EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Agenția Europeană de Apărare (din 2011)

Agenția Europeană de Apărare (AEA) sprijină Consiliul și statele membre în eforturile lor de a îmbunătăți capacitățile de apărare ale Uniunii Europene (UE) și de a menține politica de securitate și apărare comună (PSAC) prin identificarea cerințelor operaționale, consolidarea bazei industriale și tehnologice a UE, promovarea cercetării și achiziții militare eficiente.

ACT

Decizia 2011/411/PESC a Consiliului din 12 iulie 2011 de definire a statutului, sediului și regulamentului de funcționare ale Agenției Europene de Apărare și de abrogare a Acțiunii comune 2004/551/PESC

SINTEZĂ

Agenția Europeană de Apărare (AEA) a fost înființată în 2004 drept o agenție în domeniul dezvoltării capacităților de apărare, cercetării, achizițiilor și armamentului, pentru a sprijini Consiliul și statele membre în eforturile lor de îmbunătățire a capacităților de apărare ale Uniunii Europene.

Aceasta asigură cadrul legal și instituțional care permite statelor membre UE să coopereze în dezvoltarea capacităților militare, în contextul politicii externe și de securitate comună a UE (PESC) și, îndeosebi, în contextul PSAC.

Tratatul de la Lisabona a introdus o prevedere specifică cu privire la AEA în Tratatul privind Uniunea Europeană [articolul 45; a se vedea și articolul 42 alineatul (3)]. În consecință, în iulie 2011, Consiliul a adoptat Decizia 2011/411/PESC, care înlocuiește actul legislativ original care susține AEA.

Sarcini

Agenția are următoarele sarcini:

  • să contribuie la identificarea obiectivelor privind capacitățile militare ale statelor membre UE și să evalueze respectarea angajamentelor privind capacitățile asumate de acestea;
  • să promoveze armonizarea necesităților operaționale și adoptarea de metode de achiziție eficiente și compatibile;
  • să propună proiecte multilaterale în vederea îndeplinirii obiectivelor în materie de capacități militare, să asigure coordonarea programelor derulate de statele membre și administrarea programelor de cooperare specifică;
  • să susțină cercetarea în materie de tehnologie a apărării, să coordoneze și să planifice activitățile de cercetare comune și studierea soluțiilor tehnice care răspund necesităților operaționale viitoare;
  • să contribuie la consolidarea bazei industriale a sectorului de apărare și la îmbunătățirea eficienței cheltuielilor militare, de exemplu prin dezvoltarea unor strategii relevante, prin consultare cu Comisia sau cu industria.

Agenția este, de asemenea, pregătită să sprijine cooperarea structurată permanentă, sub rezerva unei decizii a Consiliului.

Misiunea agenției nu aduce atingere competențelor statelor membre în domeniul apărării.

Guvernanță

Având sediul central în Bruxelles, agenția se află sub supravegherea politică a Consiliului.

Un Comitet director, compus din câte un reprezentant al fiecărei țări și un reprezentant al Comisiei Europene (fără drept de vot), reprezintă organul de decizie al AEA. Acesta se întrunește la nivel de miniștri ai apărării cel puțin de două ori pe an și, în componențe specifice, cum ar fi la nivel de directori de cercetare și tehnologie sau directori pe probleme de politici de apărare, oricând altcândva. La AEA participă toate țările UE, cu excepția Danemarcei.

Șeful AEA este Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și acesta asigură legătura dintre AEA și Consiliu. Unui director executiv îi revine răspunderea pentru supravegherea și coordonarea unităților funcționale.

Finanțare

Costurile aferente funcționării agenției sunt finanțate de către țările membre, proporțional cu VNB-ul acestora. Proiectele individuale sunt finanțate separat de către țările membre participante.

Relaţiile cu ţări terţe

Agenția poate stabili relații de cooperare cu țări terțe. De asemenea, poate colabora cu organizații internaționale precum Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația de Cooperare Comună în materie de Armament (OCCAR).

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Decizia 2011/411/PESC a Consiliului

13.7.2011

-

JO L 183, 13.7.2011

Ultima actualizare: 18.06.2014

Top