S.r.l.

Adresă:

Via S. Gaetano, 74

I-36016 Thiene (VI)

Telefon

(39) 0445 36 60 94

Fax

(39) 0445 38 26 72

E-mail:

csqa@csqa.it

Organismul de control îndeplinește condițiile stabilite prin norma EN 45011.

4.8.   Etichetare: Roțile de brânză trebuie să poarte mărcile de identificare furnizate de Consorzio di Tutela.

Roțile mari, care prezintă caracteristicile necesare pentru a fi descrise drept „dulci”, și roțile medii și mici, care prezintă caracteristicile necesare pentru a fi descrise drept „picante”, pot indica aceste specificații alături sau sub denumirea de „Gorgonzola”, în litere de dimensiuni semnificativ mai mici.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


Top