EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Programul Copernicus (2014-2020): observarea și monitorizarea planetei

Acest act legislativ al Uniunii Europene (UE) instituie programul Copernicus, un program civil orientat către utilizatori, care valorifică programul global anterior de observare a Pământului, GMES (Monitorizarea globală pentru mediu și securitate), precum și capacitățile naționale și europene existente.

ACT

Regulamentul (UE) nr. 377/2014 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului Copernicus și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 911/2010.

SINTEZĂ

Copernicus este un program al UE orientat spre dezvoltarea de servicii de informații europene bazate pe observarea Pământului din satelit și pe analiza de date in situ (nu în spațiu). Această inițiativă este condusă de Comisia Europeană în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană (ESA) și cu Agenția Europeană de Mediu (AEM).

Prin dezvoltarea unei industrii europene competitive a spațiului și a unui sector european competitiv al serviciilor, Copernicus urmărește să promoveze sisteme și servicii inovatoare de observare a Pământului și să asigure accesul independent al Europei la cunoștințele privind mediul și la tehnologiile-cheie pentru serviciile de observare și de geoinformații. Serviciile de informații vor fi accesibile utilizatorilor în mod gratuit și deschis.

Copernicus are trei componente:

1.

O componentă de servicii : sistemul Copernicus oferă utilizatorilor date și informații standardizate, furnizate pe termen lung și pe baze durabile printr-un set de servicii asigurate de companii sau de entități publice și finanțate de Comisie. Informațiile pot fi folosite de către utilizatorii finali pentru o gamă largă de aplicații într-o varietate de domenii, cum ar fi dezvoltarea durabilă și protejarea naturii, planificarea regională și locală, agricultura, silvicultura, pescuitul, sănătatea, protecția civilă, infrastructura, transporturile și turismul.

2.

O componentă spațială : aceasta asigură observațiile din spațiu pentru componenta de servicii. Agenția Spațială Europeană (ESA) coordonează această componentă și exploatează misiuni dedicate bazându-se pe Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT).

3.

O componentăin situ : Copernicus colectează informații de la sistemele in situ, cum ar fi stațiile de la sol, care furnizează date obținute printr-o multitudine de senzori situați la sol, în largul mării sau în aer. Aceste date provin de la organizații din afara Europei și din țările UE.

Utilizatorii

Utilizatorii de bază sunt decidenții politici și autoritățile publice care folosesc informațiile ca bază pentru dezvoltarea de politici și legi, cum ar fi în domeniul mediului sau al protecției civile în situația unei calamități naturale sau a unei crize umanitare. Printre alți utilizatori se numără cei comerciali sau privați, sectorul educației și al cercetării și organizațiile nonprofit.

Utilizarea datelor Copernicus

Datele și informațiile Copernicus sunt puse la dispoziție în mod integral, deschis și gratuit, sub rezerva anumitor condiții și limitări. Obiectivul este de a promova utilizarea și partajarea acestora, precum și de a impulsiona piețele europene în domeniul observării Pământului, în special dezvoltarea unor servicii și produse cu valoare adăugată. Asemenea servicii derivate pot fi disponibile gratuit sau nu, în funcție de modelul de afaceri al furnizorului.

Bugetul și programul de lucru

Este disponibil un buget de 4,3 miliarde EUR (în prețuri curente) pentru dezvoltarea celor trei componente în perioada 2014-2020.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre Member States

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (UE) nr. 377/2014

1.1.2014

31.12.2017

OJ L 122 of 24.4.2014.

Data ultimei actualizări: 28.07.2014

Top